U bent hier

Kansrijke sectoren

De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.

Textielindustrie

De textielindustrie van Oezbekistan wordt beschouwd als een van de meest strategische, door de staat gesteunde en snelgroeiende sectoren van de lokale economie. De sector heeft een duurzame hulpbronnen: Oezbekistan produceert jaarlijks ongeveer 3,5 miljoen ton onbewerkt katoen en 1-1,2 miljoen ton katoenvezels. Ongeveer 50% van de geproduceerde katoenvezel wordt geëxporteerd.

Vanaf vandaag opereren meer dan 1000 industriële ondernemingen in de textiel- en kleding- en knitwear-industrie als onderdeel van de Uztextileprom Association. Meer dan 70% van de textiel- en kleding- en knitwear-bedrijven in het land hebben kwaliteitsmanagementsystemen en ISO- en ECO-certificering geïmplementeerd.

De afgelopen jaren heeft de textielindustrie een dynamische ontwikkeling doorgemaakt. Volgens het Comité statistiek van de staat, vertegenwoordigde de industrie in 2017 26,2% van het totale industriële volume van het land, bedroeg zijn aandeel in het bbp 3,8% en in de productie van non-food consumptiegoederen meer dan 44%. De jaarlijkse groei van de productie van de industrie in de voorbije jaren was ongeveer 18%, en de export 10%. De jaarlijkse capaciteit van de industrie is ongeveer 480 duizend ton garen, 290 miljoen m² katoenen stoffen, 101 duizend ton gebreide stof, 275 miljoen stukken kleding en breigoed, 53,1 miljoen paar kousenproducten, 2,1 duizend ton ruwe zijde. Ondernemingen produceren ook medische goederen, non-wovens, gewatteerde producten, speciale werk- en uniformen en badstofproducten. Een derde van de werknemers in de hele industrie van de republiek, meer dan 105 duizend mensen, zijn geconcentreerd in de industrie.

Het decreet van de president van de Republiek Oezbekistan Shavkat Mirziyoyev "Over het programma van maatregelen voor de verdere ontwikkeling van de textiel- en kleding- en knitwearindustrie voor 2017-2019", opende nieuwe kansen voor de verbetering van de industrie. Onder het programma zijn 132 nieuwe investeringsprojecten met een waarde van meer dan USD 2,2 miljard geïdentificeerd.

In 2018 werden 29 projecten gelanceerd, waarvan 7 nieuwe ondernemingen die werden opgedragen voor een totale investering van USD 104,8 miljoen dollar, waarvan het exportpotentieel USD 50 miljoen dollar bedroeg, de productie van weefsels, geverfd garen, linnen en garen werden vastgesteld.

Buitenlandse investeringen in de textielindustrie van Oezbekistan bedroegen, gedurende de voorbije 3 jaar, USD 575,3 miljoen.

In overeenstemming met het decreet van het kabinet van ministers van de Republiek Oezbekistan van 25 januari 2017 nr. 53 "Over maatregelen om moderne vormen van katoen en textielproductie in te voeren", worden 13 projecten geïmplementeerd in 11 regio's van het land.

Het overheidsprogramma van modernisering en ontwikkeling van de textielindustrie (voor de periode van 2015 tot 2020) is gericht op het aantrekken van ongeveer USD 3 miljard voor het creëren, moderniseren en opnieuw uitrusten van textielbedrijven en het aandeel van de verwerking van katoenvezels in het land tot 70% tegen 2020. Als gevolg hiervan zal het exportpotentieel van de textiel- en kledingbedrijven in Oezbekistan stijgen tot USD 2,5 miljard. De taak was om in de toekomst af te zien van de export van katoenvezels.

Regeringsprogramma's die de komende jaren worden geïmplementeerd, zullen een gestage vraag naar moderne apparatuur en hoogwaardige technologieën van de beste wereldwijde fabrikanten ondersteunen.

