U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het Reisadvies?

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

Welke reisdocumenten hebt u nodig?

Voor Belgen in bezit van een paspoort/identiteitskaart is het sinds 2 maart 2020 niet langer nodig om een visum aan te vragen om af te reizen naar Turkije. Er is sinds begin 2020 een visumvrijstelling voor houders van gewone, diplomatieke en dienstpaspoorten voor reizen van max. 90 dagen binnen een periode van 180 dagen. Indien u voor werkdoeleinden naar Turkije wenst af te reizen dan heeft u wel nog steeds een visum nodig. Hiervoor dient u online eerst een pre-visa application form in te vullen.Uw paspoort of identiteitskaart moet voor minstens 60 dagen langer dan het voorziene verblijf in Turkije geldig zijn.

Welke taal wordt er gesproken

De officiële taal is Turks. Het is de eerste taal van 90% van de 82 miljoen Turken. Een van de minderheidstalen is het Koerdisch dat door 6% van de bevolking wordt gesproken, al wordt de taal niet officieel erkend. De gemiddelde Turk heeft een beperkte kennis van vreemde talen zoals het Engels (17%), Frans (4%) of het Duits (3%). Zakenmensen en Turken die een universitaire opleiding hebben genoten spreken wel vaak degelijk Engels.

Wat is het uurverschil met België

De tijd in Turkije is de GMT + 3 uur. Turkije doet niet mee aan de zomertijd. In die periode bedraagt het verschil met België 1 uur.

Reizen naar Turkije

Twee maatschappijen bieden rechtstreekse lijnvluchten aan tussen België en Turkije (Istanboel): Turkish Airlines van en naar Zaventem, Pegasus van en naar Charleroi. Vanuit de 'hub' Istanboel kan u met binnenlandse vluchten naar de andere bestemmingen in Turkije.

Reizen in Turkije

Sinds april 2019 is de nieuwe ISTANBUL luchthaven in gebruik, en werd de oude Atatürk luchthaven gesloten. Hoewel de nieuwe luchhaven een stuk verder van het centrum van de stad verwijderd is, is die vrijwel even snel te bereiken als de oude luchthaven. Daarnaast is de luchthaven aan de Aziatische zijde, Sabiha Gökçen, nog altijd in gebruik.

Er zijn een aantal manieren om van de luchthaven in het centrum van Istanbul te raken: een taxi, de luchthavenbus, vanaf 2021 de metro, en transportdiensten van hotels

Taxi

Vanop de taxistand aan de luchthaven is het eenvoudig een txi te nemen.. In de regel zijn de wachttijden kort. Enkel het laatste deel van de rit, dichtst bij het centrum van de stad kan trager verlopen omwille van de drukte. Taxi's zijn dag en nacht beschikbaar en voor 300 tot 400 lira brengen die u naar het centrum van de stad. De taximeter is goed zichtbaar opgesteld aan de achteruitkijkspiegel van de chauffeur of op een speciale goed zichtbare plek.

Metro 

De nieuwe metrolijn vanuit het centrum van Istanbul naar de nieuwe Istanbul lchthaven zal in 2023 in gebruik wprden genomen. Op ongeveer 45 minuten bereikt u vanuit het zakencentrum de luchthaven. 

Luchthavenbus

De HAVAIST bussen verbinden de nieuwe luchthaven van Istanbul met een groot aantal stadwijken. Het tarief en de frequentie hangen af van de bestemming. De bussen zijn comfortabel, relatief snel en rijden 24 uur per dag. Vanuit de nieuwe luchthaven bereik je het Taksim plein in minder dan anderhalf uur. (https://hava.ist/en/stops)

De HAVABUS bussen verbinden de Sabiha Gökçen luchthaven met het Taksim plein, en 2 andere bestemmingen.(https://www.havabus.com/)

Het verkeer in Istanbul is vaak een hel. Het openbaar vervoer is goed en uitgebreid met talloze buslijnen, een metro die steeds verder uitbreidt, trams, en ferry’s. Het is raadzaam om het openbaar vervoer te gebruiken, en zeker de metro omdat die voor specifieke verbindingen veel sneller is dan een taxi. Elke grote stad heeft openbaar vervoer, maar voor zakenmensen is het raadzaam om een taxi te nemen voor bestemmingen waar geen metrotrein naartoe rijdt. Turkije heeft een behoorlijk goed ontwikkeld wegennetwerk, maar het is wel een heel groot land. Binnenlandse vluchten zijn daarom vaak de snelste (en betaalbare) oplossing. Er rijden ook treinen tussen een aantal grote Turkse steden. Sinds kort zijn er ook hst-verbindingen.Tussen de belangrijkste steden rijden ook veel goedkope langeafstandsbussen.

Hotels in Turkije

Van de meest elementaire tot de meest luxueuze hotels: in Istanboel vindt u ze allemaal. Aan degelijke zakenhotels is er niet echt een gebrek, maar in het hoogseizoen van beurzen en congressen (april tot juni en september tot oktober) raken degene met een goede centrale ligging wel vaak lang op voorhand volzet.

Betalen in Turkije

De officiële munt van Turkije is de lira. De meervoudsvorm is lira's. In wisselkoerslijsten staat de munt afgekort als TRY of TL. Wissel geen geld op plaatsen waar toeristen vaak worden bedrogen (zoals luchthavens en hotels).Het gebruik van creditcards en betaalpassen is wijdverspreid in Turkije. Visa en Mastercard worden op de meeste plaatsen aanvaard. In exclusieve restaurants en hotels kan u ook met American Express terecht. Turkije gebruikt het Europese creditcardsysteem zodat u altijd een pincode moet invoeren als u betaalt. Turkse creditcards hebben vaak een elektronische chip of een magneetstrip op de achterkant (of allebei), maar een pincode is altijd vereist. Ook geldautomaten zijn wijdverspreid in Turkije. Het is raadzaam om de automaten te gebruiken die verbonden zijn met een bank, en niet de automaten in vrijstaande cabines in de straten. Die zijn namelijk minder veilig en er wordt vaker mee geknoeid.

