U bent hier

Marktstudie ‘The green hydrogen energy in Spain ’

‘Spanje kan veel voordelen behalen uit groene waterstof dankzij het potentieel aan duurzame energie, met name op het gebied van zonne- en windenergie, en vanwege zijn geografische ligging’, aldus de eurocommissaris belast met de Green Deal, Frans Timmermans tijdens het symposium ‘Hidrógeno Renovable: Una Oportunidad para España’ (Hernieuwbare waterstof: Een kans voor Spanje) in Madrid eind 2020.

'Binnen het herstelplan voor Europa speelt Spanje een belangrijke rol’, aldus Frans Timmermans. Het plan kan een katalysator zijn voor investeringen. Premier Pedro Sánchez vulde aan dat de inzet voor deze technologie een ambitieus en noodzakelijk project is aangezien Spanje in Europa het grootste potentieel aan groene waterstof heeft en in deze markt het voortouw neemt.

Klimaatneutraliteit en groene waterstof in huidige klimaatcrisis

Waterstof is één van de sleutels in de energietransitie en helpt bij het behalen van de beoogde klimaatneutraliteit in 2050. Op dit moment bestaat alleen op het Europese continent een waterstofmarkt. In juli 2020 werd de EU- Waterstofstrategie bekend gemaakt die onder meer moet leiden tot de uitrol van 80 tot 120 GW (piek) zonnepanelen en windmolens.

In deze strategie wordt rekening gehouden met een opschaling tot 40 GW (gigawatt) aan elektrolyse-capaciteit voor de productie van waterstof in 2030, waarvan 4 GW in Spanje wordt ontwikkeld. 'Dat is mede van belang voor de zware industrie, transport, lucht- en zeevaart omdat elektriciteit in die sectoren geen alternatief biedt'. Nieuwe toepassingen met waterstof voor deze sectoren zijn in volle ontwikkeling.

Ontwikkelingen op waterstofgebied in Spanje

Voor Spanje onthult premier Pedro Sanchez dat met de bevorderingsplannen voor het gebruik van waterstof 8,9 miljard euro is gemoeid en dit door privaat-publieke samenwerking tot stand zal worden gebracht. Het plan houdt onder meer in dat er 150 bussen en twee commerciële treinlijnen met groene waterstof zullen worden aangedreven. Sanchez ziet het als een verplichting om het land met dit proces te begeleiden naar een meer welvarende en veerkrachtige toekomst en mee te bouwen aan een groener, digitaler en inclusiever Spanje.

Marktstudie

FIT-Madrid zocht het een en het ander op en publiceert de nieuwe marktstudie over dit onderwerp in Spanje.

17 mei 2021

Interesse in meer?

Wil u, na het lezen van deze studie, de markt diepgaander verkennen?

Neem contact op met ons kantoor in Madrid

Blijf op de hoogte

Wil u geen enkel handelsvoorstel, nieuwsbericht of marktstudie missen? Via uw MyFIT account kan u zelf kiezen over welke landen en sectoren u informatie wil ontvangen.

Maak een MyFIT account aan en stel uw voorkeuren in