U bent hier

Rusland in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 08/10/2021

Ook Rusland werd en wordt getroffen door corona. De situatie heeft een impact op economische activiteiten. Ondertussen kunnen Belgen opnieuw met het vliegtuig naar Rusland reizen.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Russische Federatie
Hoofdstad
Moskou (12.692.466 miljoen inwoners)
Oppervlakte
17.098.242 km² (= 560 x België)
Aantal inwoners
146.745.098 (januari 2020)
Staatshoofd
President Vladimir Vladimirovitsj Poetin
Regeringsleider
Premier Michail Vladimirovitsj Misjoestin
Taal
Russisch
Munt
Russische roebel (RUB) Wisselkoers
Belangrijke steden
Sint-Petersburg (5.281.579 inwoners), Novosibirsk (1.602.915), Yekaterinburg (1.455.514), Nizhny Novgorod (1.270.241), Samara (1.169.771), Omsk (1.178.391), Kazan (1.231.878), Rostov a/d Don (1.125.299), Chelyabinsk (1.198.858), Ufa (1.115.560)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
1.687 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
11.498 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

De verspreiding van de COVID-19-pandemie in Rusland en de beperkende maatregelen in combinatie met een daling van de buitenlandse vraag en een verdere daling van de olieprijzen en deze van andere exportgoederen hebben een aanzienlijk negatief effect gehad op de economische activiteit. Op basis van belangrijke indicatoren is de activiteit zowel in de dienstensector als in de verwerkende industrie gedaald. In 2020 heeft de Russische economie te maken gehad met drie schokken tegelijk: dalende olieprijzen, zelfisolatie en een lagere vraag naar Russische exportproducten.

In 2019 groeide de economie met 1,3%, maar ook in het eerste kwartaal van 2020 lag de groei van de Russische economie rond 1,6%. Als gevolg van de COVID-19 pandemie daalde het bbp in het tweede kwartaal echter met 8% ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor.

Het ministerie van Economie verwacht een krimp van de economie met 3,9% in 2020, de Centrale Bank van Rusland schat dat het bbp met 4 à 6% zal afnemen. Op 18 december 2020 besloot de Centrale Bank de basisrente te verlagen naar 4,25% (de laagste waarde sinds 2014).

Volgens de bijgewerkte prognoses van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van december 2020 zal het Russische bbp naar verwachting dalen met 4,5% in 2020 en aantrekken met 2,8% in 2021, afhankelijk van het post-pandemische wereldwijde economische groeiherstel.

In veel economische sectoren is de omzet in maart en april 2020 gehalveerd of nog verder gedaald, in sommige met 100% zoals bijvoorbeeld de schoonheidsindustrie en de fitnessbranche. Voor veel kleine bedrijven is de toestand echt kritiek geworden.

In 2020 was de grootste reden van de daling van het bbp de vermindering van de uitvoervolumes met 24% (Bron: ministerie van Economische Ontwikkeling, september, 2020). Er werd een daling van het volume van de Russische uitvoer van alle belangrijke goederengroepen geregistreerd ten gevolge van de afname van de mondiale vraag naar minerale producten, inclusief aardolie en aardolieproducten, chemische producten, hout, machines, apparatuur en voertuigen en onedele metalen.

Volgens de Federale Douanedienst exporteerde Rusland tijdens de eerste drie kwartalen voor USD 237 miljard en voerde het voor USD 163 miljard in.

De huidige economische situatie is anders dan enkele jaren geleden en de coronacrisis heeft een minder zware impact dan de verschillende crisissen die het land sinds 1998 heeft gekend. De redenen hiervoor zijn meervoudig: eerst en vooral is de financiële positie van het land een stuk beter dan in het verleden en zijn er grotere reserves om een crisis op te vangen. De economie is zich ondertussen langzaam aan het herstellen van de grote coronaklap in het eerste kwartaal van dit jaar. Het ‘goede nieuws’ is dat de kmo-sector slechts 20% van de totale economie uitmaakt waardoor de totale schade beperkt is gebleven. Het slechte nieuws is dat een dergelijk laag percentage aan kmo’s een sterke groei van de economie in de weg staat.

Rusland rekent voor haar economisch herstel deze keer niet op nieuwe buitenlandse investeringen maar concentreert zich op Russisch geld en de al bestaande investeringen.

De prioriteiten zijn de diversificatie van de export (die nog steeds teveel door olie en gas wordt gedomineerd), de nationale projecten, importvervanging en productie met een meerwaarde (ook nog te weinig aanwezig). De implementatie van de vele nationale projecten loopt niet zoals gepland, hoewel de realisatie in 2020 beter was dan die in 2019. Er wordt verwacht dat sommige projecten het met een minder groot budget zullen moeten doen terwijl andere projecten zullen uitgesteld worden. Opvallend is dat de IT-sector (1 van de projecten) veel minder geld kreeg dan in de doelstelling vooropgesteld werd. Wat betreft de energiesector wordt het investeren in hernieuwbare energie (eindelijk) besproken maar er is veel tegenstand van de bestaande energiesector. Rusland wil sowieso het huidig niveau van olie- en gasproductie nog de komende vijftien jaar aanhouden.

De aandachtspunten voor 2021 zijn vooral budgetmanagement waarbij het niet efficiënt spenderen dringend moet worden aangepakt, de nationale projecten waar nog werk aan de winkel is en het milieu, een thema dat in Rusland nog veel te weinig wordt ontwikkeld.

De zwakke roebel heeft de concurrentiepositie van Rusland wel (tijdelijk) versterkt en dit heeft een positieve invloed op de export, vooral deze van voedings- en landbouwproducten. De inflatie is momenteel boven het verwachte cijfer omwille van stijgende voedselprijzen maar de regering wil dit intomen door maximumprijzen op te leggen voor sommige basisproducten.

Voorspelling van het BBP per jaar in % *

Omzet buitenlandse handel in de eerste drie kwartalen (9 maanden) van 2020 in miljard USD (Bron: Federal Customs Service of Russia)

  • Omzet buitenlandse handel: USD 400 miljard (-17 % verschil op jaarbasis)
  • Handelsbalans: overschot van USD 74,4 miljard (-59 miljard of -44% verschil op jaarbasis)
  • Export: USD 237,5 miljard (-23% verschil op jaarbasis)
  • Import: USD 163 miljard (-7% verschil op jaarbasis)

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Rusland