U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Chemie en kunststoffen

De chemische sector in Turkije is een sterk groeiende sector en in grote mate afhankelijk van invoer, van zowel grondstoffen, half-afgewerkte producten als technologie. 70% van de grondstoffen wordt ingevoerd en 30% komt uit Turkije. De in Turkije geproduceerde chemische producten worden voor 70% opnieuw in de productie van andere chemicaliën en plastics gebruikt. De chemische export bedroeg in 2020 23,2 miljard dollar. De belangrijkste sub-sectoren zijn plastiek, minerale brandstoffen,  anorganische chemicaliën, etherische oliën en rubber. Volgens het TKSD (Turkish chemical manufacturers association) heeft de chemische industrie in Turkije 350.000 mensen in dienst.

Logistiek is belangrijk voor de chemische industrie. De aanvoer van grondstoffen en de afvoer van (half) afgewerkte producten gebeurt vaak over zee. De meeste bedrijven gevestigd in de kustregio’s van Turkije. De meeste chemische bedrijven die benzine en aardolieproducten, detergenten, zeep, farmaceutische producten en kleurstoffen produceren, zijn in de drie grote industriesteden: Istanbul, Kocaeli en Sakarya, in de regio Marmara en in Izmir bij de Egeïsche Zee gevestigd. De meerderheid van de meststof- en aardolieproducenten vinden we in het Middellandse Zeegebied. Daar zijn ook de belangrijkste productiecentra voor grondstoffen zoals soda en bichromaat gevestigd. Duitsland, China, Italië, Frankrijk en Zuid-Korea vormden in 2020 de top 5 voor de invoer van de plastiek sector, goed voor 59% van de totale invoer voor de sector. België staat op de 8e plaats in 2020 voor de invoer in de plastieksector in Turkije. In de chemische sector importeert Turkey vooral organische chemicaliën uit België met een volume van 32,9% van de totale import van België naar Turkije. Turkije is de 2de grootste producent van plastiek na Duitsland en staat wereldwijd op de 6e plaats. De belangrijkste input in de productie van plastiek komt met 90% van de petrochemische sector. De buitenlandse handel surplus van de plastiek sector was tijdens de eerste 8 maanden van 2020 gestegen met 24% in vergelijking met de eerste 8 maanden van 2019. Het is wel zo dat Turkije meer plastic importeert vanuit België dan dat het exporteert naar België.

Turkije heeft een aandeel van 25% in de wereldwijde petrochemicaliën consumptie. Dit verklaart het feit dat er belangrijke petrochemische producenten in Turkije gevestigd zijn. Volgens ISO (Istanbul Chamber of industry) dat de lijst met top 500 bedrijven van deze sector publiceert, is gebleken in 2020 dat Petkim het grootste bedrijf is. Petkim produceert meer dan 50 petrochemische producten en is één van de meest belangrijke grondstoffenproducent. Sasa werd op de tweede plaats gezet.

Er zijn veel opportuniteiten in deze sector zoals bijvoorbeeld in de sector van paints/coating materials zijn er mogelijkheden om een joint venture te sluiten met nieuwe bedrijven in deze sector.

Machines

De machinesector is een steeds belangrijkere sector voor de Turkse economie. In 2020 bedroeg het exportaandeel van de sector 9,9% van de totale Turkse export. De sector is bovendien een van de belangrijkste bronnen van directe buitenlandse investeringen (FDI) voor Turkije. De Turkse machinesector produceert vooral machines voor de chemische industrie, de textiel sector en de energie sector. 60% van de inkomsten uit de machinesector is geproduceerd door kleine of middelgrote bedrijven. Turkije is Europa’s 6e grootste machine producent. 200 landen over de wereld gebruiken Turkse machines, die door strenge reglementering en technische specificaties van goede kwaliteit zijn. De basisproducten die nodig zijn om de Turkse machines te produceren komen vooral uit Duitsland en de Verenigde staten van Amerika.Duitsland, Engeland, Frankrijk & Italie zijn de grootste EU export landen voor Turkse machines.

