U bent hier

Marktstudie ‘De ontwikkeling van schaliegasindustrie in Zuid-Afrika’

Schaliegasindustrie in de startblokken

Eind maart 2017 gaf de Zuid-Afrikaanse overheid haar fiat voor de ontwikkeling van een schaliegasindustrie in het Karoo-basin, een deel van de uitgestrekte Karoo semi-woestijn.

Minstens 50 biljoen kubieke voet (50 trillion TcF) is herwinbaar, specifiek in die delen welke in de provincies West-Kaap, Oost-Kaap en Noord-Kaap gelegen zijn, terwijl er al proeflicenties werden afgegeven en ook proefboringen worden uitgevoerd (Shell; Challenger Energy ...). 

Er bestaan genoeg economisch rendabele en extractieve technologieën voor Zuid-Afrika om een moderne ‘fracking’ industrie uit te bouwen.

Andere energiebronnen

Zuid-Afrika was tot voor kort zeer afhankelijk van de koolmijnindustrie als enige bron van energie-opwekking. Vandaag is bruinkool nog altijd goed voor zo’n 77% van alle elektriciteitsopwekking.

Het staatsgelinkte nutsbedrijf ESKOM installeerde tussen 2008 en 2014 vier ‘snelle reactie’ gasturbines met een gezamenlijke capaciteit van 2.426 MW in de West-Kaap (3) en Oost-Kaap (1).

Het land investeerde de afgelopen jaren zwaar – en succesvol - in hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind, die vandaag echter nog maar zo’n 5% uitmaken van Zuid-Afrika’s jaarlijkse 44,000MW-productie.

Meer lezen

Het ASSAf-rapport vertelt de lezer in detail welke de uitdagingen en kansen zijn voor Zuid-Afrika om een waardige, moderne schaliegasindustrie uit te bouwen.

Verdere achtergrondinformatie is te vinden op volgende websites:

1 september 2017

Blijf op de hoogte

Wil u geen enkel handelsvoorstel, nieuwsbericht of marktstudie missen? Via uw MyFIT account kan u zelf kiezen over welke landen en sectoren u informatie wil ontvangen.

Maak een MyFIT account aan en stel uw voorkeuren in