U bent hier

Kansrijke sectoren

De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.

Petrochemie

Marktkenmerken

De petrochemische industrie is een van de grootste industrieën van Maleisië, waaronder aardgas, aardolieproducten en petrochemische producten behoren. Maleisië wordt erkend als een gerenommeerde petrochemische productiehub, gericht op de export van polymeren, alcoholen, fenolen en polycarbonaten naar andere landen. Maleisië wil een hub worden voor de groei van de wereldwijde petrochemische industrie. Het gunstige investeringsbeleid, strategische ligging in de ASEAN en de beschikbaarheid van hoogwaardige grondstoffen hebben de groei van de petrochemische industrie in Maleisië gedreven. De stijging van het aantal fabrieken heeft Maleisië met succes getransformeerd van een netto-importeur naar een netto-exporteur van petrochemische producten. In de afgelopen tien jaar heeft Maleisië een bijna-ideale infrastructuur, zoals nutsbedrijven ter ondersteuning van de petrochemische industrie, die een gunstige factor zijn voor buitenlandse investeerders. Petroliam Nasional Berhad (PETRONAS) is de volledig geïntegreerde nationaleolie- en gasmultinational van Maleisië en de Maleisische regulator voor de olie- en gasindustrie. Veel prominente wereldwijde petrochemische upstream-industrie spelers hebben voor jaren in Maleisië geïnvesteerd.

Kansen voor Vlaamse bedrijven

 1. Gemakkelijke toegang tot grondstoffen: de betrouwbare beschikbaarheid op langetermijn van hoogwaardige grondstoffen tegen concurrerende prijzen heeft Maleisië tot een levensvatbare petrochemische hub gemaakt.
 2. Maleisië als toegangspoort tot de ASEAN-markt: de strategische ligging heeft Maleisië gedefinieerd als een belangrijke speler in de olie- en gasindustrie (O&G)/petrochemische industrie. Vanuit Maleisië hebben Vlaamse bedrijven toegang tot 3,8 miljard inwoners binnen een straal van 6 uur vliegen.
 3. Vrijhandelsakkoorden (FTA): Maleisië heeft 7 bilaterale vrijhandelsakkoorden en 7 regionale vrijhandelsakkoorden. Het akkoord inzake regionaal alomvattend economisch partnerschap (RCEP) is een overeenkomst om de betrokkenheid van Maleisië met ASEAN-landen, Australië, China, Japan, Korea en Nieuw-Zeeland te verbreden en te verdiepen.
 4. Goed ontwikkeld O&G Ecosysteem: de aanwezigheid van major, wereldwijde Tier-1 petrochemische spelers in Maleisië heeft low-tier O&G productiebedrijven in Maleisië aangetrokken.
 5. Technologie en kennisoverdracht: veel olie- en gasprojecten in Maleisië openden mogelijkheden voor mogelijke samenwerkingen, zoals olieterugwinning, diepwaterontwikkeling en (geringe) veldontwikkeling.

Marktbenadering

 • Asia Oil & Gas Conference (AOGC)
  Dit is het belangrijkste olie- en gasevenement in Azië. Energieprofessionals en sleutelfiguren uit de industrie van over de hele wereld ontmoeten elkaar hier en bespreken strategieën om oplossingen te vinden die de sector vooruithelpen.
  Website AOGC: https://aogc.com.my/    
 • Oil & Gas Asia (OGA)
  De vakbeurs Oil & Gas Asia bestaat sinds 1987. Vandaag telt de vakbeurs meer professionele bezoekers en exposanten dan om het even welke andere beurs in de regio. Tussen 2011 en 2015 steeg het aantal exposanten met 44% en het aantal vakbezoekers met 48%. Dat Maleisië is uitgegroeid tot het regionale centrum van de petroleumindustrie, verklaart deels waarom het aantal vakbezoekers zo fors is toegenomen. Dit geldt ook voor de exposanten. 92% van hen vindt dit de beste beurs waaraan ze ooit hebben deelgenomen en zijn ieder jaar opnieuw op de afspraak.
  Website OGA: https://www.oilandgas-asia.com/

Nuttige links:

Logistiek en transport industrie

Marktkenmerken

Maleisië is goed gepositioneerd om een regionale logistieke hub te worden en staat bekend als één van de meest aantrekkelijke bestemmingen voor buitenlandse investeringen ten gevolge van de strategische ligging, gestage economische groei, vitale productie-industrie, goed ontwikkelde infrastructuur en de goede connectiviteit. Maleisië ligt in het hart van de ASEAN, waardoor het de strategische toegang heeft tot 30% van het totale mondiale bbp en, binnen een vliegradius van 6 uur, verbinding kan worden gemaakt met de helft van de totale wereldbevolking. Port Klang, de belangrijkste haven van het land, is de belangrijkste overslaghub, met een overslag van bijna 70% van het totale volume. De Maleisische gefragmenteerde vracht en logistiek markt bestaat uit een groot aantal spelers. Via Integrated Logistics Services-incentives (ILS) tracht Maleisië de sector van de logistieke diensten te consolideren en te integreren. Bedrijven die hiervoor in aanmerking komen, kunnen aanspraak maken op fiscale voordelen of gunstmaatregelen om investeringen aan te moedigen. Dit alles om de versnippering in deze sector tegen te gaan.