De concurrentie op de Turkse machinemarkt is groot als gevolg van overcapaciteit, wat tot prijzenoorlogen leidt. De sector is sterk afhankelijk van bankleningen voor financieringen. Valutaschommelingen (in- en uitstroom van deviezen) zijn een groot probleem voor de sector.

Tot enkele jaren geleden heeft een daling van de grondstofprijzen, zoals die van metaal, de winstmarges in de sector op peil kunnen houden. In vergelijking met vele andere ontwikkelde markten draait de Turkse machine- industrie nog altijd op lagere arbeidskosten. De meest recente devaluatie van de Turkse Lira, en de torenhoge inflatie in 2021-2022 creëren wel veel problemen.

Op vlak van milieu, voorziet Turkije voorziet een daling met 21% op hun greenhouse gas emissions tegen 2030. Bovendien is het doel om de hernieuwbare energie tegen 2030 naar 50% te laten stijgen. Dit is positief nieuws voor de machinesector want zonder deze beslissing zou het een moeilijke taak zijn om hernieuwbare energie te vinden voor de productie van machines en zou de prijzen erg stijgen.

De Turkse machinesector wil absoluut de sprong maken naar een hoogtechnologische industrie die de wereld van kwaliteitsmachines voorziet. Dit biedt natuurlijk enorme mogelijkheden voor bedrijven binnen de automatiseringsmarkt. In de komende jaren zal de vraag naar controletechnologie, wissel- en gelijkstroommotoren, schakelaars, connectoren en frequentieomvormers toenemen. De producenten zullen ook meer robots, handling- en aanvoertools aankopen om hun machines in volledig geautomatiseerde productielijnen te integreren. En dus zal Turkije een steeds grotere groei- en vraagmarkt voor de automatiseringsindustrie worden.

Auto-industrie

De automobielsector speelt een belangrijke rol in de productiesector van de Turkse economie. Het is de grootste exportsector met een aandeel van 13,3% van de totale export in 2021. De sector stelt 500.000 mensen te werk. Turkije staat 15e op de wereld ranking in de productie van de auto-industrie. De grootste export in 2021 werd ingenomen door Duitsland (4,1 miljard USD). Daarnaast is de export van de auto-industrie naar Frankrijk, VK en Marokko gestegen in 2021 met respectievelijk 14%, 39% en 22% in vergelijking met het jaar ervoor.

In de afgelopen 10 jaar is Turkije een belangrijk centrum van de auto-industrie en haar toeleveranciers geworden. Het is een van de belangrijkste economische gangmakers van Turkije met een exportbedrag van 29,3 miljard (USD) in 2021.

De wereldwijde auto-industrie sector kende een moeilijke periode door het wereldwijde tekort aan chips en andere grondstoffen die noodzakelijk zijn voor de bouw van auto’s. Ondanks de negatieve invloed dat deze situatie had op de Turkse auto-industrie, is de export van de automobielsector met 15% gestegen in 2021. In 2022 is het tij echter in negatieve zin aan het keren en is de productie serieus gekrompen, deel door de zelfde problemen als 2021, deels door de sterk verminderde binnenlandse vraag naar auto’s.

De Turkse auto-industrie is voornamelijk in de Marmara regio gevestigd. Net als de OEM-fabrieken (Original Equipment Manufacturers) zijn de meeste OES-bedrijven (Original Equipment Suppliers) vooral in Bursa, Kocaeli en Istanbul gevestigd. In Bursa zitten meer dan 350 toeleveranciers en 600 buitenlandse bedrijven, waaronder de mondiale giganten Fiat, Bosch, Renault.

Een van de belangrijkste strategische doelen van de Turkse automobielsector is het realiseren van een gezonde groei op lange termijn. De voertuigen van de toekomst zullen op elektriciteit rijden, autonoom, gedeeld, onderling verbonden en continu geüpgraded zijn. De versnelde technologische ontwikkelingen van de 21e eeuw, zorgen ook voor grote veranderingen in de automobielsector. Door de afhankelijkheid van technologieën zoals kunstmatige intelligentie, big data, robotica, cloud computing en internet of things, nemen zelfrijdende auto's een essentiële plaats in, in Industrie 4.0.

