U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het Reisadvies

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

Welke reisdocumenten hebt u nodig?

Op 17 april 2013 heeft de Turkse overheid een nieuw elektronisch visum ingevoerd (e-Visa).

Belgen kunnen nu online een visum voor Turkije aanvragen. Aanvragers moeten gewoon inloggen op www.evisa.gov.tr en de gevraagde informatie verschaffen. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, moet de betaling online gebeuren. Daarna kunnen ze hun elektronisch visum downloaden. De hele procedure neemt hooguit tien minuten in beslag.

Sinds 10 april 2014 is het niet meer mogelijk om bij aankomst op een Turkse luchthaven een visum te bekomen. Alle aanvragen moeten verlopen via het elektronische systeem.

Voor een lang verblijf kan het systeem niet worden gebruikt. Daarvoor kan u bij de Turkse ambassades en consulaten in België terecht.

De Belgische ambassades en consulaten mogen geen visa voor Turkije afgeven. Voor meer informatie hierover kan u bij de Turkse autoriteiten in België terecht.

Welke taal wordt er gesproken

De officiële taal is Turks. Het is de eerste taal van 90% van de 71,1 miljoen Turken. Een van de minderheidstalen is het Koerdisch dat door 6% van de bevolking wordt gesproken, al wordt de taal niet officieel erkend.

De gemiddelde Turk heeft een beperkte kennis van vreemde talen zoals het Frans of het Engels

Wat is het uurverschil met België

De tijd in Turkije is de GMT + 3 uur. Turkije doet niet mee aan de zomertijd. In die periode bedraagt het verschil met België 2 uur.

Reizen naar Turkije

Twee maatschappijen bieden rechtstreekse lijnvluchten aan tussen België en Turkije (Istanboel): Turkish Airlines van en naar Zaventem, Pegasus van en naar Charleroi. Vanuit de 'hub' Istanboel kan u met binnenlandse vluchten naar de andere bestemmingen in Turkije.

Reizen in Turkije

Er zijn een aantal manieren om van de luchthaven in het centrum van Istanbul te raken: een taxi, de transportdiensten van de luchthaven, tram en metro of de luchthavenbus.

Taxi

Met een taxi bent u ongetwijfeld het snelste weg uit de luchthaven van Istanbul, maar daarom nog niet het snelst op uw bestemming. Het is ook niet de goedkoopste manier, maar het kan wel handig zijn voor een gezin met veel bagage. Istanbul is een grote stad en het verkeer is er vaak erg druk, vooral tijdens de ochtend- en avondspits. Welke terminal u ook neemt, er staat altijd een lange rij taxi's te wachten om u naar uw eindbestemming te brengen.
Het hele jaar door zijn er dag en nacht taxi's beschikbaar en voor 120 tot 150 lira brengen die u naar het centrum van de stad.
De taximeter moet zichtbaar opgesteld zijn. Hij mag pas beginnen te lopen als de taxi vertrekt en moet meteen stoppen als u uw bestemming heeft bereikt.

Het is verboden om in een taxi te eten, te drinken of te roken (merk op dat roken in een gesloten publieke ruimte in Turkije al sinds juli 2009 verboden is).

Transportdiensten luchthaven

Dit is een privédienst. Het is een typische transportdienst die mensen van de luchthaven naar het centrum van de stad brengt. U kan vaak vooraf een voertuig reserveren via het internet. Een enkeltje vanuit de Ataturk-luchthaven kost (op het ogenblik van schrijven) € 25 en vanuit Sabiha Gökçen zo'n € 60. Voor de nieuwe luchthaven in Istanbul begint deze dienst in maart 2019.

Tram en metro

Om de 15 à 20 minuten vertrekt er een metrotrein van de Ataturk-luchthaven naar Istanbul. Hij rijdt van ongeveer 6.00 tot 23.00 uur. Het luchthavenstation ligt op een paar minuten stappen van elke terminal. Voor een kaart van alle metro- en tramlijnen van Istanbul kan u terecht op: http://www.istanbultrails.com/wp-content/uploads/2009/08/metro-tram-map-istanbul.jpg.
Neem de metro naar Zeytinburnu en stap daar over op de tram als u naar het hart van de oude stad en het begin van de nieuwe stad wil. Koop een 'Istanbul-kaart' vooraleer u uit de luchthaven vertrekt. De tram wordt op elk ogenblik van de dag druk gebruikt. Als u veel bagage heeft, is het niet meteen de beste oplossing.

