U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Automotive sector

De automotive sector is één van de belangrijkste industriële sectoren in Mexico. Volgens gegevens van de Mexicaanse Associatie voor de Autonijverheid “AMIA” (Asociación Mexicana de la Industria Automotriz)  was de sector in 2021 verantwoordelijk voor 3,6% van het Mexicaans BBP.  Mexico is de zevende grootste voertuigenfabrikant ter wereld en produceerde tussen januari 2021 en februari 2023 meer dan 6,9 miljoen lichte voertuigen (zoals personenauto's, lichte bedrijfsvoertuigen en minibussen) Mexico is daarnaast ook gestegen van de vijfde naar de vierde grootste producent van auto-onderdelen ter wereld, met een omzet van 106,6 miljard USD in 2022.

Sinds het in voege treden van de vrijhandelsverdragen NAFTA (North American Free Trade Agreement) in 1994, dat in 2020 werd vervangen door het “United States – Mexico - Canada Agreement (USMCA), is de jaarlijkse Mexicaanse voertuigenproductie verdrievoudigd. Personenauto’s zijn momenteel Mexico’s belangrijkste exportproduct. Wereldwijd was Mexico in 2021 de vijfde grootste personenwagenexporteur. België was hiervoor het vierde belangrijkste land waar Mexico naar exporteerde (na de V.S., Duitsland en Canada).

De voornaamste autoproducenten in Mexico zijn: Audi, Baic Group, BMW, Stellantis (gevormd door FCA en PSA Group), Ford, General Motors, Honda, Hyundai, Jac by Giant Motors, Kia, Mazda, Mercedes Benz, Nissan, Toyota, en Volkswagen.

Op het gebied van de productie van heavy-duty voertuigen staat Mexico op de zesde plaats. De belangrijkste (onderdelen-)producenten voor deze sector zijn: Cummins, Detroit Diesel Allison, Freightliner–Daimler, Irizar, Kenworth Mexicana, Mack Trucks de México, International-Navistar, Dina Camiones (Mexicaans bedrijf), Scania, Volvo Group VW, Man Truck & Bus, Mercedes-Benz, Hino Motors en Isuzu Motors.

Geografisch gezien is er een hogere concentratie van automotive fabrieken in het noorden en het westen van het land, evenals in het centrum. Veel voertuigfabrikanten kiezen voor Mexico vanwege de competitieve loonkosten, een aanzienlijke binnenlandse markt en het feit dat Mexico vele vrijhandelsverdragen heeft met de VS, Canada, Latijns-Amerikaanse en Europese landen.

Mexico biedt grote opportuniteiten voor de verschillende niveau’s van leveranciers (de zgn. Tier 1, Tier 2 en Tier 3 leveraciers). Daarnaast zijn er ook opportuniteiten in de aftermarket, aangezien er meer dan 53 miljoen voertuigen geregistreerd staan in Mexico (gegevens van mei 2023). Mexicaanse consumenten houden hun wagens voor een lange periode (gemiddeld 17 jaar), waardoor er een grote vraag is naar reserveonderdelen om voertuigen te repareren nadat de garantieperiode is verlopen. Zeven Vlaamse toeleveranciers aan de Mexicaanse automotive sector hebben reeds een eigen vestiging in Mexico.

Chemische producten

De chemische industrie won de laatste jaren aan belang in Mexico. Het belang van de chemische sector in het Mexicaanse BPP nam toe van 1,2% in 2011 tot 2,2% in 2021. De lokale productie in Mexico is onvoldoende om aan de lokale vraag naar chemische producten te voldoen. Zo bedroeg deze in 2021 20.423 ton, terwijl de vraag meer dan 37.000 ton was. Mexico importeerde daarom ruim 22.000 ton chemische producten in 2021. Meer dan 63% van de chemische producten die Mexico importeert, zijn afkomstig uit de VS en Canada. De Europese Unie was verantwoordelijk voor 8.69% van de Mexicaanse import van chemische producten in 2021.

