U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het reisadvies?

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

Tip: Registreer u gratis op Travellers Online. Doet zich ter plaatse een ernstige crisis voor (natuurramp, politieke crisis ...), dan kan de FOD Buitenlandse Zaken u makkelijk informeren en helpen.

Welke reisdocumenten hebt u nodig?

Sinds 1 februari 2019 is een geldig internationaal paspoort voldoende. Voor een bezoek tot 30 dagen is er geen visum vereist voor de Belgen.

Welke talen worden er gesproken?

De mensen in Oezbekistan spreken voornamelijk Oezbeeks en Russisch. Engels is een heel andere kwestie, hoewel de situatie verbetert.

Alle bedrijven die zich op de internationale markt richten hebben personeel met kennis van de Engelse taal.

Alle hotels hebben personeel met kennis van de Engelse taal, vooral de jongere generatie spreekt vloeiend Engels.

Hoeveel bedraagt het tijdsverschil met België?

Er is 4 uur tijdsverschil met België in de winter en 3 uur in de zomer.

Reizen naar Oezbekistan

Aankomst / Douane Aangifteformulier

Sinds 2018 beschikken alle internationale luchthavens van Oezbekistan over een groene en rode lijn bij de douane. Het douane aangifte formulier bij aankomst en vertrek werd afgeschaft en enkel cash geldbedragen boven 2000 USD moeten nog worden aangegeven.

Door deze maatregelen zijn de wachttijden bij aankomst en vertrek drastisch verlaagd.

Registratie

Alle buitenlanders wordt gevraagd zich te registreren als ze langer dan 72 uur in Oezbekistan blijven. Indien u verblijft in een hotel met een vergunning, dan wordt de registratie automatisch gedaan wanneer u incheckt (hoewel een aantal budgethotels deze dienstverlening niet mogen verrichten). Uw hotel zal u een registratiebewijs geven, dat u steeds bij uw paspoort dient te hebben gedurende de duur van uw verblijf (als u in aanraking komt met de autoriteiten, dan zal dat registratiebewijs worden gevraagd).

Wanneer u Oezbekistan verlaat, dan zal aan de paspoortcontrole uw paspoort en de geldigheid van uw visum worden gecontroleerd. Soms kan de immigratieambtenaar ook vragen dat u de registratiebewijzen voorlegt van de hotels. Zorg er dus zeker voor dat u die registratiebewijzen bij de hand hebt (bij voorkeur steken ze in uw paspoort) wanneer u door de paspoortcontrole gaat.

Vertrek uit Oezbekistan

De vertrekprocedure in de luchthaven is ongecompliceerd: inchecken voor de vlucht, door de douane gaan en paspoortcontrole, door de beveiliging gaan en aan boord gaan van het vliegtuig. Voor internationale vluchten wordt reizigers aangeraden om 2 ½ tot 3 uur voor vertrek op de luchthaven aan te komen. Voor u het hotel verlaat om naar de luchthaven te gaan controleert u best de volgende documenten: paspoort, registratiebewijzen van de hotels, totaal aantal dagen aanwezig in Oezbekistan.

Export van handwerk en souvenirs

Bij het checkpoint van de douane kan de douanebeambte vragen om handwerk of souvenirs te zien die door u werden gekocht om zich ervan te vergewissen dat u niet illegaal zaken exporteert die culturele waarde hebben of antiek zijn. Indien u dergelijke zaken uit het land voert, dan dient u daarvoor de juiste documenten te hebben. Voor andere souvenirs is het een goed idee om een ontvangstbewijs of certificaat te hebben van de winkel waarin wordt verklaard dat het item massaal wordt geproduceerd. Indien u geen certificaat hebt, dan is er een expert van het Ministerie voor Cultuur van Oezbekistan aanwezig op de luchthaven die als taak heeft verdachte items te inspecteren. 'Inspectiekosten' moeten ter plaatse worden betaald; het bedrag daarvan hangt af van de aard en waarde van het item dat wordt geïnspecteerd. Wanneer u zaken koopt gedurende uw reis door Oezbekistan wordt aangeraden om ontvangstbewijzen bij te houden en certificaten te vragen van items die culturele waarde kunnen hebben en/of er als antiek uitzien.

  • Antiek (tapijten, keramiek, suzani's, muziekinstrumenten, schilderijen, etc.) die 50 (vijftig) jaar geleden of langer geleden werden vervaardigd mogen Oezbekistan niet verlaten.
  • Items van culturele waarde die binnen de laatste 50 (vijftig) jaar werden vervaardigd (met inbegrip van volledig met de hand gemaakt kunstwerk, exclusief handwerk, kunstwerk met edelmetalen en edelstenen, items of fragmenten van items gevonden tijdens archeologische opgravingen, oude boeken, muziekinstrumenten, en verschillende soorten wapens die historische of culturele waarde bezitten) vereisen een speciaal certificaat van het Ministerie voor Cultuur van Oezbekistan om Oezbekistan te mogen verlaten.

