U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Automotive sector

De automotive sector is één van de belangrijkste industriële sectoren in Mexico. Volgens gegevens van de ‘Asociación Mexicana de la Industria Automotriz’ (AMIA) was de sector in 2021 verantwoordelijk voor 3,5% van het Mexicaans BBP.  Mexico is de zevende grootste voertuigenfabrikant ter wereld en produceerde in 2021 meer dan 3,1 miljoen voertuigen (personenauto's, lichte bedrijfsvoertuigen, minibussen, vrachtwagens en bussen), wat wel een daling inhoudt inhoudt van 24,3% t.o.v. 2018, toen er nog meer dan 4 miljoen voertuigen werden geproduceerd. Het is ook de vijfde grootste producent van auto-onderdelen ter wereld, met een jaarlijkse omzet van 85 miljard USD.

Sinds het in voege treden van de vrijhandelsverdragen NAFTA en USMCA, is de jaarlijkse Mexicaanse voertuigenproductie verdrievoudigd. In 2020 was Mexico de vierde grootste personenwagenexporteur ter wereld, verantwoordelijk voor 6,2% van de wereldexport. Transportvoertuigen zijn ook het belangrijkse exportproduct van Mexico naar België.

De belangrijkste autoproducenten in Mexico zijn: Nissan (auto’s, pick-ups en lichte bestelwagens), Stellantis (pick-ups, SUV’s en bestelwagens), GM (wagens, SUV’s en pick-ups), Volkswagen (wagens en SUV’s), Toyota, Ford, Infiniti, Audi, Mazda, KIA, Honda, Mercedes en Audi. Samen produceren zij 40 merken en 500 modellen.

De belangrijkste vrachtwagen- en vrachtwagenonderdelenproducenten in Mexico zijn: Dina (Mexicaans bedrijf), Hino, Isuzu, Scania, Giant, Hyundai, Daimler/Freightliner, International, Paccar (Kenworth), MAN en Volvo Trucks.

De belangrijkste busproducenten in Mexico zijn: Irizar, MAN, Volvo, Dina, Mercedes-Benz, International, Scania, Isuzu en Giant Motors Latinoamérica.

Geografisch gezien, is er een hogere concentratie van automotive fabrieken in het noorden en het westen van het land tot en met het centrum. Veel voertuigenfabrikanten opteren voor Mexico door de competitieve loonkosten, een aanzienlijke binnenlandse markt en het feit dat Mexico vele vrijhandelsverdragen heeft met de VS, Canada, Latijns-Amerikaanse en Europese landen.

Er zijn dus veel opportuniteiten voor Tier 1, Tier 2 en Tier 3 leveranciers. Daarnaast zijn er ook opportuniteiten in de aftermarket, want er zijn meer dan 34,5 miljoen voertuigen geregistreerd in Mexico. Mexicaanse consumenten houden hun wagens voor een lange periode (gemiddeld 17 jaar), waardoor er een grote vraag is naar reserveonderdelen om hun voertuigen te repareren nadat de garantieperiode is verlopen. Zeven Vlaamse toeleveranciers aan de Mexicaanse automotive sector hebben reeds een eigen vestiging in Mexico.

Chemische producten

De chemische industrie won de laatste jaren aan belang in Mexico, met een toename van het Mexicaanse BBP met 1,2% in 2011 tot 2% in 2020.

Nochtans is de lokale productie in Mexico ruim onvoldoende om aan de lokale vraag naar chemische producten te voldoen. In 2020 bedroeg deze 19.846 ton, terwijl de vraag echter meer dan 41.000 ton bedroeg. Mexico importeerde daarom in 2020 meer dan 30.000 ton chemische producten (50% meer dan in 2012!), voor een bedrag van 28,3 miljard USD. Meer dan 69% van de grondstoffen die Mexico nodig heeft voor zijn chemische productie, dient uit het buitenland geïmporteerd te worden.

Meer dan 66% van de chemische producten die Mexico importeert, zijn afkomstig uit de VS en Canada. De Europese Unie is verantwoordelijk voor 10,8% van de Mexicaanse import van chemische producten.

