U bent hier

Kansrijke sectoren

De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.

Petrochemie

Marktkenmerken

De petrochemische industrie met zijn aardgas, aardolieproducten en petrochemische producten is een van de toonaangevende industrietakken in Maleisië. Maleisië is een gerenommeerde hub voor petrochemische producten. De nadruk ligt op de export van polymeren, alcoholen, fenolen, polycarbonaten enz. naar meer dan 30 landen. Het investeringsvriendelijke beleid, de strategische ligging in de ASEAN-regio en de beschikbaarheid van hoogwaardige grondstoffen stimuleerden de groei van de petrochemische industrie in Maleisië. Door het grotere aantal productie-eenheden is Maleisië van een netto-importeur uitgegroeid tot een succesvolle netto-exporteur van petrochemische producten. In het afgelopen decennium heeft Maleisië een bijna perfecte infrastructuur opgezet met voorzieningen die de petrochemische industrie ondersteunen. Die infrastructuur trekt ook buitenlandse investeerders aan.

Maleisië wil een hub worden die de groei van de petrochemische industrie wereldwijd bevordert. Petroliam Nasional Berhad (PETRONAS), het nationale, volledig geïntegreerde multinationale olie- en gasbedrijf van Maleisië, behoort tot de grootste bedrijven in de FORTUNE Global 500®. Het Refinery and Petrochemical Integrated Development of RAPID-project van PETRONAS in Maleisië is een van de motoren achter de groei van de petrochemische industrie. Dit project wil Maleisië de komende twee decennia op de kaart zetten als een belangrijke petrochemische producent van energie en grondstoffen. Veel grote spelers van over de hele wereld uit de petrochemische upstreamindustrie investeren al jaren in Maleisië. Nu wil Maleisië een nieuwe stap zetten in zijn technologische en economische ontwikkeling door de petrochemische downstreamindustrie te ontwikkelen, waardoor zich heel wat nieuwe kansen voor buitenlandse investeerders aanbieden.

Meer informatie: https://www.mpa.org.my/ https://www.mida.gov.my/home/ https://www.miti.gov.my/

Kansen voor Vlaamse bedrijven

 • Vlotte toegang tot grondstoffen - De ruime beschikbaarheid van hoogwaardige grondstoffen en de zekerheid dat die ook op langere termijn leverbaar blijven, maken van Maleisië een levensvatbare petrochemische hub.
 • Maleisië als toegangspoort tot de ASEAN-markt - De strategische ligging maakt van Maleisië een belangrijke speler in de olie-, gas- en petrochemische industrie. Vanuit Maleisië hebben Vlaamse bedrijven in een straal van 6 vlieguren toegang tot 3,8 miljard mensen.
 • Vrijhandelsverdragen (FTA's) - Maleisië heeft 7 bilaterale en 6 regionale vrijhandelsverdragen gesloten. Het ASEAN-China vrijhandelsverdrag (ACFTA) maakt van Maleisië de toegangspoort tot de Chinese markt voor bedrijven. Hier zorgen de handelsspanningen tussen de VS en China immers niet voor belemmeringen.
 • De aanwezigheid van een van de grootste, absolute petrochemische topspelers wereldwijd in Maleisië werkt als een magneet voor kleinere spelers, die nu ook in Maleisië produceren.

Marktbenadering

 • Asia Oil & Gas Conference (AOGC)
  De Asia Oil & Gas Conference (AOGC) is het belangrijkste olie- en gasevenement in Azië. Energieprofessionals en sleutelfiguren uit de industrie van over de hele wereld ontmoeten elkaar hier en bespreken strategieën om oplossingen te vinden die de sector vooruithelpen.
  Website AOGC: https://aogc.com.my/    
 • Oil & Gas Asia (OGA)
  De vakbeurs Oil & Gas Asia bestaat sinds 1987. Vandaag telt de vakbeurs meer professionele bezoekers en exposanten dan om het even welke andere beurs in de regio. Tussen 2011 en 2015 steeg het aantal exposanten met 44% en het aantal vakbezoekers met 48%. Dat Maleisië is uitgegroeid tot het regionale centrum van de petroleumindustrie, verklaart deels waarom het aantal vakbezoekers zo fors is toegenomen. Dit geldt ook voor de exposanten. 92% van hen vindt dit de beste beurs waaraan ze ooit hebben deelgenomen en zijn ieder jaar opnieuw op de afspraak.
  Website OGA: https://www.oilandgas-asia.com/

