U bent hier

Economisch herstel na de COVID-19 pandemie vertraagt in Midden-Oosten en Noord-Afrika

Economische impact en vooruitzichten

De Coronacrisis heeft een grote economische impact gehad op de Arabische wereld. Sommige landen werden proportioneel harder getroffen dan andere. Maar ondanks de krimp in de economie en de ontdekking van de nieuwe Omikron variant, waren de voorspellingen voor de economie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika eind 2021 toch positief voor het jaar 2022.

Er werd voorspeld dat de olieproductie opnieuw zou aantrekken, in lijn met de wereldwijde vraag. Dit zou een sterke groei veroorzaken en afnemende begrotingstekorten. Veel van de grootste economieën in de regio zullen ook een aanhoudende robuuste groei zien in de niet-olie-economie. Met name in de regio van de Golfstaten werd een verdere normalisering van de bedrijvigheid verwacht naarmate de impact van de wereldwijde gezondheidscrisis zou afnemen.

Niettemin suggereren langdurige macro-economische onevenwichtigheden en verhoogde politieke uitdagingen dat niet alle MENA-landen in hetzelfde tempo zullen herstellen, waarbij veel van de kleinere landen in de Levant en Noord-Afrika waarschijnlijk zullen blijven worstelen met aanhoudende littekens van de pandemie.

Conflict in Oekraïne

De verwachtingen van eind 2021 voor de regio werden echter al snel bijgesteld vanwege de start van het conflict in Oekraïne. Voornamelijk landen die in grote mate afhankelijk zijn van energie import zullen een grote economische impact ondervinden van het conflict. 

Olie importerende landen

Olie-importeurs in Noord-Afrika en de Levant zullen het meest te lijden hebben onder de Russische inval in Oekraïne. De stijging van de grondstofprijzen zal de inflatiedruk in binnen- en buitenland aanwakkeren, met negatieve gevolgen op de particuliere consumptie en de netto-uitvoer. Hogere inflatie, strakker monetair beleid en beperkte budgettaire ruimte om het effect van hogere prijzen op de bevolking te drukken, zal de gezinsuitgaven doen verminderen. Gezien de wereldwijde economische crisis, zal er ook een zwakkere vraag naar export zijn en een trager herstel in het toerisme na de coronapandemie, dat juist voor deze landen zo belangrijk is. 
Voor deze landen (Tunesië, Marokko, Egypte, Jordanië, Libanon) wordt het economisch herstel na de COVID-19 pandemie dus opnieuw vertraagd.

Olie exporterende landen

Voor de olie exporteurs in de MENA regio (Algerije, de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië) zal de oorlog tussen Rusland en Oekraïne kansen bieden aangezien de energiepiekprijzen zullen leiden tot hogere investeringen. Een sterk investeringsmomentum zal dus de negatieve impact van de hogere inflatie op de binnenlandse consumptie beperken.

Vaccinatiegraad

De vaccinatiegraad in de Arabische wereld verschilt sterk per land. Landen in Noord-Afrika kennen over het algemeen een lagere vaccinatiegraad dan de landen op het Aziatische continent. De koploper zijn de Verenigde Arabische Emiraten waar 99% van de bevolking minstens 1 dosis heeft gekregen. 

Een overzicht van de vaccinatiegraad per land kan hier worden teruggevonden. 

Nuttige links

Bekijk vooraleer u naar de regio vertrekt steeds de geldende inreisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19. Deze verschillen sterk per land. 

Literatuur

Dossier 'Coronavirus'

Het nieuwe coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden. FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen. Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

8 april 2022