Maleisië heeft zijn vervoersinfrastructuur voortdurend uitgebouwd en verbeterd om de mobiliteit van mensen en goederen te ondersteunen en zakelijke en handelsactiviteiten te stimuleren. De Maleisische overheid heeft verschillende strategieën en beleidsmaatregelen geformuleerd om de ontwikkeling van de sector te bevorderen op het gebied van infrastructuur, menselijk kapitaal, technologie en institutionele/ juridische/ regelgevende kaders, zoals het Derde Industriële Masterplan 2006-2020 (IMP3), het Logistiek en Handel Facilitering Masterplan 2015-2020 en de Nationale eCommerce Roadmap Strategic Roadmap (NeCSR). MYR15 miljard wordt toegewezen voor de transportsector, het grootste deel van de toewijzing van ontwikkelingsuitgaven in de begroting van 2021 voor infrastructuurupgrades, uitbreidingen en onderhoud.

Kansen voor Vlaamse bedrijven

 1. Technologie en kennisoverdracht voor FMCG Logistics: de booming van de e-commerce industrie bracht veel uitdagingen voor logistieke spelers, zoals cold chain logistics en last-miledelivery services. Een belangrijke uitdaging voor de online FMCG-leverancier zijn de logistieke uitdagingen om ervoor te zorgen dat bevroren, verse en bederfelijke producten in topconditie bij de consument aankomen.
 2. Smart Technology for Warehouses/ Distribution Centres: Maleisische spelers staan open voor partnerschappen of joint ventures om technologieoverdracht te vergemakkelijken en te voldoen aan de snelle ommekeer die nodig is in de snelgroeiende e-commerce industrie. De belangrijkste focus is om de logistieke sector in staat te stellen grotere vrachtvolumes aan te pakken en de leveringstijd te verkorten die nodig is om goederen op een kostenefficiënte manier in de toeleveringsketens te krijgen.
 3. Integrated Logistics Services (ILS): Vlaamse bedrijven die ILS leveren, kunnen genieten van verschillende incentives die door de Maleisische overheid zijn geïntroduceerd, zoals de pioniersstatus en belastingaftrek.
 4. Implementatie van Industrie 4.0: Maleisië probeert zijn logistieke sector te optimaliseren door industrie 4.0-standaarden aan te nemen, die kansen voor technologieleveranciers, zoals het Internet of Things (IoT, draadloos sensornetwerk, cloud computing, blockchain, big data, robotica of automatisering), onderwijsaanbieders of expertise in de logistiekesector hebben benadrukt.
 5. Projectsamenwerking of Joint Venture: veel megaprojecten in logistiek en transport zullen in 2021 worden opgestart, wat kansen kan opleveren voor Vlaamse bedrijven, van logistieke digitalisering tot infrastructuurontwikkeling. De huidige projecten omvatten de hogesnelheidstrein, de Pan Borneo Highway, Gemas-Johor Bahru project, Klang Valley Double Track Project, de Rapid Transit System tussen Johor Bahru en Singapore, de MRT3 spoor in de Klang Valley en de ontwikkeling van verschillende andere bruggen en wegen in Maleisië.
 6. Halal Logistic: Maleisië heeft zich gepositioneerd als een leider in de Halal markt en heeft een uitgebreide kennis in de Halal industrie. Vlaamse bedrijven kunnen het hefboomeffect gebruiken om toegang te krijgen tot de wereldwijde Halal markt.

Marktbenadering

 1. Malaysia International Logistics & Warehousing Technology Exhibition (LogisWare)LogisWare is een unieke vakbeurs gewijd aan de logistieke en warehousing industrie van Maleisië. Exposanten presenteren hun producten, diensten en technologieën aan personen die oplossingen zoeken uit de logistieke industrie. Het is bedoeld om belanghebbenden in de industrie onder één dak te brengen voor bedrijfsuitbreiding, te netwerken en te leren om de efficiëntie en kostenbesparing voor de totale industrie aanzienlijk te verbeteren. Website van het evenement: https://www.facebook.com/LogisWareMalaysia/
 2. Federatie van Maleisische Fabrikanten Supply Chain Conference (FMM Supply Chain Conference)FMM Supply Chain Conference wordt georganiseerd door de Federatie van Maleisische fabrikanten, de grootste economische organisatie van de particuliere sector die meer dan 3,000 productie- en industriële dienstverleners omvat. De conferentie zal updates geven over de nieuwste projecten en mogelijkheden met het ministerie van Transport Maleisië. Daarnaast zullen ook nieuwe groeigebieden binnen de logistieke en transportsector worden besproken. De FMM Supply Chain Conference verbindt ook marktleiders met supply chain professionals en overheidsfunctionarissen om de activiteiten en ontwikkeling van de logistieke- en transportsector te vergemakkelijken. Website van het evenement: https://www.fmm.org.my/events_details.aspx?eventID=4c8d3e99-b7a9-4a86-9c4c-53aba4093735