Logistiek

Marktkenmerken

De logistieke sector in Maleisië heeft zich de afgelopen jaren fors ontwikkeld. Bedrijven spelen in op de groei van de e-commerce in het land. Door de hogere marges en de toenemende vraag stijgt de interesse van bedrijven in groeisegmenten zoals koudeketenlogistiek en diensten om de eindklant te beleveren. De prognose dat de economie tussen 4 en 5% groeit, werkt de groei van de logistieke sector nog meer in de hand. Met die groeiperspectieven voor de logistieke sector in het vooruitzicht, is er ook veel ruimte voor verbeteringen. Die zijn nodig om grotere vrachtvolumes te kunnen verwerken en om goederen sneller en goedkoper te leveren doorheen de bevoorradingsketens. Nu de logistieke infrastructuur van het land verbetert, moet Maleisië ook blijven investeren in andere voorzieningen, zoals het upgraden en uitbreiden van havens, wegennetwerken en geavanceerde IT-systemen. De nieuwe initiatieven van de overheid om Maleisië als logistieke gateway van ASEAN op de kaart te zetten, bieden groeimogelijkheden voor logistieke spelers.

Maleisië ligt pal in het centrum van de ASEAN-regio. Dankzij die strategische ligging biedt het land toegang tot 30% van het totale mondiale bbp en tot de helft van de wereldbevolking in een straal van 6 vlieguren. Port Klang, de grootste haven van het land, is de belangrijkste overslaghub. Bijna 70% van het verwerkte volume is overslag. Havens in Maleisië staan echter voor een aantal uitdagingen. Zo weegt de trage verwerking van vracht op de logistieke prestaties van het land. Maar de Maleisische overheid zette een aantal projecten op om havens te moderniseren en procedures efficiënter te maken.

Competitieve markt

De Maleisische markt voor vrachtbehandeling en logistiek is door het grote aantal spelers erg versnipperd. Zo bestaat de sector van het vrachtvervoer voor 70% uit zelfstandige vrachtwagenchauffeurs en kmo's. Via Integrated Logistics Services-incentives (ILS) tracht Maleisië de sector van de logistieke diensten te consolideren en te integreren. Bedrijven die hiervoor in aanmerking komen, kunnen aanspraak maken op fiscale voordelen of gunstmaatregelen om investeringen aan te moedigen. Dit alles om de versnippering in deze sector tegen te gaan. Daardoor en door ook de infrastructuur structureel te verbeteren en uit te breiden, ontstaan kansen in nieuwe segmenten, zoals e-commerce.

Kansen voor Vlaamse bedrijven

 • De grotere vraag naar verwerkte, diepgevroren en bederfelijke voedingsmiddelen en de sterk presterende farmaceutische en agrarische industrie, bieden kansen om een leidende rol te spelen in de koudeketenmarkt en in andere nichemarkten die minder concurrentiegevoelig zijn.
 • In Kedah wordt een nieuwe internationale luchthaven gebouwd, die op termijn kan uitgroeien tot (een van) de grootste internationale luchthaven(s) van alle ASEAN-landen. De luchthaven mikt vooral op de logistieke industrie en wordt een magneet voor logistieke spelers en vliegtuigbouwers. Dit biedt heel wat nieuwe perspectieven voor logistieke en transportbedrijven om hier hun hoofdzetel en ASEAN-hub te vestigen en vanuit Maleisië de hele ASEAN- en Aziatische markt te bedienen.
 • Er is een toenemende vraag naar investeerders in slimme magazijnen/distributiecentra en naar strategisch gelegen slimme magazijnen. Maleisische spelers staan open voor partnerschappen en joint ventures. Dit om technologieoverdracht te vergemakkelijken en om een snelle doorlooptijd te garanderen die cruciaal is voor e-commerce-activiteiten.
 • Om de logistieke sector in staat te stellen om grotere vrachtvolumes te verwerken en om goederen sneller en goedkoper te leveren doorheen de bevoorradingsketens, staat Maleisië open voor hulp van buitenlandse bedrijven.
 • Voor de logistieke sector is het belangrijk om grotere volumes te verwerken en om goederen sneller en goedkoper te leveren om regionaal te kunnen concurreren. Voor buitenlandse spelers zijn hier heel wat kansen weggelegd.
 • Die kansen dienen zich bijvoorbeeld aan in de groeisector halallogistiek om aan de wereldwijd almaar grotere vraag van de halalmarkt tegemoet te kunnen komen. Maleisië heeft zich opgeworpen als een leider voor die halalmarkt. Vlaamse bedrijven kunnen die hefboom gebruiken om toegang tot de wereldwijde halalmarkt te krijgen.

