U bent hier

Nieuws

Benieuwd om te vernemen in welke sectoren de Mexicaanse overheid prioritair (buitenlandse) investeringen wenst aan te trekken? Kom het te weten via inzage in de 'Industrial Atlas for Investment Attraction in Mexico'. 

Interesse om deel te nemen aan een handelsbeurs in Mexico? Het kantoor van Flanders Investment & Trade in Mexico-City heeft een overzicht samengesteld van de belangrijkste beurzen & congressen die fysiek zullen plaatsvinden in de eerste jaarhelft van 2022.

Mexico is zwaar getroffen door de coronaviruspandemie. Na de VS, Brazilië, India en Rusland, telt Mexico het hoogst aantal COVID-19-overlijdens ter wereld (in absolute aantallen). Volgens cijfers van de Mexicaanse overheid werden er t/m 7 mei 2022 meer dan 324.000 COVID-19-gerelateerde overlijdens geregistreerd in Mexico. Echter, volgens de Wereldgezonheidsorganisatie bedroeg de oversterfte in Mexico in 2020 en 2021 meer dan 626.000 overlijdens, ook wegens andere ziektes, die niet konden behandeld worden wegens de overbelasting van het Mexicaanse gezondheidszorgsstelsel, en dus indirect het gevolg waren van de Covid pandemie.  

Momenteel is er in gans Mexico een laag Covid besmettingsrisico en het gemiddeld aantal dagelijkse nieuwe COVID-cases en Covid-overlijdens is momenteel laag. Begin mei 2022 was 62 procent van de Mexicaanse bevolking volledig gevaccineerd, en had meer dan 37 procent een 'booster shot' ontvangen. 

Om het COVID-besmettingsrisico in de verschillende Mexicaanse staten aan te geven, werkt de Mexicaanse regering met vier kleurencodes, gaande van rood (= maximum risico), oranje (= hoog risico), geel (= medium risico) tot groen (= laag risico). Alle Mexicaanse staten, incl. de hoofdstad Mexico-City, bevinden zich momenteel in kleurcode 'groen', d.w.z. dat er een laag Covid besmettingsrisico is in gans het land. Niet-essentiële reizen vanuit België naar Mexico worden enkel nog sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.

Wil u als buitenlands bedrijf meer weten over de te volgen procedure indien u wil intekenen op een openbare aanbesteding in Mexico? Dan is het webinar dat INSABI, het Mexicaanse Instituut voor de Volksgezondheid, over dat onderwerp organiseert misschien iets voor u. De online workshop is bedoeld voor Europese bedrijven en gaat door op woensdag 3 november van 16u tot 18u (CET) in het Engels.

Heeft u als leverancier van medicijnen, medische benodigheden en vaccins interesse om zaken te doen met de Mexicaanse overheid? Neem dan deel aan de cursus 'Toeleveren aan UNOPS'. UNOPS (United Nations Office for Project Services) is immers door de Mexicaanse overheid aangesteld om overheidsaankopen uit te voeren van medicijnen en medische benodigheden in de periode 2021-2024 in Mexico. 

Omwille van COVID-19 werden vele beurzen en businessevents in Mexico afgelast of uitgesteld tot 2021. Enkele expo’s en events zullen echter op een virtuele manier georganiseerd worden. Op deze manier kunnen Vlaamse exporteurs dit jaar toch interessante contacten leggen in Mexico. Hierbij vindt u een overzicht van de virtuele events die plaatsvinden in Mexico in de 2de jaarhelft van 2020.

Op 28 april 2020 hebben de Europese Unie en Mexico een akkoord bereikt over een nieuw handelsverdrag. In 2018 werd reeds een principeakkoord bereikt, maar een aantal onderdelen moesten nog worden uitgewerkt. Over die resterende onderdelen werd op 28 april 2020 een akkoord bereikt.

De Mexicaanse tuinbouwsector neemt jaarlijks sterk aan belang toe. Meer en meer Mexicaanse bedrijven kiezen ervoor om producten op een beschermde manier te telen, niet alleen vanwege de hogere productie, maar ook om aan de strenge eisen van voornamelijk de Amerikaanse exportmarkt te voldoen. Lees hier meer over in deze studie, opgemaakt door ons kantoor in Mexico.

Pagina's