U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het Reisadvies

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

Tip: Registreer u gratis op Travellers Online. Doet zich ter plaatse een ernstige crisis voor (natuurramp, politieke crisis ...), dan kan de FOD Buitenlandse Zaken u makkelijk informeren en helpen.

Welke reisdocumenten hebt u nodig?

Check eerst welke corona-maatregelen er op het moment van uw reis van toepassing zijn. Deze veranderen zeer regelmatig. Updates kunt u nalezen op de website van de Thaise ambassade https://www.thaiembassy.be/

Voor een verblijf van maximaal 30 dagen kan u -als Belg- reizen naar Thailand zonder een visum. U moet beschikken over een geldig internationaal paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is na de terugkeer, bovendien moet de heen en terug datum van uw vliegticket van en naar Thailand binnen de 30 dagen zijn.

Indien u meer dan 30 dagen in Thailand wilt blijven, moet u een geldige visumaanvraag indienen bij de Thaise ambassade in Brussel. Meer info over procedure en types visa is terug te vinden op https://www.thaiembassy.be/visa/?lang=en

Welke taal wordt er gesproken

Thai, er is slechts een beperkte kennis van de Engelse taal. In zakenmiddens kun je normaal wel met Engels overweg.

Wat is het uurverschil met België

Winter: + 6 uur Zomer: + 5 uur

Reizen naar Thailand

Er is een rechtstreekse verbinding tussen Brussel en Bangkok met Thai Airways. Op het moment van de update van deze fiche (april 2022) vliegt Thai niet elke maand van het jaar. Ook de frequentie van het aantal vluchten per week wijzigt.

Alternatieven zijn er met de gebruikelijke Europese luchtvaartmaatschappijen of de 'Gulf carriers'.

Reizen in Thailand

Van de luchthaven naar het centrum

‘Taximeter’ vanaf luchthaven naar hotel in Bangkok stad: ongeveer 350 Baht (zonder tolwegen, ongeveer 75 Baht en 50 Baht luchthaventoeslag). De grotere hotels bieden een limousineservice aan voor ongeveer 1200 à 1800 Baht of u kunt gebruik maken van de luchthavenlimousines voor 2200 à 2600 Baht. Afhankelijk van de verkeersdrukte en waar u precies moet zijn in het centrum, duurt een rit naar het centrum minimum 40 minuten.

Verplaatsingen in de stad

Veel expats hebben een wagen met chauffeur. Dit is niet alleen wegens de relatief lage kost van een chauffeur maar ook om verkeersveiligheidsredenen (er vallen gemiddeld 3 doden per uur in het verkeer). In geval van ongevallen heeft u als buitenlander weinig rechtszekerheid. Corruptie bij de politie is frequent.

De meeste hotels bieden een limousineservice aan waar u per uur en/of afstand betaalt. De prijzen zijn duur naar Thaise normen, redelijk naar Europese normen en u reist in stijl. De meeste reisbureaus kunnen u ook een wagen met chauffeur verhuren, wat goedkoper zal zijn dan een hotellimousine.

Taxi’s zijn een goedkoop alternatief als men zich aan bepaalde richtlijnen houdt (zie hieronder veiligheidstips).

Geel/groene taxi’s zijn meestal in iets betere staat vermits deze eigendom zijn van de taxichauffeur. Vergeet echter niet dat status belangrijk is en dat Thai het beneden stand vinden als een ‘General Manager’ komt aangereden met een taxi i.p.v. limousine met chauffeur.

Skytrain: gemakkelijk en snel indien uw eindbestemming op 1 van de 2 routes ligt. Prijs varieert van 18 tot 55 Baht al naar gelang de afstand.

MRT Subway: 18 stations met 3 verbindingen naar de skytrain, prijzen variëren tussen 14 en 36 Baht.

Tuk Tuk en motor taxi: alleen voor de meer avontuurlijke zielen, 30-40 Baht voor korte afstanden. Laat u echter niet in de luren leggen, een TukTuk die u een rit voor 10 Baht aanbiedt zal u ongetwijfeld alleen naar plaatsen brengen waar hij commissie krijgt op uw aankopen. 