Marktbenadering

Federation of Malaysian Manufacturers Supply Chain Conference (FMM Supply Chain Conference) wordt georganiseerd door de Federation of Malaysian Manufacturers. Dit is de grootse particuliere economische sectororganisatie. Ze vertegenwoordigt meer dan 3.000 productiebedrijven en industriële dienstverleners. De conferentie geeft een stand van zaken over de nieuwste projecten en kansen die zich aanbieden via het ministerie van Transport en bespreekt nieuwe groeisegmenten binnen de logistieke en transportsector. De FMM Supply Chain Conference brengt ook toonaangevende industriële bedrijven in contact met supply chain-professionals en overheidsambtenaren om zakelijke uitwisselingen te bevorderen en de logistieke en transportsector te ontwikkelen.
Meer informatie: 
https://www.fmm.org.my/events_details.aspx?eventID=4c8d3e99-b7a9-4a86-9c4c-53aba4093735
http://www.mot.gov.my/en/Penerbitan%20Rasmi/Executive%20Summary%20Logistics%20and%20Trade%20Facilitation%20Masterplan.pdf
https://www.researchgate.net/publication/228710182

Voeding en dranken

Marktkenmerken

Maleisië heeft de reputatie van een levendige eetcultuur, gekenmerkt door uiteenlopende culinaire invloeden van verschillende landen en etnische groepen. Het is een afspiegeling van de multiculturele bevolking van Maleisië. De gemiddelde Maleisiër besteedt 31,2% van zijn besteedbaar inkomen aan uit eten gaan. Hoofdzakelijk Maleisische kmo’s domineren er de voedings- en drankensector. Ook zijn er enkele grote multinationals die in Maleisië bereide levensmiddelen produceren. De Maleisische voedings- en drankensector, gekenmerkt door een grote exportmarkt, groeit tegen in sneltempo van 28,4% op jaarbasis. Meestal zijn de basislevensmiddelen voor binnenlandse consumptie geïmporteerd. Maleisië is dus een netto-importeur van levensmiddelen. Hierdoor is er in Maleisië een grote vraag naar geïmporteerde merken en hebben de inwoners toegang tot een ruim aanbod lokale en geïmporteerde levensmiddelen en dranken. Maleisiërs met een gemiddeld tot hoog inkomen uit de grote steden en de voorsteden zijn vragende partij voor grote winkels en betere restaurants.

Als vooruitstrevend moslimland staat Maleisië bekend als de mondiale leider van de halalindustrie. Maleisië vaardigde als eerste halalwetten uit en is en blijft sinds de jaren 80 een van de belangrijkste spelers op het gebied van halalcertificering. In 2019 plaatsten Thomas Reuters en Dinar Standard Maleisië op nummer 1 in de ranglijst van landen die de mogelijkheden van de halaleconomie het beste weten te benutten.

De wereldwijde halalmarkt is een nieuwe markt (Blauwe Oceaan). Geen enkel bedrijf domineert in die markt. In Maleisië zijn heel wat kansen voor Vlaamse bedrijven weggelegd om een leidende positie in te nemen op de ASEAN-halalmarkt.

