U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het reisadvies

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

Welke reisdocumenten hebt u nodig?

Een paspoort dat ten minste zes maanden geldig is.

Tijdens de coronatijd is het van essentieel belang om regelmatig, en tot het moment van vertrek naar Israël, de website van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid te raadplegen voor de officiële, meest recente richtlijnen, restricties en voorschriften en alles te weten omtrent het reizen naar Israël.

Welke taal wordt er gesproken

De officiële talen zijn Hebreeuws en Arabisch. Er wordt echter ook veel Engels, Frans, Russisch en Spaans gesproken.

Wat is het uurverschil met België

België en Israël gaan niet op dezelfde dagen over op zomer- of wintertijd. Er is een verschil van enkele dagen. Met uitzondering van deze dagen loopt Israël een uur voor op België. De tijdzone is GMT +2 in Israël, GMT +1 in België.

Reizen naar Israël

Merk op dat zolang de corona-crisis aanwezig is, het reizen van en naar Israël mogelijk is als men aan verschillende criteria voldoet.

Reizen naar Israël gebeurt bijna uitsluitend per vliegtuig (of soms met de boot).

Indien gewenst, wordt de inkomststempel niet in uw paspoort geplaatst maar op een klein formuliertje. Dit formulier moet u goed bijhouden en bij het verlaten van het land afgeven bij de paspoortcontrole. Mocht er toch een stempel gezet zijn in uw paspoort, houdt u er dan rekening mee indien u naar andere landen in het Midden-Oosten reist. Behalve in Jordanië, Egypte, Tunesië, Marokko en Qatar, is de toegang tot een land in het Midden-Oosten heel problematisch en soms zelfs onmogelijk als er een Israëlische stempel in uw paspoort staat.

Bij het verlaten van Israël zal u hoogst waarschijnlijk ondervraagd worden door de veiligheidsdienst. De gestelde vragen kunnen heel persoonlijk, indiscreet of niet relevant overkomen. Toch doet u er best aan al deze vragen eerlijk en met veel geduld te beantwoorden. Ergernis zal alles nog veel langer doen duren.

Wees op dit alles voorbereid: kom 3 uur vóór het vertrekuur op de luchthaven aan en verlies uw geduld niet.

Reizen in Israël

Van de luchthaven naar het centrum

Aan de luchthaven vindt men de taxi’s aan het taxistation. De prijs wordt vooraf bepaald, bij voorkeur met de dispatcher en niet met de chauffeur. De prijs voor een rit naar Tel Aviv bedraagt ongeveer 120 shekel (± 30 euro) en de reistijd is rond 1/2 uur (hoewel het zeer druk kan zijn op de wegen waardoor de reistijd aanzienlijk langer kan zijn).

Verplaatsingen in de stad

Openbaar vervoer en taxi’s zijn praktisch in alle steden beschikbaar.

Reizen naar andere steden

Er bestaat lokaal luchtverkeer, in het bijzonder tussen Tel Aviv en Haifa of Eilat (de enige vluchten voor grotere afstanden, resp. 350 en 450 km).
Meer informatie over afstanden in Israël vindt u op Google.

Het spoorwegnet is relatief ontwikkeld en treinen reizen naar alle belangrijke steden. De reis van Tel Aviv naar Haifa is echt aan te raden per trein (50 min). Het autobusnet is goed uitgebouwd, zowel binnen als tussen de steden.

Taxi’s kunnen besteld worden, maar aangezien er veel rondrijden kan men ook gewoon op straat een taxi aanhouden door de hand op te steken. Taxi’s zijn relatief goedkoop.

Voor verplaatsingen in het centrum van het land (Tel Aviv, Petach Tikva, Herzelyia, Holon, enz) is het aangeraden een taxi te gebruiken en geen auto te huren.

Hotels in Israël

Zakenlui verblijven meestal in Tel Aviv, waar een ruim aanbod aan goede hotels voorhanden is. Deze zijn bijna allemaal centraal gelegen en in de nabijheid van de zee. Prijzen variëren van 100 tot 300 USD (€ 93 tot 280 voor 2 à 3 sterren) en meer (bv. Hilton). Er is geen gebrek aan restaurants met allerlei soorten keukens. In restaurants en cafés wordt men verwacht een fooi te geven van 10-12% van de rekening. Soms is de dienst inbegrepen, maar dan is dat vermeld op de rekening.

Betalen in Israël

Kredietkaarten worden doorgaans aanvaard. Uit vele, maar niet alle automaten, kan geld gehaald worden met de meeste kredietkaarten.

Werkuren in Israël

Kantooruren lopen meestal van 8.30 à 9.00 u tot 17 à 18u, van zondag tot en met donderdag. Meestal is er geen middagpauze en in de hightechwereld is werken tot 21 à 22 u geen uitzondering.

Israëlische banken zijn vijf dagen per week open, gewoonlijk van 8.30 u tot het begin van de middag. Een paar keer per week zijn de banken ook na de middag open. Openingstijden wisselen van bank tot bank.

Winkels zijn meestal van 9u tot 19 à 20u open, zonder middagpauze. Behalve restaurants, bioscopen en (veel) winkelcentra, sluiten alle zaken op vrijdag tussen 14.30 u en 15 u. 

Communicatie in Israël

Er zijn tal van mobiele operatoren en u kunt dus uw GSM (Proximus en Mobistar) in Israël gebruiken. Toch is het raadzaam om van tevoren te controleren of uw GSM en service compatibel zijn in Israël.

Alle bedrijven gebruiken e-mail.

Er zijn een paar telefoonmaatschappijen voor lokale gesprekken. Bezeq is de grootste. Tussen verschillende zones is er een kengetal (Jerusalem 02, Tel Aviv 03, Haifa 04 , Beersheva 08, enz).

Er zijn verschillende maatschappijen die internationale gesprekken aanbieden. Hun kengetallen zijn 012, 013, 014, 015 en 017. Ook 00 geeft toegang tot internationale gesprekken. Deze zijn een stuk goedkoper dan in België.

De landcode van Israël is 972.

Voltage, stekkers

Een overzichtstabel met stekkers, netspanning en frequentie vindt u hier.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

Nuttige adressen

Ambassades

Ambassade van België in Israel
Sasson Hugi Tower - 15th floor
12 Abba Hillel Silver St.,
5250606 RAMAT GAN - ISRAEL
T: +972 3 613 81 30
F: +972 3 613 81 60
Telegramadres: Ambabelge Tel-Aviv
E: telaviv@diplobel.org
Jean-Luc Bodson, ambassadeur

Paspoorten, visa, administratieve documenten
T: +972-3-613 8130#4
Emmanuel Rixhon, Consul

Ambassade van Israel in België
Sterrewachtlaan 40,
1180 BRUSSEL
T: +32 (0)2 373 55 34
F: +32 (0)2 373 56 66
Contact: Mevr. Netta BAR-EL  
First Secretary for Commercial Affairs
Mission of Israel to the EU

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Israël