Aangezien Turkije deze omwenteling in de automobielsector niet aan zich kan laten voorbijgaan, wordt verwacht dat de investeringen in de toekomst zullen worden voortgezet. De toekomst van deze sector, waar een hoog concurrentievermogen en innovatie de boventoon voeren, is dus duidelijk zichtbaar.

Turkije zet ook steeds meer in op eigen auto’s. Turkey’s Automobil Joint Venture Group heeft plannen om tegen eind 2022 zijn eigen elektrische auto, een SUV, de TOGG van de band te laten rollen. Voor de productie zou in eerste fase 51% van de onderdelen van Turkse makelij zijn, en zou dat aandeel tot 68% verhogen in de jaren die erop volgen.

En al slagen de Turken in hun opzet en rollen de eerste TOGG’s eind 2022 van de band, dan stellen veel zich de vraag hoe ze gaan verkopen. Turkije is een laatkomer binnen het EV landschap en heeft geen infrastructuur voor EV’s.

Door de versnelde technologische ontwikkelingen van de 21e eeuw, vinden er grote veranderingen plaats in de automobielsector zoals elektrische auto’s, zelfrijdende auto’s, auto’s delen, auto’s die automatisch geüpdatet worden en voortdurende wijzigende klantenvoorkeuren.

Nuttige websites:

Vereniging van Producenten van Onderdelen en Componenten : www.taysad.org.tr
Vereniging van Autoproducenten: www.osd.org.tr

Bouw en bouwmaterialen

De bouwsector is een van de drijvende krachten van de Turkse economie. De Turkse regering besteedt veel aandacht aan nieuwe infrastructuurprojecten zoals hogesnelheidstreinen, hangbruggen, zeetunnels, luchthavens en snelwegen. Er wordt gewerkt met het BOT model (Build-operate-transfer), hiermee zijn al verscheidene projecten gerealiseerd zoals de nieuwe luchthaven in Istanbul, Yavuz Sultan Selim brug, Gebze-Orhangazi-Izmir snelweg en de Eurasia tunnel. Grote Turkse bedrijven halen de contracten binnen, maar outsourcen hoogtechnologische producten en diensten met toegevoegde waarde aan internationale en lokale onderaannemers.

De Turkse bouwbedrijven hebben niet alleen succes op de lokale markt, maar ook in de landen van Centraal-Azië en de Kaukasus, alsook in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA). Deze bedrijven staan open voor een samenwerking met internationale ingenieurs- en architectenbureaus. Voor de meeste grote BOT-projecten geven Turkse bedrijven de voorkeur aan buitenlandse partners die financieel sterk staan en internationale ervaring hebben.

Sinds meer dan 10 jaar is Turkije na China het land met de meeste aannemersbedrijven die wereldwijd het grootste volume aan projecten bouwen buiten hun eigen land, en dit volgens de lijst van de 250 grootste aannemersbedrijven ter wereld ('top 250 contractors') van het magazine Engineering News Record (ENR). 44 Turkse bedrijven staan in die lijst in 2020.

Om de stijgende trend in de infrastructuur kunnen behouden, wordt er geschat dat er tussen 2021 en 2040 nood is aan 823 miljard USD om aan de noden te voldoen. Dit komt onder andere omdat Turkije nieuwe projecten zal starten om meer ziekenhuizen te bouwen, het bouwen van een betere infrastructuur voor het bevorderen van de transportsector en het bouwen van een systeem om hernieuwbare energie te gebruiken in plaats van zo afhankelijk zijn van de import van energie.

Turkije is één van ’s werelds belangrijkste producenten van bouwmaterialen. In 2020 werkte er 1,5 miljoen werknemers in de bouwmaterialen sector. De sector was goed voor 12,4% van de export voor 2020.