Nuttige links:

Voeding en dranken

Marktkenmerken

De Malaysian Food and Beverages (F&B) Industrie is een snelgroeiende markt en één van de belangrijkste bijdragen aan het nationale vermogen. In 2018 werd de Malaysian F&B-industrie gewaardeerd op ongeveer € 22,12 miljard en zou in 2021 aanzienlijk toenemen met 10,7%, ondersteund door verschillende initiatieven om het binnenlands toerisme te stimuleren, een verwachte opleving van de particuliere consumptie en het herstel van de grote exportmarkt van Maleisië. De F&B industrie is voornamelijk een eigendom van Maleisië en wordt gedomineerd door kleine en middelgrote ondernemingen, samen met een paar prominente multinationale ondernemingen (MNC)fabrikanten, in Maleisië. Maleisië heeft een sterke vraag naar geïmporteerde merken en toegang tot een brede selectie van lokale en geïmporteerde FB-opties. De F&B-industrie is sterk afhankelijk van de invoer van vele producten zoals rijst, vlees en zeevruchten voor binnenlandse consumptie. Veel grondstoffen, zoals melk en tarwe, worden geïmporteerd voor verdere productie en export.

Maleisië heeft een reputatie voor het hebben van een levendige eetcultuur die de diversiteit van keukens uit verschillende landen en etniciteiten viert. Dit is het resultaat van de multiculturele bevolking van Maleisië. De gemiddelde Maleisiër besteedt 31,2% van hun besteedbaar inkomen aan uit eten. Er is een gestage toename van de vraag naar grote-schaal retailers en high-end restaurants, die midden-inkomens serveren aan hoge-inkomenspopulaties in de belangrijkste grootstedelijke gebieden en voorsteden van Maleisië.

Als een progressief moslimland staat Maleisië bekend als de leider van de halal-industrie ter wereld. Maleisië wordt erkend als de pionier in Halal wetten en is een sterke speler gebleven in de wereld in halal certificering-gerelateerde materie sinds de jaren 1980. Het Maleisische Department of Islamic Development (JAKIM) is het agentschap dat verantwoordelijk is voor islamitische zaken, met inbegrip van halal certificering in Maleisië. Naburrige landen houden de Maleisische halal certificering in hoog aanzien. Een product hoeft niet halal of halal gecertificeerd te worden om te worden geïmporteerd of verkocht in Maleisië. Echter, Halal certificering is van groot belang bij het bereiken van het grootste deel van de Maleisische markt, want dit opent 100% van de Maleisische markt.

Kansen voor Vlaamse bedrijven

 1. E-commerce Platform: online FMCG platforms groeien enorm in populariteit, vooral tijdens de COVID-19 pandemie. De online FMCG-boom bracht veel uitdagingen voor logistieke spelers, zoals koudeketenlogistiek, last-mile delivery services en andere logistieke uitdagingen om ervoor te zorgen dat bevroren, verse en bederfelijke producten in topconditie aankomen bij de consument.
 2. Confectionery en Sugar Products: Maleisië is de 8e hoogste dagelijkse gemiddelde consumenten van suiker en heeft een groeiende vraag naar zoetwaren en suikerproducten. Vlaamse bedrijven kunnen hun sterke punten in de confectie-industrie gebruikenom het voortouw te nemen op de Maleisische markten.
 3. Biologische F&B-producten: Maleisiërs worden zich steeds bewuster over hun voedselconsumptie op het gebied van voeding, duurzaamheid en ervaring. De verschuiving van consumentengedrag en de toename van het inkomensniveau heeft de vraag naar biologische, functionele en gezonde voedingsmiddelen, zoals caloriearme, suikervrije, kruiden- en dieetproducten, gestimuleerd.
 4. Processed en Ready-Made Food Products: de toenemende jongemiddenklasse van Maleisië zal nieuwe marktkansen definiëren in verwerkte en kant-en-klaar-gemaakte voedingsmiddelen en grootschalige detailhandel. Bovendien spenderen Maleisiërs meer tijd in hun kantoor en minder thuis of in restaurants, waardoor de vraag naar simpel en snel voedsel toeneemt.  De halal verwerkte voedselmarkt is een blauwe oceaanmarkt. Door de reputatie van Maleisië als halalleider wereldwijd, algemeen aanvaarde JAKIM Halal-certificaat en de interconnectiviteit van Maleisië in de belangrijkste demografie in Azië te benutten, kunnen Vlaamse bedrijven uitbreiden naar de groeiende halal-markt voor verwerkte voedingsmiddelen.
 5. Belgisch bier: Belgisch bier begint langzaam maar zeker naam te maken in Maleisië. Steeds meer cafés en hotels serveren Belgische bieren. Belgische restaurants zoals Soleil en Brussels Café promoten actief Belgisch eten en bier. Belgisch bier is ook op grote schaal verkrijgbaar in de hypermarkten en supermarkten in heel Maleisië, zoals Village Grocer en Aeon.
 6. Frozen Seafood: omdat de lokale verse vis en schaaldieren steeds duurder worden, kiezen veel Maleisiërs voor geïmporteerde diepvriesvisproducten. Het ministerie van Landbouw en Voedingsindustrie heeft duidelijk gemaakt dat Maleisië geen beperkingen oplegt aan de invoer van zeevruchten uit welk land dan ook, zolang de regelgeving is nageleefd. Daarom biedt de Maleisische markt een enorm potentieel voor bevroren zeevruchten.
 7. Technologische vooruitgang: met de groeiende uitdaging van de voedselzekerheid en de supply chain storingen, is Maleisië op zoek naar technologie om de voedings-en agrarische sectoren te moderniseren.
 8. Begroting 2021 Initiatieven: de belangrijkste initiatieven voor de landbouw- en voedingssector in het kader van de begroting 2021 zijn uitbreiding van het community farming program, uitvoering van het project voor biologische landbouw, uitvoering van het e-satellitefarmprogramma, financiering voor modernisering van visserijtechnologie en -schepen, Agromood Waardeketenmoderniseringen, aquacultuur en de uitvoering van hoogwaardige landbouw- en veeteeltprojecten.
 9. Halal Food Market: de wereldwijde Halal Food markt is een Blue Ocean Market met niemand die het domineert, dus de ruime mogelijkheden van Maleisië zouden Vlaamse bedrijven in staat stellen om te profiteren van de leidende positie van Maleisië op de Halal-markt in de ASEAN.