Kansen voor Vlaamse bedrijven

 • In 2018 is Maleisië een strategisch partnerschap aangegaan onder de naam 'Halal Silk Route', die het logistieke landschap tussen Maleisië en China zal veranderen. De 'Halal Silk Route' stelt end-to-end logistieke diensten in het vooruitzicht, met geïntegreerde halaldiensten met toegevoegde waarde, probleemloze documentatieprocedures en competitieve transportkosten. Dit initiatief slaat via de handel in halalproducten de brug tussen de 2,1 miljard moslims wereldwijd. Het wordt beschouwd als de ontbrekende schakel die de waardeketen van de mondiale handel in halalproducten rond maakt.
 • Maleisiërs zijn de op zeven na grootste verbruikers van suiker wereldwijd. De vraag naar zoetwaren en suikerproducten neemt toe. Vlaamse bedrijven kunnen hier hun sterke positie in de zoetwarenindustrie benutten om een leidende positie op de Maleisische markt voor zoetwaren en suikerproducten uit te bouwen.
 • In Maleisië vindt een verschuiving in de vraag plaats van lokale producten die vaak erg vet zijn, naar gezondere alternatieven, zoals biologische levensmiddelen of veganistische opties.
 • Het groeiende segment van de jonge middenklasse effent het pad voor nieuwe marktkansen in Maleisië met bereide levensmiddelen, kant-en-klare gerechten en grote winkels. Mensen die werken, brengen immers minder tijd thuis of op restaurant en meer tijd op kantoor door. Ze zijn vragende partij voor eenvoudige en gemakkelijk te consumeren levensmiddelen. De prijs van premium bereide levensmiddelen en de stijgende kosten van het levensonderhoud kunnen de vraag naar bewerkte voedingsmiddelen beïnvloeden, ondanks de toenemende vraag naar conveniencefoods. De halalmarkt voor verwerkte levensmiddelen is een nieuwe markt (Blauwe Oceaan). Vlaamse bedrijven kunnen de reputatie van Maleisië als wereldleider voor halalproducten als hefboom gebruiken. Met het algemeen aanvaarde JAKIM-certificaat en de contacten van Maleisië met de belangrijkste en grootste Aziatische markten kunnen Vlaamse bedrijven uitbreiden in deze groeimarkt.
 • De agressieve inspanningen van Maleisië om zichzelf als wereldleider in halalproducten op te werpen, kunnen ook kansen creëren in big data en kunstmatige intelligentie. Dit om markttrends en de smaak van de consument te voorspellen en om te zorgen voor meer transparantie en betere traceerbaarheid wat betreft de productie van en de handel in halalproducten.
 • Belgisch bier begint langzaam maar zeker naam te maken in Maleisië. Steeds meer cafés en hotels serveren Belgische bieren. Belgische restaurants zoals Soleil promoten actief Belgisch eten en bier. En dan is er nog het Brussels Café in Kuala Lumpur dat vooral Belgische bieren serveert.
 • Omdat verse vis en schaaldieren duurder worden, kiezen steeds meer Maleisiërs voor diepvriesproducten. Het ministerie van Landbouw en van de Agro-industrie gaf duidelijk aan dat Maleisië geen beperkingen oplegt voor de invoer van vis uit om het even welk land, zolang de regels worden gevolgd. Zo biedt de Maleisische markt een enorm potentieel voor diepgevroren schaal- en schelpdieren.

