U bent hier

Maleisië in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 15/01/2021

Op 11 januari 2021 kondigde de Maleisische premier Tan Sri Muhyiddin Yassin de implementatie aan van Movement Control Order (MCO) 2.0 in vijf hoogrisicostaten, namelijk Federal Territories (Kuala Lumpur, Putrajaya, Labuan), Johor, Penang, Sabah en Melaka, van kracht van 13 januari 2021 tot 26 januari 2021. MCO 2.0 heeft als doel de verspreiding van de COVID-19 pandemie tegen te gaan. Interstate reizen worden verboden voor het hele land. Volgens het Maleisische ministerie van Volksgezondheid zou deze MCO 2.0 de dagelijkse COVID-19 gevallen met 80% verlagen. Per 14 januari 2021 zijn er 147.855 COVID-19 gevallen in Maleisië waarvan 32.377 met ziekenhuisopname, 113.288 herstelde gevallen en 578 overlijdens.
De landsgrenzen blijven gesloten en enkel reizigers met toestemming van relevante instanties mogen naar binnen. Op 12 januari 2021 kondigde de Maleisische koning Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah een noodtoestand aan van 12 januari 2021 tot 1 augustus 2021 om verdere verspreiding van de COVID-19 pandemie in te perken. Daarnaast zullen Pahang, Perak, Negeri Sembilan, Kedah, Terengganu en Kelantan vanaf 13 januari 2021 tot 26 januari 2021 onder de handhaving van Conditional MCO vallen, terwijl Perlis en Sarawak onder de tenuitvoerlegging van Recovery MCO zullen vallen. Premier Tan Sri Muhyiddin Yassin benadrukte dat Maleisië open blijft voor zaken. De regering zal zich blijven inzetten voor het 6-fase economisch herstelplan (6R's) dat sinds vorig jaar van kracht is voor economisch herstel.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Federatie Maleisië
Hoofdstad
Kuala Lumpur (1.589.000 inwoners)
Oppervlakte
329.750 km² (= 11 x België)
Aantal inwoners
29,6 miljoen
Staatshoofd
Sultan Abdullah of Pahang
Regeringsleider
Eerste Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin
Taal
Maleis, Engels, Chinees, Tamil
Munt
Maleisische Ringgit Wisselkoers
Belangrijke steden
Seberang Perai (820.000 iwnoners), Kajang (795.000), Klang (745.000)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
359 miljard USD (543 miljard USD in België)
BBP/Capita
11.373 USD (47.491 USD in België)

Economische vooruitzichten

In 2020 heeft de COVID-19 pandemie ernstige gevolgen gehad voor de algemene wereldwijde economische activiteiten. Het bruto binnenlands product (bbp) van Maleisië is ook negatief beïnvloed - gecontracteerd door 8,3% in de eerste helft van het jaar. De sociaal-economische impact van de pandemie zal naar verwachting tot 2021 duren. Maar Maleisië zal naar verwachting een economische opleving kennen met zijn sterke economische- en handelfundamentals, gediversifieerde economie en proactieve maatregelen tegen de pandemie. De Maleisische regering introduceerde ook veel economische stimuleringspakketten zoals PENJANA en PRIHATIN, die naar verwachting het economische herstel zullen stimuleren. De Maleisische economie zal naar verwachting herstellen tussen 6,5% en 7,5%, met een geschatte omzet van MYR1,45 Biljoen in 2021. Deze gunstige economische prognose berust echter op twee belangrijke factoren: een succesvolle inperking van de pandemie en een duurzaam herstel van de externe vraag. Andere potentiële risicofactoren zouden het toenemende handelsconflict en de volatiliteit op de mondiale financiële markten, het tempo van het wereldwijde economische herstel en geopolitieke ontwikkelingen zijn.

De COVID-19 pandemie heeft ook een grote impact gehad op de publieke en particuliere uitgaven en investeringen. De binnenlandse vraag in Maleisië zal naar verwachting in 2021 met 6,9% toenemen na een daling van 3% in 2020, te midden van een prognose dat de belangrijkste groeimotoren, zoals het particuliere verbruik (+7,1%), particuliere investeringen (+6,7%), de overheidsconsumptie (+2,0%) en de overheidsinvesteringen (+16,9%1) zouden functioneren. De voorspelde groei van de belangrijkste groeimotoren zal worden ondersteund door de economische stimuleringsmaatregelen van de Maleisische regering om de impact van de pandemie te verlichten. Aan de aanbodzijde van de economie zullen naar verwachting alle sectoren zich in 2021 herstellen. De Maleisische overheid verwacht dat de dienstensector en productiesector in 2021 een groei van 7% zullen doormaken.

De Maleisische regering zal voortdurend uitgaven en inspanning doen voor het behoud van de positie van Maleisië als een voorkeur bestemming voor buitenlandse directe investeringen (BDI) en binnenlandse directe investeringen (DDI). Er zijn fiscale stimuleringsmaatregelen en subsidies ingevoerd om de instroom van BDI en DDI te waarborgen. Er zullen verschillende initiatieven en maatregelen worden genomen om het gebruiksgemak te verbeteren, de digitalisering te versnellen, de e-commerce-industrie te ontwikkelen, de stabiliteit van de arbeidsmarkt te vergroten en aan te dringen op Greentech en duurzaamheid van het milieu. Als zodanig kunnen buitenlandse investeerders verwachten dat veel mogelijkheden binnen verschillende primaire sectoren in de dienstensector, technologie (met inbegrip van Research & Development (R & D) voor de elektronische en lucht-en ruimtevaartindustrie), maritieme en logistiek, duurzame ontwikkeling, vervoer, toeristische infrastructuur, financiën, landbouw en productie te kapitaliseren zijn, evenals prikkels om meer buitenlandse investeringen aan te trekken.

Meer informatie:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Maleisië