U bent hier

Maleisië in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 13/05/2020

Op 12 mei 2020 zijn er in totaal 6742 bevestigde COVID-19 besmettingen in Maleisië. Er vielen 109 doden en 5223 werden hersteld verklaard.
Op 10 mei 2020 kondigde de Maleisische premier Muhyiddin Yassin aan dat de ‘Movement Control Order’ (MCO) met een maand wordt verlengd tot 9 juni 2020. 94,4% van de gebieden over het hele land zijn nu gecategoriseerd als groene zone, gebieden zonder nieuwe infecties in de voorbije 2 weken. Alle regels en standaard werkprocedures (SOP's) die tijdens de voorwaardelijke MCO Fase 4 zijn ingevoerd, blijven van kracht tot 9 juni 2020. Tijdens voorwaardelijke MCO Fase 5 staat de Maleisische regering toe dat de meerderheid van de economische sectoren hun activiteiten vanaf 4 mei 2020 hervat onder strikte voorwaarden.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Federatie Maleisië
Hoofdstad
Kuala Lumpur (1.589.000 inwoners)
Oppervlakte
329.750 km² (= 11 x België)
Aantal inwoners
29,6 miljoen
Staatshoofd
Sultan Abdullah of Pahang
Regeringsleider
Eerste Minister Mahathir Mohammed (volledige naam: Datuk Seri Mahathir bin Mohammad)
Taal
Maleis, Engels, Chinees, Tamil
Munt
Maleisische Ringgit Wisselkoers
Belangrijke steden
Seberang Perai (820.000 iwnoners), Kajang (795.000), Klang (745.000)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
359 miljard USD (543 miljard USD in België)
BBP/Capita
11.373 USD (47.472 USD in België)

Economische vooruitzichten

De vooruitzichten voor de Maleisische economie houden gunstig stand dankzij de grote binnenlandse vraag. Daarnaast wordt verwacht dat de gestage wereldwijde groei en handel, de voortdurende uitbreiding van O&E en de hogere olieprijzen de exportgroei zullen ondersteunen. Bijgevolg groeide het reële bbp tot 4,7% in 2018 na een groei van 4,9% in de eerste helft van het jaar. Door de wereldwijde neergang in 2019 wordt een groei verwacht van 4,7%. Ondanks de veerkrachtige economische prestaties, zijn de groeirisico’s veranderd door toenemende onzekerheden in de wereldwijde omgeving, zoals een uitdeiend handelsconflict, de volatiliteit op de wereldwijde financiële markten, de schommelende olieprijzen en de geopolitieke spanning.

De uitgaven van de particuliere sector drijven nog altijd de groei aan, waardoor de effecten van lagere overheidsuitgaven in 2018 en 2019 worden opgevangen. Stabiele werkgelegenheid, meer loon, interessante financieringsvoorwaarden en een gunstige inflatie blijven de particuliere consumptie ondersteunen. Die maakt ongeveer 55% van het bbp uit. Particuliere investeringen zullen ook toenemen, vooral kapitaalinvesteringen in de diensten- en productiesectoren. De overheidsuitgaven stijgen minder snel. Dat is een gevolg van een herziening en herschikking van de uitgaven door de regering, zonder de economische groei in gevaar te brengen, en van lagere kapitaaluitgaven door overheidsbedrijven.

Aan de aanbodzijde stimuleren de diensten- en productiesectoren de groei. Prognoses voorspellen een goed presterende dienstensector dankzij de consumptie, de binnenlandse toeristische activiteiten en een forse vraag naar ICT, transport en financiële producten. De productiesector blijft gestaag groeien, naar analogie met de wereldwijde ontwikkelingen in de halfgeleiderindustrie. Voor 2019 wordt ook een herstel van de groei in de landbouw- en mijnbouwsectoren verwacht, net als voor de productie van ruwe palmolie (CPO) en vloeibaar aardgas (LNG). Hetzelfde geldt voor de bouwsector. De groei is daar echter minder uitgesproken omdat enkele megaprojecten zo goed als klaar zijn. Bovendien is er een overaanbod aan vastgoed, vooral in de niet-residentiële subsector. Voor 2019 verwacht de sector een iets sterkere groei door een grotere vraag naar betaalbare woningen en industriegebouwen.

Door de aanhoudend goede prestaties van de globale economie en handel worden voor 2018 goede exportcijfers verwacht. De handelsproblemen wereldwijd zullen in 2019 op de export wegen. Het huidige overschot op de handelsbalans neemt ook af door toenemende tekorten op de diensten- en inkomensrekeningen.

Meer informatie:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Maleisië