U bent hier

Israël in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Israël (Medinat Yisra’el)
Hoofdstad
Jeruzalem, 849.000 inwoners (Jeruzalem wordt niet erkend als de hoofdstad van Israël door de EU en andere landen, als gevolg van het conflict met de Palestijnen)
Oppervlakte
20.770 km² (= 0,7 x België)
Aantal inwoners
8,58 miljoen
Staatshoofd
President Reuven Rivlin
Regeringsleider
Premier Naftali Bennett
Taal
Hebreeuws, Arabisch
Munt
NIS Wisselkoers
Belangrijke steden
Tel Aviv (426.000 inwoners), Haifa (277.000)
Meer weten
cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/is.html

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
525 miljard USD (583 miljard USD in België)
BBP/Capita
54.931 USD (49.927 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

Economische vooruitzichten

De Israëlische economie doet het op macroniveau goed en kredietbeoordelaars Fitch, S&P en Moody's beoordelen de kredietwaardigheid positief (tussen A en A+). Dit komt onder andere door de afname van de staatsschuld ten opzichte van het bbp. 

De Bank of Israel voorspelt een groei van 3,4% in 2018 en 3,5% in 2019. De sterke economische groei van 3,1% in 2017 is ondersteund door een sterke binnenlandse vraag alsmede door de hoge verkoop van voertuigen, overschrijdt de prognoses met 1,2% en markeert de sterkste economische prestatie voor het land sinds 2012.

De arbeidsmarkt doet het goed met een lage werkloosheid (3,9% in Q2/2018).

De inflatie bleef binnen de 1-3 % streefwaarde van de Bank of Israel, als gevolg van externe factoren en de overheidsmaatregelen om de kosten van levensonderhoud te verlagen. De export blijft belangrijk in de hightechsector. Israël rekent de komende jaren op grote exportinkomsten dankzij de gasvondsten voor de kust (geschat op minimaal 800 bcm).

Volgens het Israëlische Bureau voor de Statistiek bereikte de invoer van goederen in november 2018 $6,32 miljard, de uitvoer van goederen $4,5 miljard en het handelstekort van goederen $1,82 miljard.

Verhouding tussen de waarde van de uitvoer en de waarde van de invoer: De uitvoer van goederen in de periode januari-november 2018 was goed voor 64,9% van de invoer (exclusief schepen, vliegtuigen en diamanten), vergeleken met 74,3% in dezelfde maanden vorig jaar. Dit wijst erop dat er een tendens is waarbij de export is afgenomen ten opzichte van de import. 
Het handelstekort (alleen voor goederen) bedroeg in januari-november 2018 in totaal $22 miljard ($24 miljard op jaarbasis), vergeleken met $12,46 miljard in januari-november 2017, een stijging van 77,0%.

Volgens de OESO zal de economische groei naar verwachting meer dan 3¼ procent bedragen in 2018 en 2019. De binnenlandse vraag zal worden ondersteund door fiscale en monetaire maatregelen, de ontwikkeling van nieuwe gasvelden en loonsverhogingen vanwege de aanhoudende lage werkloosheid . Met de ietwat sterkere externe omgeving, neemt de export ook toe naarmate de sjekel zich op zijn minst tijdelijk heeft gestabiliseerd.

Meer weten

Economische indicatoren van Israel- data van OESO.

Economische indicatoren: Israëlische economische gegevens van de Bank of Israel.

De website van het Israëlische ministerie van Financiën bevat beknopte en algemene informatie over de Israëlische economie, met links naar meer gedetailleerde publicaties

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Israël