U bent hier

Zakendoen in Israël

Risico's verbonden aan economische en financiële activiteiten in de nederzettingen

De Europese Unie en haar lidstaten willen Europese burgers en ondernemingen wijzen op de risico’s die verbonden zijn aan economische en financiële activiteiten in de nederzettingen. Flanders Investment & Trade biedt op generlei wijze ondersteuning bij het zakendoen in de nederzettingen.

Meer weten:           

Uw eerste stappen op de markt

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade.

Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en).

Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreide buitenlandse netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen.

Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs.

Aan de hand van de EXPORTmeter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren.

Als kmo kan u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen.

Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen.

Marktaanpak

Rechtstreeks

De markt zelf benaderen is mogelijk. In de meeste gevallen spreken Israëli's goed Engels en hebben ze ervaring met Europese exporteurs. Het wordt echter aangeraden om de dienstverlening van Flanders Investment & Trade te gebruiken, evenals die van een lokale advocaat (indien relevant), om misverstanden en eventuele toekomstige juridische problemen te voorkomen.

Via een tussenpersoon

Een lokale contactpersoon, meestal een importeur of distributeur, is vereist voor het begrijpen van procedures en het verkrijgen van vergunningen en goedkeuringen.
Rechtstreeks exporteren naar de eindklant is mogelijk en dit is wat meestal  gebeurt als er grote bedrijven bij betrokken zijn. Zaken waarvoor u dient op te letten:

  1. Israëlische distributeurs en importeurs zullen exclusiviteit eisen en verwachten.
  2. De Israëlische wetgeving met betrekking tot distributie en import is anders dan in Europa. De diensten van een lokale advocaat worden daarom aanbevolen. Zie meer informatie hier van Yigal Arnon & Co Advocatenkantoor.
  3. De verschillen in businessmentaliteit mogen niet onderschat worden. Dit kan tot tot ernstige misverstanden leiden. Voor meer details zie hier.

Een bedrijf opstarten ter plaatse

Een overzicht van de Israëlische economie en het ondernemingsklimaat vindt u op de website van BDO Israel

Een gids voor het starten van een onderneming in Israël vindt u op de website van Invest in Israel.

Digitale communicatiekanalen

Israëli's worden beschouwd als early adopters, als het gaat om nieuwe technologieën en gadgets.

Correspondentie gebeurt via e-mail (Engels is de dominante taal) of via virtuele meetings; een trend die tijdens de Covid-19-crisis aan populariteit heeft gewonnen.

Sociale media

Uit een onderzoek van het Israëlische bedrijf Bezeq (2019) blijkt dat het gebruik van apps de kroon spant, waarbij met een aanzienlijke marge de WhatsApp het populairst is (91%). WhatsApp wordt ook steeds meer gebruikt voor commerciële doeleinden. WhatsApp wordt gevolgd door Facebook met 81% en Instagram met 52%. Het is echter mogelijk om het gebruikspatroon te karakteriseren op basis van leeftijd, waarbij Facebook met 85% meer wordt geïdentificeerd met het volwassen publiek, terwijl slechts 50% van de tieners hebben aangegeven dat ze erop actief zijn. Na WhatsApp is de toonaangevende app onder tieners Instagram (81%). Het is interessant om te zien dat TickTock dit jaar prominenter is geworden, vooral onder het jonge publiek, terwijl 60% van de kinderen al online actief is.

Volgens Resume Plus gebruiken bijna 2 miljoen Israëli's LinkedIn. 45% daarvan zijn 25-34 jaar oud. 21% van de leden in Israël werken in engineering en 14% in IT.

Onlinewinkelen wordt steeds populairder, vooral als het gaat om het bestellen van goederen in het buitenland. De pandemie heeft deze trend versneld, maar heeft ook andere redenen, die garanderen dat deze trend zich zal voortzetten na de crisis.

Hoe vindt en screent u uw partner of klant

Naast het gebruik van de diensten van het Flanders Investment & Trade kantoor in Tel Aviv kan men zakelijke partners op tal van Israëlische websites (sectororganisaties, websites van bedrijven en dergelijke) vinden. Een zeer goede plaats om bedrijven te vinden is deelname aan internationale vakbeurzen in Europa of elders, aangezien Israëlische bedrijven dergelijke evenementen op een regelmatige basis bezoeken.

Om problemen in de toekomst te vermijden, wordt aangeraden om gebruik te maken van de diensten van bijvoorbeeld Dun & Bradstreet Israël. Op deze manier kan u informatie krijgen over het bedrijf in kwestie, zijn financiële stabiliteit, enz.

Hoe verlopen betalingen en hoe beperkt u de risico’s

De gebruikelijke praktijk in Europa is ook relevant voor Israël en is het gevolg van de overeenkomst tussen alle betrokkenen.
Meer informatie over juridische aspecten vindt u in het eerder genoemde artikel van de website van Yigal Arnon & Co Advocatenkantoor.

