U bent hier

Kansrijke sectoren

De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.

Automotive sector

De automotive sector is één van de belangrijkste industriële sectoren in Mexico. Volgens gegevens van de ‘Asociación Mexicana de la Industria Automotriz’ (AMIA) was de sector in 2017 verantwoordelijk voor 3,5% van het Mexicaans BBP.  Mexico is de zevende grootste voertuigenfabrikant ter wereld en produceerde in 2017 meer dan vier miljoen voertuigen (personenauto's, lichte bedrijfsvoertuigen, minibussen, vrachtwagens en bussen), wat een stijging inhield van 13% t.o.v. 2016. Het is ook de vijfde grootste producent van auto-onderdelen ter wereld, met een jaarlijkse omzet van 85 miljard USD.

Sinds het in voege treden van NAFTA (1994), is de jaarlijkse Mexicaanse voertuigenproductie verviervoudigd. Mexico is de achtste grootste wagenexporteur ter wereld, verantwoordelijk voor 4,5% van de wereldexport. Voertuigen zijn ook het belangrijkse exportproduct van Mexico naar België.

De belangrijkste autoproducenten in Mexico zijn: Nissan (auto’s, pick-ups en lichte bestelwagens), Fiat-Chrysler (pick-ups, SUV’s en bestelwagens), GM (wagens, SUV’s en pick-ups), Volkswagen (wagens en SUV’s), Toyota, Ford, Infiniti, Audi, Mazda, KIA, Honda, Mercedes en Audi. Samen produceren zij 40 merken en 500 modellen.

De belangrijkste vrachtwagen- en vrachtwagenonderdelenproducenten in Mexico zijn: Dina (Mexicaans bedrijf), Hino, Isuzu, Scania, Giant, Hyundai, Daimler/Freightliner, International, Paccar (Kenworth), MAN en Volvo Trucks.

De belangrijkste busproducenten in Mexico zijn: Irizar, MAN, Volvo, Dina, Mercedes-Benz, International, Scania, Isuzu en Giant Motors Latinoamérica.

Geografisch gezien, is er een hogere concentratie van automotive fabrieken in het noorden en het westen van het land tot en met het centrum. Veel voertuigenfabrikanten opteren voor Mexico door de competitieve loonkosten, een aanzienlijke binnenlandse markt en het feit dat Mexico vele vrijhandelsverdragen heeft met Latijns-Amerikaanse en Europese landen.

Er zijn dus veel opportuniteiten voor Tier 1, Tier 2 en Tier 3 leveranciers. Daarnaast zijn er ook opportuniteiten in de aftermarket, want er zijn meer dan 31 miljoen voertuigen geregistreerd in Mexico. Mexicaanse consumenten houden hun wagens voor een lange periode (gemiddeld 17 jaar), waardoor er een grote vraag is naar reserveonderdelen om hun voertuigen te repareren nadat de garantieperiode is verlopen. Vijf Vlaamse toeleveranciers aan de Mexicaanse automotive sector hebben reeds een eigen vestiging in Mexico.

De vooruitzichten voor de komende jaren zijn positief. Verwacht wordt dat de voertuigenproductie in Mexico de mijlpaal van 5 miljoen voertuigen in 2020 zal bereiken.

Chemische producten

De chemische industrie won de laatste jaren aan belang in Mexico, met een toename van het Mexicaanse BBP met 1,2% in 2012 tot 2,1% in 2016.

Nochtans is de lokale productie in Mexico ruim onvoldoende om aan de lokale vraag naar chemische producten te voldoen. In 2016 bedroeg deze 21.000 ton, terwijl de vraag echter meer dan 41.000 ton bedroeg. Mexico importeerde daarom in 2016 bijna 28.000 ton chemische producten (34% meer dan in 2012!), voor een bedrag van 27 miljard USD. Meer dan 69% van de grondstoffen die Mexico nodig heeft voor zijn chemische productie, dient uit het buitenland geïmporteerd te worden.

Bijna 70% van de chemische producten die Mexico importeert, zijn afkomstig uit de VS en Canada. De Europese Unie is verantwoordelijk voor 10% van de Mexicaanse import.

In 2016 bestond de chemische productie in Mexico uit de volgende categorieën: petrochemische producten (39,1%), anorganische chemische producten (19,2%), industriële gassen (16,2%), synthetische resins (15,5%), meststoffen (7,7%), pigmenten en kleurstoffen (1,1%), synthetische olieën (0,8%) en smeermiddelen (0,1%).

De chemische productie in Mexico is voornamelijk geconcentreerd in de volgende vier staten: Estado de México, Mexico-City, Nuevo Léon en Jalisco. In tegenstelling tot de rest van de chemische productie, vertoont de Mexicaanse petrochemische productie de laatste jaren een dalende trend, door een vermindering van de investeringen.