In 2016 bestond de chemische productie in Mexico uit de volgende categorieën: petrochemische producten (39,1%), anorganische chemische producten (19,2%), industriële gassen (16,2%), synthetische resins (15,5%), meststoffen (7,7%), pigmenten en kleurstoffen (1,1%), synthetische olieën (0,8%) en smeermiddelen (0,1%).

De chemische productie in Mexico is voornamelijk geconcentreerd in de volgende vier staten: Estado de México, Mexico-City, Nuevo Léon en Jalisco. In tegenstelling tot de rest van de chemische productie, vertoont de Mexicaanse petrochemische productie de laatste jaren een dalende trend, door een vermindering van de investeringen.

De belangrijkste chemische federatie in Mexico is ANIQ (Asociación Nacional De La Industria Química), die meer dan 240 bedrijven telt. De belangrijkste chemische bedrijven in Mexico zijn: Alpek, Orbia, Pemex Etileno, Grupo Infra, Cydsa, Clariant en Huntsman.

Landbouw en agro-industrie

Mexico is een zeer belangrijke landbouwproducent op vele gebieden. Zo is het land de grootste producent ter wereld van avocado’s en de 2de grootste producent ter wereld van citroenen; het is de 3de grootste producent ter wereld van papayas, aardbeien en blauwe bosbessen; de 4de grootste producent ter wereld van gierst (sorghum), mango’s en frambozen, en de 5de grootste producent ter wereld van mais, bloemkolen, broccoli en sinaasappelen. Het is ook de 5de grootste producent ter wereld van eieren, de 7de grootste producent ter wereld van kippenvlees, de 8ste grootste producent ter wereld van rundsvlees en de 10de grootste producent ter wereld van varkensvlees.

Verwacht wordt dat de Mexicaanse land- en tuinbouwsector de komende jaren verder zal groeien, aangezien de binnenlandse vraag, door de bevolkingsgroei én de groei van de middenklasse, verder zal toenemen. Het grootste gedeelte van de export van Mexicaanse landbouwproducten gaat momenteel naar de Amerikaanse markt, maar het land zal zijn exportbestemmingen in de toekomst verder diversifiëren. Mexico is de grootste exporteur ter wereld van de volgende land- en tuinbouwproducten: avocado's, tomaten, komkommers en groene pepers, limoenen & citroenen, papaya's en mango's ; het is de tweede grootste exporteur ter wereld van bloemkool, broccoli en maisbloem. 

Er zijn goede kansen voor Vlaamse bedrijven die producten en technologie aanbieden om de Mexicaanse landbouwproductie efficiënter en duurzamer te maken (bv. via waterefficiënte technologie). Er is immers nog veel ruimte voor verbetering in de Mexicaanse landbouwsector, aangezien vele landbouwproducten nog manueel worden geoogst. Daarnaast zijn er ook opportuniteiten voor producenten van machines en uitrusting voor de verwerking van landbouwproducten, en voor producenten van koel- en verpakkingsinstallaties.

Er zijn ook mogelijkheden voor leveranciers van meststoffen, aangezien de lokale productie van meststoffen in Mexico (ongeveer 1,7 miljoen ton/jaar) onvoldoende is, om aan de lokale vraag (3,9 miljoen ton/jaar) te voldoen. Ook wordt geschat dat slechts 67% van het landbouwareaal in Mexico momenteel bemest wordt. Daarnaast wordt de regulering in Mexico voor bestrijdingsmiddelen steeds strenger, waardoor de vraag naar duurzame bestrijdingsmiddelen de komende jaren zal toenemen.

In de buurt van Mexico-City is een internationaal onderzoekscentrum van de F.A.O. gevestigd, het 'International Maize and Wheat Improvement Center (CIMMYT)', waar verschillende Belgische onderzoekers werkzaam zijn. Dit centrum is continu op zoek naar bedrijven die interesse hebben in partnerships en gezamenlijke onderzoeksprojecten.

De Mexicaanse pluimveesector is reeds goed georganiseerd en zal de komende jaren verder doorgroeien. Dit biedt kansen voor Vlaamse aanbieders van technologie voor deze sector.  