Sinds 2018 werden verschillende private bouwprojecten geannuleerd of vertraagd, o.a. als gevolg van de sterk gestegen binnenlandse cementprijzen (80% sinds januari 2017), veroorzaakt door de devaluatie van de Turkse Lira. Deze toestand is voorlopig onveranderd, temeer daar de TL in 2020, 2021 en 2022 blijft in waarde verliezen t.o.v. de Euro en de USD 

Enkele belangrijke grote projecten zijn:

De nieuwe luchthaven van Istanbul:  Istanbul Airport startte zijn activiteiten in april 2019 met de grootste verhuisoperatie in de luchtvaartgeschiedenis. In totaal maakten tussen januari en oktober 2019 41,8 miljoen passagiers gebruik van deze nieuwe luchthaven. Slechts de eerste fase van de luchthaven is momenteel operationeel.  De exploitant van de luchthaven heeft besloten om het maximale bedrag van 5 miljard euro aan schulden van IGA te herstructureren. Als alle 4 fases afgerond zijn zou de luchthaven over 6 start- en landingsbanen beschikken en 150 miljoen passagiers per jaar kunnen verwerken, waarmee het de grootste luchthaven ter wereld wordt.

Çanakkale 1915-brug: De bouw van de brug, die begon op 18 maart 2017 wordt uitgevoerd door een consortium van 4 bedrijven, waaronder twee Turkse en twee Koreaanse. De brug is de langste hangbrug ter wereld en werd 18 maart 2022 opengesteld voor het publiek.

Kanaal İstanbul: Het project, dat in 2011 voor het eerst op de agenda kwam, met als doel de Bosporus volledig af te sluiten voor tankvaart, werd uitgesteld na de macro-economische crisis in 2018. Intussen zijn de milieustudies afgerond en werd een 1e aanbesteding gestart. Het project is wel heel erg controversieel, en het percentage tegenstanders zou meer dan 80% bedragen.

ICT en telecommunicatie

De ICT-markt had een marktaandeel van 27 miljard USD in 2020. De sector biedt werk aan 160.000 mensen. De telecommunicatiemarkt bereikte  17 miljoen USD in 2020. Met een grote binnenlandse markt en een aanzienlijk potentieel zullen de uitgaven in de ICT-sector naar verwachting groeien. Op het vlak van technologie en innovatie liggen heel wat mogelijkheden.

Belangrijkste sub-sectoren:

 • 5G-technologie
 • E-commerce
 • Fintech
 • Gaming
 • Financiële diensten
 • Gezondheidszorg
 • Clouddiensten

Met 83 miljoen breedbandabonnees in 2020, is dit Europa’s 4e grootste online populatie.Er wordt verwacht dat de sector zal groeien, zowel qua personeel als qua omzet.

Climate tech

Het milieubesef in Turkije is zowel bij het Turkse volk als bij de industrie bedroevend laag. Er is slechte financiering van de gehele sector en er wordt slechts 9% van het afval in Turkije gerecycleerd. Desondanks wordt er wel steeds meer waakzaamheid gecreëerd voor het milieu zoals lessen over klimaatsverandering op school.

Ondanks het feit dat Turkije nog veel moet investeren om aan de EU-milieunoren en het protocol van Kyoto te voldoen, zijn er wel wat inspanningen gebeurd. In 2020, werden er 5 thermische centrales gesloten omdat ze vervuild waren. Daarnaast, wordt er geschat dat er tegen 2030 1 miljoen elektrische wagens op de Turkse wegen aanwezig zullen zijn. De afgelopen 5 jaar is de capaciteit van de hernieuwbare energie met 50% gestegen. In 2019, stond Turkije op de 5e plaats in Europa op gebied van nieuwe hernieuwbare energy.

De investeringen gaan zeker wel de goede kant op. In 2020 werd er voor meer dan 50 miljard USD geïnvesteerd in hernieuwbare elektriciteit. Als onderdeel daarvan is de hoofdstad van de windenergie Izmir gevolgd door Balikesir en Canakale. Dit wordt verklaard aangezien de regio’s rond de Egeïsche zee en Marmara, de meeste windkracht hebben.

Duurzame energie houdt kansen en uitdagingen in. Dankzij zijn natuurlijke bronnen heeft het land enorm veel mogelijkheden, vooral op het vlak van zonne-energie en geothermie. Wat zonne-energie betreft heeft Turkije, op Spanje na, het grootste potentieel van heel Europa met een gemiddelde van 7,2 uur zon per dag. Bovendien heeft het land het grootste geothermische potentieel van Europa. Slechts 6 landen in de wereld doen beter.

