U bent hier

Maleisië in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 12/07/2021

De meeste staten in Maleisië bevinden zich in Fase 1 van het National Recovery Plan (NRP). Kelantan, Pahang, Perlis, Perak en Terengganu bevinden zich in Fase 2 van het NRP. Een groot deel van Selangor en verschillende plaatsen in Kuala Lumpur vallen onder de Enhanced Movement Control (EMCO) en dit nog tot 16 juli 2021. Op 8 juli 2021 registreerde Maleisië 808.658 in totaal COVID-19-gevallen, waarvan 77.275 opgenomen in het ziekenhuis, 725.480 hersteld en 5.903 doden.
Op 12 januari 2021 kondigde de Maleisische koning Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah een landelijke noodtoestand aan van 12 januari 2021 tot 1 augustus 2021 om de verdere verspreiding van de COVID-19-pandemie tegen te gaan. De landsgrens blijft gesloten. In deze moeilijke tijden benadrukte premier Tan Sri Muhyiddin Yassin dat Maleisië open is voor zaken. De overheid verwelkomt de toegang van zakenreizigers door de oprichting van het One Stop Center (OSC) en Safe Travel Portal. Deze initiatieven zijn bedoeld om de zakelijke toegang van zakenreizigers tot Maleisië te vergemakkelijken en te versnellen.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Federatie Maleisië
Hoofdstad
Kuala Lumpur (1.589.000 inwoners)
Oppervlakte
329.750 km² (= 11 x België)
Aantal inwoners
29,6 miljoen
Staatshoofd
Sultan Abdullah of Pahang
Regeringsleider
Eerste Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin
Taal
Maleis, Engels, Chinees, Tamil
Munt
Maleisische Ringgit Wisselkoers
Belangrijke steden
Seberang Perai (820.000 iwnoners), Kajang (795.000), Klang (745.000)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
365 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
11.414 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

In 2020 heeft de COVID-19-pandemie ernstige gevolgen gehad voor alle economische activiteiten wereldwijd. Ook het bruto binnenlands product (bbp) van Maleisië werd negatief beïnvloed en kromp in de eerste jaarhelft met 8,3%. Verwacht wordt dat de sociaaleconomische impact voelbaar blijft tot in 2021. Er wordt echter voorspeld dat Maleisië een economisch herstel zal laten optekenen door zijn sterke economische basis, solide handelsfundamenten, gediversifieerde economie en proactieve maatregelen tegen de pandemie. De Maleisische regering heeft ook tal van economische stimuleringspakketten goedgekeurd, zoals PENJANA en PRIHATIN, om het economische herstel te bevorderen. De Maleisische economie zal naar verwachting tussen 6,5% en 7,5% groeien, goed voor een geschatte omzet van MYR 1,45 biljoen in 2021. Maar deze gunstige economische vooruitzichten hangen van twee belangrijke factoren af: de succesvolle beheersing van de pandemie en het duurzame herstel van de buitenlandse vraag. Andere mogelijke risicofactoren zijn toenemende handelsconflicten en de volatiliteit op de mondiale financiële markten, het tempo van het wereldwijde economische herstel en geopolitieke ontwikkelingen.

De COVID-19-pandemie heeft ook een grote impact gehad op de openbare en particuliere uitgaven en investeringen. Verwacht wordt dat de binnenlandse vraag in Maleisië in 2021 herstelt met een groei van 6,9% na een daling met 3% in 2020. Voorwaarde is dat de prognoses voor de belangrijkste groeimotoren, zoals de particuliere consumptie (+7,1%), particuliere investeringen (+6,7%) en openbare investeringen (+16,99%) kloppen. Ze kunnen hierbij rekenen op economische steunmaatregelen van de Maleisische overheid om de gevolgen van de pandemie te verzachten.  Aan de aanbodzijde van de economie wordt verwacht dat alle sectoren zich in 2021 zullen herpakken. De Maleisische overheid verwacht dat de diensten- en productiesectoren in 2021 met 7% groeien.

Ze blijft er ook alles aan doen om de positie van Maleisië als voorkeursbestemming voor directe buitenlandse en binnenlandse investeringen te handhaven. Binnen- en buitenlandse directe investeerders kunnen hierbij rekenen op fiscale incentives en subsidies. Allerhande initiatieven en maatregelen moeten het gemakkelijker maken om zaken te doen, de digitalisering te versnellen, de e-commercesector te ontwikkelen, de stabiliteit op de arbeidsmarkt te vergroten en groene en duurzame technologieën een duwtje in de rug te geven. Voor buitenlandse investeerders zijn er kansen weggelegd in de dienstensector, technologie (inclusief O&O voor de elektronische nijverheid en voor de lucht- en ruimtevaartsector), zeevervoer en logistiek, duurzame ontwikkeling, transport, voorzieningen voor de toeristische sector, financiën, landbouw en de maakindustrie. Ze kunnen hierbij rekenen op incentives. 

Meer informatie:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Maleisië