De belangrijkste chemische federatie in Mexico is ANIQ (Asociación Nacional De La Industria Química), die meer dan 240 bedrijven telt. De belangrijkste chemische bedrijven in Mexico zijn: Mexichem, Pemex Etileno, Grupo Infra, Cydsa, Clariant en Huntsman.

Landbouw en agro-industrie

Mexico is een zeer belangrijke landbouwproducent op vele gebieden. Zo is het land de grootste producent ter wereld van avocado’s en de 2de grootste producent ter wereld van citroenen; het is de 3de grootste producent ter wereld van papayas, aardbeien en blauwe bosbessen; de 4de grootste producent ter wereld van gierst (sorghum), mango’s en frambozen, en de 5de grootste producent ter wereld van mais, bloemkolen, broccoli en sinaasappelen. Het is ook de 5de grootste producent ter wereld van eieren, de 7de grootste producent ter wereld van kippenvlees, de 8ste grootste producent ter wereld van rundsvlees en de 10de grootste producent ter wereld van varkensvlees.

Verwacht wordt dat de Mexicaanse land- en tuinbouwsector de komende jaren verder zal groeien, aangezien de binnenlandse vraag, door de bevolkingsgroei én de groei van de middenklasse, verder zal toenemen. Het grootste gedeelte van de export van Mexicaanse landbouwproducten gaat momenteel naar de Amerikaanse markt, maar het land zal zijn exportbestemmingen in de toekomst verder diversifiëren.

Er zijn goede kansen voor Vlaamse bedrijven die producten en technologie aanbieden om de Mexicaanse landbouwproductie efficiënter en duurzamer te maken (bv. via waterefficiënte technologie). Er is immers nog veel ruimte voor verbetering in de Mexicaanse landbouwsector, aangezien vele landbouwproducten nog manueel worden geoogst. Daarnaast zijn er ook opportuniteiten voor producenten van machines en uitrusting voor de verwerking van landbouwproducten, en voor producenten van koel- en verpakkingsinstallaties.

Er zijn ook mogelijkheden voor leveranciers van meststoffen, aangezien de lokale productie van meststoffen in Mexico (ongeveer 2,2 miljoen ton/jaar) onvoldoende is, om aan de lokale vraag (4,7 miljoen ton/jaar) te voldoen. Ook wordt geschat dat slechts 67% van het landbouwareaal in Mexico momenteel bemest wordt. Daarnaast wordt de regulering in Mexico voor bestrijdingsmiddelen steeds strenger, waardoor de vraag naar duurzame bestrijdingsmiddelen de komende jaren zal toenemen.

In de buurt van Mexico-City is een internationaal onderzoekscentrum van de F.A.O. gevestigd, het 'International Maize and Wheat Improvement Center (CIMMYT)', waar verschillende Belgische onderzoekers werkzaam zijn. Dit centrum is continu op zoek naar bedrijven die interesse hebben in partnerships en gezamenlijke onderzoeksprojecten.

De Mexicaanse pluimveesector is reeds goed georganiseerd en zal de komende jaren verder doorgroeien. Dit biedt kansen voor Vlaamse aanbieders van technologie voor deze sector.  

Logistiek en transportsector

De logistieke sector in Mexico is één van de meest moderne in Latijns-Amerika en kende de afgelopen jaren een snelle groei. De vooruitzichten voor de sector zijn positief, gebaseerd op demografische groei, stijgende levensstandaard, een groeiende middenklasse en de uitbreiding van productie- en consumentendiensten. De laatste jaren is de transportsector ook sneller gegroeid dan de Mexicaanse economie als geheel.

Mexico heeft een uitgebreide logistieke infrastructuur, met onder andere 117 havens, 370.000 kilometer wegen, 27.000 kilometer spoorwegen en 76 luchthavens, die worden aangevuld met 49 douane- en 66 rail-terminals.

De vier belangrijkste Mexicaanse zeehavens zijn: Lazaro Cardenas en Manzanillo aan de Stille Oceaan en Veracruz en Altamira aan Atlantische Oceaan. Sinds 2017 werd een contract afgesloten om de Mexicaanse zeehaven van Veracruz te verdiepen en nieuwe haventerminals te bouwen. Het vrachtvolume van de Mexicaanse havens groeide met 12,2% tot 6.375.338 ton in 2017.

