U bent hier

Thailand in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 27/07/2020

Thailand is voorlopig gespaard gebleven van een grootschalige covid-19-uitbraak. Eind juli telde het land al meer dan 50 dagen zonder lokale besmettingen. Aan de andere kant is Thailand wel het land dat in heel de regio het zwaarst economisch getroffen wordt door deze crisis; het feit dat Thailand de jaarlijkse 40 miljoen buitenlandse toeristen nu moet missen, is hier zeker niet vreemd aan. In de praktijk is het nog altijd zo goed als onmogelijk om naar Thailand te reizen. Sinds 1 juli zijn de regels hierrond wel wat versoepeld en zijn de grenzen open voor bepaalde categorieën van buitenlandse reizigers, mits toestemming van de Thaise ambassade: personen op uitnodiging van de overheid, ouders, echtgenoten en kinderen van een Thaise onderdaan, personen met een geldige werkvergunning en hun gezinsleden, personen met een geldige verblijfsvergunning, studenten aan erkende onderwijsinstellingen en hun ouders, personen die een medische behandeling ondergaan in Thailand en hun begeleiders, diplomaten en hun gezinsleden. De grenzen blijven gesloten voor toeristen en zakenreizigers. Er gelden bovendien nog steeds beperkingen op commerciële vluchten naar Thailand. Reizigers zijn aangewezen op Thaise repatriëringsvluchten. De reizigers worden onderworpen aan 14 dagen quarantaine op eigen kosten. U kunt het meest recente reisadvies voor Thailand hier nalezen.
Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Koninkrijk Thailand
Hoofdstad
Bangkok (Krung Thep) - (8,2 miljoen inwoners)
Oppervlakte
513.120 km² (= 17 x België)
Aantal inwoners
68,86 miljoen (2016)
Staatshoofd
Koning Vajiralongkorn, RAMA X
Regeringsleider
Eerste Minister Prayut Chan-ocha
Taal
Thai
Munt
Baht Wisselkoers
Belangrijke steden
Samut Phrakan (379.000 inwoners), Nonthaburi (291.000), Udon Thai (220.000), Korat (205.000), Hat Yai (157.000), Chang Mai (150.000)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
505 miljard USD (543 miljard USD in België)
BBP/Capita
7.274 USD (47.472 USD in België)

Economische vooruitzichten

Algemene Economie

De economische groei vertraagt sneller dan verwacht

De economische groei in de eerste helft van 2019 verzwakte tot 2,6% (tegenover 4,8% in de eerste helft van 2018). Dit is de traagste groei in de voorbije 5 jaar. Voor het hele jaar 2019 wordt een groei tussen 2,7 en 3,2% verwacht. Hoewel de overheid een aantal maatregelen neemt in de vorm van fiscale en monetaire stimuli, is de verwachting dat die niet voldoende zullen zijn om op te wegen tegen de economische vertraging, die voornamelijk te wijten is aan externe factoren: de afzwakkende vraag uit het buitenland, de handelsspanningen in de wereld, de vertragende groei globaal en specifiek ook in China, en de sterkere baht.

De Thaise munt steeg dit jaar maar liefst 6% tegenover de USD. Dit heeft onder meer een invloed op het aantrekken van buitenlandse toeristen, voor wie een reis naar Thailand relatief duur geworden is. 30% van de toeristen in Thailand komt uit China: de dure baht en de verslechtering van de economische situatie in China hebben hier een dubbel effect op het toerisme. Daarnaast maakt de dure baht ook de Thaise export minder competitief (zie verder).

Dalende export en investeringen, sterkere binnenlandse consumptie

Volgens de Asian Developent Bank zijn dalende export en een vertraging in investeringen de grootste boosdoeners op economisch vlak. De National Economic and Social Development Council (NESDC) gaat nu uit van een 1,2% daling van de export dit jaar (voor de eerste helft van het jaar was er een daling van 4%). De daling van de export laat zich in nagenoeg alle sectoren voelen, met uitschieters in elektronica (- 10%), machines en uitrustingsgoederen (-4,5%) en auto's (-3,7%).

Binnenlandse investeringen vertonen eveneens een dalende trend. Terwijl de investeringen in de privésector op peil blijven, vertonen de openbare investeringen een dalend patroon, onder andere te verklaren door de trage vorming van de nieuwe regering na de verkiezingen van mei 2019.

