U bent hier

Oezbekistan in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 28/05/2021

Sinds februari 2021 is de overheid gestart met de vaccinatiecampagne: 60-plussers, gezondheidswerkers, leerkrachten en politiediensten kwamen eerst aan bod. Bij aankomst op de internationale luchthaven van Tasjkent is er geen quarantaineverplichting meer.
Invoer en uitvoer van goederen is en blijft mogelijk, maar men moet rekening houden met vertragingen bij douane en de dienst certificatie van de Oezbeekse overheid.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Oezbekistan
Hoofdstad
Tasjkent (2,9 miljoen inwoners)
Oppervlakte
447.400 km² (= 15 x België)
Aantal inwoners
33,25 miljoen
Staatshoofd
President Shavkat Miziyoyev
Regeringsleider
Eerste Minister Abdulla Aripov
Taal
Oezbeeks
Munt
Oezbeekse Sum Wisselkoers
Belangrijke steden
Samarkand (3,8 miljoen inwoners), Fergana (3,7 miljoen inwoners), Kashkadarya (3,2 miljoen inwoners)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
58 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
1.719 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

De economie in Oezbekistan heeft zich op een stabiele manier ontwikkeld, met speciale nadruk op de optimalisering van het investeringsklimaat van het land sinds 2017. Toenemende economische groei, lage nationale en internationale schuld, een ondergewaardeerde wisselkoers, relatief gelijke inkomensverdeling en de creatie van nul af aan een concurrerende exportgerichte auto-industrie. Bovendien is de Oezbeekse regering erin geslaagd grootschalige progressieve structurele verschuivingen door te voeren door middel van een sterk industriebeleid - de zelfvoorziening van energie en voedsel, het aandeel van de industrie in het bbp en het aandeel van machines en uitrusting in de totale industriële sector.

In 2017 lanceerde Oezbekistan een ambitieus programma van marktgerichte hervormingen - nationale ontwikkelingsstrategie voor 2017-21. De strategie is erop gericht het land te transformeren door de economie te liberaliseren, de landbouwsector te moderniseren, het bestuur te versterken, de particuliere sector mondiger te maken en de rol van de overheid in de staatseconomie opnieuw te bekijken. Bovendien heeft de hervorming van het land nieuwe mogelijkheden geschapen voor regionale samenwerking in Centraal-Azië, onder meer op het gebied van energie, vervoer, water en economische connectiviteit.

Significante hervormingen van het belastingbeleid werden effectief in 2019, inclusief de overgang naar een lage vlaktaks van een progressieve inkomstenbelasting, afschaffing van de omzetbelasting en een verlaging van het uniforme belastingtarief en van de belastingtarieven op het bedrijfsinkomen, onroerend goed, dividenden, en de loonlijsten van kleine bedrijven.

Volgens de Wereldbank zal de jaarlijkse bbp-groei in Oezbekistan naar verwachting stabiel blijven op ongeveer 5% in 2019 en 5,5% in 2020 naarmate het bedrijfsklimaat verbetert en de particuliere investeringsgroei versnelt. Volgens de prognoses zullen de begrotingsinkomsten dalen als gevolg van de geplande belastingverlagingen in 2019. De groei van de invoer zal naar verwachting door de liberalisering van de handel groter blijven dan die van de uitvoer.

Op 27 oktober 2020 werd door de President van de republiek een nieuw wetvoorstel ondertekend voor een versnelling van de privatisatie van ondermeer 479 staats-instellingen, 15 vastgoed projecten en gebouwen, 32 industrie terreinen en gebouwen alsook 62 ondernemingen met staats kapitaal.

Voor een up-to-date informatie raadpleegt u de maandelijkse Newsflash-rapporten van FIT in Oezbekistan of neemt u contact op met onze vertegenwoordigers.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Oezbekistan