De belangrijkste taak van Oezbekistan voor de toekomst is het ontwikkelen van een programma voor de productie en fabricage in het land van kunstmatige en synthetische vezels en draden, waaronder viscose, acetaat, polyester, polyamide en polyacrylonitril, in samenwerking met de chemische industrie.

Tegelijkertijd werden een 300 textielbedrijven opgericht met deelname van buitenlandse investeerders uit landen zoals China, Zuid-Korea, India, Duitsland, Zwitserland, …

Landbouw- en voedselindustrie

De ontwikkeling van de landbouw en de voedingsmiddelenindustrie is een prioriteit voor de economie van Oezbekistan en voorziet in de nodige voedsel en grondstoffen. Momenteel is de landbouw een van de snelst groeiende sectoren van de economie en de op twee na grootste bijdrage aan het bbp. Vanwege klimatologische omstandigheden wordt tot 85% van de landbouwgrond van Oezbekistan geïrrigeerd. De belangrijkste gewassen zijn katoen en tarwe, en fruit (appels, abrikozen, perziken en bessen), groenten (komkommers, tomaten en aardappelen), melk, zijde en vee worden ook op grote schaal geproduceerd. Het verbouwen van katoen, van oudsher het belangrijkste landbouwproduct, is aanzienlijk afgenomen. Dit land zal voornamelijk worden gebruikt voor het planten van aardappelen en andere groenten, gewassen voor de productie van veevoer, maar ook voor tuinieren.

Momenteel produceert Oezbekistan ongeveer 16 miljoen ton groenten en fruit, waarvan het volume tegen 2030 naar verwachting met nog eens 5 miljoen ton zal toenemen. Desondanks verwerkt het land slechts 15% van de geteelde groenten en fruit, wat een hoge mate van verliezen en aanzienlijke seizoensgebonden prijsschommelingen met zich meebrengt. Bovendien is de capaciteit van gekoelde magazijnen, die wordt geschat op ongeveer 800.000 ton, voldoende om slechts 5% van de nationale oogst op te slaan. In dit opzicht groeit de vraag naar moderne technologie, apparatuur en koelingstechnologie, aangezien de overheid tracht de efficiëntie van landbouwproducten te verbeteren.

Vee is goed voor ongeveer 40% van de totale landbouwproductie. In de afgelopen vijf jaar is de veestapel met 21% gestegen, inclusief vee - met 7%, schapen en geiten - met 20%, pluimvee – 15%. Tegenwoordig wordt bijna 95% van het vee (of 10 miljoen) gefokt in particuliere boerderijen en commerciële boerderijen. Ze vertegenwoordigen de productie van meer dan 90% vlees, 95,7% van de melk en 54,8% van de eieren in het land.

Oezbekistan heeft een holdingmaatschappij, Uzbekozikovkatholding, die veel voedselproducenten verenigt. Vandaag verhoogt de holding de inspanningen om de economische hervormingen in deze sector te intensiveren, het assortiment voedingsproducten uit te breiden en de binnenlandse markt te verzadigen met hoogwaardige lokale producten. Dit wordt vergemakkelijkt door de uitvoering van investeringsprojecten die gericht zijn op verbetering, evenals technische en technologische vernieuwing van productiecapaciteit. Het programma van maatregelen voor de uitbreiding en ontwikkeling van de voedingsindustrie voor 2018 door de ondernemingen van het bedrijf beheerste de productie van nieuwe soorten producten in het bereik van 400 items, waaronder 175 items van voedselingrediënten.

De regering van Oezbekistan heeft verschillende decreten en decreten goedgekeurd betreffende de verdere ontwikkeling van de productie van groenten en fruit met de reconstructie van bestaande fruitkwekerijen en de oprichting van nieuwe bomen en wijngaarden. De regering van de Republiek Oezbekistan heeft een aantal beleidsbeslissingen genomen met betrekking tot de importvervangende en exportgerichte sectoren van de economie met de hoogste prioriteit.

