U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het reisadvies

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

Welke reisdocumenten hebt u nodig

Met een geldig Belgisch paspoort mag men 6 maanden als toerist in Canada verblijven. Vanaf 15 maart 2016 moet elke bezoeker aan Canada over een eTA (electronic Travel Authorization) beschikken. Een eTA moet voor vertrek online worden aangevraagd. Dit kan best 1 maand vóór de reis aangevraagd worden gezien men kan ´uitgeloot´ worden voor een medisch onderzoek, een procedure die snel enkele weken duurt.  In de meeste gevallen echter krijgt de aanvrager reeds na enkele minuten een positief antwoord. Het document is elektronisch gelinkt aan het paspoort, en geldt voor vijf jaar of tot het paspoort vervalt. De aanvraag dient te gebeuren via de website van het Canadese minister van immigratie: http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.asp.  Kostprijs is 7 CAD (augsutus 2018).  Er zijn ook andere websites die als tussenpersoon een eTA aanvragen maar waarbij de kostprijs een veelvoud bedraagt.

Welke taal wordt er gesproken

Canada is officieel een tweetalig land: Engels en Frans worden gebruikt bij signalisatie en overheidsinstellingen. Engels is de commerciële voertaal, behalve in Quebec.

Wat is het uurverschil met België

Canada strekt zich uit over 6 tijdzones en het tijdsverschil met België ligt tussen 4,5 tot 9 uur vroeger.

Het veranderen tussen zomer- en winteruur is in Canada een provinciale bevoegdheid en gebeurt sedert 2006 (gelijklopend met de VSA) op vaste dagen; nl. winteruur op de 1ste zondag van november en zomeruur op de 2de zondag van maart. www.timeanddate.com/time/change/canada/montreal. Alleen de centrale provincie Saskatchewan behoudt het ganse jaar het winteruur.

Reizen naar Canada

Montreal

Er zijn rechtstreekse vluchten van Brussel naar Montreal met Air Canada (www.aircanada.com). Tussen april en oktober vliegt chartermaatschappij Air Transat ook rechtstreeks van Brussel naar Montreal (www.airtransat.ca).

Toronto

Tussen Brussel en Toronto is vanaf eind maart 2016 een rechtstreekse dagelijkse verbinding mogelijk met Brussels Airlines (www.brusselsairlines.com).

Vancouver

Er is geen directe verbinding met Brussel; connecties via Amsterdam (www.klm.com), Parijs (www.airfrance.com), Frankfurt (www.lufthansa.com) of Londen (www.ba.com).

Reizen in Canada

Montreal

Taxi: verbinding van luchthaven Montreal-Trudeau tot Montreal stadscentrum: CAD 41 (20 minuten zonder verkeer). Het is gebruikelijk om 15% fooi te geven en er wordt een ontvangstbewijs voor het totaalbedrag uitgeschreven. www.admtl.com/en/access/taxis-limousines

Uber is ongeveer 25 % goedkoper en vertrekt vanop de verdieping met check-in balies (deur 6), één verdieping hoger dan deze van aankomst.

Er is een handige busverbinding van de luchthaven naar het stadscentrum van Montreal (Berri-Uqam) via de expreslijn 747. Tickets (10 CAD) kunnen op de luchthaven gekocht worden aan de kiosks. www.stm.info/info/747.htm

Toronto

Taxi: verbinding Pearson International Airport tot Toronto stadscentrum: CAD 56 (30 minuten zonder verkeer). Het is gebruikelijk om 15% fooi te geven en er wordt een ontvangstbewijs voor het totaalbedrag uitgeschreven. https://www.torontopearson.com/uploadedFiles/Pearson/Content/Getting_There/Ground_Transport/TaxiWebTariffMap-20180301.pdf.

