U bent hier

Nieuws

De agrarische experts van de Absa-bank in Zuid-Afrika schrijven wekelijks en maandelijks rapporten over de economische trends en ontwikkelingen in de landbouwsector.
Deze rapporten zijn vrij te consulteren op de website van de bank. Het gedeelde rapport laat de prijsevolutie zien van de (levende) dieren in Zuid-Afrika.  

Van maandag 5 tot en met woensdag 7 september 2022 vindt in Algiers het Salon International de la Micro-entreprise et des Start-ups plaats. Deze gaat door in het Palais des Expositions, Pins Maritimes (SAFEX) te Algiers, Algerije.
De organisatoren zijn op zoek naar Vlaamse leveranciers van industriële uitrusting en producten nodig voor de activiteiten van micro-ondernemingen in alle bedrijfssectoren om deel te nemen aan deze beurs. 

SFA, Singapore Food Agency heeft de beperkingen op invoer van kip uit België op 21 juli 2022 opgeheven. Deze beperkingen waren er gekomen naar aanleiding van de uitbraak van HPAI (Avian Influenza) in 2020. Concreet betekent dit dat de 7 door SFA goedgekeurde Belgische kippenproducenten hun export kunnen hernemen (en dit in tegenstelling tot landen zoals Nederland, UK, Duitsland, Polen, VSA,... die nog steeds gebonden zijn aan restricties).

Per 1 juli kent de Duitse Verpakkingswetgeving enkele belangrijke wijzigingen. Vanaf deze datum moeten alle bedrijven die in Duitsland verpakkingen op de markt brengen, bij het Duitse verpakkingsregister LUCID, onder de zgn. Zentrale Stelle. ingeschreven zijn. Verder moeten online marktplaatsen en aanbieders van fulfilmentdiensten nagaan of hun klanten voldoen aan de voorschriften inzake verpakkingsregelgeving.  

Vanaf 1 juni 2022 verviel de FFP2-maskerplicht ook in het openbaar vervoer, levensmiddelenwinkels en apotheken, met uitzondering van Wenen waar de FFP2-maskerplicht in het openbaar vervoer en in de apotheken blijft bestaan.

Op donderdag 23 juni 2022 vindt de vijfde EU-Africa Business plaats. Deze gaat door in het Egmont Paleis te Brussel in hybride vorm. 
Afrikaanse en Europese beleidsmakers, bedrijfsleiders en deskundigen uit het maatschappelijk middenveld zullen deelnemen aan het debat over hoe het potentieel voor handel en investeringen binnen Afrika en tussen de EU en Afrika ten volle kan worden benut. Onderwerpen als agribusiness, digitale transformatie, gezondheid en de overgang naar groene energie zullen er aan bod komen.

Sinds de ongerechtvaardigde Russische invasie van Oekraïne en de blokkering van zijn zeehavens is Oekraïne niet meer in staat zijn producten via zijn Zwarte Zeehavens naar bestemmingen overal ter wereld te exporteren. Er zijn dringend alternatieve routes nodig om bedreigingen van de mondiale voedselzekerheid te voorkomen. De EU onderneemt concrete stappen om de uitvoer van landbouwproducten uit Oekraïne te vergemakkelijken en de Oekraïense landbouwsector in 2022 te ondersteunen. 

Begin maart 2022 werd de top van de laatste coronagolf bereikt en inmiddels ziet het er, zoals in de rest van Europa, naar uit dat het aantal ernstige besmettingen weer afneemt. Sinds 25 februari 2022 werden alle restricties met betrekking tot de beperkingen op sociale bijeenkomsten en schoolactiviteiten, evenals de quarantianevereiste voor degene die besmet zijn met COVID-19, opgeheven. 81% van de IJslanders (van 5 jaar en ouder) is ondertussen volledig gevaccineerd (twee dosissen).

Het coronavirus COVID-19 trof Noorwegen voor het eerst op 26 februari 2020, sindsdien heeft Noorwegen, net als in de rest van Europa, verschillende besmettingsgolven gekend. Inmiddels heeft Noorwegen de tot nu toe grootste besmettingsgolf (omikronvariant) achter de rug en zijn alle restricties sinds 12 februari 2022 opgeheven. De regering heeft besloten om zich al naargelang de situatie aan te passen. Bijna 74,8% van de bevolking heeft twee dosissen gekregen en 54,2% heeft een boostervaccinatie gekregen.

Pagina's