U bent hier

Thailand in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 28/04/2021

Tot op heden bleef Thailand grotendeels gespaard van een grootschalige Covid-19-uitbraak. Er waren twee -naar internationale normen- kleine golven, maar sinds begin april 2021 wordt Thailand getroffen door een derde golf, die ernstiger is. De laatste week werden tussen de 2000 en 3000 nieuwe dagelijkse gevallen geteld. Bangkok is ditmaal ook het centrum van de uitbraak en voor de eerste keer lijkt iedereen ook mensen te kennen die positief zijn. In allerijl worden veldhospitalen ingericht, die na enkele dagen al volzet zijn en wordt er nu ook uitgeweken naar leegstaande hotels. Verontrustend is ook de zeer jonge gemiddelde leeftijd van de besmette personen (29 jaar). In totaal staat de teller in Thailand nu op ongeveer 62.000 gevallen en 178 overledenen. De derde golf is, op vlak van aantal besmettingen, na enkele weken al groter dan de eerste twee golven samen. Al voor deze nieuwe golf was Thailand het land dat in heel de regio het zwaarst economisch getroffen werd door de corona-crisis (onder meer omdat Thailand het nu zonder de jaarlijkse 40 miljoen buitenlandse toeristen moet doen). Een potentiële nieuwe lockdown zal de negatieve impact op de economie alleen maar versterken.
In de praktijk is het voor zakenreizigers nog altijd moeilijk (of onhaalbaar) om naar Thailand te reizen. Zakenreizigers vallen niet onder één van de categorieën die het land binnen mogen. Bovendien is de procedure zwaar en moeten alle reizigers die Thailand binnen komen een verplichte hotelquarantaine van 12 dagen doorlopen.

U kunt het meest recente reisadvies voor Thailand nalezen op de website van FOD Buitenlandse Zaken of van de Thaise Ambassade in Brussel.
Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Koninkrijk Thailand
Hoofdstad
Bangkok (Krung Thep) - (8,2 miljoen inwoners)
Oppervlakte
513.120 km² (= 17 x België)
Aantal inwoners
69,62 miljoen (2019 - Wereldbank)
Staatshoofd
Koning Vajiralongkorn, RAMA X
Regeringsleider
Eerste Minister Prayut Chan-ocha
Taal
Thai
Munt
Baht Wisselkoers
Belangrijke steden
Samut Phrakan (379.000 inwoners), Nonthaburi (291.000), Udon Thai (220.000), Korat (205.000), Hat Yai (157.000), Chang Mai (150.000)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
544 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
7.817 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

Algemene Economie

Zwaarst getroffen economie in de regio

Thailand ontsnapte tot op heden aan een grootschalige uitbraak van de covid-19-epidemie. Paradoxaal genoeg is het wel het land dat, in het Verre Oosten, economisch het zwaarst getroffen wordt door deze gezondheidscrisis.

Al in 2019 verzwakte de economische groei tot 2,4%, de laagste in de voorbije 5 jaar. Hoewel de overheid een aantal maatregelen nam in de vorm van fiscale en monetaire stimuli, wogen deze niet op tegen de economische vertraging, die voornamelijk te wijten was aan externe factoren: de afzwakkende vraag uit het buitenland, handelsspanningen in de wereld, vertragende groei globaal en specifiek ook in China, en de sterkere baht. De Thaise munt steeg in 2019 maar liefst 6% tegenover de USD. Dit had onder meer een invloed op het aantrekken van buitenlandse toeristen, voor wie een reis naar Thailand relatief duur werd. Daarnaast maakte de dure baht ook de Thaise export minder competitief.