De UP Express trein verbindt de luchthaven aan Union Station downtown Toronto in 25 minuten. Tickets kosten 12.35 CAD en kunnen ook online worden aangekocht. https://www.upexpress.com/

Vancouver

Taxi: verbinding YVR International Airport tot Vancouver stadscentrum: CAD 35 (30 minuten zonder verkeer). Het is gebruikelijk om 15% fooi te geven en er wordt een ontvangstbewijs voor het totaalbedrag uitgeschreven. www.yvr.ca/en/getting-to-from-yvr/taxis.aspx

De Canada Line is een rechtstreekse metroverbinding tussen de luchthaven en de Canada Place in Downtown Vancouver. Tickets kunnen op de luchthaven gekocht worden aan de kiosks. http://thecanadaline.com/

Verplaatsingen in de stad

Zowel in Montreal als in Toronto kunnen verplaatsingen in het centrum via het geïntegreerd metro- en busnetwerk gebeuren. www.stm.info voor Montreal en www.ttc.ca voor Toronto.

Uber is sterk ingeburgerd in Canada.

Een taxi kan je best nemen aan een hotel, metrostation of taxistaanplaats. Een taxi op voorhand bestellen, kan ook online via de websites van de verschillende coöperatieven:

Reizen naar andere steden

Per trein: www.viarail.ca

De treindienst is niet goed ontwikkeld (er wordt voorrang gegeven aan goederenvervoer per trein) maar is een goed alternatief tussen Montreal en Ottawa/Toronto of Montreal en Québec. Gratis Wifi wordt aangeboden in elke trein en bij aankoop van een biljet wordt automatisch een stoel gereserveerd.

Per vliegtuig: www.aircanada.com, www.westjet.com, www.flyporter.com. Reizen per vliegtuig is duur in Canada (2 X duurder dan USA) en er bestaan geen low cost maatschappijen zoals in Europa.

Per auto via huurwagen: www.avis.ca, www.hertz.ca, www.budget.ca

Hotels in Canada

Er is een grote waaier aan hotelketens, van de Amerikaanse "Inn" of motelformule tot vijfsterrenhotels. Prijzen zijn afhankelijk van de tijd van het jaar, reservatie tijdens de week of in het weekend, de lengte van het verblijf en de beschikbaarheid. Reservaties worden doorgaans 6 weken op voorhand gemaakt, daar de beschikbaarheid tijdens bv. congressen of zomerfestivals uitermate laag wordt. Aangekondigde prijzen zijn exclusief taxen en ontbijt.

Flanders Investment & Trade heeft geen speciale tarieven. Online boekingswebsites zoals www.expedia.ca, www.hotels.com of www.booking.com bieden meestal voordeligere tarieven aan dan wanneer men rechtstreeks via het hotel boekt.

www.bonjourquebec.com, www.ontariotravel.net, www.hellobc.com

Betalen in Canada

De meeste kredietkaarten zoals Visa, MasterCard en American Express worden aanvaard; Diners Club in veel mindere mate. ATM machines zijn te vinden in elke bank, maar ook in publieke plaatsen zoals shopping centra of hotellobby's.

Geld wisselen kan best bij aankomst in de luchthaven, maar is ook mogelijk in banken of wisselkantoren. (http://www.calforex.com/en/, www.globex2000.ca)

De officiële munt is de Canadese Dollar (CAD). Er zijn biljetten van 100, 50, 20, 10 en 5 CAD. De meeste ATM machines geven enkel biljetten van 20 CAD en 10 CAD, die ook het meest courant zijn. Er zijn ook muntstukken van 2 en 1 CAD, 25, 10 en 5 cent (of sous). 