Marktbenadering

 • Malaysia International Halal Showcase (MIHAS)
  MIHAS is de grootste jaarlijkse vakbeurs ter wereld voor de halalindustrie. De beurs wordt georganiseerd door het ministerie van Internationale Handel en Industrie (MITI) en de Malaysia External Trade Development Corporation (MATRADE). Het is het belangrijkste evenement om de Maleisische halaindustrie bij internationale en regionale spelers te promoten. De beurs doet dienst als platform dat grote internationale spelers kansen biedt om toegang te krijgen tot alle sectoren van de wereldwijde halalmarkt. Website MIHAS: https://mihas.com.my/
 • ​Malaysian International Food & Beverage Trade Fair (MIFB)De jaarlijkse vakbeurs Malaysian International Food & Beverage Trade Fair (MIFB) biedt voedings- en drankenbedrijven een platform om hun producten en diensten aan de wereld voor te stellen. Spelers uit de voedings- en drankenmarkt krijgen er de mogelijkheid om de enorme opportuniteiten in Maleisië en de andere ASEAN-landen aan te boren. Website MIFB:https://mifb.com.my/
 • Selangor International Expo
  De jaarlijkse vakbeurs voor voeding en dranken Selangor International Expo wordt georganiseerd door Investment Selangor Berhad. Belangrijke spelers uit de voedings- en drankennijverheid krijgen hier de kans om in contact te komen en zaken te doen met het ASEAN-netwerk. De nadruk ligt op business-to-businesstransacties (b2b) tussen producenten, verdelers en franchisegevers. De vakbeurs wil Selangor als handelscentrum op de kaart zetten en BDI's naar Maleisië halen. Selangor International Expo is ideaal om franchiseformules en productcatalogi te promoten en uit te breiden, om te netwerken en om bedrijven op de wereldkaart te zetten.
  Website Selangor International Expo: http://www.selangorexpo.com/
 • World Halal Conference (WHC)
  De World Halal Conference (WHC) is een platform voor innovatieve ideeën. Maleisië maakt er gebruik van om zichzelf als wereldwijde hub voor halalproducten te positioneren. Het congres wordt georganiseerd door de Halal Industry Development Corporation (HDC) en het Maleisische ministerie van Economische Zaken. De WHC brengt regeringen, bedrijfsleiders, spelers uit de halalindustrie, investeerders, wetenschappers en belanghebbenden samen en vergemakkelijkt de samenwerking in de wereldwijde halalindustrie. Website WHC: http://whc.hdcglobal.com/

https://www.ice.it/it/sites/default/files/inline-files/Nota%20Mercato%20Agroalimentare%20-%20Malesia%20-%202018_0.pdf
https://www.statista.com/outlook/253/122/food-beverages/malaysia
http://www.bmcc.org.my/vault/publications/bmcc-sector-report-2018-2019-food-beverage
https://mifb.com.my/2019/03/15/malaysia-can-command-the-halal-industry/
https://www.nst.com.my/news/2016/08/162187/malaysians-spend-312-pct-income-food-23-pct-petrol

Groene technologie

Marktkenmerken

Omdat de sector van de groene technologieën over de hele wereld snel groeit, moeten veel landen zich aanpassen aan de stijgende vraag naar schonere en hernieuwbare energie en duurzame ontwikkeling. 'Groene groei' is in het elfde Maleisië-plan (2016-2020) aangestipt als een van de zes belangrijke veranderingen die een drastische impact op de groei van het land zullen hebben. Maleisië legt meer nadruk op de 'groene revolutie' en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) van de Verenigde Naties door investeringen in de groene technologiesector te bevorderen via specifieke beleidsmaatregelen en initiatieven. Het gaat onder meer om fiscale vrijstelling en belastingaftrek voor investeringen. Concrete voorbeelden zijn de Green Investment Tax Allowance (GITA - belastingaftrek voor groene investeringen) voor de aanschaf van groene apparatuur en de Green Income Tax Exemption (GITE - fiscale vrijstelling) voor het gebruik van groene diensten. In zijn Green Technology Master Plan Malaysia (GTMP) 2017-2030 zet Maleisië de krijtlijnen uit van het strategisch plan en het kader om groene technologie te bevorderen. In deze eerste versie focust het GTMP op zes sleutelsectoren die het meeste bijdragen aan de CO2-uitstoot van het land: energieproductie en -voorziening, gebouwen, maakindustrie, transport, afvalverwerking en watervoorziening.

Kansen voor Vlaamse bedrijven

 • Hierna worden de kansen in de zes sleutelsectoren in kaart gebracht:  energieproductie en -voorziening, gebouwen, maakindustrie, transport, afvalverwerking en watervoorziening. De Maleisische regering heeft verschillende O&O-subsidies voor bedrijven met expertise op dit gebied.
 • Maleisië streeft naar samenwerking met multinationale bedrijven om de gezamenlijke ontwikkeling van technologie voor de Aziatische markt voor groene energie te bevorderen.
 • Zo zijn er in de groene energiesector in de staat Sabah al enkele projecten opgezet en plannen uitgewerkt. Voor investeerders zijn er kansen weggelegd in de vastgoedsector, de markt voor zonnepanelen en de markt voor schone technologie.
 • De Malaysian Investment Development Authority (MIDA) heeft ook een aantal incentives voor aanbieders van groene technologieën, zoals fiscale gunstmaatregelen voor hernieuwbare energie, energie-efficiëntie, groene gebouwen, groene datacentra, groene gemeenten en een geïntegreerd afvalbeheer.