Verwachte en geplande modernisering van bestaande industriële bedrijven voor de toekomst, evenals de introductie van moderne productiepraktijken, die worden uitgevoerd in overeenstemming met 7 basisindicatoren:

 • re-uitrusting van de primaire wijnproducenten als de belangrijkste schakel, die een algemene radicale verbetering in de wijnbouwindustrie zou moeten bieden;
 • modernisering van liquide voedselverspillers;
 • modernisering van de conserven industrie;
 • modernisering van ondernemingen in de destillatie-industrie;
 • oprichting en ontwikkeling van nieuwe producties, uitbreiding van de productiecapaciteit en modernisering van ondernemingen voor de productie en decoratie van glasproducten;
 • oprichting en ontwikkeling van nieuwe productie van verpakkingen;
 • creatie en ontwikkeling van nieuwe producties voor voedselproductie (bakkerij, zoetwaren, snoepdozen, worsten, enz.).

In overeenstemming met het investeringsprogramma voor 2017-2021 zijn bijna 300 projecten gepland om het volume van de geproduceerde vruchtensappen en jam te verhogen.

Momenteel grootschalige modernisering en technische re-uitrusting van de olie- en vet-, vlees-, zuivel- en voedingsmiddelenindustrie, evenals de introductie van moderne hightech innovaties in overeenstemming met de beste praktijken op internationaal niveau in de voedingsindustrie. Het betrekken van buitenlandse partners die hun ervaring, plannen, technologieën en investeringen inbrengen, vormt het startpunt van dit project.

Belangrijke subsectoren zijn onder meer de verwerking van plantaardige olie, meel, fruit en groenten, vlees en zuivelproducten. De verwachting is dat de trends zullen gaan in de richting van de productie van babyvoeding, ontbijtgranen, zoetwaren, kaas en worst.

Door de verhoogde lokale productie is er veel vraag naar verpakkingsbedrijven en materialen, koeling, opslag en transport.

De vee-industrie van Oezbekistan is een van de snelstgroeiende en veelbelovende gebieden voor export.

In de afgelopen jaren is de belangstelling van lokale particuliere bedrijven voor de import van levend vee toegenomen, evenals in bevroren zaden voor de veeteelt.

Wilt u meer weten?

https://oziq-ovqat.uz/files/attach/86bb368f5ec7504ecb171f68b48de59e.pdf 

Stroomindustrie

Oezbekistan is een van de landen die volledig aan hun behoeften voldoen met hun eigen energiebronnen. De republiek bezit ongeveer 50% van de geïnstalleerde capaciteit van het onderling verbonden elektriciteitssysteem in Centraal-Azië.

JSC "Uzbekenergo", een speciaal bevoegde instantie op het gebied van elektriciteitscentrales, levert gecentraliseerde stroomvoorziening aan de takken van de economie en bevolking van de republiek, evenals de levering van thermische energie aan industriële en huishoudelijke verbruikers in een aantal steden van de republiek.

De eigenaardigheid van het technologische proces van productie, distributie en consumptie van elektriciteit vereist het behoud van gecentraliseerd beheer, waarbij de energiecentrales deel uitmaken van de samenleving, hoofd- en distributienetwerken.

De structuur van JSC "Uzbekenergo" omvat 49 ondernemingen, waaronder 36 naamloze vennootschappen, 6 unitaire ondernemingen, 7 vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid.

In overeenstemming met het decreet van de president van de Republiek Oezbekistan inzake structurele hervormingen, modernisering en diversificatie van de productie in Uzbekenergo JSC, is het in de periode van 2018 tot 2021 gepland om 52 investeringsprojecten ten belope van in totaal meer dan 11 miljard US-dollar ten uitvoer te leggen.

De implementatie van maatregelen op het gebied van thermische energietechniek zal de introductie mogelijk maken van moderne energieproductietechnologieën op basis van zeer efficiënte installaties met een gecombineerde cyclus en gasturbine, waarbij de efficiëntie van energie-eenheden ongeveer 60% bedraagt.