De grootste uitdaging voor Turkije wordt de financiering van de geplande projecten voor 2023. Naar schatting is er een kapitaal van 60 miljard dollar nodig om de strategische doelstellingen te halen. Daarom is het van essentieel belang dat Turkije buitenlandse bedrijven bij de megaprojecten betrekt, zoals het bij de twee eerder vermelde projecten heeft gedaan. Niet alleen om technische knowhow te verwerven, maar ook om de financiële last te spreiden. Om die problemen aan te pakken moet Turkije een veilig investeringsmilieu en incentives blijven bieden, het gebruik van smart grids uitbreiden en de elektriciteitsmarkt verder liberaliseren.

FMCG/retail

De verdere bevolkingstoename, de toenemende verstedelijking, de modernere consumptiepatronen, de stijging van het aantal twee-inkomens gezinnen en de verdere liberalisering van de buitenlandse handel hebben de invoer van verbruiksgoederen gestimuleerd. De consumptie van FMCG is tijdens de pandemie gestegen met meer dan 30%. Toen was de consumptie van lokale producten hoger dan ervoor. We zien dat er een trend is in het stijgen van de uitgaven voor boodschappen, snack, persoonlijke verzorgingsproducten, tabak en online shopping.

In Turkije is er een uitbreiding van supermarkten bezig. Deze evolutie heeft voor meerdere verbruiksgoederen nieuwe ontwikkelingen meegebracht op het vlak van verpakking, kwaliteit en productassortiment. In de voeding verwerkende industrie heeft deze trend zich voornamelijk geuit via nieuwe producten, nieuwe productiemethodes en verpakkingen (vooral diepgevroren groenten, vlees en maaltijden).

Er zijn opportuniteiten in de Retail sector, dit komt onder andere door de stijgende populatie jongeren. Desondanks zijn er ook onzekerheden in deze sector zoals het dalen van het consumentenvertrouwen in Februari 2022 tot 71,2 in vergelijking met een maand eerder was dit 73,2.  Dit wordt veroorzaakt door verdere druk op de inflatie als gevolg van een duik in de lira.

Verwacht wordt dat drie belangrijke trends het verloop van de Turkse detailhandel zullen veranderen:

Private Label-producten: ook bekend als 'phantom brands', worden private label-producten verkocht door retailers met hun eigen verpakking.

Opkomst van omnichannel detailhandel: e-commerce groeit snel en heeft in de afgelopen vijf jaar een enorm marktaandeel bereikt in de detailhandel. Merken in Turkije hebben zich snel aangepast aan deze nieuwe trend door middel van verkoopactiviteiten via meerdere kanalen. Er is echter een nieuwe aanpak die wordt omarmd door megaretailers; omnichannel e-commerce.

A-Commerce (Automated Commerce): dit nieuwe fenomeen wordt beschouwd als een van de grootste mijlpalen voor de detailhandel en kan het consumentengedrag zoals we dat kennen voor altijd veranderen. Door de automatisering van het winkelproces kunnen retailmerken volledig gepersonaliseerde en exclusieve producten en diensten aanbieden door gebruik te maken van inzichten uit 'Big Data'.

Landbouw

De landbouwsector is een sterk groeiende sector in het land. De laatste 2 decennia is de export van landbouwproducten 5,5 keer gestegen. Turkije is een belangrijke exporteur van landbouwproducten, in 2019 was de top 3 het volgende:

1. kweeperen, rozijnen, bloem
2. Pasta
3. Eieren.

De landbouwsector had in 2020 18% van de werkende bevolking in dienst. De landbouwsector maakt gebruik van de importproducten gericht voor de landbouwsector, deze worden gebruikt voor de landbouwproductie en het finale product wordt daarna geëxporteerd.