Tips bij het zakendoen

De schaarste aan grondstoffen, de geopolitieke situatie en de onzekerheid beïnvloeden de Israëlische economie, die over het algemeen toch in unieke omstandigheden moet functioneren. Ondanks deze problemen heeft de Israëlische economie zich op een behoorlijk indrukwekkende manier weten te ontwikkelen. Ze heeft nadelen kunnen omvormen tot voordelen. Getuige hiervan is de hightechsector, die gebruik kon maken van het enorme menselijk kapitaal dat aanwezig is in het land.

Bovenstaande factoren dragen bij aan bepaald gedrag, mentaliteit en besluitvorming in Israëlische zakenmilieus.

Hoewel veralgemeningen vaak fout zijn en iedereen anders is, kan men in zakenrelaties met Israëli’s het volgende verwachten:
     •        snelle beslissingen
     •        bereidheid om hoge risico’s te nemen
     •        sterke netwerkingvaardigheden
     •        “offering a helping hand”: ongeëvenaard
     •        flexibiliteit
     •        neiging om te improviseren
     •        “time is money”

Typische eigenschappen

Israëli’s zijn snelle beslissers. Deze vaardigheid zorgt er voor dat onderhandelingen en processen korter duren en verzekert een snelle reactie op marktopportuniteiten. U moet er zich van bewust zijn dat Israëlische zakenpartners heel vaak van u hetzelfde verwachten. Als uw eigen organisatie snel kan beslissen, dan zal het hele proces korter zijn dan u gewoon bent. Als het Israëlische tempo daarentegen te snel is voor uw organisatie, wees dan niet beledigd. Ga gewoon verder op uw eigen manier en maak gebruik van de snelle reacties van Israëlische kant.

Israëli’s hebben de neiging om relatief hoge risico’s te nemen. Hun vaardigheid in netwerken en hun bereidheid om vrienden te helpen, zorgen voor aanzienlijk kortere processen.

Grote bedrijven werken in de regel zeer efficiënt qua processen en administratie. Toch kan het gebeuren dat er in kleinere bedrijven minder aandacht is voor nauwgezetheid in administratie. Als u dat niet snel genoeg merkt, kan dit zeer frustrerend werken. Maak vanaf het begin duidelijk wat uw verwachtingen en noden zijn en u zal merken dat de tegenpartij bereid is om goede raad te accepteren.

Informele houding

Israëli’s zijn direct en to the point. Ze zeggen wat ze denken en vragen wat ze willen weten. Interpreteer dit niet als onbeschoftheid. Het is een heel gewone manier van doen in Israël. Israëli’s zijn vriendelijk en gaan familiair en informeel met elkaar om, zowel in persoonlijke contacten als in zakelijke communicatie.

Deze informele omgangsvormen zorgen er vaak voor dat u hartelijk uitgenodigd wordt bij Israëli’s thuis en zij verwachten van u hetzelfde als zij België bezoeken.

Belangrijke beurzen Israël 2019-2020

Een overzicht van de grootste beurzen in Israël is hier te vinden. In deze gelijkaardige bron vindt u meer opmerkelijke evenementen. Het is raadzaam om een update bij FIT Tel Aviv te vragen met betrekking tot deze beurzen en andere interessante evenementen.

Duurzaam Internationaal Ondernemen

Zowel de overheid als bedrijven houden zich actief bezig met duurzaam internationaal ondernemen en duurzame ontwikkeling. Maar de binnenlandse situatie en het Israëlisch-Palestijns conflict zorgen ervoor dat dit niet altijd prioritair is. Dit zorgt er ook voor dat duurzaam ondernemen vaak een Israëlische inkleuring krijgt: op sociaal vlak zal aandacht altijd gaan naar specifieke gemeenschappen en bevolkingsgroepen, zoals nieuwe immigranten, legerveteranen en Israëlische burgers zonder familie in Israël.

De Maala-Business for Social Responsibility is een koepelorganisatie voor bedrijven en onderdeel van een wereldwijd netwerk. Maala moedigt bedrijven aan om de voordelen van duurzaam ondernemen (bijvoorbeeld door community involvement, milieumaatregelen en duurzaamheidsrapporten) in hun bedrijfsstrategie te integreren. Maala heeft ook een MVO-index geïntroduceerd op de beurs van Tel Aviv. De organisatie is zonder twijfel de meest dominante MVO-organisatie, die vaak een belangrijke rol speelt bij het bepalen van de agenda.

Sinds de komst van Maala is er al veel veranderd in de Israëlische maatschappij. In de plaats van een reactieve benadering van bedrijven, gekenmerkt door ad hoc-donaties zonder langetermijnvisie of  verantwoording, kiezen bedrijven steeds meer voor geplande en strategische partnerschappen. Daarnaast zijn ook andere netwerken ontstaan.

De Maala Index dient als een intern meetinstrument die de grond legt voor strategisch management en de uitvoering van MVO-bewustzijn, ontwikkeling en voortgezet betere prestaties. De resultaten worden gepubliceerd

 

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Israël