U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Voeding & dranken en agro-industrie

In 2019 vertegenwoordigde deze sector 9,7% van het Braziliaanse bnp met een totale waarde van 699 miljard BRL. Voeding is daarbij goed voor 562,9 miljard BRL, het segment dranken voor 137 miljard BRL.

Soja, runds- en kippenvlees en koffie zijn dan ook de voornaamste producten van het land voor zowel nationale consumptie als export. België is vooral bekend als exportbestemming van bevroren en niet-bevroren sinaasappelsap, maar ook koffiebonen en soja worden in groten getale naar ons land uitgevoerd.

De voedingssector is een belangrijke werkgever en zorgt voor een directe tewerkstelling van 1,61 miljoen mensen en omvat 35,7 duizend bedrijven.

Tot slot is de biersector met een jaarlijks volume van 14,1 miljard liter, vooral gericht op de lokale markt, een belangrijke sector. AB-Inbev heeft een marktaandeel van tussen de 65 en 70%.

Bronnen: ABIA, FAO, MDIC

ICT

In 2019 vertegenwoordigde de ICT-sector (IT, telecom en communicatietechnologie) 479,1 miljard BRL of 7% van het Braziliaanse bnp en zal naar verwachting 10,7% van het bnp bereiken in 2022. Op wereldniveau heeft Brazilië de 7de grootste interne ICT-markt.     

Enkele actuele cijfers over deze sector:

 • De sector recupereert zich snel na de economische crisis van 2015/16. In 2018 bedroeg de reële groei 2,5%.
 • Het land telde in december 2018 229,2 miljoen GSM's, dit komt neer op een densiteit van 109 GSM's per 100 inwoners.
 • In 2018 was de sector goed voor 1,52 miljoen jobs.

De fintech-sector vormt een belangrijk segment binnen IT. De Braziliaanse banksector investeert constant in technologische innovatie om de veiligheid (en de snelheid) van hun operaties te verzekeren. Aangezien Brazilië ook een grote producent is van agrarsiche producten, is ook AgTech een zeer belangrijke sector met nog vele mogelijkheden. Vooral op vlak van connectiviteit op de (afgelegen) velden, kan er in Brazilië nog heel wat gerealiseerd worden. 

Over het internetgebruik informeert een studie van TIC Domicílios uit 2019 het volgende:

 • 70% van de populatie maakt gebruikt van het internet, dit betekent 126,9 miljoen gebruikers. 
 • Ook 48% van de laagste sociale klassen (D en E) heeft toegang tot het internet
 • Van de gebruikers, maakt 48% gebruik van een online service zoals de vervoersapplicaties, streaming services of apps om maaltijden te bestellen.

Bronnen: Brasscom, FEBRABAN

Infrastructuur & logistiek

De nood aan modernisering van de logistieke infrastructuur blijft nog altijd groot en zal gedurende de volgende jaren een van ’s lands belangrijkste focussectoren zijn om de economie en de internationale competitiviteit een boost te geven.

Brazilië is, met een oppervlakte 279 keer zo groot als België en met een kustlijn van bijna 7500 kilometer lang, een heel belangrijke toegangspoort voor (Vlaamse) bedrijven tot Latijns-Amerika. Brazilië telt 37 publieke havens, 42 private haventerminals en 3 havencomplexen die vallen onder het bewind van een concessiehouder uit de privésector. 

In 2016 werd het Programma Partners in Investeringen (PPI) gelanceerd. Dit programma moet de publiek-private samenwerking en het privatiseringsplan enerzijds stimuleren, maar ook de rol van de Staat als regulator anderzijds versterken.

De havens zijn van fundamenteel belang voor de binnenlands en buitenlandse handel van Brazilië. In 2019 passeerden er 134 miljoen ton aan goederen in de haven van Santos, dit betekent een stijging van 0,6% ten opzichte van het jaar er voor. Het is vanzelfsprekend dat met deze cijfers de haven het statuut van grootste haven van Latijns-Amerika bleef behouden. De havenwet die in 2013 goedgekeurd werd, voorziet een modernisering van de havens en een aanpassing van de wetgeving op private terminals, zodat die nu ook goederen van verschillende bedrijven kunnen verwerken (en niet enkel hun eigen goederen). Dit zorgt naast een grotere concurrentie tussen de terminals voor schaalvoordelen voor de private terminals.

Naar het voorbeeld van vorige succesvolle concessies van Braziliaanse luchthavens, kondigde de regering in 2019 nieuwe privatiseringen in deze sector aan. Deze nieuwe privatiseringen moeten zorgen voor een sneller tempo van vernieuwingen om zo de toestroom van passagiers en cargo beter op te kunnen vangen op korte en middellange termijn.