De coronacrisis kwam voor Thailand dus op een uiterst ongelegen moment. De twee belangrijkste pijlers van de economie, toerisme en export, werden midscheeps geraakt. Op een normaal jaar ontvangt Thailand 40 miljoen toeristen; Bangkok is de meest bezochte stad ter wereld; één op zes Thais is tewerkgesteld in de toeristische sector. Sinds maart is dit toerisme volledig stilgevallen nadat de grenzen werden gesloten. In de eerste 3 maanden van dit jaar bezochten nog ongeveer 7 miljoen toeristen het land, maar sindsdien is dit tot nul teruggevallen. Ook voor de nabije toekomst valt weinig beterschap te verwachten: Thailand blijft zijn grenzen gesloten houden, en het pilootproject voor langdurige toeristen (die dan voor een paar maanden kunnen blijven nadat ze eerst 15 dagen in hotelquarantaine hebben doorgebracht) kent een aarzelende start en zal naar verwachting ook maar een zeer beperkte positieve invloed hebben op de economie. Ook het aanzwengelen van het binnenlands toerisme is maar gedeeltelijk een pleister op de wonde.

Naast toerisme, krijgt ook de export, als tweede belangrijke motor van de economie, zware klappen. De buitenlandse vraag naar Thaise producten en diensten blijft zwak. Zelfs al herstellen sommige belangrijke handelspartners geleidelijk aan van de Covid-19 situatie, dan nog blijft de economische activiteit er aanzienlijk onder het niveau van voor de epidemie. Eerder dit jaar hadden ook de onderbrekingen van de wereldwijde aanvoerkanalen een negatieve invloed op de export voor dit jaar. Naar verwachting zal de export van goederen en diensten dit jaar met 22% dalen (in USD). Voor goederen alleen zou het om een daling van 10% gaan. Zwaar getroffen sectoren zijn de automobielsector (auto’s en auto-onderdelen), rubber en producten van rubber, airconditioners en petroleumproducten.

Omwille van klimaatfactoren (voornamelijk droogte) presteert de landbouwsector dit jaar bovendien ondermaats.

Deze drie factoren samen leiden voor 2020 tot een zware krimp van de Thaise economie (de Wereldbank voorspelt een daling van 8,3%; ADB houdt het op 8%; Bank of Thailand 7,8%).

Maatregelen ter ondersteuning van de economie

Om het hoofd te bieden aan de zware economische impact van de covid-19-crisis, besliste de Thaise overheid om, in verschillende fases, een stimuluspakket ter waarde van 2,5 biljoen THB te lanceren. Met 14% van het BBP is dit het hoogste pakket van de regio. Thailand heeft hier wel de fiscale ruimte voor gezien de overheidsschuld begin dit jaar slechts 41% van het BBP bedroeg. Tegen eind juni 2020 steeg dit tot 45%, wat voor de meeste specialisten nog steeds een aanvaardbaar niveau is.

Van het geplande budget, werd tot op heden echter minder dan de helft ook effectief gebruikt. Het grootste deel van de gebruikte voordelen kwam bij de Thaise huishoudens terecht via een fiscale stimulus (onder andere een cash subsidie van 5000 THB gedurende enkele maanden voor gezinnen die economisch getroffen waren). Een programma van zachte leningen voor de KMO-sector kende minder succes, voornamelijk omdat deze lopen via commerciële banken aan onrealistische voorwaarden en een gebrek aan stimulans voor de banken zelf om dergelijke leningen toe te kennen. Buitenlandse bedrijven klagen ook over het feit dat zij toegang tot deze leningen ontzegd worden.

Omwille van de pandemie bestaat het risico verder dat de regering zich nu te veel gaat concentreren op kortetermijnmaatregelen, terwijl structurele hervormingen (o.a. op vlak van menselijk kapitaal, en onderwijs) naar de achtergrond verdwijnen.

Vooruitzichten voor 2021

Een voorspelling op de iets langere termijn is in de huidige context moeilijk tot nagenoeg onmogelijk. Veel hangt af van de covid-19 toestand in Thailand en de rest van de wereld, de terugkeer van buitenlandse toeristen naar Thailand (wanneer? hoeveel?) en het economische herstel in de rest van de wereld. Ook de politieke toestand in Thailand zelf, dat de laatste weken geplaagd wordt door anti-regerings- en pro-democratie-protesten, is een onzekere factor.

De Asian Development Bank gaat ervanuit dat Thailand in 2021 terug zal aanknopen met economische groei (+4,5%)

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Thailand