U bent hier

Exporteren naar China

CORONAVIRUS

UPDATE 07/02/2022

China hanteert nog steeds de nultolerantie of zogenaamde ‘zero-covid’-strategie. Hierdoor heeft het land de verspreiding van het virus op een laag niveau kunnen houden, ook al was dit enkel mogelijk via een beleid van gesloten grenzen gecombineerd met strenge quarantaineregels en reisbeperkingen. In het najaar waren er echter lokale uitbraken, nu ook door de omikron-variant, in verschillende steden (oa. Xi’an, Tianjin, Hangzhou) met, naar Chinese normen, vrij hoge aantallen. De gebruikelijke cocktail aan maatregelen volgde: plotse lockdowns van hele stadsdelen, massaal testen van de bevolking, quarantaines die tot een maand of meer kunnen duren en binnenlandse reisrestricties. De overheden waren zo mogelijk nog strikter dan anders wegens de naderende Olympische Winterspelen in Beijing. Het Chinese Nieuwjaar bracht niet de gebruikelijke volksverhuizing op gang omdat de mensen werden afgeraden om familie te bezoeken in andere delen van het land. De vaccinatiegraad in China ligt hoog, maar alles wijst op een veel lagere doeltreffendheid van de Chinese vaccins in vergelijking met de Westerse. Even was er sprake om het BioNTech vaccin via een lokale partner ook in China op de markt te brengen, maar dit lijkt van de baan. Het blijft nog steeds erg moeilijk, zo niet onmogelijk, om naar China af te reizen. Gewone zakenreizen voor beursbezoeken of ontmoetingen met klanten of prospecten blijven vooralsnog uitgesloten. Dat ligt niet enkel aan de strenge inreisbeperking maar ook aan de beperkte en frequent wisselende vluchtschema's (schrappingen, wijzigingen) van de luchtvaartmaatschappijen. De Chinese overheid hanteert sinds 2020 het zogeheten ‘circuit-breaker’-mechanisme. Deze maatregel legt op dat vliegtuigmaatschappijen op wiens vluchten passagiers, ondanks alle voorafgaande testen, toch besmet toekomen in China, voor 2 of meer weken worden ‘geschorst’. Hierdoor moeten alle passagiers op de getroffen (al schaarse) vluchten overgeboekt worden en stijgen bovendien de prijzen ook nog eens. Wie toch in China geraakt, mag zich nog steeds verwachten aan een strenge quarantaine van 2 à 3 weken in een door de overheid aangewezen hotel, al dan niet gevolgd door thuisquarantaine. Hoe lang deze situatie nog zal duren is niet bekend, maar naar verwachting zullen de strenge maatregelen nog een heel eind in 2022 aanhouden. De zelfgekozen isolatie van China begint ook in steeds groter contrast te staan met de versoepelingen in vele andere landen, waar men lijkt te evolueren naar een ‘samen leven’ met het virus.
Voor meer informatie verwijzen we naar de website van de Chinese Ambassade.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

Commercieel risico (A tot C)
A
C
Commercial risk is B

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in China

Blijf op de hoogte over alles in China

Wil u geen enkel handelsvoorstel, nieuwsbericht of marktstudie missen? Via uw MyFIT account kiest u zelf de landen waarover u op de hoogte gehouden wilt worden.

Maak een MyFIT account aan en stel uw voorkeuren in

Acties en events

Flanders Investment & Trade zal deelnemen aan 'CMEF/Intelligent Health Shanghai', een beurs en conferentie voor medische en gezondheidstechnologie.

Inschrijven voor deze actie is niet meer mogelijk.

Doelsector
Gezondheid en farma
Doelmarkt
China
Wanneer
Van zondag 21 augustus 2022 tot woensdag 24 augustus 2022
Waar
Shanghai, China
Organisatie
Flanders Investment & Trade
Ook in 2022 tekent Flanders Investment & Trade present op de 'China International Logistics and Supply Chain Fair' in Guangzhou. Het is dé topbeurs qua logistieke industrie, waarbij alle grote namen op senior level aanwezig zijn. De logistieke sector blijft in China een sector waar we op lange termijn opportuniteiten en groeipotentieel zien.
Doelsector
Logistiek en transport
Doelmarkt
China
Wanneer
Van donderdag 22 september 2022 tot zaterdag 24 september 2022
Waar
Shenzhen, China
Organisatie
Flanders Investment & Trade

Marktstudies

Trademarks (handelsmerken) zijn uiterst belangrijk voor ondernemers over de hele wereld! In China hanteert men het “First to File” systeem: wie een handelsnaam het eerst registreert, verkrijgt het gebruiksrecht. Dit en nog veel meer staat te lezen in deze marktstudie: over het belang, formaliteiten en de gevolgen bij ontbreken of laattijdige registreren van een intellectueel eigendom. Met vragen over Trademarks in China kan u ook terecht bij de IPR SME Helpdesk. Een dienst die vanuit de Europese Unie kmo's op weg zet naar een effectieve bescherming van hun intellectueel eigendom. De informatie en de diensten zijn gratis en omvatten jargonvrij, eerstelijns en vertrouwelijk advies over intellectuele eigendom en aanverwante kwesties. 

De Chinese cosmeticamarkt bezet de tweede plaats op de wereldranglijst en kent jaar na jaar een belangrijke groei van ongeveer 14%. Reden hiervoor zijn onder andere het groeiende aantal cosmeticagebruikers, een doorgedreven promotie van de producten waarin culturele elementen worden verweven en een duidelijke focus op de jongere generatie als klant. De verdere uitbouw en ontwikkeling van de verkoopkanalen, zowel online als offline, drijven de verkoop verder op. Deze marktstudie  belicht hoe het aanbod aan binnenlandse en buitenlandse producten samengesteld is en via welke kanalen deze naar de consument worden gebracht.

Handelsvoorstellen en aanbestedingen

Nieuws

Begin 2022 heeft China te kampen met een serieuze uitbraak van het Covid-19 virus. Gedurende 2 jaar heeft het land de verspreiding van het virus kunnen tegenhouden door strenge maatregelen te handhaven maar op dit moment stijgt het aantal besmettingen zeer sterk over heel het grondgebied en lijkt het doel van de overheid, een nultolerantie of zero-cases, verder weg dan ooit. Er komen steeds meer lockdowns van woongebieden en kantoren, hetgeen ook de ongerustheid bij de bevolking doet toenemen. Het inkomende vliegverkeer is nog steeds aan banden gelegd en voor diegenen die toch China binnenraken, wacht een lange en strenge quarantaine.

De economie van Hongkong is sterk afhankelijk van de economie van het Chinese Vasteland. Toen de Chinese economie in het eerste kwartaal 2021 groeide kon Hongkong daar mee van profiteren. Het tweede en derde kwartaal vielen echter tegen door verstrengde regelgeving op verschillende gebieden, nieuwe COVID-19 infectiehaarden en het Evergrande vastgoeddrama. Dit liet zich alvast voelen in de beursindex van Hongkong.