U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Voedingsindustrie

Thailand is één van de meest aantrekkelijke afzetmarkten in de regio voor voeding en dranken. Het is de tweede grootste economie van Zuidoost-Azië, met een retailsector die goed is voor ongeveer 115 miljard USD. De laatste jaren bleef deze sector ook goed doorgroeien, dankzij sterke economische cijfers, het groter worden van een, vooral jonge, middenklasse met groter beschikbaar inkomen, en een trend naar verdere verstedelijking. Bovendien telt Thailand in normale tijden ongeveer 40 miljoen buitenlandse toeristen per jaar en zijn er ook veel buitenlanders die permanent of semipermanent in Thailand wonen. Dit heeft geleid tot een sterk uitgebouwde horeca en tot high-end supermarkten in de grote steden en toeristische trekpleisters. Voor onze Vlaamse bedrijven blijven hier dan ook mooie kansen liggen, zelfs al komt de concurrentie vanuit de hele wereld. Vooral met nicheproducten zijn er opportuniteiten. Nieuwe trends, versterkt ook door de coronatoestand, zijn e-commerce, gezonde en organische voeding, en kant-en-klaarmaaltijden.

Zeer positief is dat onze export van voedingsproducten naar Thailand zeer resistent is gebleken voor de coronacrisis. Ergens was te verwachten dat onze export hier klappen ging krijgen wegens het wegvallen van de 40 miljoen buitenlandse toeristen. Niets is echter minder waar. Onze export bleef het goed doen in volle coronacrisis en zit eind 2021 aan een hoger niveau dan vóór corona. We mogen hier dus besluiten dat de grootste doelgroep van onze voedingsproducten de Thaise midden- en hogere klasse is.

Met een sterke landbouw als basis, is ook de voedselverwerkende nijverheid in Thailand één van de belangrijkste in Zuidoost-Azië. Op dit moment telt het land meer dan 10.000 voedselverwerkende bedrijven. Een belangrijk deel van de afgewerkte voedingsproducten wordt uitgevoerd naar andere landen. Deze sector heeft behoefte aan voedingsingrediënten die niet lokaal aanwezig zijn. De voedingsverwerkende industrie heeft ook nood aan een verdergaande innovatie en creativiteit. Producten, methodes, technologieën en diensten die hiertoe kunnen bijdragen, bieden zeker afzetmogelijkheden. Ook voor machines en verpakkingsoplossingen zijn er kansen.

Voor meer info, consulteer volgende uitgebreidere marktrapporten, opgesteld door het FIT-kantoor in Bangkok:

Landbouw en agro-industrie

Thailand beschikt over een grote rijkdom aan natuurlijke grondstoffen, waardoor de landbouw tot op vandaag een belangrijke motor is van de Thaise economie. De sector is goed voor 8,7% van het Thaise BBP, en stelt maar liefst 40% van de bevolking tewerk. Het land is één van de grootste exporteurs ter wereld van, onder andere, rijst, suiker, cassave, vis en zeevruchten, groenten en fruit. 

De meeste landbouwbedrijven blijven echter traditionele manieren van de landbouw gebruiken, wat resulteert in een lage productiviteit en laag inkomen, maar met hoge kosten. Het moderniseren en innoveren van de landbouwsector is dan ook een belangrijke prioriteit voor de overheid, die is opgenomen in het Thailand 4.0 project. Het land streeft naar een hogere efficiëntie in de landbouw en een lager verbruik van water, meststoffen, insecticides en andere chemicaliën. Voor onze Vlaamse bedrijven liggen dus mooie kansen in het aanbieden van technologieën en diensten die hierop kunnen inspelen en Thailand kunnen helpen bij dit streven naar hogere opbrengsten, hogere kwaliteit en betere voedselveiligheid.

Om smart farming en de modernisering van de landbouwsector te bespoedigen, nam de Thaise overheid via de Board of Investment (BOI) ook een aantal maatregelen om buitenlandse investeerders aan te trekken. Onder bepaalde voorwaarden kunnen belastingvoordelen worden aangeboden voor bedrijven die goederen of diensten aanbieden in de landbouwsector en aan de modernisering kunnen bijdragen (bv monitoring- en controlesystemen die het gebruik van water, meststoffen, pesticiden reguleren). 

Infrastructuur

Omwille van zijn strategische geografische ligging heeft Thailand een onmiskenbaar voordeel om een regionale economische draaischijf te worden. Met dit doel voor ogen, maakt de overheid een prioriteit van het uitbouwen van een degelijke infrastructuur.

De snelle ontwikkeling van een uitgebreid netwerk van met elkaar verbonden transportroutes doorheen het land moet de snelgroeiende vraag naar binnenlandse en cross border transport ondersteunen. In Greater Bangkok wordt de aanleg van mass transit routes (BTS skytrain & metrolijnen) en snelwegen verdergezet. Over het hele land lopen projecten voor wegen en spoorwegen, inclusief hogesnelheidstrein-projecten.

Bangkok wordt met een TGV-lijn verbonden met het noordoosten van het land (provincie Nakhon Ratchasima). Het is de bedoeling dat deze lijn zal aansluiten met de spoorlijn die China met Laos verbindt in het kader van het Chinese Belt and Road Initiative.

