U bent hier

Marktstudies

Wat zijn de actuele trends en belangrijke hedendaagse onderdelen van de Spaanse bouwsector? Zijn de groeivooruitzichten positief?
De studie geeft een overzicht van de digitalisatie en industrialisatie van deze sector in Spanje, maar vooral de kansen en uitdagingen voor Vlaamse bedrijven rond de bouwmaterialen, de ouderenhuisvestigingsmarkt, de studentenhuisvestiging en de markt van de woningbouw.

Spanje is een land met veel potentieel dat de afgelopen decennia aan zelfanalyse heeft gedaan om zijn zwakke punten te verbeteren. Met de komst van de Europese fondsen wil het zijn industrieproces opnieuw opbouwen en de doeltreffendheid ervan verbeteren. De studie van het FIT-kantoor in Madrid biedt u meer gedetailleerde informatie over welke sectoren hierbij betrokken zijn, hoe de EU-fondsen per regio worden verdeeld en hoe u de fondsen kunt aanvragen.

Groene waterstof is een onmisbare speler geworden als "wapen" in de strijd tegen de klimaatverandering. Spanje produceert 500.000 ton waterstof per jaar, waarvan 95% grijze waterstof is dankzij de lage prijs in vergelijking met groene waterstof. Het Spaanse potentieel voor de productie van hernieuwbare energie bedraagt meer dan 3.000 TWh/jaar volgens het Instituut voor energieonderzoek van Catalonië (IREC). Op basis van de cijfers, kan Spanje zich consolideren als leider op het gebied van groene productie, waarbij de productie wordt geraamd op 1.750 TWh/jaar en een succesvolle export naar de rest van Europa en Noord-Afrika in de toekomst voorop wordt gesteld.

Men verwacht dat Spanje in de toekomst de goedkoopste groene waterstof ter wereld zal produceren, zodat de groene waterstof tegen 2028 de blauwe waterstof zou kunnen inhalen. Lees er meer over in deze studie, opgesteld in het Engels.

De nieuwste marktstudie van FIT-Madrid geeft een overzicht van de belangrijkste en bekendste Spaanse bedrijven per regio. De spreiding van de grote bedrijven in Spanje is ongelijk. Volgens de gegevens voor 2019, is 18% van het totaal van de Spaanse bedrijven gevestigd in Catalonië, 16% in Madrid, 15% in Andalusië, 10% in Valencia en 4% in Baskenland.

Hernieuwbare en groene energie zijn de voorbije jaren een steeds belangrijker thema geworden. Spanje was een van de landen die al snel het potentieel inzagen van hernieuwbare energie tot de financiële crisis in 2008 roet in het eten gooide. 2018 werd echter het jaar van de wederopstanding voor hernieuwbare energie in Spanje. De regering Rajoy II (2016-2018) werd opgevolgd door de regering Sánchez I, subsidies kwamen terug, de productie van hernieuwbare energie werd niet meer belast en er werd terug volop ingezet op het aanwezige potentieel. De organisatie van COP25 was voor de Spaanse regering een mooie gelegenheid om zich opnieuw te profileren als voortrekker in de materie.

Deze studie analyseert de huidige situatie van de Spaanse markt voor medische hulpmiddelen, een brede sector die gaat van wegwerpproducten tot geavanceerde medische instrumenten. De studie schetst een beeld van de mogelijkheden die de Spaanse markt biedt aan potentiële buitenlandse exporteurs en besteedt aandacht aan de belangrijkste factoren en kansen voor bedrijven die op de Spaanse markt actief willen zijn.

Het Spaanse Instituut voor Buitenlandse Handel en Investeringen, ICEX, stelde een gids op voor het oprichten van een bedrijf in Spanje. Speciale aandacht gaat uit naar start-ups.

De komst van de vierde industriële revolutie heeft een positieve impact op de bedrijven actief in de Spaanse auto-industrie. Denk hierbij aan een hogere efficiëntie, lagere productiekosten en nieuwe uitvindingen. Maar Industry 4.0 geeft eveneens nieuwe aandachtspunten zoals cyberveiligheid en hoge kosten bij de implementatie. Het niveau van Industrie 4.0 in de Spaanse auto-industrie ligt dicht bij het niveau van Duitsland. 

De e-commerce markt in Spanje groeit gestaag en wordt steeds meer gebruikt door bedrijven en klanten. In deze studie wordt o.m. ingegaan op de Spaanse e-commercemarkt, relevante wet- en regelgeving en logistieke uitdagingen bij export naar Spanje.

Pagina's