Uzbekenergo JSC besteedt ook aandacht aan de modernisering van het elektriciteitsmetingssysteem door de invoering van een geautomatiseerd systeem voor monitoring en meting van elektrische energie, wat de gefaseerde implementatie van het project door het hele land impliceert.

In de toekomst is het gebruik van hernieuwbare energiebronnen voor de ontwikkeling van Oezbekistan overduidelijk en noodzakelijk om energie, milieu, economische veiligheid te garanderen en de duurzame ontwikkeling van de energiesector van de republiek te waarborgen. De ontwikkeling van hernieuwbare en alternatieve energiebronnen is een onmisbare voorwaarde voor het behoud van natuurlijke hulpbronnen voor toekomstige generaties, ter verbetering van het milieu.

Het programma van maatregelen voor de verdere ontwikkeling van hernieuwbare energie, energie-efficiëntie in de sectoren van de economie en de sociale sfeer voor 2017-2021, inclusief doelparameters over de verdere ontwikkeling van hernieuwbare energie; lijst van investeringsprojecten voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie; een reeks maatregelen om het gebruik van hernieuwbare energiebronnen te ontwikkelen en de energie-efficiëntie in sectoren van de economie en de sociale sfeer voor 2017-2021 te verbeteren.

In dit verband 4 investeringsprojecten voor de bouw van zonne- en windenergiecentrales, waaronder drie daarvan hebben zonnestations met een vermogen van elk 100 MW in de regio Samarkand, Surkhandarya en Navoi en een windstation met een capaciteit van 102 MW in de regio Navoi.

Het probleem van het vergroten van het aandeel van hulpbronnen uit de productie van vaste brandstof en energie via waterkracht in het totale evenwicht tussen brandstof en energie door de wederopbouw en modernisering van bestaande energiecentrales op basis van kolen en waterkrachtcentrales, wordt ook overwogen. Oezbekistan is van plan om in 2020 19 bestaande waterkrachtcentrales te moderniseren en te moderniseren. Deze werken zullen worden uitgevoerd om het rationeel gebruik van energiebronnen en de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen te bevorderen. Als gevolg hiervan zal de capaciteit van de stations met 118,5 megawatt toenemen en zal dit bijdragen tot de productie van nog eens 600 miljoen kWh elektriciteit. Dit scheelt 250 miljoen m³ gas.

Uzbekenergo besteedt aandacht aan het verminderen van de uitstoot in de atmosfeer en gebruikt efficiënte en moderne technologische apparatuur. Het programma is ook gericht op de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen op basis van wind, zon en water, evenals geïntegreerde thermische zonnecentrales.

De boerderijen gebruiken met succes biogasinstallaties van verschillende capaciteiten en in de nabije toekomst zal hun aantal groeien. Uzbekenergo is van plan biogascomplexen te bouwen in de regio Namangan en de stad Fergana. Tien zonnecollectoren en 24 kW krachtcentrales worden gelanceerd in de regio Khorezm. Oezbekistan ontving een totale lening van USD 110 miljoen van de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) voor uitgaven aan het Samarkand zonne-energieproject. Dit contract zal gezamenlijk worden gefinancierd door ADB en het Fonds voor wederopbouw en ontwikkeling van Oezbekistan. Het project zal naar verwachting vijf jaar werken, met een geschatte einddatum van maart 2019.

Wilt u meer weten?

http://www.uzbekenergo.uz/en/about/uzbekenergo/

Olie- en gasindustrie

De Oezbeekse olie- en gassector ondergaat een constante transformatie, verwacht wordt dat het land een aanzienlijke groei worden geregistreerd op middellange en lange termijn zal aantrekken van nieuwe investeringen in de toekomst.

Bedrijven in de olie- en gasindustrie werden samengevoegd onder de nationale holdingmaatschappij Uzbekneftegaz. National Holding Company Uzbekneftegaz bestaat uit zes naamloze vennootschappen: Uzgeoburneftegaz (productie / productie van olie en gas), Uztransgaz (gastransport), Uznefteproduct (raffinage en verwerking), Uzneftegazmash (productie van technologische apparatuur voor de industrie), Shurtan Gas and Chemical Complex (polyethyleen productie, vloeibaar petroleumgas gas, sulfer en tankgas).

