U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het reisadvies?

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

Tip: Registreer u gratis op Travellers Online. Doet zich ter plaatse een ernstige crisis voor (natuurramp, politieke crisis ...), dan kan de FOD Buitenlandse Zaken u makkelijk informeren en helpen.

Welke reisdocumenten hebt u nodig?

Belgische burgers hebben geen visum nodig om Maleisië te bezoeken voor een periode korter dan 90 dagen. Uw paspoort moet geldig zijn voor minstens 6 maanden nadat u Maleisië heeft betreden. Indien u langer blijft dan 90 dagen, moet u de Maleisische ambassade in Brussel contacteren.

Ambassade Maleisië
Tervurenlaan 414 A
1150 Sint-Pieters-Woluwe
​T: +32 2 776 03 40
​E: mwbrussels@kln.gov.my 
www.kln.gov.my/perwakilan/brussels

Maleisische burgers hebben geen visum nodig om België of een van de Schengenlanden te bezoeken voor een periode korter dan 90 dagen binnen een termijn van zes maanden. Een visum is vereist om er te werken en te studeren.

Welke taal wordt er gesproken?

De taal die in Maleisië wordt gesproken, heet officieel 'Bahasa', wat 'Maleise taal’ betekent. Die is vergelijkbaar met het Indonesische 'Bahasa', de taal die in het buurland wordt gesproken. Engels wordt echter veel gebruikt, vooral in Kuala Lumpur. In zakelijke kringen spreken de meeste mensen vloeiend Engels. Maleisië behoort zelfs tot de top drie van Aziatische landen met de hoogste Engelse taalvaardigheid. Naast Maleis en Engels spreken veel Maleisiërs nog verschillende andere talen. Er worden ook een aantal Chinese dialecten gesproken, waaronder Mandarijn, Kantonees, Hokkien en Hakka en Indiase talen, met name Tamil. In de staten Sabah en Sarawak op het eiland Borneo worden verschillende inheemse talen gesproken zoals Iban en Kadazan-Dusun.

Wat is het uurverschil met België?

  • Zomer – Belgische tijd +6 uur
  • Winter – Belgische tijd +7 uur

Reizen naar Maleisië

Er zijn geen rechtstreekse vluchten vanuit België naar Maleisië. Vanuit Amsterdam en Londen kan u wel rechtstreeks vliegen. 

Reizen in Maleisië

Van de luchthaven naar het centrum

Vanaf Kuala Lumpur International Airport (KLIA) bereikt u het stadscentrum van Kuala Lumpur op drie manieren. De meest efficiënte manier is met de taxi. Die kan u ook met een app boeken. De taxi's op de luchthaven van Kuala Lumpur werken met een vast tariefsysteem. De rit kost ongeveer € 16,80 (RM 80). Bij normaal verkeer duurt het zowat 50 minuten om het centrum te bereiken. De KLIA Express of Transit-metrotreinen zijn een alternatief. Ze brengen u per trein of metro naar het KL Sentral-station in de stad. De Express is de betere optie. Voor € 11,55 (RM 55) per persoon/enkele reis bent u in 28 minuten in de stad. Tot slot is er de 'Airport Bus Coach Service'. Die brengt u in ongeveer 1 uur van de luchthaven naar het KL Sentral-station. De rit kost € 2,10 (RM 11).

Verplaatsingen in de stad

Maleisiërs boeken meestal ritten met een app zoals Uber. U downloadt dus het beste apps zoals Uber, Grab of MyCar en registreert u voor u naar Maleisië reist.

Of neem het openbaar vervoer (LRT, MRT, Monorail en de bus). In stedelijke gebieden zijn er naast aanbieders van diensten om ritten te boeken ook heel wat taxibedrijven. Die zijn gemakkelijk te herkennen en gebruiken meters. Naast de gebruikelijke rode taxi's zijn er ook blauwe 'exclusieve' taxi's. Die bieden in ruil voor een iets hogere prijs betere diensten aan. Officieel vergunde taxi's hebben nummerplaten met een witte achtergrond en zwarte cijfers die allemaal beginnen met de hoofdletter H.

Reizen naar andere steden

Reizen per bus in Maleisië is goedkoop en over het algemeen comfortabel. Plaatsen kunnen vooraf worden gereserveerd op http://www.tbsbts.com.my/

De geprivatiseerde nationale spoorwegen van Maleisië heten Keretapi Tanah Melayu Berhad (www.ktmb.com.my). Er zijn spoorwegverbindingen met de belangrijkste steden van het schiereiland Maleisië naar de grens van Thailand, tot helemaal beneden naar Singapore.

Er zijn talloze binnenlandse vluchten, ook met low-cost maatschappijen. De voornaamste luchtvaarmaatschappijen zijn:

Hotels in Maleisië

Maleisië heeft een ruim aanbod: van luxe 5-sterrenhotels, accommodaties in grote steden tot eenvoudige pensions in dorpen. U vindt er internationale hotelketens, pensions en kleinschalige exclusieve hotels, maar ook statige koloniale verblijven en goedkope formules voor rugzaktoeristen. Het aanbod dure en goedkope formules mag dan groot zijn, het is veel moeilijker om een aanbod daar tussenin te vinden.

Opmerking: sommige hotels omschrijven standaardkamers als 'superior'. Laat u dus niet misleiden, dit is het basisaanbod van het hotel.

Als u zelfstandiger wil zijn of langere tijd op één locatie doorbrengt, kan u voor een vakantiewoning kiezen. TripAdvisor, Airbnb en HomeAway hebben een aanbod in Maleisië, variërend van eenvoudige kamers tot appartementen en villa's aan het strand. iBilik is een Maleisische aanbieder van kamers en woningen voor kortetermijnverhuur.