Marktbenadering

 • Malaysia International Halal Showcase (MIHAS)
  MIHAS is de grootste jaarlijkse vakbeurs ter wereld voor de halalindustrie. De beurs wordt georganiseerd door het ministerie van Internationale Handel en Industrie (MITI) en de Malaysia External Trade Development Corporation (MATRADE). Het is het belangrijkste evenement om de Maleisische halaindustrie bij internationale en regionale spelers te promoten. De beurs doet dienst als platform dat grote internationale spelers kansen biedt om toegang te krijgen tot alle sectoren van de wereldwijde halalmarkt. Website MIHAS: https://mihas.com.my/
 • ​Malaysian International Food & Beverage Trade Fair (MIFB)De jaarlijkse vakbeurs Malaysian International Food & Beverage Trade Fair (MIFB) biedt voedings- en drankenbedrijven een platform om hun producten en diensten aan de wereld voor te stellen. Spelers uit de voedings- en drankenmarkt krijgen er de mogelijkheid om de enorme opportuniteiten in Maleisië en de andere ASEAN-landen aan te boren. Website MIFB:https://mifb.com.my/
 • Selangor International Expo
  De jaarlijkse vakbeurs voor voeding en dranken Selangor International Expo wordt georganiseerd door Investment Selangor Berhad. Belangrijke spelers uit de voedings- en drankennijverheid krijgen hier de kans om in contact te komen en zaken te doen met het ASEAN-netwerk. De nadruk ligt op business-to-businesstransacties (b2b) tussen producenten, verdelers en franchisegevers. De vakbeurs wil Selangor als handelscentrum op de kaart zetten en BDI's naar Maleisië halen. Selangor International Expo is ideaal om franchiseformules en productcatalogi te promoten en uit te breiden, om te netwerken en om bedrijven op de wereldkaart te zetten.
  Website Selangor International Expo: http://www.selangorexpo.com/
 • World Halal Conference (WHC)
  De World Halal Conference (WHC) is een platform voor innovatieve ideeën. Maleisië maakt er gebruik van om zichzelf als wereldwijde hub voor halalproducten te positioneren. Het congres wordt georganiseerd door de Halal Industry Development Corporation (HDC) en het Maleisische ministerie van Economische Zaken. De WHC brengt regeringen, bedrijfsleiders, spelers uit de halalindustrie, investeerders, wetenschappers en belanghebbenden samen en vergemakkelijkt de samenwerking in de wereldwijde halalindustrie. Website WHC: http://whc.hdcglobal.com/

Voor meer informatie, verwijzen to FIT Food and Beverage Industry Report Maleisië:

https://www.flandersinvestmentandtrade.com/export/marktstudie/food-and-beverage-industry-report-malaysia

Groene technologie

Marktkenmerken

Aangezien de groene technologieën-industrie wereldwijd snel groeit, moeten veel landen zich aanpassen aan de stijgende vraag naar schonere en hernieuwbare energie en duurzame ontwikkeling. Green Technologie woedt gezien als de motor van de toekomstige economie van Maleisië om de nationale economie te versnellen en duurzame ontwikkeling te bevorderen. Het ministerie van Wetenschap, Technologie en Innovatie (MOSTI) wil van Maleisië een toekomstige GreenTech-hub in SEA maken. Groene technologie of groene industrie is een belangrijke focus in verschillende overheidsinitiatieven en plannen, zoals Green Technology Master Plan (GTMP) 2017-2030, Elfde Maleisië Plan 2016-2020 en de begroting van 2021.