In 2021 bestond het verkoopsvolume van chemische productie in Mexico uit de volgende categorieën: petrochemische producten (22,5%), anorganische chemische producten (26,7%), industriële gassen (20,4%), synthetische resins (19,4%), landbouwchemicaliën (9%), synthetische rubbers (1%), lijmen (0,7%) en pigmenten en kleurstoffen (0,2%).

De chemische productie in Mexico is voornamelijk geconcentreerd in de volgende drie staten: Estado de México, Mexico-City en Jalisco. In tegenstelling tot de rest van de chemische productie, vertoont de Mexicaanse petrochemische productie de laatste jaren een dalende trend, door een vermindering van de investeringen.

De belangrijkste chemische federatie in Mexico is ANIQ (Asociación Nacional de la Industria Química), die meer dan 240 bedrijven telt. De belangrijkste chemische bedrijven in Mexico zijn: Alpek, Lyondellbasell, Dow Quimica Mexicana, PPG Comex, Braskem Idesa SAPI, The Chemours Company Mexicana, Cydsa en Grupo Pochteca, Ingredion México en Grupo Bayer México.

Landbouw en agro-industrie

Mexico is een zeer belangrijke landbouwproducent op vele gebieden. Zo bevestigde het land in 2022 zijn positie als grootste producent en exporteur van avocado’s en stond dat jaar in voor 40% van de productie wereldwijd. Ook voor de braambessenproductie stond Mexico op de eerste plaats. Daarnaast blijkt uit gegevens over het jaar 2021, dat Mexico de 2de grootste producent ter wereld is van citroenen, frambozen en groene pepers, en de 3de grootste producent ter wereld van asperges, mango‘s, guayaba’s en saffloer (ook wel vals saffraan genoemd). Als vierde grootste producent stond Mexico genoteerd voor papaya’s, aardbeien en grapefruits. Vervolgens is het de vijfde grootste producent ter wereld van sinaasappels, noten, komkommer, broccoli, bloemkool en gierst (sorghum).  Het is ook de 4de grootste producent ter wereld van octopus en de 6de grootste producent van rundvlees, eieren en vlees van gevogelte.

Verwacht wordt dat de Mexicaanse land- en tuinbouwsector de komende jaren verder zal groeien, aangezien de binnenlandse vraag, door de bevolkingsgroei én de groei van de middenklasse, verder zal toenemen. Het grootste gedeelte van de export van Mexicaanse landbouwproducten gaat momenteel naar de Amerikaanse markt, maar het land zal zijn exportbestemmingen in de toekomst verder diversifiëren. In 2020 stond Mexico genoteerd als achtste grootste exporteur ter wereld van land- en tuinbouwproducten. In 2021 bemachtigde Mexico al een zevende plaats. De top drie exportproducten zijn: avocado's, tomaten en groene pepers.

Er zijn goede kansen voor Vlaamse bedrijven die producten en technologie aanbieden om de Mexicaanse landbouwproductie efficiënter en duurzamer te maken (bv. via waterefficiënte technologie). Er is immers nog veel ruimte voor verbetering in de Mexicaanse landbouwsector, aangezien vele landbouwproducten nog manueel worden geoogst. Tevens zijn er opportuniteiten voor producenten van machines en uitrusting voor de verwerking van landbouwproducten, evenals voor producenten van koel- en verpakkingsinstallaties.

Daarnaast zijn er mogelijkheden voor leveranciers van meststoffen. De lokale productie van meststoffen in Mexico daalde van meer dan 2,3 miljoen ton/jaar in 2020 tot minder dan 1,7 miljoen ton/jaar in 2022. Dit laatste was onder meer te wijten aan de internationale verhoging van de energieprijzen vanwege het conflict tussen Rusland en Oekraïne. De lokale vraag in 2022 bedroeg 6,1 miljoen ton/jaar, waardoor er meer dan 4,6 miljoen ton geïmporteerd werd. De regering van President Andrés Manuel López Obrador zoekt oplossingen voor de productieverhoging en biedt plannen waar gratis meststoffen aan de kleine producenten geboden worden. In de staat Tamaulipas is voorzien dat er in 2024 een nieuwe kunstmestfabriek gebouwd zal worden.

