U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het reisadvies?

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

Tip: Registreer u gratis op Travellers Online. Doet zich ter plaatse een ernstige crisis voor (natuurramp, politieke crisis ...), dan kan de FOD Buitenlandse Zaken u makkelijk informeren en helpen.

Welke reisdocumenten hebt u nodig?

Voor Belgen die naar Rusland reizen: paspoort en visum.

Visumprocedure

BELANGRIJK: Vanaf begin 2021 zal er een nieuw type elektronisch visum worden ingevoerd voor burgers van 52 landen. Hieronder vallen België en alle andere Schengenstaten, evenals een aantal geselecteerde landen die niet visumvrij zijn. Het nieuwe visumtype is bedoeld voor een enkele toegang en kan online worden aangevraagd voor een reis van maximaal 16 dagen naar overal in Rusland voor zakelijke, toeristische, persoonlijke en humanitaire doeleinden (onderwijs, sport, cultuur, enz.). Er verandert niets voor de burgers van de vele landen die onderling visumvrij zijn.

De e-visumaanvraag en toegangsprocedures zullen eenvoudiger worden en je hebt slechts een minimum aan documenten en bewijzen voor het beoogde bezoek nodig. Het is niet nodig om boekingsreferenties of uitnodigingsbrieven voor accommodatie voor te leggen op het moment van de aanvraag, geen visumreferentie-afdruk of geldige verzekering en retourticket te presenteren bij het binnenkomen van Rusland. De nieuwe kosten voor het e-visum zijn vastgesteld op $ 40, maar zijn gratis voor kinderen tot 6 jaar. E-visa worden binnen 4 werkdagen na de aanvraagdatum afgegeven en zijn geldig binnen 30 kalenderdagen vanaf de datum van afgifte. Buitenlandse bezoekers kunnen het land binnenkomen via een van de momenteel 28 geautoriseerde (de lijst zal worden uitgebreid) luchthavens en land- / zeegrensovergangen, vrij door Rusland reizen en het land verlaten via een andere luchthaven / kruising, indien nodig. Het nieuwe systeem zal pas volledig operationeel worden zodra de COVID-gerelateerde reisbeperkingen per land worden opgeheven.

Meer informatie en updates van de nieuwe aanvraag- en uitgifteprocedures voor e-visa zullen in deze sectie worden gepubliceerd zodra ze officieel worden gemaakt. Tot dan en voor 01.01.2021 blijven de huidige regelgeving van kracht.

Nieuw e-visum voor Rusland - Regeringsrichtlijn

Formaliteiten voor het verkrijgen van een zakenvisum

Waar uw visum aanvragen?

  • De visumaanvraag gebeurt op afspraak. Die afspraak kunt u online maken via een van onderstaande websites.

Centrum voor Visa

Emile de Motlaan 19/21, 5e verdieping, 1000 BRUSSEL
T: +32 2 808 07 60
E: info.rusbrussels@russia-visacentre.com

Jan Van Rijswijcklaan 158, 3e verdieping, 2018 ANTWERPEN
T: +32 2 808 07 60
E: info.rusbrussels@russia-visacentre.com

Consulaire Afdeling bij de Ambassade van de Russische Federatie
Roberts Jonesstraat 78, 1178 UKKEL
T: +32 2 374 34 00

Consulaat-generaal van de Russische Federatie in Antwerpen
Della Faillelaan 20, 2020 ANTWERPEN
T: +32 3 827 04 64 | F: +32 3 829 05 89

Voor Russische zakenlui die naar België reizen: paspoort en Schengenvisum.

Taal

De officiële taal is het Russisch. Hoewel er verandering merkbaar is bij de jongere generatie, spreekt de meerderheid van de Russen geen vreemde taal. Spreekt u zelf geen Russisch, maak dan zeker gebruik van een tolk bij uw afspraken.

Wat is het uurverschil met België?

Rusland telt 11 tijdszones, die 1 (Kaliningrad) tot 11 uur voorlopen op de tijd in Brussel in de winter en 0 (Kaliningrad) tot 10 uur in de zomer.

Reizen naar Rusland

Moskou

Brussels Airlines en Aeroflot bieden rechtstreekse vluchten vanuit Brussel aan. Pobeda (hard beleid lagekostenmaatschappij) heeft 3 vluchten per week van het vliegveld Brugge-Oostende.

St-Petersburg

Er zijn rechtstreekse vluchten vanuit Brussel met Brussels Airlines, weliswaar enkel vanaf eind maart tot eind oktober. Ook Lufthansa, AirFrance-KLM, SAS, Swiss, LOT, Austrian Airlines en Czech Airlines hebben goede verbindingen.

Andere bestemmingen

Voor de meeste bestemmingen binnen Rusland bent u aangewezen op Russische luchtvaartmaatschappijen. De meest representatieve zijn Aeroflot en S7. Andere grotere regionale luchtvaartmaatschappijen zijn Rossiya, UT Air, Ural Airlines en Pobeda (hard discounter).