GTMP kan de snelgroeiende investeringen in de Maleisische groene industrie toeschrijven. GTMP werd in gang gezet door de Maleisische regering om groene technologie mainstream in de ontwikkeling van Maleisië te plannen en in de markt te zetten, terwijl ook het bevorderen van de groei in het onderzoek, ontwikkeling en commercialisering (R & D & C) van GreenTech in Maleisië. GTMP richtte zich op zes belangrijke sectoren die de belangrijkste bijdrage leveren aan de CO2-uitstoot in het land, d.w.z. energieproductie en -levering, gebouwen, productie, vervoer, afvalbeheer en watervoorziening. Bovendien werkt Maleisië in overeenstemming met de Duurzaamheidsontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (SDG's) door investeringen in de sector groene technologieën te bevorderen door middel van een specifiek geformuleerd beleid en initiatieven, zoals belastingvrijstelling en belastingaftrek.

Kansen voor Vlaamse bedrijven

 1. Onderzoek & Ontwikkeling: zoals uiteengezet in het GTMP, worden de mogelijkheden onderverdeeld in 6 belangrijke gebieden: Energieproductie en -levering, waaronder gebouwen, productie, vervoer, afvalbeheer en watervoorziening. De Maleisische overheid biedt verschillende R&D garanties voor bedrijven die expertise hebben op dit gebied.
 2. Project samenwerking of joint venture: Maleisië streeft naar samenwerkingen met multinationale bedrijven om gezamenlijke technologische ontwikkeling voor de Aziatische markt in groene energie aan te moedigen. Er zijn veel projecten en plannen binnen de Maleisische groene technologieën sector met betrekking tot hernieuwbare energie, afvalbeheer, groene productie en anderen.
 3. Buitenlandse investeerder-Friendly Incentives: de Maleisische regering heeft verschillende prikkels gegeven voor de Groene Technologieën industrie te bevorderen of te ontwikkelen van de groene technologie-industrie, zoals de industriële energie-efficiëntie voor Maleisische productiesector (Ieems), National Renewable Energy Policy and Action Plan (NREPAP), Feed-in Tariff (FiT), National Biofuel Policy (NBP), Green Income Tax Exemption (GITE) voor dienstverleners, Green Investment Tax Allowance (GITA) voor projecten en nog veel meer.
 4. Waste Management Technology: Maleisiërs produceren een aanzienlijke hoeveelheid afval per dag, en dat zal blijven toenemen als de bevolking verder groeit. Bij het zien van dit probleem heeft Maleisië prioriteit gegeven aan afvalbeheer door de levensvatbaarheid van het project van de afval-energie-thermische centrales in Maleisië te verbeteren. Maleisische ambtenaren hebben echter beperkte kennis en beperkte financiële middelen in de uitvoering van dergelijke technologie. Sinds 2012 kondigde de regering de liberalisering van de verbrandingsdiensten aan door 100% buitenlandse participatie toe te staan.
 5. Groene bouwmaterialen: de Maleisische regering is actief in het stimuleren van groene gebouwen in de publieke en private sectors om de uitstoot van koolstof te verminderen. Door de stimulans van de regering hebben meer lokale bouwbedrijven gekozen voor het verkrijgen van gecertificeerde en goedgekeurde milieuvriendelijke materialen. Vervolgens is er een toenemende vraag naar groene materialen voor de bouw.
 6. Hernieuwbare energie sector: om de overafhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen, voert Maleisië veel inspanningen om de invoer te bevorderen van hernieuwbare energie. Tot op heden behoren grootschalige zonne-energiecentrales (LSS) en grote waterkrachtcentrales tot de initiatieven om de elektrische generatiemix te diversifiëren.
 7. Milieuvriendelijke en energie-efficiënte consumentenproducten: het bewustzijn van de Maleisiërs over milieukwesties is toegenomen en daarom vragen ze om milieuvriendelijke producten. Om aan de vraag van de consument te voldoen, hebben veel fabrikanten van huishoudelijke apparaten verschillende milieuvriendelijke en energiebesparende producten gelanceerd, zoals airconditioners, drogers, wasmachines en gloeilampen.

Marktbenadering

 • International Green tech & Eco Products Exhibition & Conference Malaysia (IGEM)
  De internationale vakbeurs met congres International Greentech & Eco Products Exhibition & Conference (IGEM) is het grootste jaarlijkse evenement. Ze wordt georganiseerd door het ministerie van Energie, Wetenschap, Technologie, Milieu en Klimaatverandering (MESTECC). De vakbeurs is een platform voor aanbieders van groene oplossingen en groene bedrijven die hun eerste stappen op de Maleisische en ASEAN-markt zetten, om groene alternatieven in Maleisië en de ASEAN-markt te introduceren en om innovaties en nieuwe producten te tonen aan beleidsmakers, overheidsinstanties, investeerders en consumenten. Website IGEM:https://www.igem.my
 • Green Energy Expo & Forum
  Dit is een van de toonaangevende evenementen voor groene technologieën en hernieuwbare energie in Zuidoost-Azië. De vakbeurs fungeert als platform voor ontwikkelaars van groene technologieën en hernieuwbare energie en voor partners uit de distributieketen van over de hele wereld. Tijdens het congres worden groene technologische innovaties voorgesteld en nemen verschillende topspelers uit de sector het woord. Potentiële investeerders, organisaties en consumenten kunnen contacten leggen met experts uit de industrie en samen met exposanten, overheidsambtenaren en consumenten kansen in kaart brengen. Website Green Energy Expo & Forum: https://www.greenenergy.org.my/

