U bent hier

Marktstudie ‘Afzetmogelijkheden voor kleding & schoeisel in Zuid-Afrika’

Een opmerkelijk gegeven van de Zuid-Afrikaanse kleinhandelssector is dat een heel beperkte groep conglomeraten het gros van alle lokale ‘brand formats’ bezitten. Een bezoek aan eender welke Zuid-Afrikaanse shopping mall - en dat zijn er behoorlijk wat - wijst uit dat er een enorm aanbod aan winkels bestaat, maar die zijn dus in handen van slechts enkele megaspelers.

De voornaamste kleinhandelszaken verkiezen ‘direct sourcing’ van grote leveranciers, als het gaat over artikelen die in grote volumes moeten aangekocht of verkocht worden. Op die manier hebben ze meer controle over productie en leveringstermijnen. Gaat het over kleinere hoeveelheden, niche-artikelen of wereldmerken, dan zijn de meeste kleinhandelszaken ook bereid om met lokaal gevestigde agenten te onderhandelen.

In sommige gevallen verkiezen kleinhandelaars om met lokale agenten/invoerders te werken omwille van hun kennis van zowel de buitenlandse leverancier als van de lokale markt, lokale marktgewoontes en hun vertrouwdheid met de processen van de lokale kleinhandelaars.

Heel vaak hebben de goederen die door lokale agenturen of importeurs vertegenwoordigd worden een hoge ‘brand value’, internationaal of regionaal of, in het slechtste geval, in het land van oorsprong.

Zuid-Afrika kent een groot aantal invoerders/verdelers van ‘apparel’ (kleding/schoeisel...). In het algemeen onderhandelen zij niet enkel met de kleinhandelaars, maar zorgen ze ook voor de logistieke aspecten zoals invoer- en douaneprocedures, haven-en transportkosten, documentatie, opslag en distributie ... Het zijn dus de agenten die verantwoordelijk zijn om aan alle lokale invoerreglementeringen te voldoen.

Het kantoor van Flanders Investment & Trade in Johannesburg kan behulpzaam zijn bij het bezorgen van allerhande achtergrondmateriaal over deze sector zoals:

  • up-to-date data over de retailsector
  • inzichten in het uitvoeren naar Zuid-Afrika
  • een overzicht van ‘s lands belangrijkste kleinhandelaars en innoveerders/verdelers
  • een gids doorheen de Zuid-Afrikaanse ‘boutique retailers’
  • ...

Heeft u interesse in het exporteren van kledingsartikelen en/of schoeisel naar Zuid-Afrika, aarzel dan niet het dichtstbijzijnde kantoor van Flanders Investment & Trade te contacteren of het kantoor in Johannesburg.

11 maart 2016

Interesse in meer?

Wil u, na het lezen van deze studie, de markt diepgaander verkennen?

Neem contact op met ons kantoor in Johannesburg

Blijf op de hoogte

Wil u geen enkel handelsvoorstel, nieuwsbericht of marktstudie missen? Via uw MyFIT account kan u zelf kiezen over welke landen en sectoren u informatie wil ontvangen.

Maak een MyFIT account aan en stel uw voorkeuren in