U bent hier

Nieuws

België en Brazilië zijn belangrijke handels- en investeringspartners. België is de 2e belangrijkste EU leverancier van goederen en diensten aan Brazilië na Duitsland en is ook de 3e belangrijkste EU investeerder in Brazilië. 

Deelname aan zakelijke beurzen is een uitstekende gelegenheid om de dynamiek van een sector in Brazilië en zijn belangrijkste spelers te leren kennen. In dit artikel kan u een lijst terugvinden van de belangrijkste beurzen in Brazilië. In veel gevallen zijn deze ook de grootste netwerkevents voor heel Zuid-Amerika. 

Groene waterstof moet een cruciaal onderdeel worden van de energietransitie in Latijns-Amerika. De landen uit deze regio nemen dan ook stappen om deze groene energie te integreren in hun beleidsplannen. Dit rapport van World Hydrogen Leaders focust op de nieuwste ontwikkelingen in de plannen van de Zuid-Amerikaanse landen met potentieel: wie worden de belangrijke spelers in de regio; wat is de staat van het regelgevend kader en; welke zijn de belangrijke projecten met betrekking tot groene waterstof.

Op 25 en 26 oktober komen Braziliaanse en internationale stakeholders uit de academische en zakelijke wereld samen om een debat te voeren over de productie van Groene Waterstof in Brazilië, met een focus op deelstaat Ceará, waar de overheid - in samenwerking met de Federatie van Industrieën (Fiec) en de Federale Universiteit (UFC) - werkt aan de oprichting van een H2V-hub in het havencomplex van Pecém.

De minister van Financiën, Fernando Haddad, lanceerde op 29 juli een nieuw systeem voor de controle van luchtvracht, met als voornaamste doel om de import van producten met een hoge toegevoegde waarde te vergemakkelijken. Volgens de regering vereenvoudigt het systeem niet enkel het invoerproces, maar verlaagt het ook de kosten dankzij een kortere procedure. De gemiddelde aangiftetijd zal volgens het ministerie dalen van 5 naar slechts 1 dag.

De Flex Licentie, in het leven geroepen door de Braziliaanse regering en in voege sinds 28 juni 2023, heeft als doel om de procedure te vereenvoudigen en de kosten te verminderen voor bedrijven die documenten goedgekeurd moeten krijgen bij handel met andere landen. Bedrijven kunnen aan de hand van deze eenmalige licentie meerdere handelingen verrichten, daar waar vroeger voor elke handeling een aparte licentie nodig was.

Het BIG (Best International Games) Festival, het belangrijkste game festival in Latijns-Amerika, vindt dit jaar plaats van 28 juni tot 2 juli in São Paulo. Niet enkel de meest innovatieve games ter wereld worden er voorgesteld, maar het evenement is ook dé ontmoetingsplaats voor experts uit de gaming industrie.
 

Het Braziliaanse agentschap voor internationale handel, ApexBrasil, publiceerde midden maart de tweede editie van de Investment Map Brazilië-EU. Het document heeft als doel de huidige situatie van investeringen tussen Brazilië en de EU in kaart te brengen. De Investment Map etaleert de intensiteit van economische betrekkingen tussen beide partijen en biedt investeerders en beleidsmakers nuttige informatie met betrekking tot hun bilaterale investeringsstrategieën.

Sindusfarma, de sector- en lobbyorganisatie van de farma-industrie in Brazilië, maakte een rapport “Profile of the pharmaceutical industry 2022” waarin ze de belangrijkste uitdagingen oplijst waarmee de sector in Brazilië wordt geconfronteerd.

De bijkomende maatregel heeft betrekking op verschillende goederen zoals onder andere bier, koekjes, chocolade en bouwmaterialen. Dit is de tweede verlaging op invoertarieven op korte termijn. In november 2021 had de regering reeds een vermindering toegepast. De twee maatregelen samen hebben een effect op ruim 87% van de douanecodes.

Pagina's