In 2017 werd er 551 miljoen ton vracht over de weg vervoerd (stijging met 3,2% t.o.v. 2016); via het spoor werd er 130 miljoen vracht vervoerd (+4,9% t.o.v. 2016) en luchtvracht kende een stijging van 1,2% tot 120.000 ton. 80,8% van de vracht in Mexico wordt via de weg vervoerd, 19,1% via het spoor en 0,02% via de lucht. De belangrijkste vrachtvervoerders per spoor zijn Grupo México (Ferromex en Ferrosur) en Kansas City Southern de México

In Mexico-City wordt momenteel ook gebouwd aan een nieuwe internationale luchthaven, die een van de grootste, modernste en duurzaamste luchthavens ter wereld dient te worden. De nieuwe luchthaven zal beschikken over een grote, open terminal van 560.000 m² en drie landingsbanen. In een tweede fase zullen er nog drie landingsbanen aan het vliegveld toegevoegd worden, waardoor de maximale jaarlijkse capaciteit kan verhoogd worden tot 120 miljoen passagiers per jaar (bijna drie keer de capaciteit van de huidige luchthaven). De terminal wordt momenteel gebouwd door Grupo Carso en het design van de luchthaven is toegekend aan Norman Foster. In totaal zal dit project ongeveer 10 miljard euro gaan kosten

In de Logistics Performance Index van de Wereldbank staat Mexico slechts op de 54ste plaats. Er zijn dus heel wat opportuniteiten voor Vlaamse bedrijven die oplossingen en technologieën aanbieden om de efficiëntie van de logistieke sector in Mexico te verbeteren. Mexicaanse logistieke bedrijven hebben ook behoefte aan technologieën om hun diensten te verbeteren, de klanttevredenheid te vergroten en de beveiliging van de cargo te bevorderen.

Olie- en gassector

Mexico is één van de belangrijkste petroleumproducenten ter wereld. In 2017 produceerde het land 2,2 miljoen vaten olie/dag, waarmee het land de 11de grootste petroleumproducent ter wereld was. De olieproductie in Mexico kende de voorbije 14 jaar echter een gestage achteruitgang. Deze bereikte immers een hoogtepunt in 2004 met 3,8 miljoen vaten olie/dag en was toen nog de 5de grootste olieproducent ter wereld, maar sindsdien daalde de olieproductie jaarlijks.

Ook de gasproductie kent in Mexico kent de laatste jaren een achteruitgang. In 2015 produceerde het land 1426 miljard kubieke voet gas, waarmee het de 21ste belangrijkste producent ter wereld was. De sector bereikte zijn hoogtepunt in 2009, toen er 2107 miljard kubieke voet gas geproduceerd werd.

Verwacht wordt echter dat, na 14 jaar van achteruitgang, de olieproductie vanaf 2018 opnieuw zal toenemen dankzij de hervorming van de Mexicaanse energiesector, de zogenaamde ‘Reforma Energética’. Eind 2013 werd de Mexicaanse grondwet aangepast en werd beslist om het monopolie van staatsoliebedrijf Pemex op de exploratie, productie, raffinage en verkoop van petroleumproducten in Mexico af te schaffen.

Via deze ‘Reforma Energética’ is het de bedoeling om binnen- en buitenlands privékapitaal en technische expertise aan te trekken om de Mexicaanse energiesector terug op te bouwen en om de olie- en gasopbrengsten te maximaliseren. De inkomsten van olie maken immers nog steeds een belangrijk deel uit van de Mexicaanse overheidsontvangsten. Zo waren zij in 2016 goed voor 18% van alle overheidsontvangsten!

Sinds 2014 heeft Mexico acht veilingen/aanbestedingen georganiseerd, waarbij er 90 contracten werden toegekend om onshore en offshore olie- en gasvelden te ontginnen en uit te baten. Deze contracten zouden op termijn tot 150 miljard USD moeten opbrengen. Als positief resultaat van de ‘Reforma Energética’ zijn er ondertussen 66 nieuwe exploratie- en productiebedrijven actief in Mexico en zijn er 18 nieuwe benzinemerken op de markt verschenen. Zowel BP, ExxonMobil, Shell en Total openen er momenteel benzinestations.

De eerste olieproductie van de gebieden die in 2015 geveild werden, wordt dit jaar verwacht. Hierdoor zal de olieproductie in 2018 voor de eerste keer sinds 2004 toenemen. In 2018 wordt ook voor de eerste keer een gebied geveild waar er zich schalie-olie en schaliegas bevindt. In tegenstelling tot de VS, waar er momenteel een schalie-olie en schaliegas ‘boom’ heerst, is deze sector in Mexico nog niet ontwikkeld. Het potentieel voor schalie-olie wordt echter op 60 miljard vaten geschat en is zelfs groter dan het potentieel voor ‘deepwater’ projecten in de Golf van Mexico.