Items die massaal worden geproduceerd - gewoonlijk souvenirs, suzani's die met de machine worden gemaakt, tapijten, borduurwerk gemaakt binnen de laatste 50 (vijftig) jaar - vereisen geen speciaal certificaat. Om te bewijzen dat dergelijke items inderdaad massaal worden geproduceerd dient u echter een ontvangstbewijs of certificaat te hebben van de winkel waar u het item kocht waarin dit wordt bevestigd. Wanneer een douanebeambte twijfels heeft over de culturele waarde die de items die u bij u hebt al dan niet hebben, en u de nodige documentatie niet kunt voorleggen, dan zal aan de expert van het Ministerie voor Cultuur die van dienst is worden gevraagd om het item te inspecteren. De inspectiekosten moeten meteen cash ter plaatse worden betaald door de eigenaar van het item in kwestie. Het bedrag van die kosten hangt af van de grootte en waarde van het item. Het minimumbedrag is ongeveer 25.000 Oezbeekse sum.

Reizen in Oezbekistan

Van de luchthaven naar het centrum van de stad

U kunt de verplaatsing van de luchthaven naar uw hotel regelen met het hotel waar u verblijft. Dit is de meest aangewezen en veiligste manier en kost +/- 25 EUR/rit. Het duurt 15-20 minuten om aan het hotel te geraken. U kunt ook de taxidienst gebruiken aan de luchthaven, maar wees erop voorbereid dat meer geld kan worden gevraagd dan verwacht. De gemiddelde prijs voor een taxi van de luchthaven naar het centrum van de stad (waar de meeste hotels gelegen zijn) bedraagt 15-25 EUR.

In Tasjkent

Tasjkent is een evenwichtige en moderne stad met veel opties op het gebied van lokaal transport. Er zijn taxi's, bussen en er is ook een ondergronds metrosysteem met 3 lijnen en 29 stations.

Naar andere steden

U kunt een wagen/taxi huren, via het spoor gaan of naar andere steden vliegen vanuit Tasjkent, afhankelijk van de afstand en de tijd. Ook zijn er de apps Yandex and MyTaxi om taxi’s te bestellen via de smartphone.

Autoverhuur bedrijf Sixt opende recent een kantoor in Tasjkent.

Reizen over de weg: Wanneer u in Oezbekistan rijdt, zorg er dan voor dat u alle registratiepapieren heeft, met inbegrip van de verzekering van het motorvoertuig. U dient uw rijbewijs of een internationaal rijbewijs steeds bij u te hebben. Oezbekistan heeft een redelijk wegennet, waarbij het verkeer rechts rijdt. Hoewel wagens kunnen worden gehuurd, is het gebruikelijker een wagen met chauffeur te huren.

Bus: Tasjkent heeft regelmatige bussen, trams en trolleys. Met de bus kunt u ook naar alle steden en grote gemeenten in Oezbekistan op een vrij goedkope en redelijk betrouwbare manier.

Taxi: Taxi's en huurwagens zijn ruim beschikbaar in alle steden en grote gemeenten. Het is echter wel veiliger om alleen taxi's te nemen die officieel als dusdanig zijn gemarkeerd omdat er veel zonder vergunning rondrijden. Er wordt aangeraden op voorhand een vervoerprijs af te spreken en geen taxi met vreemden te delen. Er kunnen rondritten worden geregeld en wagens kunnen worden gehuurd per rit en per uur, dag of week. Er is recent ook een taxi application in Tasjkent , MY TAXI en Yandex, deze kan gratis worden gedownload en is zeer betrouwbaar en gebruiksvriendelijk.

Reizen per spoor: Tasjkent is het centrale verbindingspunt voor alle verkeer per spoor in Centraal-Azië. De routes richting het westen gaan naar Asjchabat in Turkmenistan; richting het zuiden naar Samarkand en verder naar Doesjanbe in Tadzjikistan; richting het oosten naar Bisjkek in Kirgizië en Almaty in Kazachstan; en richting het noorden naar Moskou. In het oosten van het land is er een zijspoorlijn naar de vallei van Fergana die naar Osj leidt in Kirgizië. In Almaty is er verbinding mogelijk naar China. Het is bekend dat reizen door Oezbekistan veel gemakkelijker is per trein dan met de wagen. Sinds 2016 werd er een 50 mln euro geinvesteerd in de nieuwe hogesnelheids trein tussen Tasjkent en Buhara , met stopplaats in Samarkand. Voor de aankoop van tickets is een paspoort vereist, tickets kosten een 15- 20USD.  Nasaf, Sharq en Afrosiyob-treinen rijden regelmatig naar Samarkand, Buchara en Tasjkent.