De negatieve trends in export en binnenlandse investeringen werden voor een stuk gecompenseerd door een sterkere binnenlandse vraag. Ondersteund door stijgende lonen, lage inflatie en welzijnsprogramma's van de overheid, steeg de binnenlandse privéconsumptie van 4% in de eerste helft van 2018 tot 4,6% (zelfde periode 2019). Ook de overheidsconsumptie bleef op peil dankzij hogere uitgaven aan sociale transfers en packages voor overheidspersoneel.

Vooruitzichten voor 2020 - impact corona

De economische impact van de corona-crisis op Thailand zal groot zijn. De Asian Development Bank gaat nu (april 2020) uit van een daling van het BBP met 4,8% in 2020 (voor de crisis voorspelde de ADB nog een economische groei van 3,2%) Hiermee zou Thailand de slechtst presterende economie in heel Zuid-Oost-Azië worden.

Toerisme kent een enorme terugval. Voor dit jaar ging men oorspronkelijk uit van 40 miljoen toeristen. Het is koffiedik kijken hoe lang en hoe zwaar de corona-crisis zal duren, maar analisten voorspellen dit jaar nog maximaal 30 miljoen toeristen. Met 1 op de 6 Thais werkzaam in de toerismesector, zal dit een enorme impact hebben.

Thailand 4.0: System Upgrade

Thailand wil zijn economische groei stimuleren door te focussen op intensievere hoogtechnologische inspanningen.

Het heeft een ambitieus en allesomvattend plan bedacht, waarbij de steun van een breed scala van deelnemers wordt gevraagd met de bedoeling om een totaal nieuwe economische basis te ontwikkelen.

Als dat plan, gekend onder de noemer Thailand 4.0, zal lukken, zal dat het land transformeren door een snelle groei te stimuleren en aanzienlijke mogelijkheden aan te bieden voor investeringen en onderzoek.

Volgens het programma zal Thailand evolueren van een belangrijke deelnemer in de internationale waardeketen naar een wereldleider in innovatie.

De evolutie van Thailand's economie

De economie van het land heeft zich ontwikkeld in verschillende stappen.

Thailand 1.0 was voornamelijk gekend als exporteur van goederen. Het was een eenvoudige maar succesvolle strategie die profiteerde van de sterktes van het land en telde weinig toegevoegde waarde.

Deze periode werd gevolgd door Thailand 2.0, gekenmerkt door lichte industrie, waarna Thailand 3.0. een periode van zware industriële ontwikkeling inluidde.

De evolutie van de economie bracht veel voordelen voor het land. De groei was over het algemeen heel sterk, zorgde voor een stabiele economie en hoge tewerkstelling en verhoogde de welvaart van de bevolking.

Maar rond het begin van het nieuwe millennium werd deze oude formule steeds minder effectief. De grenzen van meer-is-beter werden bereikt. Het model botste op zijn grenzen en afgewerkte producten werden eerder verkocht zoals gewone grondstoffen. Ook de verborgen kosten van de industrialisatie werden zichtbaar. Structuren die de vooruitgang mogelijk maakten begonnen het proces te vertragen. Grote bureaucratische administraties kunnen de verandering niet voldoende stimuleren. Na de groei tijdens de gouden jaren werd duidelijk dat ruim 10 jaar verloren werd door een combinatie van tegenslag, natuurrampen en internationale crisissen en een gebrek aan innovatie. Er werd nog amper een groei van 3-4% gerealiseerd. Meer middelen werden ingezet om minder opbrengsten te realiseren. Het valt dan ook niet moeilijk om tot de conclusie te komen dat, wanneer het roer niet wordt omgegooid, de groei van de Thaise economie zal stagneren en het land nooit de status van high-income country zal bereiken. Het land kan ook geconfronteerd worden met twee mogelijke valstrikken: de ongelijkheid van inkomen en een onevenwicht in de groei van de inkomens.

De belofte en de valkuilen van Thailand 4.0

Thailand 4.0, ook het digitale Thailand genoemd, is ontworpen om deze zwakke punten in de economie te beantwoorden en de terugkeer naar een snelle groei en snel stijgende inkomens te bewerkstelligen. Daarvoor moet de economie omschakelen van een industrie-gedreven naar een technologie-gedreven economie.

Arbeid moet opgewaardeerd en vaardiger worden. Infrastructuur moet ontwikkeld worden waardoor de efficiëntie en creativiteit wordt bevorderd. Bedrijven moeten meer focussen op de toegevoegde waarde terwijl in de landbouw meer geavanceerde technieken moeten gebruikt worden.