Logistiek en transportsector

De logistieke sector in Mexico is één van de meest moderne in Latijns-Amerika en kende de afgelopen jaren een snelle groei. De vooruitzichten voor de sector zijn positief, gebaseerd op demografische groei, stijgende levensstandaard, een groeiende middenklasse en de uitbreiding van productie- en consumentendiensten. De laatste jaren is de transportsector ook sneller gegroeid dan de Mexicaanse economie als geheel.

Mexico heeft een uitgebreide logistieke infrastructuur, met onder andere 117 havens, 370.000 kilometer wegen, 27.000 kilometer spoorwegen en 76 luchthavens, die worden aangevuld met 49 douane- en 66 rail-terminals.

De zes belangrijkste Mexicaanse zeehavens zijn: Manzanillo, Veracruz, Coatzacoalcos, Lazaro Cardenas, Dos Bocas en Altamira. In 2021 heeft de Mexicaanse regering een plan aangekondigd om meer dan 4,3 miljard US$ te investeren in havens- en douane faciliteiten.

80,8% van de vracht in Mexico wordt via de weg vervoerd, 19,1% via het spoor en 0,02% via de lucht. De belangrijkste vrachtvervoerders per spoor zijn Grupo México (Ferromex en Ferrosur) en Kansas City Southern de México.

In de Logistics Performance Index van de Wereldbank staat Mexico slechts op de 54ste plaats. Er zijn dus heel wat opportuniteiten voor Vlaamse bedrijven die oplossingen en technologieën aanbieden om de efficiëntie van de logistieke sector in Mexico te verbeteren. Mexicaanse logistieke bedrijven hebben ook behoefte aan technologieën om hun diensten te verbeteren, de klanttevredenheid te vergroten en de beveiliging van de cargo te bevorderen.

Olie- en gassector

Mexico is één van de belangrijkste petroleumproducenten ter wereld. In 2021 produceerde het land 1,9 miljoen vaten olie/dag, waarmee het land de 13de grootste petroleumproducent ter wereld was. De olieproductie in Mexico kende de voorbije 16 jaar echter een gestage achteruitgang. Deze bereikte immers een hoogtepunt in 2004 met 3,8 miljoen vaten olie/dag en was toen nog de 5de grootste olieproducent ter wereld, maar sindsdien daalde de olieproductie jaarlijks.

Ook de gasproductie kent in Mexico kent de laatste jaren een achteruitgang. In 2019 produceerde het land 955 miljard kubieke voet gas, waarmee het de 21ste belangrijkste producent ter wereld was. De sector bereikte zijn hoogtepunt in 2009, toen er 2107 miljard kubieke voet gas geproduceerd werd.

Olie is nog steeds een belangrijke bron van inkomsten voor de Mexicaanse overheid. In 2020 waren 58% van de Mexicaanse overheidsinkomsten afkomstig uit de petroleumsector. 

Het staatsoliebedrijf Pemex (Petróleos Mexicanos) is nog steeds de dominante speler in Mexico, ondanks een hervorming van energie-sector onder de vorige president. In 2020 bedroeg het jaarlijks budget van Pemex ongeveer 26,3 miljard USD en in 2021 30 miljard USD. Potentiële leveranciers, die zaken wensen te doen met Pemex, dienen zich eerst te registreren op de Pemex website.

Het investeringsplan van Pemex voor 2021-2025 omvat 399 nieuwe exploratie-, winnings- en productieprojecten in ondiep water, diep water en onshore-projecten in de staten Tamaulipas, Veracruz, Tabasco en Campeche. Het omvat ook de upgrade van 25 platformen, de installatie van pijpleidingen voor de Trans-Isthmus Corridor (300 kilometer van Coatzacoalcos Port, Veracruz naar Salina Cruz Port, Oaxaca), en acht verbindingen met de bestaande ondiepwaterplatforms in de Golf van Mexico. Deze belangrijke projecten zullen nieuwe kansen creëren voor leveranciers van relevante apparatuur, technologieën en diensten.

De opening van de upstream olie- en gasmarkt zal kansen bieden om technologie en diensten te verkopen aan particuliere aannemers en Pemex. Deze kansen omvatten: het upgraden van zes bestaande Pemex-raffinaderijen, het upgraden van 77 Pemex-opslagfaciliteiten voor ruwe olie, benzine, diesel en smeermiddelen, en het moderniseren van meer dan 5.000 benzinestations. De huidige Pemex-aanbestedingen vereisen een Mexicaans lokaal gehalte van 25 procent wanneer er lokale productie is, oplopend tot 35 procent tegen het einde van 2025.

