U bent hier

China in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Volksrepubliek China
Hoofdstad
Beijing (21,886 miljoen inwoners)
Oppervlakte
9.596.961 km² (= 314 x België)
Aantal inwoners
1,4 miljard
Staatshoofd
President Xi Jinping
Regeringsleider
Premier Li Keqiang
Taal
Chinees (Mandarijns)
Munt
Chinese Yuan - Renminbi Wisselkoers
Belangrijke steden
Chongqing (32,1 milj), Shanghai (24,9 milj), Beijing (21,8 milj), Chengdu (21,2 milj), Guangzhou (18,8 milj), Shenzhen (17,6 milj), Tianjin (13,7 milj), Wuhan (13,65 milj), Xian (13,2 milj)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
17.963 miljard USD (583 miljard USD in België)
BBP/Capita
12.720 USD (49.927 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

De Chinese economie heeft aanzienlijke gevolgen ondervonden van de wereldwijde crisis gelinkt aan het Covid-19 virus. Dankzij de zeer strenge maatregelen die China doorvoerde, kon het land aanvankelijk vrij snel de Covid-19 crisis onder controle krijgen en de productie hervatten. 

Nu blijkt echter dat, ondanks deze zeer strenge maatregelen om consequent het zero-Covid beleid te handhaven, systematisch nieuwe haarden van Covid besmettingen blijven opduiken, vooral sinds de komst van de Omicron variant. Dat betekent telkens weer min of meer kortstondige lockdowns, reisbeperkingen, enz., met uiteraard ook een impact op productie, logistiek en consumptie.

Toch slaagde China er ook in 2021 in om een BBP van 114,367 triljoen CNY neer te zetten, wat een groei betekende van 8,1 %. De economische groei van China zou in 2022 vertragen naar tussen de 2,2 en 4,1 procent. Het gemiddelde voorspelde groeicijfer komt uit op 3,2 procent dit jaar. Dat komt door een aantal factoren, waaronder het  “Zero COVID”-beleid en een kredietcrisis die de vastgoedmarkt parten speelt.

De meeste voorspellingen zijn sowieso al lager dan het officiële doel van de regering: China kondigde eerder dit jaar aan dat het een groei van 5,5 procent probeert na te streven. Het is echter niet allemaal kommer en kwel. Diezelfde economen spreken ook van een mogelijk herstel in het vierde kwartaal van 2022 vooral ingegeven door een heropleving van de autoverkoop en -productie,  investeringen in infrastructuur en opverende productie van de verwerkende industrie. De vastgoedmarkt en de detailhandel blijven echter achter op de verwachtingen.

Het gemiddelde voorspelde groeicijfer voor 2023 is 4,9 procent. Het jaar erop zou dat nog zakken naar 4,7 procent. Terwijl dit in vergelijking met bijvoorbeeld Europa niet slecht klinkt, is het toch een trendbreuk met de forse groei van de afgelopen jaren.

China gaat verder in de versterking van de markteconomie en de hervorming van de markt van de groei-ondernemingen: 5G, ultra-high voltage grids, intercity hogesnelheidstreinen, internet healthcare, online education, intelligent tourism en intelligent sports maken daar een integraal deel van uit.
De digitale economie bedraagt inmiddels bijna 40% van het bruto BBP en bereikt tegen 2025 waarschijnlijk maar liefst 50%.

Toch laat de aanslepende pandemie zich steeds duidelijker voelen: 

In maart 2022 bedroeg de stedelijke werkloosheidsgraad 5,8%. In november 2022 zakte dit lichtjes naar 5,5%.

De zwaarst getroffen industrieën worden sinds kort gedeeltelijk ondersteund door de lokale overheden, alhoewel dit telkens beperkt is en erg plaatselijk bepaald.

In april 2022 kondigde de Centrale Overheid bijkomende maatregelen aan om de consumptie te stimuleren, met name een bevorderde consumptie van commodity goods, cleantech, duty free, auto-aankoop etc. Verder kunnen bedrijven genieten van gedaalde intrestvoeten bij de bank, verlaagde overheidstaksen, verminderde sociale bijdragen en meer steunkrediet.

BBP per capita in 2021 bedroeg 80976 CNY, wat een groei van 8% betekende t.o.v. het jaar daarvoor. Tegen het einde van 2022 zou het BBP per capita 11.800 USD moeten bereiken.

De op 15 mei 2020 bekendgemaakte “Dual Circulation Strategy”, met zwaartepunt op de binnenlandse circulatie/consumptie, maar met parallel daaraan ook de uitbouw van de internationale circulatie blijft verder doorgezet. De binnenlandse markt staat m.a.w. ook de komende jaren centraal.

Daarbij zijn de 5 grote polen: de Changjiang River Delta (Shanghai, enz.), de Pearl River Delta (Shenzhen, Guangzhou, enz.), Beijing-Tianjin-Hebei, Chongqing-Chengdu en de Centrale Delta (Wuhan-Changsha-Nanchang).

China zal in de nabije toekomst zeker ook nog rekening moeten houden met een anti-Chinees Amerikaans beleid, tekenen van decoupling en globaal protectionisme en vooral van het feit dat de rest van de wereld lijkt over te gaan naar een economie die 'leeft met het virus', terwijl China door haar 'zero Covid beleid' geïsoleerd raakt, met amper toegang voor zakenlui.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in China