Bronnen: CODESP, ANTAQ, PPI

Meer weten

 • www.ppi.gov.br - Informatie over het Programma Partners in Investeringen 

Levensmiddelenindustrie

Het aantal geïmporteerde voedingsmiddelen dat vooral wordt verkocht in supermarkten en in gespecialiseerde ‘importwinkels’ is dan ook gestegen. De tendens dat de grote supermarkten zelf meer rechtstreeks gaan importeren zonder tussenkomst van een lokale importeur of groothandelaar, wordt verdergezet.

Door de stijgende concurrentie tussen de supermarktketens vormen de private labelproducten een almaar belangrijker segment. In eerste fase waren de private label producten vooral van binnenlandse oorsprong. Door de uitbreiding van dit segment wordt momenteel gestart met het aanbieden van ingevoerde producten onder private label. De producten van Carrefour en Pão de Açúcar zoals cornflakes, koekjes, chocolade, pralines, e.a. zijn zeer opvallend onder meer dankzij innovatieve verpakkingen.

Er is nog te weinig aanbod van Belgische voedingsproducten in de Braziliaanse winkels, dit in tegenstelling tot Franse, Nederlandse of Duitse producten. Behalve diepvriesgroenten en -frieten, chocolade, koekjes en bier zijn er voorlopig weinig andere producten uit Vlaanderen beschikbaar.

Het aanbod 'organische' producten stijgt de laatste jaren merkbaar.

De verpakkingen van de geïmporteerde voedingsmiddelen zien er meestal aantrekkelijker uit dan de producten uit het lokale aanbod. Een belangrijke markt is dus ook de verpakkingsindustrie. Door het warme klimaat en de grote afstanden zijn de producten sterk onderhevig aan klimaatschommelingen. Gezien de hogere kwaliteitseisen van de consument en het feit dat de lokale verpakkingsindustrie niet op een technologisch hoogstaand peil werkt, is er ruimte voor hoogtechnologische verpakkingen.

Gezondheidssector en medische sector

De gezondheidszorg is in Brazilië, gezien de omvang en de groeiende bevolking, onderontwikkeld. In de grootsteden worden de meest hoogtechnologische technieken toegepast. Brazilië staat bijvoorbeeld aan de wereldtop op het gebied van hartchirurgie. Die is echter maar toegankelijk voor een klein deel van de bevolking en deels afwezig in andere gebieden. De lokale sociale zekerheid blijft precair.

Registratie geneesmiddelen

Registratie van nieuwe medicijnen is een complexe administratieve procedure. Het duurt meestal minimum 1,5 jaar vooraleer het product gecommercialiseerd kan worden. Anvisa (Agência Nacional de Vigilência Sanitária), het overheidsorgaan verantwoordelijk voor registraties, wil dat dit transparanter en efficiënter wordt. De overheid wil bovendien meer buitenlandse investeringen aantrekken, voornamelijk in het ontwikkelen en produceren van nieuwe moleculen.

De aanvraag moet altijd ingediend worden door een lokaal bedrijf. Als de aanvraag door de importeur gebeurt, krijgt die ook de exclusiviteit (in de deelstaten waar de aanvraag is goedgekeurd) op de producten die op zijn aanvraag geregistreerd worden. De standaardperiode bedraagt 5 jaar. Voor verschillende producten en/of verschillende deelstaten kan een Belgisch bedrijf met verschillende importeurs werken.

Er wordt aangeraden de registratie in eigen naam te laten gebeuren. Dit kan via een lokaal dochterbedrijf of via consultants die entiteiten opzetten om voor klanten producten te registreren die dan de facto eigenaar zijn van deze registratie. Dit laat u toe om als nodig van importeur te veranderen zonder dat de registratie opnieuw moet gebeuren of u de ‘ex-importeur’ hoge fees moet betalen om de importdocumenten in orde te brengen.

Volgende documenten zijn vereist tijdens de registratieprocedure:

 • Productregistratie in land van oorsprong
 • Kopie van registratiedocument van importeur en eventueel gezondheidscertificaat
 • Product technisch verslag (bula) inclusief:
  • Algemene data
  • 'Farmacodynamische’ gegevens
  • Productie- en kwaliteitscontrole
  • Verslag met indicaties, contra-indicaties en waarschuwingen
 • Attest van het officieel organisme van land van oorsprong dat verklaart dat de producent de normen qua productie en controle volgt
 • Voorstel van verpakking en bijsluiter
 • Importlicentie van importeur (federale overheid)
 • Importlicentie medische producten (deelstaat)
 • Bewijs van betaling
 • Attest van best practices 

Alle documenten die niet in het Portugees zijn, moeten vertaald worden.

 

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Brazilië