U bent hier

Marktstudie ‘De ICT-sector in Zuid-Afrika’

Het is misschien verrassend om te horen dat de ICT-sector groter is dan de landbouwsector. Denk aan de uitgestrekte graanvelden van de Vrijstaat, de wijnboerderijen in de West-Kaap of de suikerrietvelden van KwaZulu-Natal. De Zuid-Afrikaanse landbouwsector omvat een breed scala aan activiteiten, van veehouderij tot tuinbouw. In 2015 droeg de landbouw iets meer dan 2,4% bij aan de economische productie.

Anderzijds, de bijdrage van ICT bedroeg zo'n 2,8%, meer dus dan de landbouwsector, en net iets onder de bijdrage van het toerisme (3,1%). Met andere woorden, voor elke R100 die de economie in 2014 produceerde, was R2,80 dankzij activiteiten met betrekking tot ICT.

Bijna de helft van de ICT-invoer - in feite 47,5% - bestond uit radio-, televisie- en communicatieapparatuur en 30,7% bestond uit kantoor- en computerapparatuur. Dit benadrukt de afhankelijkheid van Zuid-Afrika van andere landen om het te voorzien van ICT-apparatuur, zoals smartphones, tablets, computers en servers.

De grootste ICT-export van Zuid-Afrika - 60,5% van alle ICT-export - betrof de dienstensector in de uitzendings-, telecommunicatie en informatievoorziening. Denk aan de uitbreiding van Zuid-Afrika naar het Afrikaanse continent met gsm-diensten (MNet - Afrika's grootste mobiele operator) en betaaltelevisie (MultiChoice - Afrika's grootste satelietaanbieder).

Meer informatie leest u in deze marktstudie over de Zuid-Afrikaanse ICT-sector van de Independent Communications Authority of South Africa (ICASA), dat gratis kan gedownload worden.

15 januari 2018

Interesse in meer?

Wil u, na het lezen van deze studie, de markt diepgaander verkennen?

Neem contact op met ons kantoor in Johannesburg

Blijf op de hoogte

Wil u geen enkel handelsvoorstel, nieuwsbericht of marktstudie missen? Via uw MyFIT account kan u zelf kiezen over welke landen en sectoren u informatie wil ontvangen.

Maak een MyFIT account aan en stel uw voorkeuren in