Reizen in Rusland

Van de luchthaven naar het centrum

Moskou

De Aeroexpresstrein brengt u snel en goedkoop naar het centrum van de stad. Vandaar kunt u gemakkelijk met taxi of metro verder reizen naar uw hotel. Prijzen, uurregeling en e-ticketservice van de trein zijn te vinden op de website.

  • Van luchthaven Domodedovo naar Paveletsky trein- en metrostation: 45 minuten
  • Van luchthaven Sheremetyevo naar Belorussky trein- en metrostation: 35 minuten
  • Van luchthaven Vnukovo naar Kievsky trein- en metrostation: 35 minuten​.

Opteert u voor een taxi, hou dan rekening met het drukke verkeer. Een rit naar het centrum kan soms twee uur of meer in beslag nemen en kost ongeveer 1500-2000 roebel (± € 23). Op de luchthaven vindt u standjes van reguliere taximaatschappijen. Waag u liever niet aan de gelegenheidschauffeurs die hun diensten binnen en buiten het luchthavengebouw aanbieden.

St-Petersburg

Er is (nog) geen treinverbinding tussen de luchthaven en het stadscentrum. Sinds begin 2014 werd wel een spiksplinternieuwe luchthaven in gebruik genomen die (eindelijk!) een echte internationale uitstraling heeft. Het is aangeraden de diensten van de officiële luchthaven Pulkovo Taxi te gebruiken. Er zijn infostands terug te vinden in de aankomsthal. De reistijd van en naar de luchthaven kan sterk verschillen afhankelijk van de verkeerssituatie. U neemt dus best een marge.

Verplaatsingen in de stad

Het verkeer in Moskou en in mindere mate in St-Petersburg is bijzonder druk, met veel files tot gevolg.

Zowel Moskou als St-Petersburg beschikken over een uitgebreid en goed georganiseerd metronet, waarmee u goedkoop en efficiënt tot in de uithoeken van de stad kunt reizen. Bewegwijzering en gesproken aanwijzingen zijn niet altijd tweetalig (Russisch en Engels), maar de situatie in de grote steden is aan het evolueren. Het schema is weliswaar vrij eenvoudig en ook wie geen Russisch kent, kan zonder problemen de metro nemen.

In de stad kunt u zich per taxi verplaatsen. Die bestelt u het best vanuit het hotel maar u kan ook zelf het nummer van het taxibedrijf bellen (met het risico dat de operator u niet verstaat). Het hebben van Uber, Gett of Yandex Taxi applicaties op uw smartphone is een handige en goedkope optie om uw taxitransfers efficiënt te organiseren.

Taximaatschappijen Moskou:

Taximaatschappijen St-Petersburg:

Reizen naar andere steden

Per trein

Tussen de steden Moskou, Sint-Petersburg en Nizhny Novgorod zijn er dagelijks snelheidstreinen Sapsan of Strizh genaamd. In gemiddeld 3.5 - 4 uur reist u van Moskou naar Sint-Petersburg of Nizhny. De treinen zijn modern en comfortabel, en vormen een goed alternatief voor binnenlandse vluchten. De stations bevinden zich in de centra en maken dus de rit van of naar de luchthaven overbodig. Tickets kunnen online gekocht worden.

Per vliegtuig

Voor de meeste bestemmingen binnen Rusland bent u aangewezen op Russische luchtvaartmaatschappijen. De luchtvaartmaatschappijen met het grootste routenetwerk van het land zijn Aeroflot en S7. Andere grotere regionale luchtvaartmaatschappijen zijn Rossiya, UT Air, Ural Airlines en Pobeda (no-frills airline).

Meer weten

Hotels in Rusland

Hotels in Moskou en Sint-Petersburg zijn van vrij goede kwaliteit, veelal centraal gelegen en goed bereikbaar, maar vallen soms duur uit. Ook in andere grote steden zoals Nizhny Novgorod, Jekaterinburg, Novosibirsk, etc. zijn degelijke hotels te vinden. In kleinere provinciale steden is het hotelaanbod voldoende, maar soms bent u aangewezen op het lokale management en hun normen, waar de voorzieningen voor de zakenreiziger niet optimaal zijn. Accor Hotels (Mercure, Novotel, Ibis), IHG (Crowne Plaza, Holiday Inn, Holiday Inn Express) en enkele andere internationale ketens die door Hilton, Radisson, enz. worden beheerd, zijn nu goed aanwezig in de belangrijkste steden van het land.

Betalen in Rusland

De officiële munt is de Russische roebel. De roebel bestaat in coupures van 10, 50, 100, 200, 500, 1000, 2000 en 5000 roebel, aangevuld met munten van 1, 2, 5 en 10 roebel en 1, 5, 10 en 50 kopeken. Eén roebel is 100 kopeken, die langzaam uit de geldcirculatie verdwijnen. De euro en andere vreemde valuta's mogen niet worden gebruikt voor contante betalingen binnen Rusland.

