U bent hier

Exporteren naar China

CORONAVIRUS

UPDATE 03/12/2022

China hanteert nog steeds de nultolerantie of zogenaamde ‘zero-covid’-strategie. Hierdoor heeft het land de verspreiding van het virus op een laag niveau kunnen houden, ook al was dit enkel mogelijk via een beleid van gesloten grenzen gecombineerd met strenge quarantaineregels en reisbeperkingen. Er zijn echter nog steeds lokale uitbraken over heel het land met, naar Chinese normen, vrij hoge aantallen. De gebruikelijke cocktail aan maatregelen volgt keer op keer : plotse lockdowns van hele stadsdelen, massaal testen van de bevolking, quarantaines die tot een maand of meer kunnen duren en binnenlandse reisrestricties. De vaccinatiegraad in China ligt hoog bij de actieve stadsbevolking, maar heel erg laag op het platteland en bij de oudere, zwakkere bevolking. Slechts één op drie 60+'ers zou gevaccineerd zijn, wat aangehaald wordt als hoofdreden waarom China (nog) niet kan afstappen van haar zero Covid beleid. Voor zakenlui blijft het nog steeds erg moeilijk, zo niet onmogelijk, om naar China af te reizen. De zogenaamde circuit breaker (waarbij een luchtvaartmaatschappij een aantal weken geschrapt werd als er teveel besmette passagiers het land ingebracht werden) is weliswaar afgeschaft, wat meer en relatief minder dure vluchten beschikbaar maakt, maar geplande beursbezoeken of ontmoetingen met klanten of prospecten blijven vooralsnog onder voorbehoud dat er net op het verkeerde moment weer niet opnieuw een lokale 'uitbraak' is. Wie toch in China geraakt, mag zich nog steeds verwachten aan een strenge quarantaine van minstens 8 dagen, waarvan de laatste 3 dagen thuis mogen doorgebracht worden mits het lokale 'health committee' akkoord gaat. Hoe lang deze situatie nog zal duren is niet bekend, maar naar verwachting zullen de strenge maatregelen nog een heel eind in 2023 aanhouden. De zelfgekozen isolatie van China begint ook in steeds groter contrast te staan met de versoepelingen in vele andere landen, waar men lijkt te evolueren naar een ‘samen leven’ met het virus. Voor meer informatie verwijzen we naar de website van de Chinese Ambassade.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
Recente wijzigingen van coronamaatregelen in Hong Kong leest u na in dit nieuwbericht.

Commercieel risico (A tot C)
A
C
Commercial risk is B

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in China

Blijf op de hoogte over alles in China

Wil u geen enkel handelsvoorstel, nieuwsbericht of marktstudie missen? Via uw MyFIT account kiest u zelf de landen waarover u op de hoogte gehouden wilt worden.

Maak een MyFIT account aan en stel uw voorkeuren in

Acties en events

Bent u een Belgisch of Europees tech bedrijf dat meer zichtbaarheid zoekt voor zijn high tech producten of services op de Chinese markt? Dan is deze opportuniteit echt iets voor u! U kan een gratis online booth opzetten voor uw bedrijf tijdens de belangrijke China Beijing International High Tech Expo (CHITEC), die zal online staan op de website van het Zhongguancun Platform en de CHITEC Expo van augustus 2022 tot juni 2023. Zo bereikt u met uw producten een breed Chinees publiek. Klik op onderstaande link voor meer informatie over de expo, en hoe u gratis kan deelnemen.

Inschrijven voor deze actie is niet meer mogelijk.

Doelsector
Biotechnologie, electronica, elektro, energie, financiële diensten, ict en machines
Doelmarkt
China
Wanneer
Van maandag 1 augustus 2022 tot vrijdag 30 juni 2023
Waar
Online
Organisatie
Belgian-Chinese Chamber of Commerce (BCECC)
Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw bedrijf in China met betrekking tot gezondheid en farma? Neem dan deel aan deze groepszakenreis van Flanders Investment & Trade in samenwerking met Essenscia en FlandersBio. We bereiden een afsprakenprogramma op maat voor.
Doelsector
Biotechnologie en gezondheid en farma
Doelmarkt
China
Wanneer
Van zondag 14 mei 2023 tot donderdag 18 mei 2023
Waar
Shanghai, Nanjing, Beijing, China
Organisatie
Flanders Investment & Trade, samen met Essenscia en FlandersBio.

Marktstudies

E-commerce boomt in China. Sinds de coronapandemie shoppen Chinese consumenten veel vaker online dan offline. In 2021 steeg de waarde van online retail voor fysieke goederen in China met maar liefst 12% tot een totaal van 10,8 biljoen CNY. Dit komt overeen met 24,5% van alle via retail verkochte consumptiegoederen in China.

Tijdens het laatste decenium heeft de Chinese gezondheidszorg enorme sprongen gemaakt! Getuige daarvan is onder andere de stijging in de levensverwachting die ondertussen de Verenigde Staten overstijgt. Hoe de sector is opgebouwd, welke de belangrijkste spelers zijn en waar de opportuniteiten voor Vlaamse bedrijven zich bevinden, leest u in deze diepgaande marktstudie.

Handelsvoorstellen en aanbestedingen

Nieuws

De jaarlijkse China International Import Expo (CIIE) in Shanghai is één van de meest toonaangevende nationale beurzen met 'import' als thema. Tijdens de editie van 2022 kwamen volgende categorieën aan bod in verschillende beurshallen: uitrusting, automotive, lifestyle, voeding en tuinbouw. Het doel van de beurs is het promoten van de Chinese binnenlandse consumentenmarkt voor buitenlandse bedrijven om zo de consumptie te stimuleren.

Op dinsdag 18 oktober 2022 organiseert het Finexpo secretariaat de Finexpo Day. De nieuwe voorwaarden van de Finexpo-instrumenten worden dan voorgesteld. Finexpo, het comité voor de financiële ondersteuning van de export, biedt financiële steun aan de export van Belgische uitrustingsgoederen en aanverwante diensten.
Het evenement vindt plaats in het Egmontpaleis van 10u15 tot 14u00.