U bent hier

Marktstudie ‘Hernieuwbare energie in Spanje’

Hernieuwbare en groene energie zijn de voorbije jaren een steeds belangrijker thema geworden. Overal schieten windturbines uit de grond en zonnepanelen zijn deel gaan uitmaken van ons landschap. In 2009 bereikten de EU-leiders een akkoord om tegen 2020 20% van onze energie uit hernieuwbare bronnen te halen. In 2018 werd dit bijgesteld naar 32% tegen 2030, en werd ook de ‘Green Deal’ aangekondigd, die de EU broeikasgasneutraal zou maken tegen 2050.

Spanje was een van de landen die al snel het potentieel inzagen van hernieuwbare energie. Met een enorm potentieel in windenergie en zonne-energie moest het enkel Duitsland voor zich dulden als leider in het produceren van hernieuwbare energie. Windparken werden aangelegd, zonnepanelen werden verplicht bij de bouw van nieuwe gebouwen, hernieuwbare energie werd gesubsidieerd en aangemoedigd. Tot de financiële crisis in 2008 roet in het eten gooide. De regering werd gedwongen waar mogelijk te besparen en de groei van hernieuwbare energie werd lamgelegd. Tussen 2012 en 2015 werd er nauwelijks capaciteit bijgebouwd, waardoor het land ingehaald werd door Italië en Denemarken. De situatie ging van kwaad naar erger en onzekerheid en twijfel waren troef in de sector, wat dodelijk was voor de groei. 2018 werd echter het jaar van de wederopstanding voor hernieuwbare energie in Spanje. De regering Rajoy II (2016-2018) werd opgevolgd door de regering Sánchez I, subsidies kwamen terug, de productie van hernieuwbare energie werd niet meer belast en er werd terug volop ingezet op het aanwezige potentieel. De organisatie van COP25 was voor de Spaanse regering een mooie gelegenheid om zich opnieuw te profileren als voortrekker in de materie.

21 augustus 2020

Interesse in meer?

Wil u, na het lezen van deze studie, de markt diepgaander verkennen?

Neem contact op met ons kantoor in Madrid

Blijf op de hoogte

Wil u geen enkel handelsvoorstel, nieuwsbericht of marktstudie missen? Via uw MyFIT account kan u zelf kiezen over welke landen en sectoren u informatie wil ontvangen.

Maak een MyFIT account aan en stel uw voorkeuren in