U bent hier

Nieuws

Strenge lockdownmaatregelen en een reisverbod zorgden ervoor dat Tunesië de COVID-19-pandemie goed onder controle heeft gekregen. Nu de beperkingen versoepeld zijn en de industrie weer aan het werk gaat, is de toeristische sector aangemerkt als de sleutel tot de economische opleving.

De coronaviruspandemie spaart ook de Arabische wereld niet. Afgezien van de menselijke tol, kan ook de economische impact van de crisis op de verschillende landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika bijzonder zwaar worden. De Arabische economieën worden dan ook midscheeps getroffen door verschillende simultane schokken.

Naar jaarlijkse gewoonte publiceert DinarStandard een overzicht van de islamitische economie. In 2018 gaven moslims wereldwijd 2 miljard USD uit aan halalvoeding, -farma en -lifestyle, een groei van 5,2% in vergelijking met vorig jaar. Het bewustzijn bij de moslimconsument omtrent halal groeit en bedrijven passen zich aan aan de veranderende verwachtingen van de consument. De belangrijkste trends leest u in dit uitgebreide rapport. 

De havenautoriteiten van de Tunesische haven van Rades voeren vanaf 1 december 2019 een nieuwe beperking in waardoor alle reefercontainers met importgoederen direct moeten worden opgehaald door de ontvangende partij bij het lossen van het schip.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), het migratieagentschap van de Verenigde Naties, biedt Belgische bedrijven de mogelijkheid om een Tunesische student(e) aan te werven voor een stage van 6 maand. U kan zelf het profiel van de kandidaat mee bepalen. IOM regelt de nodige administratie.

De Wereldbank publiceerde begin dit jaar een rapport over de economische vooruitzichten voor de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA). Terwijl de economische groei er in 2017 sterk op achteruitging in vergelijking met het jaar daarvoor, wordt voor 2018 een positiever scenario verwacht.

De Europese Commissie en het Centre du Commerce International (ITC) hebben op 30 juni de EuroMed Trade Helpdesk gelanceerd, een gratis online portaal. Interesse in zakendoen met Algerije, Egypte, Jordanië, Israël, Libanon, Marokko, Palestina, Tunesië of Turkije? Neem er dan zeker een kijkje.

Een nieuwe wet moet een investeringsvriendelijker zakenklimaat in Tunesië creëren en zo de economische ontwikkeling van het land stimuleren. Buitenlandse investeringen zijn dan ook broodnodig, wil de Tunesische overheid haar ambitieuze ontwikkelingsplan voor de komende vijf jaar waarmaken.

Op 29 en 30 november 2016 wordt in Tunis het Nationaal Ontwikkelingsplan 2016-2020 gelanceerd. Tijdens een internationale conferentie wordt de aankondiging verwacht van 100 PPP-projecten en investeringsprojecten ter waarde van 90 miljard dollar. Ook u kan hierbij aanwezig zijn!