Het jaarlijks budget van Pemex, gecombineerd met de investeringsbedragen die binnen- en buitenlandse bedrijven de komende jaren zullen investeren in de Mexicaanse olie- en gassector, maakt dat de Mexicaanse olie- en gasmarkt een kansrijke sector zal blijven de komende jaren. Er zijn dan ook interessante mogelijkheden voor Vlaamse leveranciers van uitrusting en technologie voor deze sector.  

Milieu-technologie en water

Er wordt verwacht dat de vraag naar technologie om milieu- en waterproblemen op te lossen de komende jaren zal toenemen in Mexico. Er is een nood om de infrastructuur van de watersector te modernizeren en er zijn ook nieuwe technologieën nodig voor de behandeling van afval. De laatste jaren worden grote delen van Mexico geteisterd door droogte, dus er is een grote vraag naar technieken om het hergebruik van water te bevorderen en naar (afval)waterbehandelingstechnieken. 77% van het beschikbaar water in Mexico wordt gebruikt in de landbouwsector; er is dus een belangrijke vraag naar infrastructuur voor irrigatie projecten. De nationale watercommissie van Mexico, Conagua, heeft een jaarlijks budget van meer dan 3 miljard US$ dat gebruikt wordt om drinkwaterprojecten en afvalwaterbehandelingsprojecten te financieren. De grootste uitdagingen m.b.t. water in Mexico zijn: overexploitatie, onaangepaste en verouderde infrastructuur en vervuiling van waterlopen en waterhoudende grondlagen.  

Er is ook behoefte aan geavanceerde technologieën om de milieu-uitdagingen aan te pakken die voortvloeien uit afvalbeheer, en recent ook wat afval betreft, dat is gegenereerd als gevolg van de COVID-19-pandemie. Als gevolg van de pandemie, is het biologisch en besmettelijk medisch afval van gemeenten, ziekenhuizen en medische centra sterk toegenomen.

Gezondheidszorg

Mexico is een grote markt voor medische uitrusting en farmaceutische producten. In 2020 bedroeg de omzet in deze sector meer dan 10,8 miljard US$. Er zijn verschillende gezondheidszorgsystemen werkzaam in Mexico. 20 miljoen werknemers zijn medisch verzekerd via IMSS, het Mexicaans Instituut voor Sociale Zekerheid. Mexicaanse overheidsambtenaren beschikken over eigen sociale zekerheidsstelsel ISSTE. Ook Pemex en het Mexicaanse leger en de Mexicaanse Marine hebben hun eigen medische verzekering en eigen ziekenhuizen. 32 miljoen Mexicanen beschikken over een private medische en ongevallenverzekering en kunnen gebruik maken van privé hospitalen. Privé hospitaalgroepen zoals bvb. Grupo Empresarial Angeles, Star Medica, Hospital San José, Centro Médico ABC, Hospital Español, Amerimed Hospitales, Hospitales San Angel Inn, Grupo Christus Muguerza, en Médica Sur beschikken vaak over grotere budgetten om geavanceerde buitenlandse medische tecnologie aan te schaffen. Het private Doctos Hospital uit Monterrey bvb. heeft recent een cyclotron voor kankerbehandeling van het Belgische bedrijf Ion Beam Apllications geïnstalleerd. Sommige middelgrote en kleine privéziekenhuizen met beperkte budgetten, kopen gebruikte of gerenoveerde medische apparatuur. Openbare ziekenhuizen mogen volgens de Mexicaanse wetgeviging geen gebruikte of gerenoveerde medische uitrusting aanschaffen.

Wat de aankoop van farmaceutische producten betreft, heeft de Mexicaanse regering in 2020 een overeenkomst getekend met UNOPS (United Nations Office for Project Services) waarbij laatstgenoemde namens Mexicaanse gezondheidsinstellingen rechtstreeks medicijnen zal inkopen. In december 2021 is als onderdeel van het UNOPS-akkoord, een eerste aanbesteding aangekondigd voor de aanschaf van geneesmiddelen door de Mexicaanse regering.

