U bent hier

Marktstudies

De Zuid-Afrikaanse stad Kaapstad kampt dit jaar met extreme droogte en waterschaarste. De situatie is zo ernstig dat er restricties zijn opgelegd op waterverbruik. Het kantoor van Flanders Investment & Trade in Johannesburg wijdde een omvangrijke en interessante studie aan het waterprobleem in het land met een focus op de regio in en rond Kaapstad.

Wist u dat de ICT-sector in Zuid-Afrika groter is dan de landbouwsector? Dit en andere inzichten over de ICT-sector in Zuid-Afrika leest u in het nieuwste rapport van ICASA.

De vooruitzichten voor de horeca en voedingsindustrie in Zuid-Afrika voor de komende vijf jaar zijn positief. Het groeiende aantal reizigers, zowel voor toeristische als zakelijke doeleinden, is hier niet vreemd aan.  

In deze recente studie van het Zuid-Afrikaanse 'Dept. of Trade & Industry' (DTI) wordt de blauwe economie van naderbij belicht. Naast een gedetailleerd overzicht van 's lands diverse troeven, komen diverse subsectoren aan bod. Een interessante focus op een relatief nieuwe industrie.

Volgens econoom Mike Schussler, die onlangs in Johannesburg het 16de "UASA South African Employment Report" presenteerde, hebben vijf landen in zuidelijk Afrika hogere werkloosheidspercentages dan oorlogsgebieden zoals Irak, Jemen en Libië. Alle vijf de landen van de Zuidelijke Afrikaanse Douane Unie (Sacu) - Botswana, Lesotho, Namibië, Zuid-Afrika en Swaziland - staan ​​in de top 20 van landen met de hoogste werkloosheidscijfers ter wereld.

EU-bedrijven stellen in Zuid-Afrika zo'n half miljoen mensen tewerk, terwijl het handelsblok voor zo'n 80% van alle FDI in dit land tekent. De EU is ook de belangrijkste handelspartner. Deze nieuwste enquête van de European Chamber of Commerce for Southern Africa geeft, na de ondertekening van het vrijhandelakkoord tussen de EU en enkele landen van Zuidelijk Afrika, enkele opvallende inzichten in de perceptie van EU-bedrijven in het handels- en investeringslandschap. Een aanrader voor Vlaamse ondernemers met interesse voor Zuid- en Zuidelijk Afrika!

De economische ontwikkeling, de groeiende bevolking en de toenemende verstedelijking in Zuid-Afrika hebben geleid tot een enorme afvalproductie. De uitvoering van een effectief afvalbeleid is dan ook een uitdaging. Deze marktstudie biedt u een overzicht van de mogelijkheden en moeilijkheden van de afvalverwerkingsindustrie in Zuid-Afrika op gemeentelijk niveau.

Het jaarlijkse 'EY Africa Attractiveness Program' onderzoekt de aantrekkingskracht van het Afrikaanse continent op het vlak van buitenlandse directe investeringen. Dit rapport is dan ook een absolute aanrader voor elk bedrijf dat zich op de diverse Afrikaanse groeimarkten focust.

De Zuid-Afrikaanse kleinhandelssector voor kleding & schoeisel kende  tussen 2010 en 2014 een jaarlijkse groei van bijna 9% en was in 2014 goed voor inkomsten ter waarde van 7,4 miljard rand.

Door de sterke neerwaartse trend in de lokale productie van kleding en schoeisel en de almaar groeiende vraag naar verscheidenheid qua kleur en stijl worden de grootste kleinhandelaars verplicht het gros van hun producten in te voeren. Hoewel China in deze segmenten domineert, is er ook vanuit Europa een belangrijke afzet die weliswaar gedeeltelijk is gericht op het hogere kwaliteitssegment van designerkledij, waarvoor er dan ook een duidelijke markt bestaat.

Pagina's