Marktbenadering

 • International Green tech & Eco Products Exhibition & Conference Malaysia (IGEM)
  De internationale vakbeurs met congres International Greentech & Eco Products Exhibition & Conference (IGEM) is het grootste jaarlijkse evenement. Ze wordt georganiseerd door het ministerie van Energie, Wetenschap, Technologie, Milieu en Klimaatverandering (MESTECC). De vakbeurs is een platform voor aanbieders van groene oplossingen en groene bedrijven die hun eerste stappen op de Maleisische en ASEAN-markt zetten, om groene alternatieven in Maleisië en de ASEAN-markt te introduceren en om innovaties en nieuwe producten te tonen aan beleidsmakers, overheidsinstanties, investeerders en consumenten. Website IGEM:https://www.igem.my
 • Green Energy Expo & Forum
  Dit is een van de toonaangevende evenementen voor groene technologieën en hernieuwbare energie in Zuidoost-Azië. De vakbeurs fungeert als platform voor ontwikkelaars van groene technologieën en hernieuwbare energie en voor partners uit de distributieketen van over de hele wereld. Tijdens het congres worden groene technologische innovaties voorgesteld en nemen verschillende topspelers uit de sector het woord. Potentiële investeerders, organisaties en consumenten kunnen contacten leggen met experts uit de industrie en samen met exposanten, overheidsambtenaren en consumenten kansen in kaart brengen. Website Green Energy Expo & Forum: https://www.greenenergy.org.my/

https://www.miti.gov.my/miti/resources/Services%20Sector/2._MIDA_.pdf
https://www.mida.gov.my/home/clean-technology-&-environment-management/posts/
https://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/
https://www.greentechmalaysia.my/services/green-investment-tax-incentives/project.php
https://www.myhijau.my/

ICT

Marktkenmerken

ICT is een van de belangrijkste activiteiten in Maleisië, in 2018 goed voor 18,3% van het bbp. De sector vormt een van de belangrijkste groeisegmenten voor Maleisië, met een jaarlijks gemiddeld groeipercentage (AAGR) van 9% in de afgelopen 7 jaar. Maleisië heeft een naam en reputatie opgebouwd als een ideale en kosteneffectieve testomgeving voor techbedrijven die op de ASEAN-markt actief willen worden.

Veel van 's werelds grootste ICT-spelers zijn al tientallen jaren in Maleisië gevestigd en hebben er ook hun grootste productievestigingen. In overeenstemming met zijn visie om het land tegen 2025 als een ontwikkelde natie te profileren, zet Maleisië in op belangrijke ICT-segmenten die de toekomst van de sector zullen vormgeven, zoals cloud data, Internet of Things, data-analyse en big data, cyberveiligheid, e-commerce en kunstmatige intelligentie. De belangrijkste bijdragen aan de Maleisische ICT-industrie worden geleverd door aanbieders van ICT-diensten, producenten van ICT-producten, de handel in ICT-producten en e-commerce.

Kansen voor Vlaamse bedrijven

 • Maleisië voert een Industry 4.0-beleid als katalysator voor de implementatie van nieuwe technologieën. Die moeten zorgen voor een hogere productiviteit en voor een grotere slagkracht in alle industriële sectoren. Het land zoekt strategische partners voor smart manufacturing en hightechindustrieën en aanbieders van diensten voor deze sectoren.
 • Cyberveiligheid is een topprioriteit voor Maleisië. Frost & Sullivan ramen het mogelijke economische verlies door incidenten met cyberveiligheid op USD 12,2 miljard, wat meer is dan 4% van het totale bbp van Maleisië. Maleisië zoekt oplossingen die meer cyberveiligheid garanderen, geavanceerde technologieën en experts om de cyberbeveiligingsinfrastructuur van Maleisië te versterken en zo een veilig internet te creëren.
 • Het Internet of Things heeft in Maleisië geleid tot toepassingen zoals slimme snelwegen, intelligente verkeersbeheersystemen en geavanceerde energiebeheersystemen. Hier zijn kansen weggelegd om toegang tot de Maleisische ICT-markt te krijgen.
 • Datacenters zullen naar verwachting de komende drie jaar boomen. Er wordt een groei met dubbele cijfers verwacht dankzij initiatieven om het gebruik van big data-analyse en e-commerce te bevorderen. Dit stimuleert de vraag naar datacenterdiensten en houdt kansen in op het gebied van ICT-infrastructuur en cloud computing.