Werkuren in Turkije

De Turkse arbeidsmarkt wordt voornamelijk geregeld door de arbeids- en vakbondswetten. Die bepalen onder andere dat een werknemer maximaal 45 uur per week mag werken en dat die uren gelijk verdeeld moeten zijn over de gewerkte dagen. 'Overeenkomstig de arbeidswetgeving mag de werkgever de werkuren echter binnen de wettelijke grenzen zelf bepalen. Ondanks de wet bestaat er in Turkije geen vaste werkweek.

Overheidsdiensten, kantoren en banken zijn van maandag tot vrijdag open van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.30 uur. Winkels zijn normaal elke dag, ook in het weekend, van 9.00 tot 19.00 of vaak nog later open.

Communicatie in Turkije

Telefonie en mobiele telefonie zijn over heel Turkije verspreid en de gebruiker heeft bijna overal bereik. De Turkse gsm-operatoren zijn Turkcell (900 Mhz), Vodafone (900 Mhz) en Turk Telekom (1.800 Mhz).  Allemaal bieden ze een 4G-netwerk aan. Reizigers en zakenmensen die internationale roamingkosten willen vermijden, kunnen beter met prepaid-belkaarten werken.

In heel Turkije kan u via wifi op het internet. De meeste hotels, restaurants, cafés, bedrijven en stop- en overstapplaatsen bieden gratis wifi aan.

Let op:

In oktober 2015 heeft de Turkse regering aangekondigd dat een buitenlandse bezoeker het land binnen mag met 1 persoonlijk mobiel toestel dat hij maximaal 120 dagen mag gebruiken via internationale roaming of met een Turkse simkaart zonder dat hij of zij dit toestel hoeft te registreren. Na 120 dagen moet hij of zij het toestel registreren en de registratiekosten betalen, anders wordt de toegang tot de 3 mobiele netwerken geblokkeerd.

U heeft de volgende zaken nodig om uw toestel te registreren:

  1. Uw toestel (mobiele telefoon, tablet, mobiele wifi-hotspot, enz.);
  2. Uw paspoort met een duidelijk zichtbare en leesbare datumstempel van de Turkse immigratiedienst;
  3. Uw Turkse verblijfsvergunning (Ikamet Tezkeresi). Militairen en diplomaten die op missie zijn in Turkije, en buitenlandse studenten die aan een Turkse universiteit studeren, mogen ook bepaalde andere Turkse formulieren gebruiken om een verblijfplaats aan te tonen;
  4. U betaalt de registratiekosten in Turkse lira's.

Voltage en stekkers

Een overzichtstabel met stekkers, netspanning en frequentie per land vindt u hier.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

  • 1 januari: Nieuwjaar (Yilbasi)
  • 23 april: Onafhankelijkheidsdag en Dag van de Kinderrechten (Ulusal Egemenlik ve Cocuk Bayrami)
  • 1 mei: Dag van de Arbeid (Emek ve Dayanisma Gunu)
  • 19 mei: Herdenkingsfeest voor Ataturk, Dag van de Jeugd en van Sport (Ataturk'u Anma, Genclik ve Spor Bayrami)
  • 15 juli: Dag van de Democratie en de Nationale Solidariteit
  • 30 augustus: Dag van de Overwinning (Zafer Bayrami)
  • 28 oktober (halve dag) en 29 oktober: Dag van de Republiek (Cumhuriyet Bayrami)
  • Feest van de Ramadan (Seker Bayrami): 3 dagen vakantie na het beëindigen van de Ramadan-maand
  • Offerfeest (Kurban Bayrami): feest van 4 dagen dat 70 dagen na de Ramadan begint. 

Nuttige adressen

Belgische ambassade in Ankara, Turkije
Vista 312 Office Building, Eskişehir Yolu, 2176. Cadde N °: 9, Floor: 10-11, Söğütözü 06530 Çankaya - Ankara
06700 Ankara
Turkije
T +90 312 544 30 58 / +90 312 446 82 51
Noodnummer buiten de openingsuren (enkel voor Belgen in nood): +90 53 26 15 92 29
E: ankara@diplobel.fed.be
http://turkey.diplomatie.belgium.be
Ambassadeur Paul HUYNEN

Belgisch Consulaat-Generaal in Istanbul, Turkije
Adres: Siraselviler Caddesi, 39
34433 Taksim Istanbul
Turkije
T +90 21 22 43 20 68/33 01/33 00/ +90 212 252 47 46
Noodnummer buiten de openingsuren (enkel voor Belgen in nood): +90 53 24 73 58 00
Istanbul@diplobel.fed.be 
http://turkey.diplomatie.belgium.be
Consul generaal Serge DICKSCHEN

Turkse ambassade in België
Montoyerstraat 4, 1000 Brussel
T +32 2 506 11 20
F +32 2 514 07 48
E: bruksel@ekonomi.gov.tr
http://brussels.emb.mfa.gov.tr/Mission
ZE ambassadeur Hasan Ulusoy

Gemengde Kamers van Koophandel
Belgische en Luxemburgse Kamer van Koophandel in Turkije
Esentepe Mah. Büyükdere Cad. No:175 Ferko Signature K: B4 The Assembly, Şişli/İstanbul 34394
Türkiye
T +90 21 22 93 74 46
E: info@blcct.org
http://blcct.org/

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Turkije