U vindt een volledig overzicht van de hotels op www.malaysiahotels.cc.

Voltage, stekkers

Een overzichtstabel met stekkers, netspanning en frequentie per land vindt u hier.

Geld in Maleisië

De munteenheid van Maleisië is de Maleisische ringgit. Master Card en Visa zijn de kredietkaarten die in Maleisië het meeste worden gebruikt. Banken aanvaarden kredietkaarten om geld op te nemen. U kan er ook geld mee afhalen aan geldautomaten. Veel banken zijn aangesloten bij internationale banknetwerken zoals Cirrus, Plus en Maestro. Die laten toe om geld van buitenlandse spaarrekeningen op te nemen.

U kan ook geld wisselen bij wisselkantoren. Die vindt u in de meeste grote winkelcentra. Digitale betaaldiensten zoals eWallet, AliPay, WePay en SamsungPay zitten in de lift.

Kantooruren in Maleisië

Overheidskantoren zijn meestal open van 8.30 uur tot 18 uur van maandag tot vrijdag, behalve in de staten Kedah, Kelantan, Terengganu en Johor. In bedrijven wordt meestal van 9 tot 18 uur gewerkt. De meeste werknemers nemen een uur lunchpauze tussen 12 en 14 uur. Op vrijdag nemen moslims over de middag tussen 12.15 en 14.45 uur vrij voor het vrijdaggebed in de moskee. De banken zijn open van 9.15 tot 16.30 uur van maandag tot donderdag en van 9.15 tot 16.00 uur op vrijdag, behalve in Kedah, Kelantan, Terengganu en Johor.

In de staten Kedah, Kelantan, Terengganu en Johor zijn overheidskantoren open van 8.30 tot 18 uur van zondag tot woensdag en van 8.30 tot 16.30 uur op donderdag. Banken in Kelantan en Terengganu zijn open van 9.15 tot 16.30 uur van zondag tot woensdag en van 9.15 tot 16 uur op donderdag. In deze staten is een vrijdag wat een zondag is voor westerse landen.

Warenhuizen, winkelcentra en grotere winkels zijn open van 10 tot 21 of 22 uur, meestal 7 dagen op 7, ook op feestdagen. Winkeleigenaars kunnen uiteraard zelf beslissen om hun winkel op bepaalde dagen of uren te sluiten.

Alle bedrijven zijn gesloten op feestdagen, behalve winkelcentra en sommige dienstverleners die meestal 7 dagen per week open zijn. Houd er rekening mee dat wanneer een feestdag op zondag valt, Maleisiërs in dat geval vrij hebben op maandag.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

Maleisië telt vele feestdagen. Informeer u voor u een zakenreis plant. Meer informatie over de data van feestdagen vindt u hier: https://publicholidays.com.my/

Communicatie

Met een mobiel abonnement kan u bellen, sms'en en data gebruiken. Er zijn twee soorten abonnementen: post- en prepaid. De prijs van een prepaidabonnement start bij RM 5 (€ 1). Op de luchthaven kan u een simkaart kopen. Dat kan ook in een winkel of bij een kiosk van de operator die u heeft gekozen en zelfs in buurtwinkels. Daar kan u eveneens herlaadkaarten kopen. U heeft hiervoor een kopie van uw paspoort nodig en u moet een registratieformulier invullen.

Zowat overal in Maleisië is er snelle 4G LTE mobiele dekking. Voor RM 50 (€ 10) heeft u al een abonnement met 10 GB per maand. Afhankelijk van de serviceprovidor heeft u thuis of op kantoor internetverbindingen met een snelheid tussen 100 Mbit en 1 Gbit vanaf RM 89 (€ 20) per maand voor onbeperkte service.

Niet-Maleisiërs moeten als buitenlander een kleine bijdrage en registratiekosten betalen wanneer ze een postpaidmaandabonnement nemen. Om een abonnement af te sluiten heeft u een kopie van uw paspoort en visum, een bewijs van woonst (adres) en uw betalingsgegevens nodig.

Met brieven of pakjes kan u terecht in een postkantoor in de stad, in een kantoorgebouw of in een winkelcentrum. De postkantoren zijn open van 8.30 tot 17 uur en zijn gesloten op feestdagen.

Nuttige adressen

FIT Kuala Lumpur

Level 33, Ilham Tower
No. 8, Jalan Binjai
50450 Kuala Lumpur
Malaysia
T: +603 40 43 60 90
E: kualalumpur@fitagency.com
De heer Thomas Bernthaler

Ambassade van België in Maleisië

Suite 10-02, 10 th Floor
Menara Tan & Tan
207 Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur
Maleisië
T: +603 21 62 00 25
E: kualalumpur@diplobel.fed.be
http://diplomatie.belgium.be/malaysia/
ZE de h. Pascal Grégoire, Ambassadeur

Ambassade van Maleisië in België

Avenue de Tervueren 414A
1050 Brussel
T: +32 2 776 03 40
E: mwbrussels@kln.gov.my 
www.kln.gov.my/web/bel_brussels/home
HE Mr Dato' Hasnudin Hamzah, Ambassadeur

​Malaysia Belgium Luxembourg Business Council - MBLBG

​B2-G Lorong Selangor,
Pusat Komersial Gaya,
Pusat Bandar Melawati,
53100 Kuala Lumpur - Malaysia
T: +603 41 08 12 82
E: info@mblbc.org
www.mblbc.org
De h. Daniel Pans, Voorzitter

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Maleisië