Marktbenadering

 • Malaysia IT Fair (MITF)
  De Malaysia IT Fair (MITF) is een congres dat de ICT-sector en de belangrijkste spelers een platform biedt om ICT-diensten, -producten en -technologieën voor te stellen en onder de aandacht te brengen van investeerders, stakeholders en consumenten. Website MITF: http://www.malaysiaitfair.com.my
 • Malaysia Technology Expo (MTE)
  Dit is een vakbeurs voor nieuwe technologieën, die in Zuidoost-Azië kan rekenen op heel wat erkenning en respect. De MTE biedt investeerders en aanbieders van nieuwe technologieën een krachtig medium om zich te profileren en om hun producten te promoten bij bedrijven en aanbieders van technologieën uit de regio en daarbuiten. Bovendien brengt de beurs investeerders en spelers uit de sector met elkaar in contact, zodat die zaken kunnen doen. Website MTE: https://mte.org.my

http://www.matrade.gov.my/en/malaysian-exporters/services-for-exporters/trade-market-information/trade-statistics
https://www.export.gov/article?id=Malaysia-Information-Communications-Technology
https://www.dosm.gov.my/v1/index.php?r=column/cthemeByCat&cat=319&bul_id=RDdRV3ZkeE81MjIvQjNnbit3VDZLUT09&menu_id=TE5CRUZCblh4ZTZMODZIbmk2aWRRQT09
https://oxfordbusinessgroup.com/country/malaysia/ict
 

Gezondheidszorg

Marktkenmerken

In overeenstemming met het elfde Maleisische plan (2016-2020) wil de regering de gezondheidszorg verbeteren en de bevolking betere gezondheidsdiensten aanbieden.

Maleisië moet veel geneesmiddelen en medische apparatuur importeren, vooral hightechapparatuur. De Maleisische regering heeft in 2018 10% van haar nationale begroting gereserveerd voor gezondheidszorg, wat vergelijkbaar is met vele westerse landen. De gezondheidszorg in Maleisië valt onder de bevoegdheid van het ministerie van Volksgezondheid. Eind 2017 gaf Maleisië RM 52 (€ 11,25) miljard uit aan gezondheidszorg. In 2020 zullen die uitgaven tot ongeveer RM 80 (€ 17,30) miljard stijgen.

De Maleisische regering nam een aantal maatregelen om particuliere investeringen in de gezondheidszorg aan te moedigen. Om BDI's te stimuleren stapte de regering af van de gebruikelijke vereiste dat 30% in handen moest zijn van Maleisiërs (de Bumiputra). Ondernemingen actief in de sector van de gezondheidszorg komen in aanmerking voor specifieke fiscale stimuli. Die stimuli zijn gekoppeld aan de sector waarin de ondernemingen actief zijn (diensten, maakindustrie, O&O enz.). Volgens het ETP 2011-rapport over gezondheidszorg onderscheiden 3 sectoren zich door hun groei: farmaceutische bedrijven, aanbieders van medische technologieën en aanbieders van diensten voor de sector van de gezondheidszorg.

Uitdagingen

Enkele van de grootste uitdagingen voor de gezondheidssector zijn: het overbelaste overheidssysteem, de verouderende bevolking, de groeiende impact op de schatkist (als gevolg van de zware subsidiëring van de sector) en de toename van welvaarts- en chronische ziekten. De meeste Maleisiërs die in het ziekenhuis worden opgenomen, hebben hartproblemen, kanker, hypertensie en problemen met de bloedsomloop.