Ondanks de hervorming in de energiesector, is Pemex wel nog steeds de dominante speler in Mexico en heeft het staatsbedrijf een jaarlijks budget van ongeveer 20 miljard USD. Potentiële leveranciers, die zaken wensen te doen met Pemex, dienen zich te registreren bij Pemex Procurement International (http://pemexprocurement.com). Het jaarlijks budget van Pemex, gecombineerd met de investeringsbedragen die binnen- en buitenlandse bedrijven de komende jaren zullen investeren in de Mexicaanse olie- en gassector, maakt dat de Mexicaanse olie- en gasmarkt een kansrijke sector zal blijven de komende jaren. Er zijn dan ook interessante mogelijkheden voor Vlaamse leveranciers van uitrusting en technologie voor deze sector.  

Voedingsproducten en alcoholische dranken

In 2018 hebben de EU en Mexico een overeenstemming bereikt over een vernieuwd handelsverdrag waarbij de Mexicaanse invoertarieven van verschillende voedingsproducten afgeschaft of fors verlaagd zullen worden. Dankzij dit nieuw verdrag zijn er goede vooruitzichten voor Europese exporteurs van voedingsproducten naar Mexico.

Zo zullen de Mexicaanse invoerrechten op chocolade (momenteel nog 20%) en koekjes (momenteel nog 10%) afgebouwd worden tot 0%. Bij de export van varkensvlees en pluimvee betaalden Europese exporteurs tot nog toe heffingen van respectievelijk 45% en 100%. Ook voor deze beide producten wordt de heffing afgeschaft. De nieuwe verlaagde heffingen zullen wel pas in voege treden van zodra het handelsverdrag geratificeerd wordt (naar verwachting in 2020).

Varkensvlees en kippenvlees zijn de populairste dierlijke proteïnes in Mexico, aangezien deze vleessoorten goedkoper zijn dan rundsvlees en ze geserveerd worden in verschillende lokale specialiteiten. De VS is momenteel de belangrijkste exporteur van varkensvlees en kippenvlees naar Mexico. Denemarken, Frankrijk, Spanje en Duitsland hebben voor varkensvlees al toegang tot Mexico. In 2018 hebben er bij Vlaamse varkensvleesbedrijven Mexicaanse inspecties plaatsgevonden, waardoor Vlaamse export van varkensvlees naar Mexico in de toekomst mogelijk zou moeten worden.

Ook voor Europese zuivelproducenten is het nieuwe EU-Mexico handelsakkoord positief. Het Mexicaans invoerquotum voor melkpoeder zal verruimd worden van 30.000 ton naar 50.000 ton over vijf jaar. De Mexicaanse melkproductie is momenteel ontoereikend om aan de binnenlandse vraag te voldoen. De overheid stimuleert de melkconsumptie bij het armere segment van de bevolking door een overheidsprogramma Liconsa. Ook voor kazen zal het invoerquotum opgetrokken worden tot 25.000 ton. Binnen dit quotum zullen er geen invoerheffingen zijn.

Door de afschaffing van de Mexicaanse importtarieven zullen Europese bedrijven beter kunnen concurreren met bedrijven uit de VS, die voor vele voedingsproducten momenteel de belangrijkste exporteur zijn naar Mexico.

Er wordt ook gewerkt aan nieuwe gezondheidsinspectiecertificaten tussen de Belgische en Mexicaanse autoriteiten over peren en appels, waardoor in de toekomst de export van deze fruitsoorten naar Mexico mogelijk moet worden. De VS, Chili en Argentinië zijn momenteel de belangrijkste exporteurs van appels en peren naar Mexico.

Ook in Mexico is er een stijgende trend naar gezond voedsel; zwaarlijvigheid en diabetes zijn er een groot probleem. De Mexicaanse overheid tracht deze trend tegen te gaan door bewustmakingscampagnes en nieuwe duidelijke normen voor de labeling van voedingsproducten op te leggen. Daardoor zijn er meer Mexicaanse consumenten die betere voedingsgewoonten nastreven en het dus een aantrekkelijke markt is voor gezonde en organische voedingproducten.

Mexico is ook een belangrijk bierland. Het is de 6de grootste bierproducent ter wereld en de grootste bierexporteur ter wereld. De lokale biermarkt wordt gedomineerd door twee bedrijven: Grupo Modelo/AB Inbev en Cuauhtémoc Moctezuma/Heineken México, maar ook het aantal lokale artisanale brouwerijen is de laatste jaren sterk toegenomen, voornamelijk in het noorden van het land en in Mexico City, Guadalajara en Querétaro. De interesse in speciaalbieren neemt de laatste jaren ook toe, wat positieve gevolgen heeft gehad voor de Belgische bierexport naar Mexico. Zo was België in 2017, na de VS, de tweede grootste exporteur van bier naar Mexico, voor een bedrag van 9,2 miljoen USD. Tien Vlaamse brouwerijen zijn er reeds vertegenwoordigd. Om nieuwe bieren in Mexico te promoten, worden jaarlijks meerdere bierexpo’s en bierfestivals gehouden.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Mexico