Voedingsproducten en alcoholische dranken

In 2020 hebben de EU en Mexico de onderhandelingen afgerond mbt een vernieuwd handelsverdrag waarbij de Mexicaanse invoertarieven van verschillende voedingsproducten afgeschaft of fors verlaagd zullen worden. Dankzij dit nieuw verdrag zijn er goede vooruitzichten voor Europese exporteurs van voedingsproducten naar Mexico.

Zo zullen de Mexicaanse invoerrechten op chocolade (momenteel nog 20%) en koekjes (momenteel nog 10%) afgebouwd worden tot 0%. Bij de export van varkensvlees en pluimvee betaalden Europese exporteurs tot nog toe heffingen van respectievelijk 45% en 100%. Ook voor deze beide producten wordt de heffing afgeschaft. De nieuwe verlaagde heffingen zullen wel pas in voege treden van zodra het handelsverdrag geratificeerd wordt.

Varkensvlees en kippenvlees zijn de populairste dierlijke proteïnes in Mexico, aangezien deze vleessoorten goedkoper zijn dan rundsvlees en ze geserveerd worden in verschillende lokale specialiteiten. De VS is momenteel de belangrijkste exporteur van varkensvlees en kippenvlees naar Mexico. Denemarken, Frankrijk, Spanje en Duitsland hebben voor varkensvlees al toegang tot Mexico.

Ook voor Europese zuivelproducenten is het nieuwe EU-Mexico handelsakkoord positief. Het Mexicaans invoerquotum voor melkpoeder zal verruimd worden van 30.000 ton naar 50.000 ton over vijf jaar. De Mexicaanse melkproductie is momenteel ontoereikend om aan de binnenlandse vraag te voldoen. De overheid stimuleert de melkconsumptie bij het armere segment van de bevolking door een overheidsprogramma Liconsa. Ook voor kazen zal het invoerquotum opgetrokken worden tot 25.000 ton. Binnen dit quotum zullen er geen invoerheffingen zijn.

Door de afschaffing van de Mexicaanse importtarieven zullen Europese bedrijven beter kunnen concurreren met bedrijven uit de VS, die voor vele voedingsproducten momenteel de belangrijkste exporteur zijn naar Mexico.

Export van peren en appels vanuit België is sinds 2020 toegestaan, maar heeft tot nog toe nog niet geleid tot een significante export vanuit Vlaanderen. De VS, Chili en Argentinië zijn momenteel de belangrijkste exporteurs van appels en peren naar Mexico.

Ook in Mexico is er een stijgende trend naar gezond voedsel; zwaarlijvigheid en diabetes zijn er een groot probleem. De Mexicaanse overheid tracht deze trend tegen te gaan door bewustmakingscampagnes en nieuwe duidelijke normen voor de labeling van voedingsproducten op te leggen. Daardoor zijn er meer Mexicaanse consumenten die betere voedingsgewoonten nastreven en het dus een aantrekkelijke markt is voor gezonde en organische voedingproducten. Sinds 2020 dienen verwerkte voedingsproducten die te veel calorieën, suikers, verzadigde vetzuren en zouten bevatten, waarschuwingslabels te vermelden op de verpakking. 

Mexico is ook een belangrijk bierland. Het is de 6de grootste bierproducent ter wereld en de grootste bierexporteur ter wereld. De lokale biermarkt wordt gedomineerd door twee bedrijven: Grupo Modelo/AB Inbev en Cuauhtémoc Moctezuma/Heineken México, maar ook het aantal lokale artisanale brouwerijen is de laatste jaren sterk toegenomen, voornamelijk in het noorden van het land en in Mexico City, Guadalajara en Querétaro. De interesse in lokaal gebrouwde en geïmporteerde speciaalbieren neemt de laatste jaren ook toe. Zo was België in 2020 de grootste EU exporteur van bier naar Mexico, voor een bedrag van 4,3 miljoen USD. Tien Vlaamse brouwerijen zijn er reeds vertegenwoordigd. Om de bierconsumptie in Mexico te promoten, worden jaarlijks meerdere bierexpo’s en bierfestivals gehouden.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Mexico