U bent hier

Thailand in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Koninkrijk Thailand
Hoofdstad
Bangkok (Krung Thep) - (8,2 miljoen inwoners)
Oppervlakte
513.120 km² (= 17 x België)
Aantal inwoners
69,62 miljoen (2019 - Wereldbank)
Staatshoofd
Koning Vajiralongkorn, RAMA X
Regeringsleider
Eerste Minister Prayut Chan-ocha
Taal
Thai
Munt
Baht Wisselkoers
Belangrijke steden
Samut Phrakan (379.000 inwoners), Nonthaburi (291.000), Udon Thai (220.000), Korat (205.000), Hat Yai (157.000), Chang Mai (150.000)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
506 miljard USD (594 miljard USD in België)
BBP/Capita
7.066 USD (51.247 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

Algemene Economie

Zwaarst getroffen economie in de regio

Op vlak van volksgezondheid mag Thailand dan wel niet zwaar getroffen zijn door corona, toch is de economische impact enorm. Al vóór de coronacrisis was Thailand in woelig economisch vaarwater terecht gekomen. De economische groei in 2019 was de laagste in 5 jaar, onder andere door de groeivertraging in China. In 2020 kelderde de economie met 6,1%. Toch was dit cijfer iets beter dan wat analisten in eerste instantie hadden gevreesd. Niettemin is Thailand de zwaarst getroffen economie in heel het Verre Oosten. Oorspronkelijk werd een mooi herstel verwacht voor 2021, maar een tweede en derde virusgolf gooiden roet in het eten. De groei in 2021 bedroeg uiteindelijk slechts 1,6%.

Thailand lééft van het toerisme. Bangkok is de meest bezochte stad ter wereld. Voor 2020 werden in Thailand 40 miljoen toeristen voorspeld. Het zijn er uiteindelijk 6-7 miljoen geworden en dit allemaal in de periode januari-maart. Sinds dan zijn er amper nog toeristen het land binnen gekomen. Voor het hele jaar 2021 kwamen er slechts 427.000 toeristen binnen. Vaak ging het dan nog om terugkerende Thais of expats. Sinds de eerste versoepelingen van november 2021 is er wel beterschap merkbaar. De eerste 3 maanden van 2022 kwamen er al meer toeristen binnen (476.000) dan in het hele jaar 2021. Dat is nog ver af van de pre-covid cijfers, maar er is wel hoop op een voorzichtig herstel van het toerisme. Niettemin, zolang landen als China (vanwaar in het verleden de meeste toeristen kwamen) zelf met strikte reismaatregelen zitten en zolang de procedure om naar Thailand af te reizen vrij complex blijft (en zolang COVID wereldwijd niet onder controle is natuurlijk), zullen deze cijfers helaas aan de lage kant blijven. Recent viel ook het toerisme vanuit Rusland stil, wat traditioneel ook een belangrijke bron was van toeristen (3,7% van het totaal). Gezien 1 op 6 Thais in de toerismesector werkt, heeft deze situatie een enorme impact op werkgelegenheid, inkomsten en lokale consumptie. Gedeeltelijk probeert men dit op te vangen door binnenlands toerisme te promoten (waarbij aan Thais cash vouchers en kortingen worden gegeven), maar dit levert niet het succes op waarop men had gehoopt.  

De productiesector heeft dan weer te kampen met onderbrekingen in de bevoorrading (o.a. chips en semiconductoren) en een drastische daling van de binnenlandse vraag. Export daarentegen, een belangrijke motor van de Thaise economie, herpakt zich momenteel goed (+19% in 2021) dankzij de robuuste economische heropleving van een aantal belangrijke exportmarkten (o.a. US, Japan, Vietnam, Australië). Een zwakkere Thaise baht speelt hierbij ook een helpende rol. Ook een stijging in investeringen, zowel publieke als private, droegen positief bij tot de groei in 2021.

Ook Thailand ontsnapt de laatste maanden niet aan stijgende inflatie omwille van supply chain problemen, stijgende transportkosten, oplopende inflatie wereldwijd en de oorlog in Oekraïne, waardoor het risico op stagflatie reëel is geworden.

 

Vooruitzichten : hoop op een voorzichtig herstel

Nu de globale covid-situatie beter onder controle lijkt, en internationaal reizen terug mogelijk wordt, zal het toerisme in Thailand hier ongetwijfeld van profiteren. Er wordt verwacht dat het aantal buitenlandse toeristen tegen 2023 terug 20 miljoen kan bereiken. Dit is nog altijd maar de helft in vergelijking met het pre-corona tijdperk, maar wel een fikse verbetering tegenover de amper half miljoen toeristen in 2021.

De Thaise export die al mooi hersteld was in 2021, wordt verwacht verder aan te trekken. Beide sectoren, toerisme en export, zouden de motor moeten vormen van het economisch herstel. Langs de andere kant zal het consumentenvertrouwen blijven slabakken, wat zal blijven leiden tot een zwak binnenlands consumptiepatroon . Inflatie wordt zeker ook een grote bekommernis. Deze wordt aangewakkerd door de wereldwijde stijging van energieprijzen en andere grondstoffen en bottle necks in de aanvoerketen, samen met de lokale prijsstijging van een aantal basisbehoeften (voornamelijk de stijging van de prijzen van varkensvlees door een uitbraak van varkenspest in het land). Dit alles zal wellicht leiden tot een inflatie van meer dan 4% in 2022.

Voor 2022 en 2023 wordt een economische groei van 3-4% vooropgesteld.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Thailand