Nuttige links:

ICT

Marktkenmerken

De informatie- en technologie (ICT) Industrie is een belangrijk groeimarkt voor Maleisië.  In 1H2020 is de ICT-industrie met 5,8% gegroeid en zal met VERWACHTING in 2020 met 7,1% groeien. De groei van de industrie wordt vooral gedreven door de noodzaak van Work From Home (WFH) oplossingen, een hoog gebruik van het internet en een grote vraag in virtuele en digitale oplossingen. Maleisië heeft de naam en reputatie als een ideale en kosteneffectieve testgrond voor technologie bedrijven die hun aanwezigheid in de ASEAN-landen willen ontwikkelen. Veel van 's werelds grootste ICT-spelers zijn al tientallen jaren gevestigd in Maleisië en hebben hun grootste fabrieken in Maleisië gevestigd. De belangrijkste bijdragen aan de Maleisische ICT-industrie waren ICT Services, ICT-productie en ICT-handel, een belangrijke bijdrage van e-Commerce-activiteiten. De sector wordt momenteel gedreven door de National Fourth Industrial Revolution (4IR) Policy and Digital Economy Blueprint, die in actie komen om de productiviteit en het concurrentievermogen te verbeteren om de sector in de toekomst te versnellen.

Tegen 2021 geeft Maleisië prioriteit aan meer digitale aanname en transformatie naar 5G die groei in e-commerce en e-learning mogelijk maakt. In lijn met de visie van Maleisië om tegen 2025 een ontwikkeld land te zijn, duwt Maleisië belangrijke ICT-gebieden om het industrielandschap vorm te geven, zoals Cloud Data, Internet of Things (IoT), Data Analytics en Big Data, Cyber Security, e-Commerce and Artificial Intelligence (AI).

Kansen voor Vlaamse bedrijven

 1. Overheidsinitiatieven en belangrijke aandachtsgebieden: Maleisië rolt in 4Q2020 het 4IR-beleid, het industrial digitalisation transformation scheme en de blauwdruk voor digitale economie uit om de invoering van opkomende technologieën te katalyseren om de productiviteit en het concurrentievermogen in alle bedrijfstakken te verhogen. Er zijn mogelijkheden in de hele ICT-industrie, van 5G, e-Commerce, e-Learning, digitale technologie, digitale inhoud, handel en als een strategische partner in slimme productie en high-tech industrieën en de dienstverlening van deze sectoren binnen Maleisië.
 2. Cybersecurity: een belangrijk gebied van ontwikkeling dat Maleisië vereist is Cybersecurity, waar Frost & Sullivan gemeld dat geschatte potentiële economische verlies als gevolg van cybersecurity incidenten op ongeveer €10,06 miljard. Dat is meer dan 4% van het totale BBP van Maleisië. Maleisië is op zoek naar cyberbeveiligingsoplossingen, geavanceerde technologieën en deskundigen uit de industrie om de cyberinfrastructuur van Maleisië te versterken en een veilige cyberspace te maken.
 3. Internet of Things (IoT) Implementatie: IoT heeft in Maleisië op de markt gebracht, met concepten als slimme snelwegen, intelligente verkeersmanagementsystemen en geavanceerde energiebeheersystemen als belangrijke mogelijkheden om de ICT-markt in Maleisië te betreden.
 4. Datacentertechnologieën: datacenters zullen naar verwachting de komende 3 jaar een hausse laten zien met een verwachte groei met dubbelecijfers per jaar. De initiatives om Big Data analytics en e-Commerce handel te gebruiken zullen natuurlijk een grotere vraag naar diensten van datacentrums stimuleren en leiden tot ICT-infrastructuur en Cloud Computing-mogelijkheden.

Marktbenadering

 • Malaysia IT Fair (MITF)
  De Malaysia IT Fair (MITF) is een congres dat de ICT-sector en de belangrijkste spelers een platform biedt om ICT-diensten, -producten en -technologieën voor te stellen en onder de aandacht te brengen van investeerders, stakeholders en consumenten. Website MITF: http://www.malaysiaitfair.com.my
 • Malaysia Technology Expo (MTE)
  Dit is een vakbeurs voor nieuwe technologieën, die in Zuidoost-Azië kan rekenen op heel wat erkenning en respect. De MTE biedt investeerders en aanbieders van nieuwe technologieën een krachtig medium om zich te profileren en om hun producten te promoten bij bedrijven en aanbieders van technologieën uit de regio en daarbuiten. Bovendien brengt de beurs investeerders en spelers uit de sector met elkaar in contact, zodat die zaken kunnen doen. Website MTE: https://mte.org.my

