U bent hier

China in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 06/01/2021

China blijft beducht voor een nieuwe uitbraak en zal dit kost wat kost willen vermijden. Verkeer van en naar China blijft erg moeilijk, de buitengrenzen blijven nagenoeg gesloten en er is veel controle bij binnenlandse verplaatsingen door middel van temperatuurchecks, QR health codes, contact tracing enz. De Chinese autoriteiten hebben besloten dat vanaf 5 november de Chinese Ambassade in Brussel geen "Health Declaration Certificate" meer zal afleveren. Zelfs indien reizigers in het bezit zijn van een geldig visum dat vóór deze datum is afgeleverd of beschikken over een geldige Chinese verblijfsvergunning voor het werk/persoonlijke zaken/familiehereniging. Dit betekent in de praktijk dat deze reizigers niet meer kunnen afreizen naar China. Meer informatie kan u terugvinden op de website van de Chinese Ambassade.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Volksrepubliek China
Hoofdstad
Beijing (21,5 miljoen inwoners)
Oppervlakte
9.596.961 km² (= 314 x België)
Aantal inwoners
1,4 miljard
Staatshoofd
President Xi Jinping
Regeringsleider
Premier Li Keqiang
Taal
Chinees (Mandarijns)
Munt
Chinese Yuan - Renminbi Wisselkoers
Belangrijke steden
Shanghai (24 miljoen inwoners), Chongqing (31 miljoen), Tianjin (16 miljoen), Guangzhou (15 miljoen), Shenzhen (13 miljoen), Wuhan (11 miljoen), Dongguan (9 miljoen), Chengdu (17 miljoen), Suzhou (11 miljoen)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
14.280 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
10.217 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

De Chinese economie heeft aanzienlijke gevolgen ondervonden van de wereldwijde crisis gelinkt aan het Covid-19 virus. Toch ziet het ernaar uit dat China, als enige ter wereld, ook voor 2020 een groei zal kunnen neerzetten van ongeveer 2%, met een BBP van meer dan 100 triljoen CNY.
Voor 2021 wordt een groei van 7,9% verwacht. 

Dankzij de zeer strenge maatregelen die China doorvoerde, kon het land vrij snel de Covid-19 crisis onder controle krijgen en de productie hervatten. Daarnaast werden ook macro-economische stimulansen en openbare investeringen doorgevoerd. Privé-investeringen en consumptiecijfers zitten duidelijk terug in de lift.
In 2020 bevestigde China haar wens om de markteconomie te versterken en de markt van de groei-ondernemingen te hervormen : 5G, ultra-high voltage grids, intercity hogesnelheidstreinen, internet healthcare, online education, intelligent tourism en intelligent sports maken daar een integraal deel van uit.
De digitale economie bedraagt inmiddels bijna 40%  van het bruto BBP; 
Daarnaast krijgen ook de verdere ontwikkeling van focuspunten zoals Shenzhen, Pudong Shanghai, en Hainan de nodige aandacht.

Op 15 mei 2020 maakte China haar “Dual Circulation Strategy” bekend. Daarbij ligt het zwaartepunt op de binnenlandse circulatie/consumptie, maar met parallel daaraan ook de uitbouw van de internationale circulatie. De binnenlandse markt zal m.a.w. de komende jaren centraal staan.

China zal in de nabije toekomst zeker ook nog rekening moeten houden met een anti-Chinees Amerikaans beleid, mogelijke verwijten in het kader van de verspreiding van het Coovid-19 virus, tekenen van decoupling en globaal protectionisme.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in China