U bent hier

Frankrijk in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 01/02/2021

De amper twee weken geleden verstrengde anti-COVID-19-maatregelen konden een zich nieuw aankondigende ramp niet voorkomen: met een gemiddelde van meer dan 35.000 nieuwe besmettingen per dag en een almaar stijgend aantal sterftegevallen - ook onder jongeren - dient zich vanaf 30 oktober een nieuwe lockdownfase aan. Deze fase loopt minstens tot 1 december. Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Franse Republiek
Hoofdstad
Parijs (2.274.880 inwoners)
Oppervlakte
551.500 km² (= 18 x België)
Aantal inwoners
66,6 miljoen inwoners
Staatshoofd
President Emmanuel MACRON
Regeringsleider
Premier Jean CASTEX
Taal
Frans
Munt
EUR
Belangrijke steden
Marseille (859.367 inwoners), Lyon (499.785), Toulouse (455.002), Nice (348.195), Nantes (296.027), Straatsburg (276.750), Montpellier (268.244), Bordeaux (243.199), Lille (234.033)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
2.716 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
40.380 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

ECONOMISCHE VOORUITZICHTEN EN RECENTE ONTWIKKELINGEN

ECONOMIE

Na de terroristische aanslagen in Parijs in november 2015 kent Frankrijk een verlengde noodtoestand (tot 15 juli 2017). Die aanslagen hebben ook in 2016 op bepaalde economische sectoren alsook op de consumptie gewogen. Voorspeld wordt dat het Franse BBP vanaf 2018 een grotere groei zal kennen.

In april-mei 2017 organiseert Frankrijk presidentiële verkiezingen. De uitkomst van deze verkiezingen is steeds meer onzeker geworden nadat koploper François Fillon, genomineerde voor de rechtse LR (Les Républicains), genoemd werd in een fraudeschandaal. Emmanuel Macron, onafhankelijke politicus ('et de droite, et de gauche') die door François Bayrou, de voorzitter van de centristische partij MoDem maar ook door een aantal linkse en rechtse personaliteiten gesteund wordt, loopt de kans om in de tweede ronde de overwinning binnen te halen tegen Marine Le Pen van het extreemrechtse FN, die sinds de aanslagen van 2015 een populariteitsboost kent.

 De economische vooruitzichten voor 2017 zien er goed uit volgens Banque de France. Ze voorziet een gemiddelde groei van +1,3% in 2017, iets hoger dan 2015 (+1,2%) en equivalent aan 2016 (rond 1,3%). Er wordt voorspeld dat die trend zich zal verderzetten met een toename in 2017 van 1,4% en 1,5% in 2019. Het begrotingstekort zou in 2016 -69,9 miljard euro bedragen ofwel -3,3% van het BBP na -3,5% in 2015 en -4,0% in 2014. Voor 2017 schat met op een begrotingstekort gelijk aan -3,1% van het BBP.

Wat betreft de regio’s in Frankrijk, blijft de regio Île-de-France volgens de meest recente cijfers de economie trekken in Frankrijk. Het BBP per capita is twee keer zo hoog in Île- de- France dan in de regio Hauts de France (Nord - Pas-de -Calais Picardië). Het BBP in Île -de -France blijft het hoogste (€ 52.298 per inwoner), het BBP per capita in de regio Auvergne Rhône - Alpes is het tweede hoogste (€ 30.946 per inwoner).

In het vierde trimester van 2016 bedroeg de werkloosheid 9,7% van de actieve bevolking in Frankrijk, na 9,8% in het derde trimester van 2016. In 2015 bedroeg de gemiddelde werkloosheidsgraad nog 10,4%. In tegenstelling tot Duitsland kent Frankrijk meer mensen die toetreden tot de arbeidsmarkt dan mensen die op pensioen gaan. Frankrijk moet daarom meer jobs creëren om het effect van haar demografie in evenwicht te houden. De werkloosheid voor mid-2017 wordt geschat op 9,5% (9,8% met de overzeese gebieden inbegrepen). Verwacht wordt dat de werkloosheid in 2018 9,7% en in 2019 9,5% zal bedragen.

De Franse regering heeft bovendien een aantal maatregelen genomen die de Franse competitiviteit ten goede komen. Het gaat om de crédit d’impôt pour la compétitivité et l’emploi (CICE), een belastingvermindering voor bedrijven en meer bepaald voor de sociale bijdragen op de lage en gemiddelde lonen en de pacte de responsabilité dat het concurrentievermogen van de Franse bedrijven (40 miljard euro) moet herstellen. Bovendien is de stijging van de arbeidskosten sterk vertraagd.

2016 was echter geen goed jaar voor de Franse buitenlandse handel. Daar waar het handelstekort op goederen in 2015 nog met 22% tot 45,7 miljard euro daalde, bedroeg het in 2016 48,1 miljard euro. Dit is voornamelijk te wijten aan een terugval in de verwerkende industrie en agricultuur. Hiermee komt een einde aan de positieve trend van de laatste vier jaar.