Luchtverkeer: Uzbekistan Airways bedient op regelmatige wijze een aantal lokale steden.

Hotels in Oezbekistan

Tasjkent biedt een groot aanbod aan hotels: van luxe vijf- en viersterrenhotels tot kleine privéhotels. In Tasjkent kunt u hotels vinden van de internationale hotelketens Radisson en Dedeman. Er is ook een Intercontinental Hotel, het enige vijfsterrenhotel in Oezbekistan. De vier- en vijfsterrenhotels in Tasjkent bieden goed uitgeruste kamers aan en een grote keuze aan diensten. De dienstverlening in de hotels stemt overeen met de internationale standaarden. Ze liggen in het centrale gedeelte van de stad. Driesterrenhotels liggen in de buurt van de internationale luchthaven van Tasjkent. De aantrekkingskracht van de kleine privéhotels in Tasjkent schuilt in de huiselijke sfeer, de gezelligheid en de lage prijzen. Hoewel de prijzen in de kleinere hotels van Tasjkent laag zijn, bieden ze een goede dienstverlening en propere, uitgeruste kamers. Bovendien kunt u in kleine hotels doorgaans een korting bedingen voor de kamer omdat de administratie in dergelijke hotels flexibeler is en elke klant een individuele behandeling krijgt.

Aangewezen hotels: Hyatt Hotel, International Hotel, Radisson Hotel Group, Wyndham hotel, Le Grande Plaza, Grand Mir.

Geld in Oezbekistan

De Oezbeekse munteenheid is de sum – UZS. Het Oezbeekse geld gebruikt het decimaal systeem – er gaan honderd tiyin in elke sum. Muntstukken worden niet vaak gebruikt. Briefjes hebben een waarde van 1000, 5000, 10.000, 50.000 en 100.000 UZS.

Hotels, gidsen en andere zaken die gericht zijn op toeristen geven hun prijzen vaak aan in USD, maar u kan alleen met Oezbeekse sum betalen (het is illegaal om met buitenlandse valuta te betalen).

Cash en geldautomaten 

Sinds 2018 zijn er in Tasjkent bij ieder bankfiliaal en de grotere hotels geldautomaten geplaatst, deze werken zowel met Visa als Mastercard. U kan USD en UZS opvragen alsook USD omwisselen in UZS in deze automaten, de wisselkoersen gebruikt in deze automaten zijn deze van de centrale bank. USD is de buitenlandse munteenheid die het meest wordt aanvaard. Wissel alleen geld bij officiële wisselkantoren of de nieuwe automaten. Het is illegaal om geld te wisselen op de zwarte markt en er worden strenge straffen opgelegd aan wie betrapt wordt. Wij raden aan om cash bij u te hebben bij reizen buiten Tasjkent

Hou er rekening mee dat alle betalingen in het land moeten worden gedaan in de lokale munteenheid (Oezbeekse sum). Het is mogelijk US dollar, euro's, UK ponden en Japanse yen om te wisselen in Oezbeekse sum bij banken en bij wisselkantoren in hotels en de nieuwe geldautomaten bij de bank of op straat. Wisselkantoren en banken aanvaarden geen briefjes van harde valuta die oud of versleten zijn, waarop geschreven is, die gescheurd zijn, die gerimpeld of verfrommeld zijn. Het is extreem moeilijk om sum opnieuw in dollar om te wisselen tegen een redelijke wisselkoers dus wordt aangeraden om elke sum uit te geven voor u het land verlaat. American Express reischeques worden niet aangeraden tijdens de reis naar Oezbekistan omdat er stevige kosten op worden aangerekend en ze niet ingewisseld kunnen worden tegen een gunstige koers.

De openingsuren van wisselkantoren: van 08u00 tot 18u00 en 24/7 in de grote hotels.

Kredietkaarten  

Kredietkaarten worden redelijk ruim geaccepteerd in Oezbekistan, zeker in de betere restaurants en hotels in Tasjkent. Winkels, restaurants, openbare markten  en lokaal transport geven er de voorkeur aan te worden betaald in Oezbeekse sum. Sommige betere hotels in Tasjkent, Samarkand en Buchara accepteren de Visa kredietkaart. MasterCard wordt minder vaak geaccepteerd. Er zijn sinds 2018 veel geldautomaten geplaatst in Tasjkent. De betere hotels in Tasjkent hebben doorgaans aparte geldautomaten voor Mastercard en Visa-kredietkaarten waar USD kunnen worden afgehaald en ingewisseld in sum, maar een daarvan of de beide zijn vaak buiten dienst of zitten zonder geld. Enkele banken in het land hebben geldautomaten die de Visa-kredietkaart of de MasterCard ook accepteren, hoewel ook daar dezelfde onzekerheid geldt. Zorg steeds voor een reserveplan. Een meer betrouwbare manier om aan dollars te komen is door naar een lokale bank te gaan en een cash voorschot te vragen op de kredietkaart. Enkele banken accepteren de Visa-kredietkaart (UzKDB Bank, National Bank of Uzbekistan), terwijl alleen de Asaka Bank een cash voorschot geeft op de MasterCard. Banken rekenen 2 tot 4% van het bedrag dat wordt afgehaald aan voor deze dienst.