Nuttige links:

Gezondheidszorg

Marktkenmerken

Maleisië staat bekend in de wereld als één van de favoriete reisbestemmings voor gezondheidszorg in Azië. Gezondheidszorg in Maleisië is een aantrekkelijke suggestie, namelijk het aanbieden van wereldklasse in de gezondheidszorg, die gemakkelijk toegankelijk en zeer betaalbaar is. De zorgsector zal naar verwachting groeien tot €16,2 miljard in 2020, gedreven door de stijgende vraag naar gezondheidszorg en de nieuwe opkomst van zorgmodellen. Pharmaceuticals, Medical technology en Healthcare services zijn de belangrijkste bijdragen aan de gezondheidszorg, die have een bijzonder sterke groei liet zien. Per 31 december 2018 zijn er 145 overheidsziekenhuizen en 210 particuliere ziekenhuizen in Maleisië. De kosten van de diensten in rekening gebracht door private ziekenhuizen zijn hoger dan deze van de publieke ziekenhuizen in Maleisië.

De Maleisische gezondheidszorg industrie wordt beheerst door het ministerie van Volksgezondheid (MoH) en werkt met een efficiënte twee-tier systeem: Een door de overheid gerunde universele gezondheidszorg (dat Maleisische patiënten bedient) en de particuliere gezondheidszorg (bedient zowel Maleisische en als internationale patiënten). Door de wereldwijde standaard te benchmarken, heeft MoH een reeks strenge regelgeving en normen ontwikkeld om de veiligheid en kwaliteit van de diensten in de gezondheidszorg te waarborgen. In begroting van 2021 heeft de Maleisische regering prioriteit gegeven aan de gezondheidszorg door een budget toe te wijzen van €0,96 billion. De uitgaven voor de zorgsector stijgen naar schatting met 57,8% tot ongeveer €0,59 miljoen, waarvan de meeste naar de bouw van ziekenhuis- en kliniekupgrades gaan. De Maleisische regering subsidieert zwaar de publieke gezondheidszorg.

Enkele van de grootste uitdagingen voor de gezondheidszorg zijn het overbelaste overheidssysteem, de bevolking, de groeiende impact op de schatkist ten gevolge van dezware subsidies, de toename van welzijn en chronische ziekten. De meeste Maleisiërs zijn opgenomen in het ziekenhuis met hartproblemen, kanker, hypertensie en problemen met de bloedsomloop.

 

Medische hulpmiddelen/ medische technologie

De sector medische hulpmiddelen is geïdentificeerd als een van de belangrijkste industrieën in Maleisië met een enorm groeipotentieel. De sector van medische hulpmiddelen zal tussen 2017 en 2022 naar verwachting met 8,4% groeien, tot een waarde van ongeveer €1,62 miljard. De industrie van medische hulpmiddelen omvat een breed scala van industrieën. Dit zijn onder andere rubber en latex, textiel, kunststoffen, machines en engineering ondersteuning en elektronica. Maleisië is sterk afhankelijk van de invoer van geneesmiddelen en medische apparatuur. Momenteel zijn er meer dan 200 bedrijven die betrokken zijn bij de productie, distributie en verkoop van medische hulpmiddelen - waarvan ongeveer 109 bedrijven KMO’s zijn. Vijftig van die bedrijven zijn lokale grote bedrijven en 30 bedrijven zijn MULTINATIONALS. Maleisië is goed gepositioneerd als de productiehub voor medische hulpmiddelen in Azië. Dit wordt ondersteund door een solide ecosysteem van sterke ondersteunende industrieën, zoals halfgeleider, M&E, E&E, metaalstempeling en kunststofindustrie; evenals wereldwijde overeenstemmingsbeoordelingsinstanties die al in het land aanwezig zijn. In de loop der jaren heeft de Maleisische medische apparaten industrieproducten ontwikkeld tot het punt van de productie van complexe medische producten, zoals 3D-geprinte, patiënt-specifieke implantaten en hartkleppen.

Farmaceutische producten

Maleisië heeft een sterke farmaceutische industrie, met de steun van de Maleisische overheid om het nationale gezondheidszorgsysteem te ontwikkelen via de levering van innovatieve gezondheidszorgoplossingen aan de Maleisiërs. De farmaceutische industrie wordt gereguleerd door het National Pharmaceutical Regulatory Agency (NPRA) onder het ministerie van Volksgezondheid Maleisië. Momenteel worden 70% van de farmaceutische producten ingevoerd. Nu zijn er meer dan 263 erkende farmaceutische fabrikanten in Maleisië. Maleisische farmaceutische industrie bestaat uit twee belangrijke spelers: lokale bedrijven en onderzoek door MULTINATIONALS. Lokale bedrijven zijn sterk gericht op traditionele geneesmiddelen, vitaminen, voedingssupplementen, over-the-counter (OTC) geneesmiddelen en generieke geneesmiddelen. Op onderzoek gebaseerde MULTINATIONALS zorgen ervoor dat Maleisië toegang heeft tot de internationaal geteste en geaccepteerde geneesmiddelen, ondersteund door hun sterke onderzoeks- en ontwikkelingsmogelijkheden. Belangrijke spelers zoals Pfizer, GlaxoSmithKline en AstraZeneca zijn actief in Maleisië.

