U bent hier

Canada in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 28/05/2020

Ook Canada ontsnapt niet aan het coronavirus COVID-19 waar het aantal besmettingen gradueel toeneemt. Het coronavirus heeft er in vergelijking met België op 25 januari wat vroeger de kop opgestoken. De eerste besmettingen startten in British Colombia (via reizigers van China) en Ontario (reizigers van Iran). In Québec startten de besmettingen wat later, maar Québec is momenteel de sterkst getroffen provincie (aantal gevallen op 27 mei 2020, Canada: 87.471, Québec: 49.702, Montreal 24.838). Redelijk snel zijn strenge maatregelen door de overheid uitgevaardigd, die goed door de lokale bevolking opgevolgd worden. Vanaf 18 maart gingen de Canadese grenzen dicht voor alle personen met uitzondering van personen met de Canadese nationaliteit of met een permanente verblijfsvergunning. Tot en met 30 juni kunnen personen vanuit België (die geen verblijfsvergunning in Canada hebben) niet naar Canada reizen.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en ons Dossier Coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.


CETA

EU Canada Comprehensive Economic and Trade Agreement, beter bekend als CETA, heeft gevolgen voor onze handel met Canada. FIT volgt de uitvoering van CETA op de voet en informeert Vlaamse bedrijven over de opportuniteiten. Lees meer in het Dossier "CETA"
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Canada
Hoofdstad
Ottawa (933.596 inwoners)
Oppervlakte
9.984.670 km² (= 327 x België)
Aantal inwoners
36,85 miljoen inwoners
Staatshoofd
Koningin Elisabeth II, gouverneur-generaal Julie Payette
Regeringsleider
Premier Justin Trudeau
Taal
Frans, Engels
Munt
Canadese dollar (CAD) Wisselkoers
Belangrijke steden
Toronto (5,928 miljoen inwoners), Montreal (4,098 miljoen), Vancouver (2,463 miljoen), Calgary (1,392 miljoen), Ottawa-Gatineau (1,323 miljoen), Edmonton (1,321 miljoen)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
1.742 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
46.327 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

Economische groei

De Canadese economie groeit gestaag sinds 2010 en de groei in 2017 werd door de Bank of Canada op 3,1% geschat. In 2016 bedroeg de nationale groei 1,5%. 7 provincies tekenden een groei boven het nationaal gemiddelde op, koploper was British Columbia met 4%, gevolgd door Ontario (2,7%), Manitoba en Prince Edward Island (2,6%). Newfoundland & Labrador kende in 2016 een mooie groei dankzij de oliesector en de bouw van het Hebron-boorplatform (2,1%). Quebec (2%) en New Brunswick (1,6%) sluiten de lijst af. Nova Scotia’s economie groeide 1,1%, terwijl de economie in prairie-provincies Saskatchewan en Alberta kromp met respectievelijk 0,8% en 3,6%.

De economie is zeer dienstgericht en meer dan drie vierde van de bevolking werkt in deze sector. Canada is rijk aan grondstoffen (mijnbouw: goud, nikkel, uranium, diamant, lood...) en heeft een sterke land- en bosbouwsector. Industrieën gekoppeld aan de verwerking van deze grondstoffen zijn meestal ontwikkeld in de regio's, bv. verwerking van ijzererts tot staal, papier- en pulpsector uit de bosbouw. Sommige territoria en provincies zijn rijker aan grondstoffen dan andere, waardoor het regionalisme in de hand gewerkt wordt.

Export

De interne Canadese markt is te klein waardoor export van Canadese producten en diensten belangrijk is voor de economie. De belangrijkste afzetmarkt blijft buurland VS. Export Development Canada gelooft in een zeer sterke groei van Canada's export van 8% in 2017, vooral te danken aan de export van olieproducten (o.a. dankzij de productie van het Hebron-platform in Newfoundland & Labrador). Meer dan driekwart van de Canadese export in 2016 gebeurde vanuit Ontario, Quebec en British Columbia, maar de vooruitzichten voor 2017 zijn dat de olierijke provincies Alberta en Newfoundland & Labrador en de Atlantische provincies dankzij het wegvallen van de invoerrechten in Europa voor Canadese vis & seafood producten een sterke exportgroei zullen hebben.

Minpunten

Eén van de belangrijkste negatieve elementen in de Canadese economie blijven de overheidsuitgaven. Terwijl het tekort in 2015-2016 nog slechts 1 miljard C$ bedroeg, voorziet het federaal budget 2017-2018 een deficit van 28,5 miljard C$ en 27,4 miljard C$ in 2018-2019.

De afgelopen jaren waarschuwen de Bank of Canada en het ministerie van Financiën geregeld voor de accumulatie van de huishoudelijke schuld. De ratio schuld t.o.v. het beschikbare inkomen is problematisch hoog met de altijd stijgende huisprijzen als één van de belangrijkste redenen (171,1% in het laatste kwartaal van 2017!). Dit betekent dat de Canadese huishoudens uiterst financieel kwetsbaar zijn.

Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA)

Hoewel de handel met de VS in 2017 opnieuw is toegenomen en meer dan 75% bedraagt van de totale export van Canada, blijft Europa Canada's tweede grootste handelspartner. Meer en meer Canadese bedrijven beseffen dat het belangrijk is om hun handel te diversifiëren en minder afhankelijk te maken van de Verenigde Staten.

De onderhandelingen met Europa over een vrijhandelsakkoord, die tijdens de Canada-EU top op 6 mei 2009 gelanceerd werden, culmineerden op 21 september 2017 in een provisorisch in voege treden van het CETA-akkoord.

Invoerrechten op 98% van de producten werden naar 0 gereduceerd. In sommige categoriëen is er een afbouwperiode voorzien van 7 jaar.

Meer weten

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Canada