U bent hier

Nieuws

Op 26 oktober organiseert het advocatenkantoor A-Law een seminarie over zaken doen of investeren in Brazilië, de grootste economie van Latijns-Amerika. Dit gebeurt met deelname van de Ambassadeur van Brazilië, het Braziliaanse agentschap voor handels- en investeringspromotie ApexBrasil, alsook VOKA en de firma Orfit. Deze sessie wordt georganiseerd in het licht van het nieuwe ambitieuze groeiversnellings- en investeringsprogramma van de Braziliaanse federale overheid.

De minister van Financiën, Fernando Haddad, lanceerde op 29 juli een nieuw systeem voor de controle van luchtvracht, met als voornaamste doel om de import van producten met een hoge toegevoegde waarde te vergemakkelijken. Volgens de regering vereenvoudigt het systeem niet enkel het invoerproces, maar verlaagt het ook de kosten dankzij een kortere procedure. De gemiddelde aangiftetijd zal volgens het ministerie dalen van 5 naar slechts 1 dag.

De Flex Licentie, in het leven geroepen door de Braziliaanse regering en in voege sinds 28 juni 2023, heeft als doel om de procedure te vereenvoudigen en de kosten te verminderen voor bedrijven die documenten goedgekeurd moeten krijgen bij handel met andere landen. Bedrijven kunnen aan de hand van deze eenmalige licentie meerdere handelingen verrichten, daar waar vroeger voor elke handeling een aparte licentie nodig was.

Het BIG (Best International Games) Festival, het belangrijkste game festival in Latijns-Amerika, vindt dit jaar plaats van 28 juni tot 2 juli in São Paulo. Niet enkel de meest innovatieve games ter wereld worden er voorgesteld, maar het evenement is ook dé ontmoetingsplaats voor experts uit de gaming industrie.
 

Het Braziliaanse agentschap voor internationale handel, ApexBrasil, publiceerde midden maart de tweede editie van de Investment Map Brazilië-EU. Het document heeft als doel de huidige situatie van investeringen tussen Brazilië en de EU in kaart te brengen. De Investment Map etaleert de intensiteit van economische betrekkingen tussen beide partijen en biedt investeerders en beleidsmakers nuttige informatie met betrekking tot hun bilaterale investeringsstrategieën.

Sindusfarma, de sector- en lobbyorganisatie van de farma-industrie in Brazilië, maakte een rapport “Profile of the pharmaceutical industry 2022” waarin ze de belangrijkste uitdagingen oplijst waarmee de sector in Brazilië wordt geconfronteerd.

De bijkomende maatregel heeft betrekking op verschillende goederen zoals onder andere bier, koekjes, chocolade en bouwmaterialen. Dit is de tweede verlaging op invoertarieven op korte termijn. In november 2021 had de regering reeds een vermindering toegepast. De twee maatregelen samen hebben een effect op ruim 87% van de douanecodes.

Het bruto binnenlands product (bbp) in Brazilië steeg in het vierde kwartaal van 2021 met 0,5% en sloot het jaar af met een groei van 4,6%, wat groter is dan het verlies geboekt in 2020. De groei werd gedreven door zowel de industrie als de dienstensector, zo blijkt uit gegevens van het "System of Quarterly National Accounts" gepubliceerd door het Braziliaanse Instituut voor Geografie en Statistiek (IBGE). 

Hoge rentetarieven, de stijgende prijs van grondstoffen en relatieve stabiliteit in het binnenlands beleid hebben sinds begin dit jaar bijgedragen aan de appreciatie van de real ten opzichte van de dollar en de euro. Dit is uiteraard goed nieuws voor de Vlaamse exporteur die zijn producten op de Braziliaanse markt wenst te brengen. 

Pagina's