U bent hier

Marktstudies

Rusland mag dan nog een lange weg af te leggen hebben maar het land zet steeds meer in op innovatie om de transitie te maken naar een gedigitaliseerde kenniseconomie. Sint-Petersburg speelt hierbij als kennishub een vooraanstaande rol. De stad telt verschillende topuniversiteiten, onderzoekscentra en clusters en talrijke acceleratoren en incubatoren zijn er actief om start-ups te begeleiden bij de commercialisering van hun technologie. Ook hebben grote bedrijven als Sber Bank, Gazprom of retailer Lenta initiatieven opgezet om jong talent te laten groeien. Lees er meer over in dit portret van het innovatielandschap in Ruslands tweede stad.

De Russische landbouw heeft zich de laatste jaren snel ontwikkeld en de vleessector heeft hierbij een grote rol gespeeld. Bijgaande studie geeft een kort overzicht van alle vleessoorten en bespreekt de mogelijkheden die er zijn voor de Vlaamse firma's.

Rusland ligt op het vlak van broeikasoppervlakte ver achter op de ontwikkelde EU-landen, Japan en Turkije. Spanje heeft de grootste concentratie broeikassen in Europa. Japan staat op de tweede plaats en Turkije staat op de derde plaats in deze ranglijst. De totale oppervlakte met broeikassen in Rusland bedraagt slechts 2.600 ha.

Het voedselverbod dat Rusland in 2014 invoerde als tegenmaatregel tegen westerse sancties, trok veel nieuwe investeerders aan in deze sector. Investeerders met een andere achtergrond (landbouw, foodretail, bouw) kwamen in de glastuinbouwsector terecht en begonnen te investeren in broeikassen. In de afgelopen vijf jaar is het totale broeikassenareaal met 1.000 ha toegenomen. Grote groentetelers zijn van plan om in 2020 deze sector verder uit te breiden. Eind 2020 zal in Rusland 250 ha nieuwe broeikassen in gebruik worden genomen. Maar het uitbreidingstempo vertraagt omdat de groenteteeltmarkt verzadigd raakt.

Lees meer in bijgaand overzicht over deze specifieke sector in Rusland en verneem ook welke de mogelijkheden er zijn voor Vlaamse bedrijven.

Sint-Petersburg wordt vaak het hart van de Russische winkelketenmarkt genoemd. Veel doe-het-zelfzaken komen uit Sint-Petersburg: Petrovich, Maksidom en Domovoy. Deze markt is zeer goed ontwikkeld en geconsolideerd. De toenemende concentratie genereert een sterke concurrentie tussen de doe-het-zelfzaken in de stad. De retailers moeten voldoen aan de eisen van gesofisticeerde en veeleisende klanten.

Lees meer hierover in het bondige maar interessante overview.

De Russische visserij- en vissector doet verwoede pogingen om zich te ontwikkelen tot een moderne industrie. Hiervoor zijn echter zware investeringen nodig, zowel in de vloot als in de verwerkingsinstallaties. Door de beperking van de import van vis uit de Europese Unie kreeg deze sector een nieuwe impuls. Ook de strategie van importvervanging geeft de Russische visverwerkende industrie een duw in de rug. Al deze factoren maken dat deze industrie steeds betere mogelijkheden biedt voor Vlaamse producenten van machines, technologie en know-how voor de visverwerkende nijverheid.

Pagina's