Het toenemende voorkomen van medische aandoeningen drijft vooral de groei van de farmaceutische industrie in Maleisië als gevolg van verstedelijking, zoals niet-overdraagbare ziekten. De toename van gezondheidsgeletterdheid en het stijgende besteedbaar inkomen heeft de koopkracht van de consument en de groei van de consumptie van gezondheidsproducten gedreven. Vier verschillende kanalen distribueren de farmaceutische producten in Maleisië: communautaire apotheken (36%), huisartsen (15%), particuliere ziekenhuizen (18%) en overheidsziekenhuizen (31%).

Kansen voor Vlaamse bedrijven

 1. Medische hulpmiddelen: Maleisië koopt de meeste van haar medische apparatuur van buitenlandse bedrijven. De overheid is op zoek om de overgang naar hoogwaardige productie van medische hulpmiddelen te maken, naar investeringen in diagnostische apparatuur en investeringen in de gezondheidszorg informatietechnologie. Gezien het sterke trackrecord van Maleisië in de elektronica-industrie, is het goed gepositioneerd om dit te doen. Er is een mogelijkheid voor de productie van componenten en onderdelen voor apparaten voor medische beeldvorming in Maleisië, zoals X-ray machines, computertomografie (CT) scanner, echografie, nucleaire geneeskunde en magnetic resonance imaging (MRI) systemen.
 2. Medische- en gezondheidszorggerelateerde technologieën: de meeste van de lokale spelers in de gezondheidszorg hebben een aanzienlijk bedrag aan investeringen of budget toegewezen gekregen voor de ontwikkeling van medische technologie, zoals patiëntenzorg en -managementsysteem en human resources, bijvoorbeeld expertise. De regering dringt er ook bij particuliere zorgverleners op aan om te investeren in technologieën om de operationele efficiëntie en accuratie in de behandeling van gezondheidskwesties te verhogen. Technologieën zoals big data, cloud technologie en shared-services bieden nieuwe groeimogelijkheden, zoals in-patient monitoring, e-prescribing system en wearable devices.
 3. Joint Venture in Generic Drug R&D and Manufacturing: Maleisië streeft ernaar om de lokale productie van generieke geneesmiddelen te bevorderen door samen te werken of door contractuele productie met buitenlandse farmaceutische bedrijven te hebben, om daardoor nieuwe generieke geneesmiddelen te produceren door hen. De fase is dus voor grotere bedrijven om samenwerkingsverbanden te formuleren met de industrie in Maleisië zelf, waarbij productie-expertise en operationele kennis worden doorgegeven aan nieuwe start-ups.
 4. Digitale transformatie in de gezondheidszorg: elektronische medische dossiers (EMR), die de overdracht en het delen van patiëntinformatie vergemakkelijkt, zal geleidelijk worden geïmplementeerd door het Ministerie van Volksgezondheid (MOH) over een periode van 5 jaar voor alle overheidsziekenhuizen en klinieken tegen een geschatte kost van ongeveer €310 miljoen. Vijfendertig van de 145 overheidsziekenhuizen zijn al uitgerust met het Hospital Information System (HIS), terwijl 118 van de 1.703 overheidsklinieken al zijn uitgerus tmet de Clinical Information Systems (CIS).
 5. Verpleegkunde en pensioenfaciliteiten voor ouderen: Maleisië is de overgang naar een oude natie, waar het aantal ouderen boven de 60 jaar toeneemt. In 2020 zullen er naar schatting 3,5 miljoen Maleisiërs ouder zijn dan 60 jaar, wat naar verwachting zal groeien tot 6,3 miljoen in 2040. De toename van het aantal ouderen heeft marktkansen gecreëerd voor verpleging en pensioendiensten, apparatuur en technologieën.

Marktbenadering

U kan een bezoek brengen aan volgende beurzen:

 • APHM, de "International Healthcare Exhibition” die jaarlijks tijdens de zomermaanden worden georganiseerd door de Association of Private Hospitals of Malaysia (APHM)  in Kuala Lumpur. Meer info: www.aphmconferences.org
 • LabAsia, de "Malaysia International Scientific Instrument and Laboratory Equipment Exhibition", in oktober in het Kuala Lumpur Convention Centre. Meer info: www.lab-asia.com
 • MyMEDEX - Malaysia Medical Device Expo is een initiatief van de Medical Device Authority (MDA) om de nieuwste innovatieve technologieën en ontwikkelingen op het gebied van medische apparatuur wereldwijd te belichten. Het doel is om een overzichtelijk onestopcentrum te creëren dat oplossingen voor de productie van medische apparatuur aanbiedt. De sector van medische apparatuur is wereldwijd een van de grootste segementen binnen de gezondheidszorg. Meer info: http://mymedex.com.my

Nuttige links:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Maleisië