Uzbekneftegaz is verantwoordelijk voor de exploratie, productie en alle activiteiten voor stroomafwaartse producten in Oezbekistan. infrastructuur, ondanks de hoge energie-intensieve economie is inefficiënt, en het moet worden bijgewerkt. Oezbekistan heeft aanzienlijke reserves aan koolwaterstoffen, voornamelijk aardgas, maar staat voor veel uitdagingen om deze reserves naar de wereld te brengen. Geografisch gezien is Oezbekistan ver verwijderd van de markt voor eindgebruikers en is het land aan alle kanten omringd. Het land heeft niet genoeg pijpleidingen om meer koolwaterstoffen te vervoeren en lijdt onder een inefficiënte en oude energie-infrastructuur. Strenge regels voor de doorstroming van de investeringen in Oezbekistan zijn verplicht externe technische en financiële bijstand reserves op te bouwen, en werken aanzienlijk vertraagd in de infrastructuur systemen in het land. Andere Euraziatische staten vormen ook waterstofrijk, met een gunstig investeringsklimaat en bredere toegang tot markten, concurrentie voor Oezbekistan. De maatregelen land om zijn gasreserves circuleren zijn genomen in de afgelopen jaren, het aangaan van een partnerschap met de Russische en Aziatische bedrijven in de olie- en gas.

Voor 2015-2019 is Uzbekneftegaz JSC van plan om in totaal 54 investeringsprojecten uit te voeren. Speciale aandacht in de republiek wordt besteed aan het aantrekken van buitenlandse investeerders. Een van de belangrijkste, kan worden opgemerkt investeringsprojecten in samenwerking uitgevoerd met buitenlandse bedrijven: Gazprom en Lukoil (Rusland), CNODC (China), PetroVietnam (Vietnam), KNOC (Korea), SASOL (Zuid-Afrika), consortium van bedrijven voor de Aral project en anderen.

Een belangrijke prioriteit van olie- en gasproductiebedrijven is de versnelde inbedrijfstelling van een aantal open olie- en gasvelden, de winning van onconventionele en moeilijk te recupereren reserves, hetgeen de intensivering van de werkzaamheden vergt om de kenmerken van de velden te bestuderen, de keuze van optimale technologische hulpmiddelen voor het openen van de productieve horizonten en de intensivering van koolwaterstofinstromen.

Een van de belangrijkste economische prioriteiten en doelstellingen van de olie- en gasindustrie van de republiek onderscheiden: extractie van waardevolle componenten uit bestaande grondstoffen met hun diepe verwerking, de uitbreiding van de geografie van de uitgevoerde producten met een hoge toegevoegde waarde.

In het kader van het investeringsprogramma in 2017 worden in totaal 14 projecten met een totale waarde van buitenlandse investeringen van USD 16,3 miljard uitgevoerd met deelname van buitenlandse investeringen en leningen.

Investeringsprojecten van "Uzbekneftegaz" met deelname van buitenlandse investeringen en leningen worden voornamelijk uitgevoerd op gebieden zoals uitgevoerd:

 • uitvoeren van geologische verkenning;
 • winning en verwerking van koolwaterstoffen;
 • transport van aardgas;
 • productie van polymeerproducten, gasflessen;
 • bouw van een nieuw gasverwerkingscomplex, CNG-tankstations, gecertificeerde centra voor de installatie van gasflessen voor persgas op motorvoertuigen, enz.

Chemische industrie

De chemische industrie van Oezbekistan bestaat uit een grote groep bedrijven die is samengesmolten tot een naamloze vennootschap Uzkimyosanoat. Het ontwikkelt en implementeert ontwikkelingsprogramma's gerelateerd aan de productie, innovatie en marketing activiteiten van chemische bedrijven in het land, het creëren van de voorwaarden en eisen voor duurzame groei van de hele industrie.

