U bent hier

Exporteren naar China

CORONAVIRUS

UPDATE 26/08/2021

Gedurende de eerste helft van 2021 werden in China amper nieuwe besmettingen gemeld en leek de situatie goed onder controle. In juli waren er echter twee -naar Chinese normen grote- uitbraken, in de stad Nanjing en in de provincie Henan, dit keer met de meer besmettelijke deltavariant. Deze uitbraken verspreidden zich snel naar andere delen van het land en leidden tot de grootste opflakkering van de epidemie sinds de start ervan eind 2019. Opnieuw werden snel ingrijpende maatregelen doorgevoerd (testen, isoleren, quarantaine en strenge beperkingen op verplaatsingen) met als resultaat dat eind augustus deze opflakkering weer bezworen lijkt. Daarmee is China het eerste land dat een uitbraak met de deltavariant de kop heeft kunnen indrukken. In tegenstelling tot de Westerse landen, zet de Chinese overheid nog steeds in op nultolerantie tegenover het virus ("zero-tolerance approach"). Dit komt uiteraard met een enorme kost, niet alleen maatschappelijk (denk aan alle beperkingen die worden opgelegd) maar ook economisch. Zelfs bij 1 of 2 besmettingen worden complete haventerminals (bv recent in Ningbo) of luchthavens (Nanjing) stilgelegd. Dit leidt uiteraard tot verstoringen in het transport van personen en goederen. Ook het internationale containerverkeer blijft zware hinder ondervinden. Als gevolgd van deze politiek blijven ook de buitengrenzen zo goed als gesloten voor verkeer vanuit andere landen. In de praktijk blijft het dus uiterst moeilijk voor buitenlanders om naar China af te reizen of terug te keren. Gewone zakenreizen voor beursbezoeken of ontmoetingen met klanten of prospecten blijven vooralsnog uitgesloten. Dat ligt niet enkel aan de strenge inreisregels maar ook aan de beperkte en frequent wisselende vluchtschema's (schrappingen, wijzigingen) van de luchtvaartmaatschappijen. Wie toch in China geraakt, mag zich nog steeds verwachten aan een strenge quarantaine van 2 à 3 weken in een door de overheid aangewezen hotel, al dan niet gevolgd door thuis-quarantaine. Deze maatregelen verschillen van stad tot stad en zullen naar ieders verwachting waarschijnlijk aanhouden tot minstens de Olymische Winterspelen in Beijing in februari 2022. Voor meer informatie verwijzen we naar de website van de Chinese Ambassade.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

Commercieel risico (A tot C)
A
C
Commercial risk is C

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in China

Blijf op de hoogte over alles in China

Wil u geen enkel handelsvoorstel, nieuwsbericht of marktstudie missen? Via uw MyFIT account kiest u zelf de landen waarover u op de hoogte gehouden wilt worden.

Maak een MyFIT account aan en stel uw voorkeuren in

Acties en events

Uw gezondheid en veiligheid primeren. Dit event gaat door onder voorbehoud van de evolutie van COVID-19. Food & Hotel China (FHC) is de grootste vakbeurs voor voeding en dranken in China. Alle takken uit de voedselindustrie komen hier samen en het brengt u direct in contact met Aziatische/Chinese importeurs en distributeurs.

Inschrijven voor deze actie is niet meer mogelijk.

Doelsector
Voeding en dranken
Doelmarkt
China
Wanneer
Van dinsdag 9 november 2021 tot donderdag 11 november 2021
Waar
Shanghai, China
Organisatie
Flanders Investment & Trade
Het China Healthcare Summit is het belangrijkste healthcare event van China. De hybride beurs vindt plaats van 16 tot 19 November 2021 in Shanghai en online.

Inschrijven voor deze actie is niet meer mogelijk.

Doelsector
Gezondheid en farma
Doelmarkt
China
Wanneer
Van dinsdag 16 november 2021 tot vrijdag 19 november 2021
Waar
Shanghai & Online, China
Organisatie
Flanders Investment & Trade, samen met Agio Capital, AWEX en Biowin.

Marktstudies

Ons FIT kantoor in Sjanghai heeft een studie gemaakt over de gezondheid en voedingssupplementen sector in China. In deze marktstudie vindt u een overzicht en meer informatie over de verkoopkanalen, de reglementeringen alsook de belangrijkste spelers in deze sector.

Handelsvoorstellen en aanbestedingen

Saladplate is een belangrijk online platform en groothandelmarkt waarop producenten van voedsel, dranken en horecaproducten kunnen verkopen aan importeurs, distributeurs en agenten op de lokale markt in verscheidene Aziatische landen.

Het platform werd in 2020 opgericht door Informa markets, de grootste organisator van handelsbeurzen in Azië. Informa heeft een database met meer dan 400.000 aankopers.

In de maand november van dit jaar organiseert Saladplate een hybride evenement waarbij chocolade uit verscheidene landen zal worden voorgesteld aan aankopers uit verschillende landen in Azië.

Saladplate heeft België uitgenodigd om deel te nemen aan dit evenement, een uitnodiging waarop we graag ingaan.

We roepen Vlaamse chocoladefabrikanten en -exporteurs met interesse in Azië (vooral Greater China en Zuidoost Azië) bij deze dan ook op om zich kandidaat te stellen voor deelname aan het evenement. 

Nieuws

De economie van Hongkong is sterk afhankelijk van de economie van het Chinese Vasteland. Toen de Chinese economie in het eerste kwartaal 2021 groeide kon Hongkong daar mee van profiteren. Het tweede en derde kwartaal vielen echter tegen door verstrengde regelgeving op verschillende gebieden, nieuwe COVID-19 infectiehaarden en het Evergrande vastgoeddrama. Dit liet zich alvast voelen in de beursindex van Hongkong.

Het is intussen meer dan een jaar geleden dat de eerste berichten verschenen over een nieuw onbekend virus dat was opgedoken in de stad Wuhan. Het vervolg is gekend en na enkele strenge lockdowns, reisbeperkingen en een doorgedreven opsporings- en testbeleid, is China er in geslaagd de epidemie rond maart-april 2020 een halt toe te roepen. Het land blijft echter uiterst beducht voor een nieuwe uitbraak en wil dit dan ook kost wat kost vermijden. Telkens er nieuwe besmettingen worden vastgesteld -hoe gering ook- worden lokaal strikte maatregelen afgekondigd.