U bent hier

Marktstudie ‘South Africa Employment Report (Nov 2017)’

Volgens econoom Mike Schussler, die onlangs in Johannesburg het 16de "UASA South African Employment Report" presenteerde, hebben vijf landen in zuidelijk Afrika hogere werkloosheidspercentages dan oorlogsgebieden zoals Irak, Jemen en Libië.

Alle vijf de landen van de Zuidelijke Afrikaanse Douane Unie (Sacu) - Botswana, Lesotho, Namibië, Zuid-Afrika en Swaziland - staan ​​in de top 20 van landen met de hoogste werkloosheidscijfers ter wereld

Erop wijzend dat geen enkel ander land in de 100 grootste economieën ter wereld meer dan twee decennia werkloosheid heeft gehad van meer dan 20%, vermeldde Schussler dat de hoge werkloosheid in Zuid-Afrika een werkelijke invloed op de Gini-coëfficiënt van het land heeft. Dit wordt nog versterkt door de Palma Index, die de verhouding meet van wat de top 10% van de bevolking verdient ten opzichte van de onderste 40%.

In Zuid-Afrika was die ratio verreweg de hoogste, met de top 10% die 7,1 keer het inkomen van de laagste 40% verdienen. Slechts 30% van volwassenen is werkzaam in 's lands formele sector. Volgend jaar voert Zuid-Afrika een minimumloon van 3,500 ZAR per maand in, om de loonkloof in Zuid-Afrika te helpen verkleinen en de ongelijkheid op de werkvloer te helpen verminderen.

De uitgebreide definitie van de lokale werkloosheid bereikt bijna recordhoogtes, met 9,4 miljoen mensen die werkzoekend zijn. Dit is duidelijk meer dan de 5,2 miljoen in begin 2000. Het werkloosheidspercentage ligt nu dicht bij 36,8%.

"Vorig jaar werd het werkloosheidscijfer voor heel Zuidelijk Afrika geschat op 25,6%, maar dat was onder meer wegens Zimbabwe, dat beweert een werkloosheidscijfer van slechts 5,1% te hebben ... en door de cijfers die Zambia kenbaar maakte (7,6%)" ... Als de werkloosheid in bv. Zimbabwe correct zou gemeten worden, ben ik er zeker van dat het ruim 28% zou zijn".

Mike Schussler

Kortom: het rapport geeft een verhelderend beeld inzake werkgelegenheid en werkloosheid, en zal vooral de Vlaamse investeerder in Zuid-Afrika waardevolle informatie geven.

15 november 2017

Blijf op de hoogte

Wil u geen enkel handelsvoorstel, nieuwsbericht of marktstudie missen? Via uw MyFIT account kan u zelf kiezen over welke landen en sectoren u informatie wil ontvangen.

Maak een MyFIT account aan en stel uw voorkeuren in