De geproduceerde volume van landbouwproducten is hoog. Zo heeft Turkije in 2019 een volume van 49 miljard landbouwproductie bereikt en heeft het de 7e grootste landbouwproductie in de wereld. Het land was in 2019 de wereldwijde producent van vijgen, hazelnoten, kweeperen en abrikozen. Dit kan onder meer verklaard worden doordat Turkije een geschat totaal van 11.000 plantensoorten heeft. Dit is een zeer groot aantal aangezien Europa 11.500 plantensoorten heeft.

Slimme landbouw die de kwaliteit en opbrengst van landbouw producten verhoogt is de grootste uitdaging in deze industrie. Turkije moet een "slimme landbouw" -land worden om zijn landbouw uitdagingen te overwinnen, de inkomsten te verhogen en de voedselzekerheid voor de toekomst te waarborgen. GPS-systemen, bodemonderzoek, databeheer en IoT  zullen in de nabije toekomst erg belangrijk worden.

Security

Er wordt verwacht dat verscheidene subsectoren van de beveiliging sector exponentieel zullen toenemen de komende jaren. Dat zal niet enkel jobs creëren, maar er wordt ook verwacht dat er nieuwe bedrijven zullen opgericht worden. Tevens zal de concurrentie voor diensten en producten toenemen.

Op vlak van cybersecurity heeft de overheid de uitgaven voor hardware en software verhoogd zodat het land beter beveiligd is tegen cyber aanvallen. Het ministerie van transport & infrastructuur heeft SOME’s teams (cyber incident response teams) gevormd die paraat staan in alle staatsorganisaties en instituties om hen te beschermen van eventuele cyberaanvallen.

Onderwijs

In het onderwijs zijn er de afgelopen jaren een aantal veranderingen toegebracht. De afgelopen 15 jaar heeft Turkije een expansie doorgemaakt in de sector van het hoger onderwijs. Zoals de stopzetting van het collegegeld, de oprichting van ten minste één openbare universiteit in de stad, een toename van het aantal basisuniversiteiten en de afschaffing van het hoofddoek verbod. In deze periode hebben vrouwen mannen ingehaald wat betreft het behalen van hoger onderwijs.

Sectoren zullen in de toekomst meer in hun eigen behoeften moeten voorzien. Ze zullen ofwel hun eigen werknemers opleiden of dit werk aan anderen delegeren. Hierdoor zal het aandeel van de private sector in het onderwijs in de toekomst snel toenemen.

In de toekomst zullen er nog nieuwe universiteiten worden opgericht en zal een vakgebied genaamd “beroepsonderwijs” ontwikkeld worden. Zorgen voor blijvende toegang tot leren en soepele onderwijstrajecten zullen ook op de agenda staan. Technologie speelt een belangrijke rol bij het bevorderen van educatieve vooruitgang. Daarom zullen nieuwe onderwijsbenaderingen en technologische innovaties in de toekomst aan belang winnen en zullen investeringen op deze gebieden toenemen.

Consultancy

Consultancy, als tak van de dienstensector, groeit in Turkije met ongeveer 10% per jaar. De populairste consulting diensten zijn: strategie consultancy, management consultancy, digital consultancy en HR consultancy. De sectoren die het meeste gebruik maken van de consultancy diensten zijn de financiële sector, de publieke sector, de energiesector en de gezondheidssector. Om bedrijven te helpen met het verhogen van hun concurrentievermogen op de wereldmarkt, is het in dienst nemen van de juiste mensen cruciaal. Dit biedt heel wat mogelijkheden voor consultancydiensten op het gebied van human resources. In de toekomst zal Turkije genoodzaakt zijn grote budgetten uit te geven op het gebied van inspectie, meting en certificering (CE, Basel II, corporate governance-normen, etc.).

Gezondheidssector

Vanaf 2003 is er veel veranderd aan het gezondheidssysteem in Turkije. Zo is de ziekenhuiscapaciteit aanzienlijk vergroot, waardoor het zelfs beter is dan in veel geavanceerde economieën. In zake verzekering, infrastructuur, zorgkundigen en eerstelijnszorg, heeft er een grote verbetering plaatsgevonden. Ook bij het begin van de Covid-19 uitbraak was snel duidelijk dat Turkije over zeer veel bedden op intensieve zorgen beschikt, nl 42 per 100 000 inwoners. De Turkse overheid steunt de biotechnologie wat op termijn voor groei kan zorgen.