Een andere nieuwe lijn zal Bangkok met Rayong verbinden (een kleine 200 km), waardoor de Eastern Economic Corridor gelinkt zal zijn met Bangkok en de twee luchthavens daar. Een hogesnelheidstrein-verbinding wordt ook bekeken tussen Bangkok en Hua Hin, alsook een monorail-systeem voor Phuket.

Binnen de Eastern Economic Corridor (EEC) zelf wordt een nieuwe luchthaven gebouwd (U-Tapao) die een capaciteit zal hebben van 60 miljoen reizigers per jaar. De havens van Laem Chabang en Map Ta Phut worden verder uitgebreid. Binnen de EEC kijkt men niet alleen naar fysieke infrastructuur, maar men maakt er ook een prioriteit van de ontwikkeling van de digitale infrastructuur met de opstart van Digital Park Thailand. Voor meer details over de infrastructuurprojecten in de EEC, zie www.eeco.or.th/en/comprehensive-infrastructure

Toelevering aan hotelsector

In normale tijden is Thailand één van de meest toeristische landen ter wereld, met een gemiddelde van 40 miljoen buitenlandse bezoekers per jaar. Het zal wellicht enkele jaren duren vooraleer we dit cijfer terug zullen bereiken, maar men mag er wel van uitgaan dat op middellange termijn de trend van inkomende buitenlandse toeristen in Thailand nog altijd in stijgende lijn zit.

De sector toont een gemengd beeld. Terwijl veel bestaande hotels het wegvallen van het toerisme slecht of niet hebben overleefd, blijven nieuwe hotelprojecten gelanceerd worden, voornamelijk door de grote hotelgroepen. In volle coronatijden (zomer 2020) zaten maar liefst 123 nieuwe hotelprojecten in de pijplijn, goed voor een extra aangroei van meer dan 31.000 nieuwe hotelkamers. Bangkok heeft het grootste aantal nieuwe projecten in de steigers staan, gevolgd door toeristische trekpleisters als Phuket en Pattaya. Naast nieuwe hotels, zijn sommige bestaande hotels ook aan vernieuwing of upgrading toe. Voor 2022 lanceert Mariott bijvoorbeeld 7 of 8 nieuwe hotels in Thailand. Een overzicht van lopende of komende hotelprojecten kan onder andere hier worden gevolgd: https://teawlataem.com/pipeline-new-hotel-in-thailand/ en https://www.hotelnewsresource.com/modules.php?name=HNR&file=topic&tag=Hotel+Development+Thailand

Dit betekent dat er, naast de hierboven beschreven mogelijkheden in de voedingssector, ook andere opportuniteiten te rapen zijn met betrekking tot de bouw  uitrusting en toelevering aan de hotelsector, in het bijzonder voor kwaliteitsvolle producten, design, digitalisering en gespecialiseerde diensten.  

Medische apparatuur

De markt voor medische apparatuur in Thailand groeit jaarlijks met 8 tot 10%, omwille van een aantal factoren. Eerst en vooral is er de verouderende bevolking, waardoor er meer patiënten zijn met o.a. diabetes, hartkwalen en kanker.

Verder is er het groeiende medisch toerisme naar Thailand. Jaarlijks komen ongeveer 2,5 miljoen buitenlanders voor een medische behandeling naar Thailand. Buitenlanders, zowel expats als medische toeristen, zijn goed voor 30% van de inkomsten van de privéhospitalen. Deze privéziekenhuizen behoren tot de beste van de regio, en hebben de meest moderne en geavanceerde apparatuur ter beschikking. Patiënten hoeven er niet te wachten, en dokters zijn uitstekend opgeleid. In deze ziekenhuizen kun je vaak niet alleen in het Engels terecht, maar ook in andere talen gericht op medisch toerisme (Arabisch, Russisch, Chinees...). Toch is de kostprijs van de medische zorgen een stuk lager dan in de meeste andere landen. Gezondheidszorg in Singapore kost bijvoorbeeld drie keer meer; in Maleisië het dubbele. Zaken als MRI scans, plastische chirurgie en LASIK behandelingen, kosten maar een fractie van wat een patiënt in een privé-ziekenhuis in bijvoorbeeld de Verenigde Staten zou betalen.

Thailand voert voor ongeveer 2 miljard euro medische apparatuur in per jaar. Het gaat onder andere om:

  • cardiovasculaire apparatuur
  • apparatuur voor klinische diagnose
  • tandartsapparatuur
  • apparatuur voor oogartsen, huidartsen, neurologie
  • orthopedie en rehabilitatie.

Zowel voor bedrijven die dergelijke apparatuur wensen te exporteren naar Thailand, of bedrijven die overwegen in deze sector in Thailand te investeren liggen er mogelijkheden. Omdat de sector van de gezondheidszorg ook voor de Board of Investment een prioriteit is, worden aan buitenlandse bedrijven die in Thailand in deze sector investeren ook allerhande taks- en andere voordelen aangeboden (zie www.boi.go.th/index.php?page=business_opportunities_detail&topic_id=117526

Naast de export van producten liggen er ook in de dienstensector opportuniteiten. Denk maar aan hospitaalmanagement, digitalisering van ziekenhuizen en gezondheidszorg,

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Thailand