U bent hier

Exporteren naar Rusland

CORONAVIRUS

UPDATE 13/07/2021

Ook Rusland werd recent getroffen door het coronavirus COVID-19. Het aantal besmettingen neemt toe, en daarmee ook de preventieve maatregelen van de Russische overheid om de verspreiding tegen te gaan. Deze maatregelen kunnen een impact hebben op economische activiteiten en op zakenreizen naar Rusland.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
Commercieel risico (A tot C)
A
C
Commercial risk is C

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Rusland

Blijf op de hoogte over alles in Rusland

Wil u geen enkel handelsvoorstel, nieuwsbericht of marktstudie missen? Via uw MyFIT account kiest u zelf de landen waarover u op de hoogte gehouden wilt worden.

Maak een MyFIT account aan en stel uw voorkeuren in

Acties en events

Uw gezondheid en veiligheid primeren. Dit event gaat door onder voorbehoud van de evolutie van COVID-19. PIR Expo is de belangrijkste beurs voor de horecasector in Rusland en bestaat uit verschillende delen: PIR-Restaurant, PIR-Hotel en PIR-Franchising. Flanders Investment & Trade neemt deel aan het gedeelte horeca waar zowel food als non-food producten aan bod komen. De focus wordt hier vooral gelegd op producten, oplossingen en diensten voor de horeca.

Inschrijven voor deze actie is niet meer mogelijk.

Doelsector
Horeca en toerisme, en voeding en dranken
Doelmarkt
Rusland
Wanneer
Van dinsdag 5 oktober 2021 tot vrijdag 8 oktober 2021
Waar
Moskou, Rusland
Organisatie
Flanders Investment & Trade
Onze Contactdagen gaan virtueel! Elk Vlaams bedrijf met internationale plannen kan tijdens de Virtuele Contactdagen een afspraak maken met onze FIT-landenexperten in Centraal- en Oost-Europa.
Doelmarkt
Oostenrijk, Polen, Tsjechië, Hongarije...
Wanneer
Van maandag 11 oktober 2021 tot vrijdag 22 oktober 2021
Waar
Online, Oostenrijk
Organisatie
Flanders Investment & Trade

Marktstudies

Rusland mag dan nog een lange weg af te leggen hebben maar het land zet steeds meer in op innovatie om de transitie te maken naar een gedigitaliseerde kenniseconomie. Sint-Petersburg speelt hierbij als kennishub een vooraanstaande rol. De stad telt verschillende topuniversiteiten, onderzoekscentra en clusters en talrijke acceleratoren en incubatoren zijn er actief om start-ups te begeleiden bij de commercialisering van hun technologie. Ook hebben grote bedrijven als Sber Bank, Gazprom of retailer Lenta initiatieven opgezet om jong talent te laten groeien. Lees er meer over in dit portret van het innovatielandschap in Ruslands tweede stad.

Handelsvoorstellen en aanbestedingen

Nieuws

De derde golf lijkt ondertussen een feit en de laatste weken was er opnieuw een sterke stijging van het aantal nieuwe gevallen, vooral in Moskou maar ook in andere Russische regio's. De autoriteiten van Moskou en de Moskou oblast' zijn gestart met een verplichte vaccinatiecampagne voor werknemers. De piek lijkt echter voorbij en er is opnieuw een bescheiden daling waar te nemen.

Vooral kmo's hebben het tijdens de eerste golf en ook daarna zwaar te verduren gekregen aangezien de meeste steunmaatregelen gericht waren op de zware industrie. Tijdens de tweede en (nu) derde golf koos de Russische regering ervoor niet in lockdown te gaan, onder andere om de economie niet te zwaar te treffen. Toch werden onlangs opnieuw zware beperkingen opgelegd aan de horeca in Moskou waarbij enkel mensen met een negatieve PCR-test of een (Russische) vaccinatie restaurants of bars mogen betreden. Voorlopig geldt deze regel niet voor terrassen. 

Reizen van en naar Rusland blijft voor EU-burgers nog steeds grotendeels onmogelijk waarbij enkel bepaalde categorieën van mensen toegang krijgen tot het land.