In de buurt van Mexico-City is een internationaal onderzoekscentrum van de F.A.O. gevestigd, het 'International Maize and Wheat Improvement Center (CIMMYT), waar verschillende Belgische onderzoekers werkzaam zijn. Dit centrum is continu op zoek naar bedrijven die interesse hebben in partnerships en gezamenlijke onderzoeksprojecten.

De Mexicaanse pluimveesector is reeds goed georganiseerd en zal de komende jaren verder doorgroeien. Zo wordt voor de productie van kippenvlees in 2023 een groei van 3% verwacht. Dit biedt kansen voor Vlaamse aanbieders van technologie voor deze sector. 

Logistiek en transportsector

Hoewel de logistieke sector in Mexico één van de meest moderne in Latijns-Amerika is en een snelle groei kende voor de pandemie, veroorzaakte deze laatste plus de verhoging van de energieprijzen, een tijdelijke inkrimping. De vooruitzichten voor de sector blijven echter positief, gebaseerd op demografische groei, stijgende levensstandaard, een groeiende middenklasse en de uitbreiding van productie- en consumentendiensten. De enige verwante sector die profijt had van de pandemie was de e-commerce van retail producten, die tussen 2020 en 2021 met 27% groeide. Deze groei was ook zichtbaar in het gebruik van opslagruimte in de vastgoed sector, logistieke bedrijven namen 10 à 15% in beslag (2020/2021) wat in 2022 steeg naar 34%. Voor 2023 wordt een verdere consolidatie verwacht.

Mexico heeft een uitgebreide logistieke infrastructuur, met onder andere 118 havens, 176.984 kilometer geasfalteerde wegen, 21.755 kilometer spoorwegen en 78 luchthavens (waarvan 45 internationale vliegvelden zijn). In Mexico zijn er 49 douane terminals, waarvan ze zich 19 bevinden bij de noordelijke grens met de V.S.. Daarnaast staat Mexico met 74 intermodale terminals gerangschikt als vierde land wereldwijd.

De belangrijkste Mexicaanse zeehavens zijn: Altamira, Coatzacoalcos, Dos Bocas, Ensenada, Lázaro Cardenas, Manzanillo, Mazatlán, Tampico en Veracruz. De Mexicaanse regering heeft voor 2023 aangekondigd om 114 miljoen US$ te investeren in de havens.

Voor 2023 wordt verwacht dat vrachtvervoer met 0,5% zal stijgen en dat 80,66% van de vracht via de weg vervoerd zal worden, 19,2% via het spoor en 0,14% via de lucht. De belangrijkste vrachtvervoerders per spoor zijn Grupo México (Ferromex en Ferrosur) en Kansas City Southern de México (vanaf april 2023 eigenlijk CPKC vanwege het samengaan van Canadian Pacific (CP) en Kansas City Southern (KCS)).

Er bestaat een stijgende tendens van buitenlandse bedrijven die zich in Mexico vestigen, de zgn. “nearshoring”. Deze stijging vraagt een grotere logistische capaciteit van Mexico. In de Logistics Performance Index van de Wereldbank is het Mexico echter slecht vergaan in vergelijking met de laatste publicatie in 2018, waar Mexico nog op de 51ste plaats stond. Voor 2023 kwam Mexico op de 66ste plaats terecht. Dit betekent echter wel dat er heel wat opportuniteiten zijn voor Vlaamse bedrijven, die oplossingen en technologieën aanbieden om de efficiëntie van de logistieke sector in Mexico te verbeteren. Mexicaanse logistieke bedrijven hebben ook behoefte aan technologieën om hun diensten te verbeteren, de klanttevredenheid te vergroten en de beveiliging van de cargo te bevorderen.