De naamloze vennootschap omvat 14 fabrikanten, 13 regionale distributeurs die minerale meststoffen verkopen aan boeren, een onderzoeksinstituut, een ontwerpinstituut, bedrijven die goederen verzenden voor buitenlandse handel (Kimyotrans en Kimyotrans Logistics), en een makelaarsbedrijf (Hamkor-Kimyoservis).

 Momenteel produceren naamloze vennootschappen: Chirchik "Maxam-Chirchik", "Navoiazot" en "Ferganaazot" stikstofmeststoffen: ammoniumnitraat, ureum en ammoniumsulfaat. Open naamloze vennootschappen: Almalyk Ammophos, Samarkandkimyo en Kokand Superphosphate Plant produceren fosforhoudende kunstmeststoffen, ammophos, supraphos, eenvoudige ammoniated superphosphate, ammonium sulfophosphate en nitro calcium chloride. Ze worden geleverd met grondstoffen van de Kyzylkum Phosphorite Combine.

JV-JSC "Electrochemzavod" produceert verschillende soorten chemische gewasbeschermingsmiddelen.

De ondernemingen van de Vennootschap kunnen worden ingedeeld in de volgende belangrijkste productiefaciliteiten op type producten:

 • complex van productie van minerale meststoffen, anorganische stoffen en chemische reagentia voor de energie, goudwinning, chemische industrie;
 • complexe productie van organische chemie, kunstmatige vezels, polymere materialen;
 • productie van chemische gewasbeschermingsmiddelen;
 • productie van natriumcarbonaat.

De ondernemingen van JSC "Uzkimyosanoat" produceren meer dan 170 artikelen van chemische producten.

In januari 2019 produceerden de ondernemingen van JSC Uzkimyosanoat verhandelbare producten in lopende prijzen voor een bedrag van 535,5 miljard soums, met een groeipercentage van 122,7%.

Minerale meststoffen (100% PV) geproduceerd in de hoeveelheid van 114.45 duizend ton, inclusief stikstof - 88.45 duizend ton, fosfaat - 11 duizend ton en kalimeststoffen 15 duizend ton.

Tijdens de verslagperiode werd 361,78 duizend ton minerale meststoffen aangeboden voor de handel in fysiek gewicht, waarvan 208,62 duizend ton werd verkocht.

Op 8 februari 2019 heeft Ferganaazot JSC een nieuwe joint venture "Winchemical" LLC in gebruik genomen voor de productie van polyethyleenbehang met een capaciteit van 7,8 miljoen eenheden per jaar, waarvan de oprichters Winhousing International Co., Ltd (Zuid-Korea) zijn. ) met een aandeel van 51% en JSC Farg'onaazot met een aandeel van 49%. Het maatschappelijk kapitaal van de joint venture bedraagt ​​150 duizend Amerikaanse dollars. Het project met een totale kostprijs van 3,1 miljoen dollar werd geïmplementeerd in overeenstemming met de resolutie van de president van de Republiek Oezbekistan Sh.M. Mirziyoyev van 25 oktober 2018 "Over maatregelen ter versnelling van de ontwikkeling van de chemische industrie van de Republiek Oezbekistan".

Het investeringsbeleid van het bedrijf wordt uitgevoerd op twee hoofdgebieden: de organisatie van de moderne productie van chemische producten en de implementatie van projecten voor de modernisering en reconstructie van bestaande industrieën met de aantrekkingskracht van investeringen van buitenlandse en lokale investeerders;

aantrekken van buitenlandse investeerders bij de privatisering en privatisering van chemische ondernemingen in Oezbekistan.

Deze gebieden van investeringsactiviteiten van het bedrijf zijn belangrijke schakels in het ontwikkelingsproces van de chemische industrie in Oezbekistan, waardoor het productiepotentieel toeneemt en de werking van markteconomische mechanismen daarin wordt gewaarborgd.

Meer weten?