De afgelopen jaren is de gezondheidszorg sterk verbeterd. Turkije wilt graag dat de import van de gezondheidssector verminderd en daarbij dat de lokale productie verhoogt wordt. In 2020 bedroeg de importwaarde bijna 15 miljoen USD waarbij de grootste importland in 2019 de verenigde staten van Amerika, Duitsland, China, Maleisië en Ierland waren. In 2020 bedroeg de exportwaarde 934 miljoen USD waarbij de grootste exportlanden China, Duitsland, Irak, Nederland en Azerbeidzjan waren.

Met de centrale ligging van Turkije, is het medisch toerisme aantrekkelijk waardoor veel internationale medische organisaties zich in het land vestingen zoals in Istanbul. Dit heeft een positieve invloed op de medische zorg voor de Turkse bevolking.

Er zijn opportuniteiten binnen alle subsectoren die verband houden met de toekomst van de gezondheidszorg: baanbrekende behandelingen, medische A.I., virtual reality, robottoepassingen, nanotechnologie, gepersonaliseerde geneeskunde, draagbare technologieën, preventieve geneeskunde, ruimtegeneeskunde. Voor investeerders zijn er 2 special investment zones beschikbaar: organized industrial zone & free zone.

Transport & logistiek

De transport en logistieke sector is wellicht de sector met de meeste opportuniteiten in Turkije. Het is een van de snelst groeiende bedrijfstakken van het land en groeit sinds 2002 met gemiddeld 20% per jaar. Gezien de strategische ligging van Turkije, als brug tussen Europa en Azië en het Midden-Oosten, is Turkije een aantrekkelijk logistiek- en transportknooppunt in de regio. Transportdiensten zijn één van de meest tastbare gebieden waarop de samenwerking tussen de EU en Turkije aanzienlijk is geëvolueerd.

Turkije is niet alleen een belangrijk doorvoerland, maar ook een belangrijke vrachtbestemming. Gezien de groeiende bevolking van Turkije - nu meer dan 80 miljoen - en de migratie naar grotere steden vanuit landelijke gebieden, is transport cruciaal, waardoor lokale besturen gedwongen worden te investeren in intelligente transportsystemen (ITS). Turkije heeft het afgelopen decennium meer dan $ 60 miljard geïnvesteerd in de transportsector. Deze sector is afhankelijk van kritische buitenlandse technologieën zoals ITS en biedt zo kansen voor Vlaamse bedrijven.

De EU is de grootste handelspartner van Turkije en Turkije is een belangrijke handelspartner van de EU aangezien Turkije de grootste vrachtwagenmarkt in Europa heeft. Er is geschat dat er 1,2 miljoen SRC gecertificeerde vrachtwagenchauffeurs zijn in Turkije. In 2020 zijn er investeringen gedaan in de Turkse logistieke sector voor een bedrag van 525 miljoen USD.

In 2019 is er een logistiek master plan opgericht met als doel het bepalen van de behoeften van de logistieke sector om Turkije een logistiek knooppunt te maken in de regio, om het aandeel van de logistieke activiteiten te vergroten en om de locaties van het nieuwe logistieke centrum te kiezen op een manier dat het mogelijk maakt om verschillende soorten transport te integreren.

Er is veel vraag naar alle hoogtechnologische systemen, producten en apparatuur in alle vervoersmodi. Enkele voorbeelden zijn:

 • Verkeerssystemen die het verkeer meten, regelen, beheren en ook signaleren
 • Elektronische detectie, camera- en beveiligingssystemen
 • Digitale informatiesystemen
 • Verlichtingssystemen
 • Tunnel SCADA, voertuigvolgsysteem en wagenparkbeheer, gegevensbeheer
 • Maritieme technologie: bovenbouw van havens, volgsystemen voor schepen, detectie van olievlekken en paraatheid voor onvoorziene gebeurtenissen

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Turkije