Luchthavenbus

Havabus beschikt over moderne bussen met airconditioning die van de twee luchthavens naar het Taxsimplein rijden, en van Sabiha Gökçen naar de ferryterminal in Kadiköy waar u de boot naar Eminönü kan nemen om dan per tram op uw eindbestemming te raken. In de bussen is ruim voldoende plaats voor al uw bagage. Rijtijden en ticketprijzen vindt u terug op www.havabus.com. U kan voor deze bussen ook de Istanbul-kaart gebruiken.

Het verkeer in Istanbul is vaak een hel. Sommige grote steden hebben ook een metro, ook al beperkt die zich vaak tot specifieke routes. Vooral in Istanbul is het raadzaam om de metro te gebruiken voor specifieke verbindingen, bijvoorbeeld van Taksim naar Levent, want door het drukke verkeer kan dat met de auto uren duren.

Elke grote stad heeft openbaar vervoer, maar voor zakenmensen is het raadzaam om een taxi te nemen voor bestemmingen waar geen metrotrein naartoe rijdt.

Turkije heeft een behoorlijk goed ontwikkeld wegennetwerk, maar het is wel een heel groot land. Binnenlandse vluchten zijn daarom vaak de snelste (en betaalbare) oplossing.

Er rijden ook treinen tussen een aantal grote Turkse steden. Sinds kort zijn er ook hst-verbindingen.

Tussen de belangrijkste steden rijden ook veel goedkope langeafstandsbussen.

Hotels in Turkije

Van de meest elementaire tot de meest luxueuze hotels: in Istanboel vindt u ze allemaal. Aan degelijke zakenhotels is er niet echt een gebrek, maar in het hoogseizoen van beurzen en congressen (april tot juni en september tot oktober) raken degene met een goede centrale ligging wel vaak lang op voorhand volzet.

Betalen in Turkije

De officiële munt van Turkije is de lira. De meervoudsvorm is lira's. In wisselkoerslijsten staat de munt afgekort als TRY of TL.
Wissel geen geld op plaatsen waar toeristen vaak worden bedrogen (zoals luchthavens en hotels).
Het gebruik van creditcards en betaalpassen is wijdverspreid in Turkije. Visa en Mastercard worden op de meeste plaatsen aanvaard. In exclusieve restaurants en hotels kan u ook met American Express terecht. Turkije gebruikt het Europese creditcardsysteem zodat u altijd een pincode moet invoeren als u betaalt. Turkse creditcards hebben vaak een elektronische chip of een magneetstrip op de achterkant (of allebei), maar een pincode is altijd vereist. Een handtekening niet.
Ook geldautomaten zijn wijdverspreid in Turkije. Het is raadzaam om de automaten te gebruiken die verbonden zijn met een bank, en niet de automaten in vrijstaande cabines in de straten. Die zijn namelijk minder veilig en er wordt vaker mee geknoeid.

Werkuren in Turkije

De Turkse arbeidsmarkt wordt voornamelijk geregeld door de arbeids- en vakbondswetten. Die bepalen onder andere dat een werknemer maximaal 45 uur per week mag werken en dat die uren gelijk verdeeld moeten zijn over de gewerkte dagen. 'Overeenkomstig de arbeidswetgeving mag de werkgever de werkuren echter binnen de wettelijke grenzen zelf bepalen. Ondanks de wet bestaat er in Turkije geen vaste werkweek.

Overheidsdiensten, kantoren en banken zijn van maandag tot vrijdag open van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.30 uur. Winkels zijn normaal elke dag, ook in het weekend, van 9.00 tot 19.00 uur open. In de zomermaanden begint een werkdag in sommige steden om 7.00 of om 8.00 uur en eindigt hij om 14.00 uur.

