U bent hier

Letland - van milde recessie naar stagnatie

In 2022 breidde de Letse economie uit met 2,8%, wat de voorspellingen overtrof, gedreven door de kracht van particuliere consumptie. Hoge inflatie heeft echter een negatieve invloed gehad op de koopkracht. Ondanks dit hebben de detailhandel en dienstensectoren veerkracht getoond, ondersteund door een krappe arbeidsmarkt, een mildere winter, sterke overheidssteun en veranderende spaarpatronen. De particuliere consumptie zal naar verwachting worden versterkt door dalende inflatie en het herstel van de huishoudelijke koopkracht.

De investeringen bleven zwak in 2022 en zullen naar verwachting deze trend voortzetten in 2023. Private investeringen worden belemmerd door onzekerheid en hoge rentetarieven, terwijl overheidsinvesteringen niet de verwachte economische steun hebben geboden. De investeringsactiviteit zal naar verwachting aantrekken in de tweede helft van 2023, met een sterkere groei in 2024 als de private investeringen herstellen.

De export kende een aanzienlijke daling in reële termen in het vierde kwartaal van 2022 en zal naar verwachting verder afnemen in 2023 voordat er in 2024 een lichte opleving plaatsvindt. Onvoldoende stijgingen in productiviteit en snel stijgende arbeidskosten vormen risico's voor de exportconcurrentiepositie van Letland.

De werkloosheidsgraad zal naar verwachting dalen tot 6,8% in 2023 en 6,6% in 2024. Arbeidstekorten en verhogingen van het minimumloon zullen de loongroei blijven stimuleren, met een verwachte groei van 9% in 2023 en 8% in 2024. De inflatie heeft de daling ingezet en bereikte 17,3% in maart, en zal naar verwachting met een gemiddelde van 9,5% in 2023 blijven dalen. De jaarlijkse inflatie zal tegen het einde van het jaar mogelijk dicht bij de 3% uitkomen.

2 mei 2023