Geneesmiddelen

Grote spelers zoals Pfizer, GlaxoSmithKline en AstraZeneca zijn actief in Maleisië. Ze werden aangetrokken door de overheidssubsidies en door de vlotte toegang tot de ASEAN Economische Gemeenschap (een markt van USD 750 miljoen). Het ministerie van Volksgezondheid (MoH) moedigt buitenlandse investeringen aan door nieuwe farmaceutische bedrijven afnameovereenkomsten aan te bieden.

Maleisië wil een eigen farmaceutische industrie ontwikkelen. Momenteel voert het land nog 70% van zijn farmaceutische producten in. Maleisië wil dit bewerkstelligen door zelf generieke varianten van geneesmiddelen met verlopen octrooien te produceren of door overeenkomsten te sluiten met buitenlandse farmaceutische bedrijven om voor hen nieuwe generieke geneesmiddelen te maken. Het pad wordt geëffend voor samenwerkingen tussen grotere spelers en Maleisische firma's. Die grote spelers geven hun productie-expertise en operationele kennis zo door aan nieuwe start-ups.

Medische technologie

Maleisië koopt het grootste deel van zijn medische apparatuur in bij buitenlandse bedrijven. De regering wil echter zelf hoogwaardige medische apparatuur produceren door te investeren in diagnostische apparatuur en informatietechnologie voor de sector van de gezondheidszorg. Gelet op het succes van Maleisië als producent van elektronica, zal het land die doelstelling wellicht realiseren. De staat Penang kwam onlangs in het nieuws omdat er een ultramoderne productievestiging van medische apparatuur werd ingehuldigd. De staat zet zo haar potentieel als industrieel centrum in de verf.

In het licht van de overstap naar industrie 4.0 valt de trend naar almaar snellere innovaties in de sector van de medische apparatuur op. Zo investeren lokale ondernemingen in O&O om robotica, automatisering, procesintegratie en het Internet of Things in hun productieprocessen te integreren. Spelers uit de sector blijven innoveren en kiezen voor een radicaal andere aanpak van hun productontwikkeling, productieprocessen en bedrijfsmodellen.

Door zijn goed uitgebouwde ecosystemen voor de productie van halfgeleiders, M&E, E&E, metaalbewerking en kunststoffen is Maleisië de perfecte plek voor investeringen met het oog op het leveren van onderdelen en componenten voor de productie van medische apparatuur.

Kansen voor Vlaamse bedrijven

 • productie van componenten en onderdelen voor medische beeldvormingsapparatuur, zoals  röntgentoestellen, computertomografiescanners (CT-scanners), ultrasone en nucleaire beeldvormingssystemen en magnetische resonantie beeldvormingssystemen (MRI)
 • O&O op het gebied van geneesmiddelen
 • innovatieve, gespecialiseerde apparatuur en nicheproducten
 • producten en diensten voor medisch toerisme
 • gezondheids- en voedingssupplementen
 • voorzieningen en diensten voor ouderen

Marktbenadering

U kan een bezoek brengen aan volgende beurzen:

 • APHM, de "International Healthcare Exhibition” die jaarlijks tijdens de zomermaanden worden georganiseerd door de Association of Private Hospitals of Malaysia (APHM)  in Kuala Lumpur. Meer info: www.aphmconferences.org
 • SEACare, de “Southeast Asian Healthcare & Pharma Show” die jaarlijks in april doorgaat in het Kuala Lumpur Convention Centre. Meer info: https://abcex.com/welcome/
 • LabAsia, de "Malaysia International Scientific Instrument and Laboratory Equipment Exhibition", in oktober in het Kuala Lumpur Convention Centre. Meer info: www.lab-asia.com
 • MyMEDEX - Malaysia Medical Device Expo is een initiatief van de Medical Device Authority (MDA) om de nieuwste innovatieve technologieën en ontwikkelingen op het gebied van medische apparatuur wereldwijd te belichten. Het doel is om een overzichtelijk onestopcentrum te creëren dat oplossingen voor de productie van medische apparatuur aanbiedt. De sector van medische apparatuur is wereldwijd een van de grootste segementen binnen de gezondheidszorg. Meer info: http://mymedex.com.my

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Maleisië