Communicatie in Turkije

Telefonie en mobiele telefonie zijn over heel Turkije verspreid en de gebruiker heeft bijna overal bereik. De Turkse gsm-operatoren zijn Turkcell (900 Mhz), Vodafone (900 Mhz) en Turk Telekom (1.800 Mhz).  Allemaal bieden ze een 3G- en een 4G-netwerk aan. Reizigers en zakenmensen die internationale roamingkosten willen vermijden, kunnen beter met prepaid-belkaarten werken.

In heel Turkije kan u via wifi op het internet. De meeste hotels, restaurants, cafés, bedrijven en stop- en overstapplaatsen bieden gratis wifi aan.

Let op:

In oktober 2015 heeft de Turkse regering aangekondigd dat een buitenlandse bezoeker het land binnen mag met 1 persoonlijk mobiel toestel dat hij maximaal 120 dagen mag gebruiken via internationale roaming of met een Turkse simkaart zonder dat hij of zij dit toestel hoeft te registreren.
Na 120 dagen moet hij of zij het toestel registreren en de registratiekosten betalen, anders wordt de toegang tot de 3 mobiele netwerken geblokkeerd.
U heeft de volgende zaken nodig om uw toestel te registreren:

 1. Uw toestel (mobiele telefoon, tablet, mobiele wifi-hotspot, enz.);
 2. Uw paspoort met een duidelijk zichtbare en leesbare datumstempel van de Turkse immigratiedienst;
 3. Uw Turkse verblijfsvergunning (Ikamet Tezkeresi). Militairen en diplomaten die op missie zijn in Turkije, en buitenlandse studenten die aan een Turkse universiteit studeren, mogen ook bepaalde andere Turkse formulieren gebruiken om een verblijfplaats aan te tonen;
 4. U betaalt de registratiekosten in Turkse lira's.

Voltage, stekkers

Een overzichtstabel met stekkers, netspanning en frequentie per land vindt u hier.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

 • 1 januari: Nieuwjaar (Yilbasi)
 • 23 april: Onafhankelijkheidsdag en Dag van de Kinderrechten (Ulusal Egemenlik ve Cocuk Bayrami)
 • 1 mei: Dag van de Arbeid (Emek ve Dayanisma Gunu)
 • 19 mei: Herdenkingsfeest voor Ataturk, Dag van de Jeugd en van Sport (Ataturk'u Anma, Genclik ve Spor Bayrami)
 • 15 juli: Dag van de Democratie en de Nationale Solidariteit
 • 30 augustus: Dag van de Overwinning (Zafer Bayrami)
 • 28 oktober (halve dag) en 29 oktober: Dag van de Republiek (Cumhuriyet Bayrami)
 • Feest van de Ramadan (Seker Bayrami): 3 dagen vakantie na het beëindigen van de Ramadan-maand
 • Offerfeest (Kurban Bayrami): feest van 4 dagen dat 70 dagen na de Ramadan begint. 

Nuttige adressen

Belgische ambassade in Ankara, Turkije

Adres: Mahatma Gandi Caddesi, 55,
06700 Gaziosmanpasa Ankara
Turkije
T +90 31 24 05 61 66
Noodnummer buiten de openingsuren (enkel voor Belgen in nood): +90 53 26 15 92 29
E: ankara@diplobel.fed.be
http://turkey.diplomatie.belgium.be
Ambassadeur Michel MALHERBE

Belgisch Consulaat-Generaal in Istanbul, Turkije

Adres: Siraselviler Caddesi, 39
34433 Taksim Istanbul
Turkije
T +90 21 22 43 20 68/33 01/33 00/ +90 212 252 47 46
Noodnummer buiten de openingsuren (enkel voor Belgen in nood): +90 53 24 73 58 00
Istanbul@diplobel.fed.be 
http://turkey.diplomatie.belgium.be

Turkse ambassade in België

Montoyerstraat 4, 1000 Brussel
T +32 2 514 29 78
F +32 2 514 45 63
bruksel@ekonomi.gov.tr
http://brussels.emb.mfa.gov.tr

Gemengde Kamers van Koophandel

Belgische en Luxemburgse Kamer van Koophandel in Turkije
Altan Erbulak Sokak, Eken Han No:8 K:4
Mecidiyeköy-Istanboel
T +90 21 22 93 74 46
info@turc-belge.org
www.turc-belge.org   

Back to top

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Turkije