Thailand kan op die wijze een land worden met slimme steden, slimme industrie en slimme mensen. Vooral dat laatste is van belang. Terwijl technologie de kern is van Thailand 4.0, is een goed opgeleide bevolking een absolute noodzaak om tot een creatieve en innovatieve samenleving te komen. Individuen moeten niet alleen de juiste vaardigheden ontwikkelen, maar de juiste incentives om nieuwe ideeën te ontwikkelen.

Over de hele wereld zijn landen bezig met vergelijkbare projecten, denk maar aan “Made in China 2025”, “Made in India”, de “Design & Innovation Strategy” van het Verenigd Koninkrijk of de initiatieven die in Vlaanderen worden genomen.

Met het initiatief Thailand 4.0 is dus de weg aangegeven wat moet gedaan worden voor de toekomst in het land, maar ook als het erkennen van de mondiale realiteit.

Het concept Thailand 4.0 stuit wel op kritiek. Lokale kranten hebben gesuggereerd dat het beleid een bevlieging is van de overheid, zoals globalisering, en andermaal ineffectief zal blijken. Het wordt omschreven als een modewoord dat goed klinkt, maar niet gestoeld is op de realiteit.

Het land heeft nog een hele waslijst van onafgewerkte doelstellingen die beter eerst gerealiseerd zouden worden vooraleer uit te pakken met de vierde industriële revolutie. Het onderwijsniveau scoort internationaal heel slecht, terwijl de basisinfrastructuur, zoals de nationale luchthaven als gateway, nog zeer zwak is. Anderen merken op dat sommige initiatieven contraproductief en duur kunnen zijn. Denk maar aan de drang naar robotisering die volgens sommigen weinig zin heeft in een regio met een belangrijke reserve aan goedkope arbeidskrachten.

Wat is de 'digitale economie'?

De digitale economie is alle economische activiteit d.m.v. software en via telecom-infrastructuur en kern telecomdiensten zoals voice berichten, gegevens en video.

De goederen en diensten in de digitale economie kunnen globaal worden ingedeeld als:

 • Intrinsiek digitale, zoals: 
  • streaming video, e-boeken 
  • sociale media (Facebook, lijn)
  • Software-as-a-Service
  • Infrastructure-as-a-Service (hosting, gegevensopslag, andere computing diensten)
 • Substituten voor gevestigde apparatuur en diensten, zoals:
  • online diensten geleverd voor bijvoorbeeld boekhouding, HR, andere bedrijfsprocessen
  • grafisch design en de productie van digitale inhoud
  • softwareontwikkeling
  • gegevensanalyse
  • uitbesteding van kennis gerelateerde diensten
  • diensten i.v.m. abonnementen, delen van gegevens met derden en data-levering
  • virtuele particuliere communicatienetwerken, veiligheidsdiensten, virtuele PBX-systemen – Private Branche Exchange
  • marketing, verkoop, logistiek, etc. van fysieke goederen; vele voorbeelden zoals Amazon en Alibaba, eBay, Lazada, etc. 

De digitale economie is het middel waardoor bijna iedereen kan deelnemen op sociaal en economisch vlak. Het omvat ook de rol van de overheid in de ontwikkeling van infrastructuur en diensten.

Implementatie Thailand 4.0

Ondanks een aantal twijfels wordt het Thailand 4.0-programma ondersteund door een effectief beleid en aanzienlijke middelen.

De Board of Investment (BOI) stimuleert actief de investeringen van de volgende generatie op het vlak van onderzoek en ontwikkeling. De lijst met preferentiële investeringen omvat o.a. micro-electronics design, embedded software, embedded systems, software for big data, cybersecurity, engineering design, training centres, telecommunications devices, security control equipment, factory automation, the Internet of Things-CloD, FinTech, AgriTech, MediTech en digital content. De digitale inhoud bevat animatie, toepassingen, online games en e-learning. De BOI moedigt ook investeringen aan op het vlak van biotechnologie, nanotechnologie en geavanceerde materiaaltechnologie.

Tot en met 13 jaar vrijstelling van inkomstenbelasting is mogelijk, rechten bij invoer zijn vrijgesteld voor materialen die worden gebruikt in O & O terwijl extra incentives mogelijk zijn voor investeringen in de ontwikkeling van human resources en O&O.

Wat betreft de uitvoering van Thailand 4.0. zal het land gedeeltelijk werken vertrekkende van haar bestaande fundamenten. De sterke punten in de automobielsector en de elektronicasector zullen gebruikt worden om fabrieksautomatisering verder te ontwikkelen. De sterkte van de toeristische sector met zijn groot aantal toeristen die Thailand jaarlijks bezoeken kunnen aangewend worden om het medisch toerisme te bevorderen. De bestaande capaciteit in de landbouw en biotechnologie zal leiden tot de ontwikkeling van bio-energie.