Olie- en gassector

Mexico is één van de belangrijkste petroleumproducenten ter wereld. In 2022 produceerde het land meer dan 1,9 miljoen vaten olie/dag, waarmee het land de 12de grootste petroleumproducent ter wereld was. De olieproductie bereikte een hoogtepunt in 2004 met 3,8 miljoen vaten olie/dag en was toen de 5de grootste olieproducent ter wereld. Sindsdien kende Mexico tot het jaar 2019 een dalende jaarlijkse olieproductie. De vooruitzichten t/m 2024 zijn een vrij stabiele productie.

Ook de gasproductie kende de laatste jaren een achteruitgang. De sector had zijn hoogtepunt in 2016, toen er 6532 miljard kubieke voet gas per dag geproduceerd werd. Sinds 2018 produceert het land gemiddeld iets meer dan 4800 miljard kubieke voet gas per dag. Momenteel is Mexico de 17de belangrijkste producent ter wereld. Voor Latijns-Amerika staat Mexico na Brazilië op de tweede plaats.

Olie is nog steeds een belangrijke bron van inkomsten voor de Mexicaanse overheid. In 2022 bedroegen de inkomsten uit deze sector 5,2% van het BNP, het hoogste niveau sinds 2014.

Het staatsoliebedrijf Pemex (Petróleos Mexicanos) is nog steeds de dominante speler in Mexico, ondanks een hervorming van de energie-sector onder de vorige president. Voor 2023 is een budget van 57,3 miljard USD voor de energiesector voorzien, waarvan 60% voor Pemex. Potentiële leveranciers, die zaken wensen te doen met Pemex, dienen zich eerst te registreren op de Pemex website.

Het investeringsplan van Pemex voor 2021-2025 omvat 399 nieuwe exploratie-, winnings- en productieprojecten in ondiep water, diep water en onshore in de staten Tamaulipas, Veracruz, Tabasco en Campeche. Het omvat ook de upgrade van 25 platformen, de installatie van pijpleidingen voor de Trans-Isthmus Corridor (300 kilometer van Coatzacoalcos Port, Veracruz naar Salina Cruz Port, Oaxaca), en acht verbindingen met de bestaande ondiepwaterplatformen in de Golf van Mexico. Deze belangrijke projecten zullen nieuwe kansen creëren voor leveranciers van relevante apparatuur, technologieën en diensten.

De olie- en gasmarkt in Mexico zal kansen blijven bieden om technologie en diensten te verkopen aan particuliere aannemers en Pemex. Deze kansen omvatten: het upgraden van zes bestaande Pemex-raffinaderijen, het upgraden van 77 Pemex-opslagfaciliteiten voor ruwe olie, benzine, diesel en smeermiddelen, en het moderniseren van meer dan 5.000 benzinestations. De huidige Pemex-aanbestedingen vereisen een Mexicaans lokaal gehalte van 25 procent wanneer er lokale productie is, oplopend tot 35 procent tegen het einde van 2025.

Het jaarlijks budget van Pemex, gecombineerd met de investeringsbedragen die binnen- en buitenlandse bedrijven de komende jaren zullen investeren in de Mexicaanse olie- en gassector, maakt dat de Mexicaanse olie- en gasmarkt een kansrijke sector zal blijven de komende jaren. Er zijn dan ook interessante mogelijkheden voor Vlaamse leveranciers van uitrusting en technologie voor deze sector. 

Milieu-technologie en water

Er wordt verwacht dat de vraag naar technologie om milieu- en waterproblemen op te lossen de komende jaren zal toenemen in Mexico. Er is een nood om de infrastructuur van de watersector te moderniseren en er zijn ook nieuwe technologieën nodig voor de behandeling van afval. De laatste jaren worden grote delen van Mexico geteisterd door droogte. Er is dus eveneens een grote vraag naar technieken om het hergebruik van water te bevorderen en naar (afval)waterbehandelingstechnieken. 77% van het beschikbaar water in Mexico wordt gebruikt in de landbouwsector; er is dus een belangrijke vraag naar infrastructuur voor irrigatieprojecten. De nationale watercommissie van Mexico, Conagua, kreeg voor 2023 een verdubbeld budget van bijna 4 miljard US$, dat gebruikt wordt om drinkwaterprojecten en afvalwaterbehandelingsprojecten te financieren. De grootste uitdagingen m.b.t. water in Mexico zijn overexploitatie, onaangepaste en verouderde infrastructuur en vervuiling van waterlopen en waterhoudende grondlagen. 