Met 453 miljard euro is de globale Franse export met -0,6% lichtjes gedaald ten opzichte van 2015, en dit door een daling in de verkoop van half afgewerkte goederen en graanproducten. De lucht- en ruimtevaartsector bleef stabiel. Er werd wel voor het derde jaar op rij een stijging genoteerd in de verkoop van wagens. Ook de export van schepen, wagenuitrusting en luxeproducten kende een stijging. In vergelijking met 2015 is de import daarentegen met 501,1 miljard euro ofwel een lichte stijging van +0,1% gestabiliseerd. Vooral de aankoop van transportmateriaal heeft daartoe bijgedragen.

Het marktaandeel van Frankrijk in de wereldhandel blijft stabiel sinds mid-2011, met 3,1% voor goederen en 3,5% voor goederen en diensten. Op wereldniveau behoudt Frankrijk zo in het klassement van de grootste exporteurs van goederen en diensten haar zesde plaats.

BELANGRIJKE RECENTE LEGISLATIEVE ONTWIKKELINGEN

RE-ORGANISATIE VAN DE REGIO’S

Frankrijk van 22 naar 13 regio’s.

Versterkte bevoegdheden voor regio’s en steden.

In het kader van de bezuinigingen is eind 2015 de Wet NOTRe (Nouvelle Organisation Territoriale de la République) in werking getreden. Dit heeft belangrijke gevolgen voor de regio’s en een 12-tal steden inzake organisatie en bevoegdheden.

De 22 regio’s werden tot 13 teruggebracht. Zes regio’s bleven onveranderd (Ile-de-France, Pays de la Loire, Bretagne, PACA, Corse en Centre (Centre werd wel omgedoopt in Centre-Val de Loire), de 16 overige regio’s werden samengevoegd tot 7 regio’s en kregen op 29 september 2016 vastgelegd per decreet een nieuwe naam, namelijk Auvergne – Rhône-Alpes, Occitanie, Nouvelle Aquitaine, Grand-Est, Hauts-de-France, Normandie en Bourgogne-France-Comté. De definitieve namen werden op 1 oktober 2016 per decreet worden vastgelegd.

De bevoegdheden van de regio's werden versterkt, zoals economische ontwikkeling, onderwijs (middelbaar, hoger en beroepsonderwijs), het beheer van de Europese fondsen, milieu, ruimtelijke ordening en streekvervoer (TER regionale lijnen). Beslissingen inzake toerisme, sport en cultuur worden gedeeld met de departementen. De departementen beschikken verder over bevoegdheden met betrekking tot het sociaal beleid. Bestaande instanties zullen, door nastreven van efficiëntie en schaalvergroting, samenvloeien. De fusie op 19 april 2016 tussen Miriade in Caen en Seinari in Rouen tot AD Normandie als Agence de développement pour la Normandie kan reeds als voorbeeld genoemd worden.

Bron :  http://www.gouvernement.fr/action/la-reforme-territoriale

Op 1 januari 2015 kregen 10 steden een nieuw statuut van metropool en nieuwe bevoegdheden in het kader van een EPCI (Etablissement Public de Coopération Intercommunale), waaronder o.a. voor huisvesting (zoals bv, ook noodopvang), openbare diensten en een coördinatie. Dit betreft de steden Bordeaux, Brest, Grenoble, Lille, Montpellier, Nantes, Rennes, Rouen, Strasbourg en Toulouse. Tevens op dezelfde dag kreeg ‘Métropole de Lyon’ een volwaardig territoriale collectiviteit met speciaal statuut. ‘Métropole du Grand Paris’ en ‘d’Aix Marseille’ kwamen tot stand op 1 januari 2016 met versterkte bevoegdheden. Op 1 juli 2016 werd de ‘Métropole du Grand Nancy’ gecreëerd, dit werd de 15de Franse metropool. Nice verwierf het statuut van ‘Métropole reeds in 2012.

LOI MACRON

De wet voor de groei, activiteiten en gelijkheid van economische kansen. De wet is gebaseerd op drie belangrijke principes: liberaliseren, investeren en werken, en dient het algemeen belang. De wet werd voorgedragen door de Minister van Economie, Emmanuel Macron en ging in het najaar 2015 van kracht. Het is vroeg om de impact ervan in te schatten, maar de eerste tekenen zijn positief, met bijvoorbeeld een verhoogde tewerkstelling en investering in de geliberaliseerde markt van het interregionale personenvervoer per bus. De vakbonden blijven echter de implementatie van de wet bemoeilijken door discussies over collectieve akkoorden te blokkeren.

LOI DU TRAVAIL

Begin 2016 werd een voorstel tot hervorming van het arbeidsrecht gepubliceerd door de regering: de Loi El Khomri. Dit heeft meteen een aantal stakingen veroorzaakt in Frankrijk. Vakbonden en studenten verzetten zich tegen de nieuwe wet omdat ze vinden dat deze de rechten van de werknemer en werkzekerheid ondermijnen. De regering stelt dat de hervorming noodzakelijk is om de economie nieuw leven in te blazen en de hoge werkloosheid tegen te gaan. Analisten beweren echter dat de hervorming kortzichtig is en niet ingaat op de cruciale aspecten die nodig zijn om de arbeidsmarkt flexibeler te maken. De wet werd door de regering gestemd in augustus 2016.

Meer weten:

www.tresor.economie.gouv.fr : website van het ministerie van financiën, economie & industrie
www.insee.fr : website van het nationaal bureau voor de statistiek van Frankrijk

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Frankrijk