Geld wisselen kan in de meeste hotels, wisselkantoren en banken zijn te vinden in alle grote steden. Veel bedrijven zullen u vragen om uw paspoort te laten zien om geld te kunnen wisselen.

Bankautomaten (te gebruiken met kredietkaart) zijn in de grote steden alomtegenwoordig (in de meeste hotels, in alle metrostations, treinstations, luchthavens...). Aan sommige automaten kunnen zowel roebels als dollars of euro’s afgehaald worden. De afhaallimiet verschilt van bank tot bank, maar is vaak beperkt tot 15.000 roebel per transactie. Voor afhalingen met Maestro moet u ervoor zorgen dat uw Maestro kaart gedeblokkeerd is voor wat betreft geldafhalingen buiten de Europese Unie. Immers, veel Belgische banken blokkeren deze functie uit veiligheidsoverwegingen.

Het gebruik van kredietkaarten is op gelijke voet met België, zo niet beter. In Moskou, Sint-Petersburg en andere grote steden kan een kredietkaart, smartphone of smartwatch (via Apple Pay, Google Pay, etc.) zonder problemen gebruikt worden, maar in provinciesteden worden kredietkaarten aanvaard in de hotels waar ook buitenlanders logeren en hier en daar in een restaurant of bar. Zorg dat u buiten de grote steden over voldoende cash geld beschikt.

Werkuren in Rusland

  • Overheid: van 9u00 tot 17u30 - 18u
  • Privébedrijven: van 8u of 9u00 tot 18u of 19u
  • Op vrijdag en op een dag net voor een nationale feestdag is de werkdag 1 uur korter. Op vrijdagnamiddag plant u beter geen zakelijke afspraken meer.

Communicatie in Rusland

Het telefoonverkeer binnen en tussen de grote steden verloopt vlot. Naar verafgelegen gebieden kunnen er soms storingen optreden. Overal in de steden is het gebruik van de mobiele telefoon wijdverspreid. Tarieven zijn meestal goedkoper dan in België maar verschillen sterk, en langeafstandsgesprekken en mobiel internetverkeer kunnen ingepland worden in verschillende paketten aangeboden door lokale operators. De kosten van gsm en mobiel internet zijn de afgelopen jaren drastisch gedaald.

De fax verliest aan populariteit en e-mails zijn het eerste geschreven communicatiemiddel tussen entiteiten. Het gebruik van internet is vrij populair, maar niet alle bedrijven tonen een e-mailadres. E-mailadressen die in repertoria te vinden zijn, zijn vaak verouderd en dus onbetrouwbaar.

De post werkt traag en niet altijd nauwkeurig. Post van en naar België kan twee weken in beslag nemen. Voor het sturen van pakketten gebruikt u best een koerierdienst zoals DHL, TNT/FedEx, UPS, etc.

Voltage, stekkers

Geen verschil met België.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

Overzicht lokale feestdagen en vrije dagen.

Als een feestdag samenvalt met een zaterdag of zondag, dan wordt de vrije dag verplaatst naar de daaropvolgende maandag.

De eerste 10 dagen van januari en mei zijn traditioneel vakantieperiodes en dus te mijden als u een zakenreis plant. Ook tijdens de maanden juli en augustus draait het zakelijke leven op een lager pitje.

Nuttige adressen

Ambassade van België in Moskou
Ulitsa Malaya Moltchanovka 7, 115127 Moscow
T: +7 495 780 03 31 | F: +7 495 780 03 32
E: moscow@diplobel.fed.be

Consulaat-generaal van België in St-Petersburg
Office 38-H, Naberezhnaya Reki Moiki 42-A, 191186 Saint Petersburg
T: +7 812 740 70 88│F: +7 812 740 70 87
E: saintpetersburg@diplobel.fed.be

Ambassade van de Russische Federatie in België
de Frélaan 66, 1180 Ukkel
T: +32 2 374 68 86 | F: +32 2 374 26 13
E: amrusbel@skynet.be

Handelsvertegenwoordiging
Lorreinendreef 45, 1180 Ukkel
T: +32 2 375 40 20 | F: +32 2 375 74 10
E: traderep.ru@skynet.be

Vlaamse Kamer van Koophandel voor Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan
Coupure Rechts 162, 9000 Gent
T/F: +32 9 265 95 95
E: info@vlkvk.org

Belgisch-Luxemburgse Kamer van Koophandel voor Rusland en Wit-Rusland (BLRB)
Louizalaan 500, 1050 Brussel
T: +32 473 94 86 55
E: blrbinfo@gmail.com

Meer weten:
CIA World Factbook - Uitgebreide informatie en cijfergegevens over land, bevolking, politiek en economie.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Rusland