Werkuren in Canada

Kantooruren:     09.00 – 17.00
Ministeries:        09.00 – 16.00
Winkels:             10.00 – 18.00 (donderdag en vrijdag tot 21 uur)

Communicatie in Canada

Het telefoonverkeer in Canada verloopt vlot. Lokale gesprekken zijn gratis. Mobiele telefoons zijn zeer wijdverspreid. Het gebruik van voicemail en e-mail is zeer ingeburgerd. Men checkt ze regelmatig en gebruikt ze door elkaar. Het is dus belangrijk om naam en telefoon op te geven bij de boodschap. Boodschappen worden niet zo vaak onbeantwoord gelaten, maar soms moet men wat geduld hebben. Online applicaties zoals Whatsapp worden nog niet veel gebruikt in het zakelijke leven.

De fax wordt steeds minder gebruikt.

Internet is zeer wijdverspreid en sommige steden, zoals Montreal, bieden op publieke plaatsen gratis Wifi aan. Bijna alle koffiebars en populaire restaurants hebben een gratis hotspot.

Canada Post werkt betrouwbaar en goed. Daarnaast wordt ook regelmatig gebruik gemaakt van koerierdiensten zoals Purolator, FedEx of DHL.

Voltage, stekkers

Een overzichtstabel met stekkers, netspanning en frequentie per land vindt u hier.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

www.statutoryholidays.com

Er zijn een aantal vaste feestdagen (1 januari, 1 juli, 11 november, 25 en 26 december) en veranderlijke feestdagen (goede vrijdag, paasmaandag, maandag op of voor 24 mei, 1ste maandag van september, 2de maandag van oktober).

Iedere provincie heeft ook een aparte feestdag, bv. 24 juni in Quebec, 20 augustus in Yukon en in alle andere provincies de 1ste maandag van augustus.

De traditionele vakantieperiodes variëren van provincie tot provincie en vallen meestal samen met de schoolvakanties. Prospectiereizen tijdens die periode worden dan ook best vermeden. Over het algemeen vermijdt men best de eindejaarsperiode en de zomerperiode van begin juli tot half augustus.

Nuttige adressen

Ambassade van België in Ottowa

360, Albert Street, Suite 820, Ottawa, Ontario, K1R 7X7
T: +1 613 236 72 67 | F: +1 613 236 78 82
E: ottawa@diplobel.fed.be
diplomatie.belgium.be/canada/

Consulaat-Generaal van België in Montreal

1000, rue Sherbrooke Ouest, Suite 1400, Montréal, QC, H3A 3G4 
T: +1 514 849 73 94 | F: +1 514 844 31 70
E: montreal@diplobel.fed.be
diplomatie.belgium.be/canada/

Ambassade van Canada in België

Tervurenlaan 2, 1040 Brussel
T: 02 741 06 11 | F: 02 741 06 43
www.canadainternational.gc.ca/belgium-belgique/

Commerciële sectie:
T: 02 741 06 20 | F: 02 741 06 06

E: bru.td-infocentre@international.gc.ca
www.tradecommissioner.gc.ca/be

Algemene Afvaardiging van Quebec in Brussel

Kunstlaan 46 (7de verdieping), 1000 Brussel
T: 02 512 00 36 | F: 02 514 26 41
E: qc.bruxelles@mri.gouv.qc.ca
www.quebec-europe.be

Commerciële sectie:
T: 02 549 59 22 | F: 02 514 26 41
E: alice.mihaly@mri.gouv.qc.ca - Stephanie.Robin@mri.gouv.qc.ca

Gemengde Kamers van Koophandel

CanchamBelux

Avenue Louise 500, 1050 Brussel
T: 02 644 90 44
E: office@cccbl.org
www.canchambelux.org

Canadian Business Chamber in Toronto

P.O. Box 508
161 Bay Street, 27th Floor, Toronto, Ontario, M5J 2S1
T: +1 416 572 2345 of +1 416 816 9154 | F: +1 416 572 2201
E: info@belgiumconnect.com
www.belgiumconnect.com

Cercle d'Affaires Belgique-Québec

999, Boul. de Maisonneuve Ouest, suite 1600, Montréal, Québec, H3A 3L4
E: info@cabq.ca 
www.cabq.ca 

Meer weten:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Canada