U bent hier

China in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 25/08/2020

China blijft beducht voor een nieuwe uitbraak en zal een tweede golf kost wat kost willen vermijden. Verkeer van en naar China blijft erg moeilijk, de buitengrenzen blijven nagenoeg gesloten en er is veel controle bij binnenlandse verplaatsingen door middel van temperatuurchecks, QR health codes, contact tracing enz. Dit maakt het voor buitenlanders nog steeds quasi onmogelijk om naar China te reizen wat het zakendoen uiteraard belemmert. Op 13 augustus werd aan de in China aanwezige Belgische autoriteiten meegedeeld dat Belgische staatsburgers die in het bezit zijn van een geldige Chinese verblijfsvergunning van de categorie werk, persoonlijke zaken of gezinshereniging, voortaan gratis een nieuwe visumaanvraag kunnen indienen bij de Chinese Ambassade in België. Naast België, heeft China zijn grenzen heropend voor burgers van 35 andere Europese landen. Contacteer de Chinese Ambassade in Brussel voor meer informatie. Meer informatie is beschikbaar op de website van de Chinese Ambassade in het Frans en in het Chinees.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Volksrepubliek China
Hoofdstad
Beijing (20 miljoen inwoners)
Oppervlakte
9.596.961 km² (= 314 x België)
Aantal inwoners
1,35 miljard
Staatshoofd
President Xi Jinping
Regeringsleider
Premier Li Keqiang
Taal
Chinees (Mandarijns)
Munt
Chinese Yuan - Renminbi Wisselkoers
Belangrijke steden
Shanghai (24 miljoen inwoners), Chongqing (28 miljoen), Tianjin (13 miljoen), Guangzhou (13 miljoen), Shenzhen (11 miljoen), Wuhan (10 miljoen), Dongguan (9 miljoen), Chengdu (14 miljoen), Suzhou (11 miljoen)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
13.608 miljard USD (543 miljard USD in België)
BBP/Capita
9.771 USD (47.472 USD in België)

Economische vooruitzichten

Onder invloed van de eurozonecrisis, de economische situatie in de VS en de daaruit voortvloeiende daling van de Chinese export en de grote overcapaciteit na massale investeringen in nieuwe fabrieken nam de groei van de Chinese economie sedert 2011 langzamerhand af om slechts 9,3% te halen in 2011, met moeite 7,8% in 2012, 7,7 % in 2013, 7,4 % in 2014, 6,9 % in 2015 en 6,7 % in 2016, de laagste groei van de voorbije 25 jaar en dus even wennen dat de ‘double digit’ groei er niet meer in.

In 2017 was er echter terug een lichte groei naar 6,9 %, voornamelijk dankzij de dienstensector en de infrastructuur sector.

China heeft ondertussen een reeks hervormingen in de financiële sector, op de arbeidsmarkt en in het belastingsysteem ingevoerd. Ook zal de Chinese economie sterker moeten leunen op binnenlandse bestedingen en minder op buitenlandse investeringen, en de dienstensector zal langzamerhand de rol van groeimotor moeten overnemen van de industrie. Die zullen de economie op termijn een stabielere en meer duurzame basis geven, weliswaar met een lagere groei, de zogenaamde "new normal".

Voor de komende jaren voorziet de Chinese overheid een groei van 6,9 tot 6,7% aangezien de export en de investeringen wel wat vertragen in groei doch sterk blijven. Het Belt and Road initiatief zal de handel en investeringen doen verhogen. Doch de noodzakelijke maatregelen om het financieel schuldenrisico in te dijken samen met de maatregelen om de luchtverontreiniging aan te pakken zullen wegen op de groei en kunnen ervoor zorgen dat de vooropgestelde groei niet zal worden gehaald.

Het is wel hoopgevend dat ondertussen de dienstensector, die vooral door de binnenlandse consumptie wordt gedreven de belangrijkste groeimotor bleef. Het gezinsinkomen van de Chinese consumenten blijft immers groeien wat zich vertaalt in een hogere levensstandaard en een vraag naar diensten en ervaringen zoals toerisme, opvoeding, gezondheidszorg en vrijetijdsbesteding. Daardoor blijft het aandeel van de diensten in het bnp stijgen en bedraagt in 2017 51,6 % van het bnp.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in China