U bent hier

Nieuws

Één jaar CETA heeft een positievere invloed op de Europese export naar Canada dan omgekeerd.
Een Canadees pleidooi om bij de Canadese bedrijven naast USA eveneens de Europese Unie op hun kaart te zetten.

Analyses wijzen uit dat Europese bedrijven onvoldoende gebruikmaken van preferentiële tarieven, waarvan ze dankzij vrijhandelsakkoorden kunnen genieten. De Europese Commissie wil aan de hand van een vragenlijst de oorzaken hiervan achterhalen. Ook voor het beoordelen van een testversie van een nieuwe onlinetool in dit verband wordt de mening van u als exporteur gevraagd. Laat uw mening horen voor 31 juli.

Van 11 tot 17 maart 2018 reist het Vorstenpaar naar Canada op uitnodiging van Julie Payette, Algemeen Gouverneur van Canada. ZM de Koning en HM de Koningin der Belgen worden vergezeld door een politieke, economische en academische delegatie. Op het programma staan verschillende activiteiten in Ottawa, Toronto en Montréal, waarvan enkele mede georganiseerd door FIT.

De Market Access DataBase (MADB) van de Europese Commissie heeft de belangrijkste punten van het vrijhandelsakkoord met Canada (CETA) op een overzichtelijke webpagina samengevat. Wil u een bepaald onderdeel van het CETA-akkoord consulteren, in de Market Access Database vindt u meteen wat u zoekt. 

Heel wat Vlaamse bedrijven doen al zaken met Canada. Voor hen wordt het er dankzij CETA alleen maar makkelijker op. Ontdek aan de hand van een interactieve kaart van de Europese Commissie welke bedrijven al zakendoen met het land en wat CETA voor uw bedrijf kan betekenen.

Van zodra het EU-Canada vrijhandelsakkoord (CETA) in voege treedt, kan u genieten van preferentiële tarieven. Om van die voordelen te genieten, moet u wel een aantal stappen doorlopen.

Consultant J.C. Williams Group, gespecialiseerd in marktonderzoek over distributie en retail in Canada en de Verenigde Staten, publiceerde eind maart zijn recentste nationale bulletin. De eerste maand van dit jaar kende de retailsector een beperkte groei van 3,3%. Laten we de autosector buiten beschouwing, dan is zelfs sprake van een negatieve groei van -0,4% in vergelijking met januari 2016. De grootste verliezers waren de voedingswinkels en kledingzaken.

Canada is de 13e exportmarkt van België, goed voor 2,3 miljard euro. Dat de handelsrelaties tussen Canada en België belangrijk zijn, staat buiten kijf. De Europese Commissie maakte een interessante infotabel met de voordelen die CETA, het fameuze handelsakkoord tussen Canada en de EU, voor België zal opleveren.

Pagina's