ICT

Om de doeltreffendheid van de hervormingen fundamenteel te verbeteren, voorwaarden te scheppen voor een alomvattende en versnelde ontwikkeling van de staat en de samenleving, de prioritaire gebieden van alle levensgebieden ten uitvoer te leggen, werd een decreet van de president van de Republiek Oezbekistan "Over de actiestrategie voor de verdere ontwikkeling van de Republiek Oezbekistan" aangenomen, waarin duidelijk wordt gesteld dat: Actiestrategieën zullen op vijf prioriteitsgebieden van ontwikkeling worden gehouden. De belangrijkste taken in overeenstemming met het "Staatsprogramma voor de uitvoering van de actiestrategie voor de vijf prioritaire ontwikkelingsgebieden van de Republiek Oezbekistan in 2017-2021 in het jaar van steun voor actief ondernemerschap, innovatieve ideeën en technologieën" (2018) zijn: het creëren van een ondersteunende ICT-infrastructuur, in het bijzonder , de ontwikkeling van mobiele communicatie en digitale televisie, de bouw van glasvezelcommunicatielijnen, ondersteuning en uitgebreide assistentie bij de ontwikkeling van software, verbetering van het systeem e-government".

Tot op heden wordt groot belang en aandacht besteed aan het verbeteren van het ontwikkelingsniveau van het e-government-systeem en het voldoen aan de internationale normen en ratings van de kwaliteit van openbare diensten en infrastructuur. In het bijzonder wordt rekening gehouden met indicatoren van gebruik en dekking voor elke 100 mensen van internetdiensten, mobiele communicatie, het aantal mobiele abonnees, het aantal gebruikers van breedband en draadloos internet. Ondanks het feit dat in de regio's van het land meer dan 20.000 km aan glasvezelcommunicatielijnen werden uitgevoerd, is het gemiddelde aantal gebruikers van breedbandinternet 1,33 personen per 100 respondenten, wat op zijn beurt een negatieve invloed heeft op de wereldwijde beoordeling van het land op dit gebied.

Elk jaar publiceert een internationale organisatie aanbevelingen op het gebied van telecommunicatie en radio en regelt zij de problematiek van het internationale gebruik van radiofrequenties - de International Telecommunication Union (ITU) publiceert een rapport van de informatiemaatschappij over "Meten van de informatiemaatschappij" in 176 landen van de wereld.

Volgens de nieuwste ITU-gegevens, die ook een gespecialiseerd VN-agentschap is, wordt Oezbekistan erkend als het meest dynamisch ontwikkelende land op het gebied van ICT.

Volgens dit concept werden de volgende gebieden aangewezen als sleutelgebieden voor de ontwikkeling van het land. informatietechnologie:

 • ontwikkeling van nationale ICT-infrastructuur;
 • e-educatie;
 • creatie en ontwikkeling van de informatie- en kennismarkt;
 • elektronische besturing;
 • e-commerce;
 • e-gezondheid;
 • verbetering van het juridisch kader.

De volgende punten werden geïdentificeerd als de belangrijkste taken en richtlijnen van ICT-ontwikkeling in de reële economie:

 • uitgebreid gebruik van ICT- en softwareproducten, voornamelijk ontwikkeld in het veld, in documentbeheersystemen, boekhouding en rapportage, financiële en economische activiteiten van verenigingen en ondernemingen, personeelsmanagement, organisatie van productieprocessen en technologische processen;
 • de kwaliteit van producten en diensten verbeteren door hun kosten en kosten te verlagen door de introductie van moderne informatiesystemen en boekhoudsoftware, evenals het rationeel gebruik van materiële middelen en de regulering van de relaties met consumenten;
 • introductie van nieuwe systemen voor de verkoop van producten door bedrijven via internet om nieuwe markten te openen en het exportpotentieel van het land te vergroten;
 • introductie van innovatieve mechanismen en technologieën in productieprocessen door uitbreiding van de samenwerking met onderzoeks- en ontwerpbureaus, instellingen voor hoger onderwijs;
 • organisatie van een effectief geavanceerd ICT-trainingssysteem en herscholing in staatsondernemingen met beperkte aansprakelijkheid, verenigingen en grote bedrijven.