Reizen naar andere steden

Er zijn momenteel een viertal luchtvaartmaatschappijen die binnenlandse en of buitenlandse vluchten verzorgen: Thai Airways (www.thaiairways.com), Bangkok Airways (www.bangkokair.com), Air Asia (www.airasia.com) en Nok Air (www.nokair.co.th).

Lange afstanden met bussen worden om verkeersveiligheidsredenen afgeraden. Een iets veiliger optie is reizen per trein (traag maar zeker).

Hotels in Thailand

Alle steden beschikken over kwalitatief hoogstaande hotels. Vier- of vijfsterrenhotels bieden een uitstekende service aan en de prijzen zijn naar Europese normen zeer redelijk. Agoda en booking.com zijn de meest gebruikte booking sites. 

Betalen in Thailand

Creditcards worden algemeen aanvaard in hotels, restaurants en andere business-etablissementen. Visa en Master Card zijn het meest verspreid, gevolgd door American Express en Diners Club. Vermijd echter het gebruik van creditcards in kleine shops/restaurants. Alle grote Thaise banken bieden geldautomaten (ATM) aan waar men met Visa, Master Card en Maestro terecht kan voor het afhalen van cash. Men kan zowat overal US$ en EUR wisselen.

De officiële munt is de Thaise Baht. U wisselt best zo weinig mogelijk op de luchthaven. De wisselkoers verschilt vaak heel wat in vergelijking met wat men in de standaard bankloketten aanbiedt.

Banken zijn open van 9u30 tot 15u30 van maandag tot vrijdag.

Werkuren in Thailand

Bedrijven: 8u - 17u. Zaterdag en zondag zijn de banken gesloten. De meeste - maar niet alle - kantoren zijn zaterdag gesloten. Winkels zijn over het algemeen 7 dagen per week geopend. Eten kan u 24u/24u. 

Communicatie in Thailand

Engels, al spreken vrij weinig Thai vloeiend Europese talen (Thailand is nooit gekoloniseerd). In de zakenwereld zal men normaal in het Engels kunnen communiceren. Het is echter aan te bevelen om dit op voorhand te checken met uw gesprekspartner. Desnoods kan het aangewezen zijn om een eigen tolk mee te brengen naar de meeting.  Als u van plan bent om een kantoor of een dochteronderneming op te richten moet u in gedachten houden dat het zeer moeilijk is om competente medewerkers te vinden die goed Engels spreken.

Voltage, stekkers

Een overzichtstabel met stekkers, netspanning en frequentie per land vindt u hier.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

www.timeanddate.com/holidays/thailand/

Nuttige adressen

Ambassade van België in Thailand

Royal Belgian Embassy
16/F Sathorn Square
98 North Sathorn Road
Silom Sub-District, Bangrak District
Bangkok 10500
Thailand
T: +66 21 08 18 00
E: Bangkok@diplobel.fed.be
https://thailand.diplomatie.belgium.be/nl
HE mevr. Sibille de Cartier d'Yves, Ambassadeur

De jurisdictie van de ambassade omvat ook Laos, Cambodja en Myanmar.

Ambassade van Thailand in België

Royal Thai Embassy
Mission of Thailand to the European Communities
Waterloosesteenweg 876
1000 Brussel
T: +32 2 640 68 10
E: thaibxl@thaiembassy.be
www.thaiembassy.be
H.E. Mr Sek Wannathee, Ambassadeur van Thailand in België en Luxemburg, Hoofd van de Missie van Thailand bij de EU

Gemengde Kamers van Koophandel

Belgian-Luxembourg/Thai Chamber of Commerce (BELUTHAI)
Room 2312, 23rd Floor, 87, M Thai Tower - All Seasons Place, Wireless Road, Lumpini, Pathumwan, Bangkok 10330, Thailand
T: +66 2 627 9187
E: info@beluthai.org
https://beluthai.org/

Meer informatie over Thailand

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Thailand