Er is ook behoefte aan geavanceerde technologieën om de milieu-uitdagingen aan te pakken die voortvloeien uit afvalbeheer, en recent ook wat afval betreft, dat is gegenereerd als gevolg van de COVID-19-pandemie. Als gevolg van de pandemie, is het biologisch en besmettelijk medisch afval van gemeenten, ziekenhuizen en medische centra sterk toegenomen.

Gezondheidszorg

Mexico is een grote markt voor medische uitrusting en farmaceutische producten. In 2021 groeide de sector met 8,2% ten opzichte van 2020. Zo importeerde Mexico in 2021 voor 5,9 miljard dollar aan medische hulpmiddelen en benodigdheden en in totaal USD 5,2 miljard aan farmaceutische producten. Ook voor de komende jaren wordt eenzelfde groei van rond de 8% verwacht.

Er zijn verschillende gezondheidszorgsystemen werkzaam in Mexico. Meer dan 21,7 miljoen werknemers zijn medisch verzekerd via IMSS, het Mexicaans Instituut voor Sociale Zekerheid (gegevens van eind 2022). Mexicaanse overheidsambtenaren (ongeveer 3 miljoen personen) beschikken over een eigen sociaal zekerheidsstelsel, het ISSSTE (Institute for Social Security and Services for State Workers). Ook Pemex, het Mexicaanse leger en de Mexicaanse Marine hebben hun eigen medische verzekering en eigen ziekenhuizen. Ongeveer 31 miljoen mensen, die in de informele sector werken of werkloos zijn, kunnen gebruik maken van een programma van Insabi (Instituto de Salud para el Bienestar). Voor het aantreden van President López Obrador heette dit programma “Popular Insurance”.

Iets meer dan 12,2  miljoen Mexicanen beschikken over een private medische en ongevallenverzekering en kunnen gebruik maken van privé hospitalen. Privé hospitaalgroepen zoals bvb. Grupo Empresarial Angeles, Star Medica, Hospital San José, Centro Médico ABC, Hospital Español, Amerimed Hospitales, Hospitales San Angel Inn, Grupo Christus Muguerza, en Médica Sur beschikken vaak over grotere budgetten om geavanceerde buitenlandse medische technologie aan te schaffen. Het privé Doctos Hospital uit Monterrey heeft bvb een cyclotron voor kankerbehandeling van het Belgische bedrijf Ion Beam Apllications geïnstalleerd. Sommige middelgrote en kleine privéziekenhuizen met beperkte budgetten, kopen gebruikte of gerenoveerde medische apparatuur. Openbare ziekenhuizen mogen volgens de Mexicaanse wetgeving geen gebruikte of gerenoveerde medische uitrusting aanschaffen.

Wat de aankoop van farmaceutische producten betreft, heeft de Mexicaanse regering in 2020 een overeenkomst getekend met UNOPS (United Nations Office for Project Services) waarbij laatstgenoemde namens Mexicaanse gezondheidsinstellingen rechtstreeks medicijnen zal inkopen. In december 2021 is als onderdeel van het UNOPS-akkoord, een eerste aanbesteding aangekondigd voor de aanschaf van geneesmiddelen door de Mexicaanse regering.