Thailand zal ook superclusters vormen waar bedrijven in bepaalde sub-sectoren nauw kunnen samenwerken met academische instellingen en specifieke topcentra voor de verdere ontwikkeling van technologie.

Toekomstgerichte industrieën in deze superclusters kunnen tot en met 15 jaar belastingvrijstelling krijgen.

Gekwalificeerde industrieën krijgen ook steun uit het Fonds voor het Concurrentievermogen ter waarde van 10 miljard baht.

Thailand identificeerde o.a. clusters in de automotive sector, elektrische toestellen, elektronica en telecommunicatie, digitale toepassingen, eco-vriendelijke chemische producten en kunststoffen, food-innovatie hub (Food-Innopolis), lucht- en ruimtevaart, een cluster voor robotica en een medische hub.

De elektronica supercluster is gebaseerd in zeven provincies: Ayutthaya, Pathum Thani, Chonburi, Rayong, Chachoengsao, Prachinburi en Nakhon Ratchasima, terwijl de digitale supercluster in Chiang Mai en Phuket gevestigd is. De ontwikkeling van clusters is opgestart in 2015.

Digitale parken voor KMO’s worden opgericht. Bedrijven in deze parken kunnen genieten van aanzienlijke financiële ondersteuning vanuit de overheid en privé. Het National Science and Technology Development Agency (NSTDA), het Bureau of Supporting Industries Development (BSID), CAT, the ICT Ministry and de BOI ondersteunen het welslagen van deelnemende bedrijven met financiële of materiële middelen.

Deelnemende KMO’s kunnen steun ontvangen bij het ontwerpen van producten, de ontwikkeling en engineering ervan, aanleveren van digitale infrastructuur en business matching services.

De parken zullen geïntegreerd worden met de financiële spelers, zodat deelnemers een naadloze interactie zullen kunnen bereiken met banken, venture kapitaal en incubators.

De visie van de overheid is helemaal niet limitatief: zij staat open voor investeringen die verder reiken dan de basissterkte en historische activiteiten van het land. Naast het aanmoedigen van cloud-services, datacenters en softwareparken, kan ook gedacht worden aan filmsteden en filmproductie met ondersteunende diensten. Zo werd tijdens het Festival van Cannes aangekondigd dat bij het produceren van films in Thailand een cashkorting van 15% wordt gegeven op alle lokale uitgaven. Die korting stijgt tot 20% als Thaise acteurs worden gebruikt in de leading-rol en wanneer Thailand als toeristische bestemming wordt gepromoot. 

Om voor een soepele invoering van Thailand 4.0 en de ontwikkeling van Thailands technologie in het algemeen te zorgen werd vorig jaar een herstructurering van sommige administraties uitgevoerd.

Eind 2016 werd het ministerie van de digitale economie en samenleving opgericht en werden twee nieuwe entiteiten gevormd: the National Digital Economy Committee (NDEC) and the Digital Economy Promotion Agency (DEPA).

Het nieuwe ministerie wordt geïncorporeerd met het National Statistics Office, het Meteorological Department, het Electronic Transactions Development Agency en het Software Industry Promotion Agency. Het Ministry of Information and Communication Technology werd ontbonden.

Thailand 4.0 zal aanzienlijke mogelijkheden bieden aan bedrijven en personen die betrokken zijn in een breed scala van sectoren. Van breedband- tot biotechnologie zal het programma aanzienlijke investeringen, expertise en menselijke middelen vergen. Veel hiervan zal vanuit het buitenland moeten komen waardoor de aanwezigheid van internationale spelers van vitaal belang zal zijn.

Thailand 4.0 moet in feite ook kunnen deelnemen op deelgebieden die nu nog onbekend zijn.

Innovatie en creativiteit zijn de kern van het initiatief en het nastreven van geavanceerde technologieën en buitengewone ideeën zijn een noodzakelijk onderdeel van het project.

Terwijl de bouw van de juiste infrastructuur en de ontwikkeling van kerncapaciteiten belangrijk zijn, is ook het aantrekken van de juiste personen die het land in een nieuwe richting stuwen van belang. De echte test zal eruit bestaan dat de juiste omgeving gecreëerd wordt die het project Thailand 4.0 mogelijk maakt.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Thailand