U bent hier

Brazilië in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Federale Republiek Brazilië
Hoofdstad
Brasilia (4,155 miljoen inwoners)
Oppervlakte
8.515.770 km² (= 278,95 x België) (= 279 x België)
Aantal inwoners
203 miljoen (volkstelling 2022)
Staatshoofd
President Luiz Inácio Lula da Silva
Regeringsleider
President Luiz Inácio Lula da Silva
Taal
Portugees
Munt
Real (BRL) Wisselkoers
Belangrijke steden
São Paulo (21,066 miljoen inwoners), Rio de Janeiro (12,902 miljoen), Belo Horizonte (5,716 miljoen), Fortaleza (3,880 miljoen), Recife (3,739 miljoen)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
1.920 miljard USD (583 miljard USD in België)
BBP/Capita
8.918 USD (49.927 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

Economische vooruitzichten

De Braziliaanse economie herstelde zich meer dan verwacht in het eerste kwartaal van 2023, aangedreven door een bloeiende landbouwsector. Het bruto binnenlands product (bbp) groeide in de drie maanden tot en met maart met 1,9% na een herziene daling van 0,1% in het voorgaande kwartaal, zo blijkt uit gegevens van het statistiekbureau van de overheid, het IBGE.

Brazilië staat volgens specialisten aan het begin van een positieve cyclus: gunstige internationale omstandigheden, afnemende inflatie en rentetarieven, en een constructiever politiek klimaat. Met betrekking de gunstige internationale omstandigheden, verwijzen specialisten vooral naar de heropening van China. Hierdoor neemt de Braziliaanse export van sojabonen en suiker een hoge vlucht, tot een record van bijna 340 miljard dollar in de afgelopen maanden. Wat betreft de inflatie blijkt uit de meest recente gegevens dat de verbetering van het traject van de belangrijkste prijsindices in het land verrassend gunstig is geweest, zodat het proces van desinflatie in de Braziliaanse economie in het laatste kwartaal werd geaccentueerd. Na 2023 te zijn begonnen met een gecumuleerd hoogste punt in twaalf maanden van 5,8%, versterkte haar vertragingstraject, zodat dit percentage in mei 2023 al 3,9% bedroeg. Volgens de nieuwe projecties van de Grupo de Conjuntura daalde de verwachte inflatie voor 2023 van 5,6% in maart tot 4,95% in juli.  

Tot slot zijn er ook op politiek vlak redenen voor optimisme. Hoewel Lula III een minder geduldige, meer dogmatische leider lijkt te zijn dan Lula I, worden de linkse neigingen van president Luiz Inacio da Silva getemperd door een centrumrechts congres. De in Juli 2023 door het congres goedkeurde belastinghervorming is hier een voorbeeld van. Een dergelijke hervorming - eerder geprobeerd door verschillende vorige administraties zonder succes - is een belangrijke stap in Lula's plan om de groei verder te stimuleren. De financiële markt reageerde alleszins positief op de goedkeuring door het congres, waarbij de Braziliaanse real meer dan 1% sterker werd ten opzichte van de dollar en de benchmarkaandelenindex Bovespa (.BVSP) met 1,65% steeg.

Wisselkoers

De Braziliaanse munt zal op korte termijn waarschijnlijk enige steun genieten van de snellere economische groei en vooruitgang op het gebied van hervormingen. De real waardeerde in juni’23 tot zijn sterkste niveau in een jaar nadat verschillende prognoses werden verbeterd en belangrijke fiscale veranderingen voorgesteld door de regering van president Luiz Inacio Lula da Silva vooruitgang boekten in het congres. Volgens de gemiddelde schatting van 26 valuta-analisten die tussen 30 juni en 3 juli door Reuters werden ondervraagd, zal de real in de komende drie maanden tijd nog eens met 0,6% stijgen tot 4,81 per Amerikaanse dollar in vergelijking met de waarde van begin juli ’23. 

Inflatie

Volgens het rapport Focus van 7 juli ’23 van de Braziliaanse Centrale Bank zou de Extended Consumer Price Index (IPCA), die de officiële inflatie in het land meet, dit jaar eindigen op 4,95% – de prognose van de week er voor was 4,98%. Dit betekent de achtste achtereenvolgende verlaging.

Volgens de National Monetary Council (CMN) is de inflatiedoelstelling voor dit jaar 3,25%. Aangezien er een tolerantie-interval is van 1,5 procentpunt naar boven of naar onder, wordt de doelstelling gehaald als deze tussen de 1,75% en 4,75% komt te liggen. De prognoses voor de volgende jaren werden behouden, dit betekent dat de door de Centrale Bank geconsulteerde economisten voor 2024 een inflatie van 3,92% en voor 2025 één van 3,6% voorspellen.

Handelsbalans

De handelsbalans boekte in de eerste helft van 2023 een overschot van US$ 45,514 miljard, zo maakte het MDIC (Ministerie van Ontwikkeling, Industrie, Handel en Diensten) op 3 juli bekend. Volgens het Ministerie was dit het hoogste positieve nominale saldo voor een soortgelijke periode sinds het begin van de metingen in 1989. Van januari tot juni bedroeg de export in totaal US$ 166,2 miljard en de invoer 120,6 miljard dollar.

Ondanks de devaluatie van grondstoffen (belangrijke Braziliaanse exportproducten) heeft de regering de projectie van het handelsoverschot naar boven bijgesteld. Voor 2023 voorziet de regering een overschot van US$ 84,7 miljard, tegen de eerdere prognose van US$ 84,1 miljard.

Volgens de MDIC zal de export in 2023 met 1,4% dalen en het jaar eindigen op 330 miljard dollar. De import zal dalen in prijs met 10% en het jaar afsluiten op US$ 245,2 miljard.

Bruto Binnenlands Product 

Het rapport focus van de Braziliaanse Centrale Bank van 7 juli ’23 (zie hierboven) handhaafde de projectie van de economische groei voor dit jaar. De mediaan voor de stijging van het bruto binnenlands product (bbp) in 2023 werd op 2,19% gezet, tegen 1,84% een maand geleden.

Voor 2024 toonde het rapport ook stabiliteit in de geschatte bbp-groei, namelijk 1,28%, vergeleken met 1,27% een maand geleden. Ten opzichte van 2025 varieerde de mediaan van 1,81% tot 1,80%, hetzelfde percentage als vier weken eerder.

Eind mei 2023 verhoogde het Ministerie van Financiën zijn officiële prognose voor het bbp van dit jaar, van 1,61% naar 1,91%. Maar de minister van Financiën voor Economisch Beleid (SPE), Guilherme Mello, vertelde Broadcast dat het resultaat dichter bij 2,5% zou kunnen liggen. Bij de Centrale Bank is de huidige schatting 2,0%, zo blijkt uit het Quarterly Inflation Report (RI) van juni.

Het rapport Focus toonde alsook een scenario van stabiliteit in de projecties voor de overheidsrekeningen dit jaar. De schatting voor de indicator die de verhouding meet tussen de netto schuld van de publieke sector en het Bruto Binnenlands Product in 2023 bleef op 60,60%, hetzelfde niveau als een maand geleden.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Brazilië