U bent hier

Marktstudie ‘EU fondsen ‘NextGeneration' aangekomen in Spanje ’

Met de komst van de Europese fondsen zijn alle ogen en aandacht op Spanje gericht. De Spaanse premier Pedro Sanchez is erop gebrand zoveel mogelijk investeringen naar Spanje aan te trekken, zoals we hebben gezien tijdens zijn rondreis door de Verenigde Staten, toen hij honderden belangrijke zakenlieden heeft ontmoet, zoals de hoofden van Apple en JP Morgan.

Spanje is een land met veel potentieel dat de afgelopen decennia aan zelfanalyse heeft gedaan om zijn zwakke punten te verbeteren. Met de komst van deze fondsen wil het zijn industrieproces opnieuw opbouwen en de doeltreffendheid ervan verbeteren.

De helft van de steun is bestemd voor de versterking van de technologische vooruitgang en de digitalisering in sleutelsectoren in Spanje. De andere helft is bestemd voor meer groene maatregelen om de achterstand op het Europese niveau in te lopen.

Sinds kort worden ook de grote investeringsfondsen benaderd die Spaanse investeringsmogelijkheden overwegen.

Ook voor Vlaamse kmo's die in Spanje partnerschappen overwegen zijn er voordelen en stimulansen, bijvoorbeeld op fiscaal gebied. Het biedt interessante mogelijkheden voor start-ups dankzij een voordelige belastingregeling met belastingaftrek voor O&O-investeringen tot 42%, of kortingen tot 60% voor bedrijven die octrooien en geavanceerde software indienen. Bovendien bieden instellingen zoals de lokale Kamers van Koophandel of het nationale publieke investeringsagentschap ICEX Invest in Spain hulp bij de oprichting van een bedrijf, belastingadvies en steunprogramma's, vooral op gebied van innovatie.

De studie van het FIT-kantoor in Madrid, opgesteld in het Engels, biedt u meer gedetailleerde informatie over welke sectoren hierbij betrokken zijn, hoe de EU-fondsen per regio worden verdeeld en hoe u de fondsen kunt aanvragen. Naast deze grote Europese subsidies is de regering van plan om de financiering in belangrijke sectoren zoals technologie en octrooien te verhogen via de staatsbegroting, afhankelijk van het project en de autonome gemeenschap. 

14 september 2021

Blijf op de hoogte

Wil u geen enkel handelsvoorstel, nieuwsbericht of marktstudie missen? Via uw MyFIT account kan u zelf kiezen over welke landen en sectoren u informatie wil ontvangen.

Maak een MyFIT account aan en stel uw voorkeuren in