Voedingsproducten en alcoholische dranken

In 2020 hebben de Europese Unie en Mexico de onderhandelingen afgerond mbt een vernieuwd handelsverdrag waarbij de Mexicaanse invoertarieven van verschillende voedingsproducten afgeschaft of fors verlaagd zullen worden. Halverwege 2023 was het echter nog steeds niet duidelijk vanaf welke datum dit handelsverdrag precies in voege zal treden. Nadat dit verdrag geratificeerd is, zijn er oa de volgende interessante vooruitzichten voor Europese exporteurs van voedingsproducten naar Mexico:

De Mexicaanse invoerrechten op chocolade (momenteel nog 20%) en koekjes (momenteel nog 10%) zullen afgebouwd worden tot 0%. Bij de export van varkensvlees en pluimvee betaalden Europese exporteurs tot nog toe heffingen van respectievelijk 45% en 100%. Ook voor deze beide producten wordt de heffing afgeschaft.

Varkensvlees en kippenvlees zijn de populairste dierlijke proteïnes in Mexico, aangezien deze vleessoorten goedkoper zijn dan rundsvlees en ze geserveerd worden in verschillende lokale specialiteiten. De VS is momenteel de belangrijkste exporteur van varkensvlees en kippenvlees naar Mexico. Denemarken, Frankrijk, Spanje en Duitsland hebben voor varkensvlees al toegang tot Mexico.

Ook voor Europese zuivelproducenten is het nieuwe EU-Mexico handelsakkoord positief. Het Mexicaans invoerquotum voor melkpoeder zal verruimd worden van 30.000 ton naar 50.000 ton over vijf jaar. De Mexicaanse melkproductie is momenteel ontoereikend om aan de binnenlandse vraag te voldoen. De overheid stimuleert de melkconsumptie bij het armere segment van de bevolking door het overheidsprogramma Liconsa. Ook voor kazen zal het invoerquotum opgetrokken worden tot 25.000 ton. Binnen dit quotum zullen er geen invoerheffingen zijn.

Door de afschaffing van de Mexicaanse importtarieven zullen Europese bedrijven beter kunnen concurreren met bedrijven uit de VS, die voor vele voedingsproducten momenteel de belangrijkste exporteur zijn naar Mexico.

Export van peren en appels vanuit België is sinds 2020 toegestaan, maar heeft tot nog toe nog niet geleid tot een significante export vanuit Vlaanderen. De VS, Chili en Argentinië zijn momenteel de belangrijkste exporteurs van appels en peren naar Mexico.

Ook in Mexico is er een stijgende trend naar gezond voedsel; zwaarlijvigheid en diabetes zijn er een groot probleem. De Mexicaanse overheid tracht deze trend tegen te gaan door bewustmakingscampagnes en nieuwe duidelijke normen voor de labeling van voedingsproducten op te leggen. Daardoor zijn er meer Mexicaanse consumenten die betere voedingsgewoonten nastreven en het dus een aantrekkelijke markt is voor gezonde en organische voedingproducten. Sinds 2020 dienen verwerkte voedingsproducten die te veel calorieën, suikers, verzadigde vetzuren en zouten bevatten, waarschuwingslabels te vermelden op de verpakking.

Mexico is ook een belangrijk bierland. Het is de 4de grootste bierproducent ter wereld en de grootste bierexporteur ter wereld. De lokale biermarkt wordt gedomineerd door twee bedrijven: Grupo Modelo/AB Inbev en Cuauhtémoc Moctezuma/Heineken México, maar ook het aantal lokale artisanale brouwerijen is de laatste jaren sterk toegenomen, voornamelijk in het noorden van het land en in Mexico City, Guadalajara en Querétaro. De interesse in lokaal gebrouwde en geïmporteerde speciaalbieren neemt de laatste jaren ook toe. Zo was België in 2020 de grootste EU exporteur van bier naar Mexico, voor een bedrag van 4,3 miljoen USD. Ook in 2021 behield België zijn positie vóór Duitsland en Nederland, hoewel het bedrag waarschijnlijk door de moeilijk Covidsituatie lager lag en 2,2 miljoen USD bedroeg. Negen Vlaamse brouwerijen zijn reeds in Mexico vertegenwoordigd. Om de bierconsumptie in Mexico te promoten, worden jaarlijks meerdere bierexpo’s en bierfestivals gehouden.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Mexico