  • De openingsuren van de banken: van 09u00 tot 16u00, lunchpauze van 13u00 tot 14u00.
  • Gesloten op zaterdag, zondag en feestdagen.
  • De geldautomaten zijn 7 op 7 /24H beschikbaar.

Kantooruren in Oezbekistan

Van 08u00 tot 17u00 (lunchpauze van 12u00 tot 13u00) of van 09u00 tot 18u00 (lunchpauze van 13u00 tot 14u00).

Communicatie in Oezbekistan

Telefoon

Als u in Oezbekistan een internationale oproep wilt doen, dan gebeurt dit het best in een telefoonkantoor (dat doorgaans naast een postkantoor kan worden gevonden) of met een kaarttelefoon.

Als u een internationale oproep wilt doen met een landlijn in Oezbekistan, dan moet u eerst 00 vormen. Indien u mobiel belt dient u eerst + of 00 te vormen. Internationale oproepen over een lange afstand zijn vrij duur, net als roaming. Lokale oproepen zijn gratis als ze met een privé landlijn gebeuren; hotels vragen soms een kleine vergoeding.

Telefoonboek

Wanneer u het telefoonnummer wilt kennen van een organisatie of persoon, dan kunt u het nummer 09 vormen of 140 09 09 en via de naam van de organisatie of familienaam/het adres van de persoon naar het nummer vragen.

Mobiele Telefoons

Een GSM 900-netwerk wordt door een aantal bedrijven verzorgd, zoals Beeline, UCell en MTS-Uzbekistan. Een CDMA-netwerk is ook in gebruik en wordt verzorgd door Perfectum mobile. De dekking is beperkt tot bepaalde gebieden rond grote steden. Er zijn kosten voor roaming bij sommige westerse providers. (Die kunt u te weten komen via uw lokale provider).

Om een SIM-kaart te verkrijgen voor lokale operatoren dient u naar de hoofdfilialen van de operatoren te gaan of de hulp te vragen van de hotelbeheerder omdat er strikte inschrijfregels zijn voor buitenlanders. Een paspoort is vereist.

Internetdiensten

Er zijn veel providers van internetdiensten in Oezbekistan. In hotels, restaurants en sommige winkels zijn er gratis wifi-internetzones. De operatoren van mobiele telefonie bieden ook 3G /4G USB Modem internetdiensten aan in Tasjkent. 

Post & Koerierdiensten

Indien u een brief of een pakje wilt versturen, dan dient u naar het postkantoor te gaan, of de hoteldiensten te gebruiken. Als u in Tasjkent bent, dan is het beter om naar het hoofdpostkantoor te gaan genaamd Glavpochtamt, vlakbij het Dedeman hotel, of naar het kantoor in de buurt van het Tashkent Northern Railway Station.

De openingsuren van het postkantoor zijn ma-vrij 09u00-18u00. Het hoofdpostkantoor in Tasjkent is dagelijks open van 09u00-19u00 en heeft als adres 7, Shahrisabskaya Street. Bezoekers kunnen ook de postkantoren gebruiken in de grote hotels. Er zijn ook een aantal internationale koerierdiensten (DHL, TNT) in de grote steden.

De inhoud van uw pakje zal worden gecontroleerd, gewogen en verstuurd met de post. Enveloppen met zegels kunnen worden gekocht in postkantoren en boekwinkels.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

U kunt een overzicht van de feestdagen vinden via https://www.timeanddate.com/holidays/uzbekistan/

Nuttige adressen

Ambassade van België in Moskou (Rusland)

Embassy of Belgium
Ulitsa Malaya Moltchanovka, 7
121069 Moscow
Russia
T: + 7 49 57 80 03 31 | F + 7 49 57 80 03 32
E: moscow@diplobel.fed.be
http://www.diplomatie.be/moscownl/
De heer Marc Michielsen, Ambassadeur
Oezbekistan behoort tot het ambtsgebied van de Belgische ambassade in Moskou.

Ambassade van Oezbekistan in België

Embassy of the Republic of Uzbekistan
Franklin Rooseveltlaan 99
1050 Brussel
T: +32 2 672 88 44 | F: +32 2 672 39 46
E: embassy@uzbekistan.be
http://www.uzbekistan.be
De heer Diliyor Khakimov, Ambassadeur

Social media en dagelijkse updates kan u vinden via Uzb en EU nieuwskanalen:  

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Oezbekistan