In overeenstemming met het programma voor het creëren van een enkele complexe "Veilige stad", werd het concept van het project ontwikkeld. Het voorziet in de installatie in Tasjkent van meer dan 16.000 videocamera's, de organisatie van een gegevensverwerkingscentrum en situationele centra. Het is ook de bedoeling om de systemen "Veilig Toerisme", "Veilige Territorium", "112", videobewaking van het proces van toelatingsexamens aan universiteiten en het vastleggen van schendingen van verkeersregels in te voeren.

In Mirzo-Ulugbek Innovation Center, opgericht in overeenstemming met het decreet van de president van de Republiek Oezbekistan van 30 juni 2017, hebben meer dan 140 ondernemingen de status van ingezetene gekregen, waarin meer dan duizend programmeurs tegenwoordig werken. Aan de Tashkent University of Information Technologies, vernoemd naar Muhammad al-Khwarizmi, worden de modernste technologieën en onderwijsmethoden op grote schaal geïntroduceerd.

Het staatshoofd gaf opdracht om in 2018 de Strategie voor de verdere ontwikkeling van het e-government-systeem voor 2018-2021 te ontwikkelen, rekening houdend met internationale ervaring en ontwikkelingstrends van moderne ICT, en ook om het werk van inwoners van het Mirzo-Ulugbek Innovation Center met minstens 2 keer te vergroten diensten. De president de opdracht ook te verhogen tot 1,8 maal het volume van de uitvoer van het innovatiecentrum en haar bewoners te helpen om de samenwerking met buitenlandse bedrijven vast te stellen en nieuwe markten te betreden.

Ook gewezen op de noodzaak om de toegang van de Tashkent University of Information Technologies in 1000 van de meest prestigieuze universiteiten in de wereld te garanderen in de komende 3 jaar, de samenwerking met vooraanstaande universiteiten en bedrijven in de industrie, de organisatie van de opleiding en bijscholing van hoogleraren, docenten en studenten in het buitenland te versterken.

Een zeer belangrijk onderdeel van het creëren van ICT-infrastructuur in het land is om het aantal mobiele abonnees (21,4 miljoen vorig jaar), dit jaar te verhogen met 1,4 miljoen (7% groei). Indicatieve en groeidynamiek van het aantal basisstations voor mobiele communicatie, dat alle mobiele operatoren in Oezbekistan exploiteert. Aan het begin van 2018 was het totale aantal basisstations voor mobiele communicatie in ons land 22178.

 • Als gevolg van de uitgevoerde werkzaamheden aan de ontwikkeling van de nationale segment van het internet domeinen in het domein "UZ" heeft bereikt 30 168 sites (119% groei). Het aantal gebruikers van het nationale e-mailsysteem uMail.uz overschreed 398.500 gebruikers (een toename van 151%);
 • Meer dan 1728 softwareproducten ontwikkeld door 360 bedrijven die softwareproducten ontwikkelen. Van deze 818 in de richting van de sociale diensten en onderwijs, 249 in de richting van Economische Zaken en Financiën, 244 in de richting van de productie en de anderen;
 • Officiële websites van alle overheidsinstanties en lokale overheden zijn gecreëerd;
 • 295 staatsinformatiebronnen werden ingevoerd,
 • 499 staatsinformatiesystemen;
 • Het aantal gebruikers met elektronische digitale handtekeningen bereikte 1,720 e-government-systeem.

Op dit moment wordt bijzondere aandacht besteed aan de ontwikkeling van de capaciteit van hoogwaardige high-speed communicatie en data-overdracht op 4G / LTE-technologie standaard data. Bijvoorbeeld, dit jaar zijn binnenlandse operatoren van plan meer dan 450 4G-basis mobiele stations te lanceren in de regionale en districtscentra van het land.

Meer weten?

http://www.egovernment.uz/en/resources/normative_documents/

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Oezbekistan