U bent hier

Nieuws

De besmettingen schoten in februari opnieuw de hoogte in door de verspreiding van de omikronvariant maar de curve is momenteel opnieuw afgezwakt en blijft laag.

Vooral kmo's hebben het de voorbije twee jaar zwaar te verduren gekregen aangezien de meeste steunmaatregelen gericht waren op de zware industrie. Tijdens de opeenvolgende golven koos de Russische regering ervoor niet in volledige lockdown te gaan, onder andere om de economie niet te zwaar te treffen. 

De Europese Unie kondigde op 23 februari een bijkomend sanctiepakket af tegen Rusland. Nu dit land vandaag aan een militaire operatie tegen Oekraïne begonnen is, zal dit sanctiepakket nog verder uitgebreid worden. Minister-president Jambon besliste op 24 februari om alle lopende vergunningen voor dual use goederen of gerelateerde goederen tijdelijk op te schorten. Hieronder vindt u het persbericht dat hierover verspreid werd. 

De militaire operatie in Oekraïne zet de spanningen tussen de EU en Rusland op scherp. In welke mate zal deze situatie de economieën van de Baltische Staten beïnvloeden? In hoeverre zijn Estland, Letland en Litouwen afhankelijk van Rusland? Swedbank stelde een rapport op en op basis hiervan zet ons kantoor in Vilnius voor u alvast de belangrijkste zaken op een rijtje zet. 

Prodexpo blijft een interessante springplank om de Russische markt te bewerken. De beurs is nog altijd springlevend en heeft de coronajaren goed verteerd. De buitenlandse aanwezigheid is opnieuw sterk toegenomen en aan de mooi uitgedoste en grote standen is te zien dat de deelnemers flink investeren om zich bij het Russische professionele publiek aan te prijzen.  

De coronapandemie heeft de ontwikkeling van e-commerce in Rusland een flinke boost gegeven en net zoals in andere landen is dit meer dan waarschijnlijk geen tijdelijk gegeven. Op 3 jaar tijd is de e-commerce omzet er meer dan verdubbeld tot €41 miljard en zoals wel vaker zijn Moskou en haar hinterland de onbetwiste koplopers. Lees hieronder meer over de laatste ontwikkelingen én de uitdagingen waarmee buitenlandse spelers die op deze markt actief willen zijn, rekening moeten houden. 

De wereldwijde coronapandemie en diens disruptieve impact op de internationale handelsstromen hebben ertoe geleid dat trafiek uit het oosten vaker via het spoor naar Europees Rusland gebracht wordt. Dit opent kansen voor de Noordwest-Russische havens om uit te groeien tot een belangrijke transithub voor goederen met de Baltische staten en Noord-Europa als bestemming. 

Premier Misjoestin ondertekende onlangs het oprichtingsdecreet voor de creatie van Quantum Valley, een nieuw wetenschaps- en technologiecentrum in Nizjnij Novgorod. Quantum Valley wordt daarmee een bijkomende actor voor de ontwikkeling van hightechproducten en -diensten in Rusland. 

Het Volga Federaal District verenigt 14 republieken en regio's, telt 29 miljoen inwoners en is goed voor bijna een kwart van Ruslands industriële productie. Binnen het District zijn Tatarstan (dankzij de oliegerelateerde export), Nizjnij Novgorod en Perm de belangrijkste spelers op het vlak van buitenlandse handel. Tijdens de eerste negen maanden van 2021 nam de buitenlandse handel van het District met 38,5% toe tot USD 44 miljard. 

PIR-EXPO is het grootste event voor de horecasector in Rusland. De sector werd zwaar getroffen door de pandemie, maar toonde zijn veerkracht op dit event. 

WorldFood Moskou blijft een belangrijk event voor bedrijven uit de voedings- en drankensector die de Russische markt (willen) bewerken. 

Flowers Expo in Moskou blijft het belangrijkste Russische event voor de tuinbouwsector waardoor deelname of een bezoek warm aanbevolen worden aan bedrijven die deze markt willen bewerken. 

Midden september vond in Moskou de 12e editie van de beurs Techtextil Russia plaats. In dit bericht vindt u in telegramstijl info over de betrokken sectoren en de topics waaraan bijzondere aandacht geschonken werd. Er wordt ook kort stilgestaan bij 2 beurzen, Heimtextil en Interlight Russia, die gelijktijdig plaatsvonden. 

Pagina's