U bent hier

Taiwan in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 12/01/2021

De Covid-19-pandemie heeft Taiwan de zeldzame kans geboden om wereldwijd erkenning en respect te krijgen voor zijn lovenswaardige prestaties. Dankzij o.a. de vroege grenscontroles, het beheer van de medische voorzieningen, een uitgebreide strategie voor het voorkomen van epidemieën en geïntegreerde medische ‘big data’, kon Taiwan de pandemie met succes bestrijden. Het succes is een combinatie van voortdurende inspanningen van de Taiwanese overheid, medische professionals, de particuliere sector en de samenleving als geheel. Sinds eind vorig jaar zijn er echter wel een aantal nieuwe gevallen gemeld. Mede hierdoor en de opkomst van nieuwe varianten van het virus, heeft de Taiwanese regering de regels voor grenscontrole terug aangescherpt vanaf 1 januari 2021. Vanaf dan wordt aan alle buitenlandse bezoekers de toegang tot Taiwan ontzegd, met uitzondering van: houders van een verblijfsvergunning (ARC), diplomaten, zakenmensen met speciale inreisvergunningen en echtgenoten en kinderen van Taiwanese staatsburgers.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en in het dossier Coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Taiwan (Republiek China) (vaak aangeduid als Chinese Taipei)
Hoofdstad
Taipei (2,668 miljoen inwoners, 10/2020)
Oppervlakte
36.192 km² (= 1,2 x België)
Aantal inwoners
23,566 miljoen (10/2020)
Staatshoofd
President TSAI Ing-wen (herverkozen op 11 jan 2020)
Regeringsleider
Premier Su Tseng-chang (sinds 2019)
Taal
Mandarijn Chinees (officieel), Taiwanees en Hakka (spreektaal)
Munt
TWD Wisselkoers
Belangrijke steden
Xinpei City (4.015 million), Taichung City (2.818 million), Kaohsiung (2.773 million) Taipei City (2.668 million), Taoyuan City (2.225 million), Tainan City (1.881 million)

Economische vooruitzichten

Economische positie van Taiwan in de wereld

Taiwan blijft een van de belangrijkste economieën en handelsnaties ter wereld. Steevast prijkt het in de top 20 van grootste economieën wereldwijd qua omvang van het bbp op basis van koopkrachtpariteit en van de in- en uitvoer. Het eiland heeft een dynamische kapitalistische economie, die grotendeels steunt op de industriële productie en de export van elektronica, machines en petrochemische producten. De economische groei hangt sterk samen met de export, jaarlijks goed voor ongeveer 70% van het bbp. Deze sterke afhankelijkheid van export stelt de economie wel bloot aan schommelingen in de mondiale vraag.

Volgens de wereldwijde grondstoffenstatistieken van de WTO was Taiwan in 2019 de op 16 na grootste exporteur en importeur. De handel met de VS steeg sinds begin 2019 met 12,5%, waardoor Taiwan in 2019 opnieuw de tiende handelspartner van de VS werd. Volgens de recentste gegevens van Eurostat was het zowel in 2018 als in 2019 de vijftiende handelspartner van de EU. In The Global Competitiveness Report 2019 van het Wereld Economisch Forum staat Taiwan met een perfecte score van 100 op de eerste plaats wat macro-economische stabiliteit betreft. Taiwan scoort ook goed op het vlak van ICT-toepassingen (plaats 13), financieel beheer (plaats 7) en innovatievermogen (plaats 4). Het IMD zet Taiwan op plaats 13 in de ranglijst van meest competitieve landen.

De economie en de economische vooruitzichten na COVID-19

Taiwan is sinds eind juni 2020 vrij van COVID-19-besmettingen. Door de efficiënte vroege aanpak van de pandemie door de Taiwanese regering konden bedrijven zowat het hele jaar door normaal functioneren en ging het leven in Taiwan zo goed als zijn normale gang. Van een lockdown in steden, scholen, bedrijven en fabrieken was geen sprake. Alle economische activiteiten konden worden voortgezet, waardoor de economie in het algemeen haar veerkracht wist te behouden. Zo konden de zeer sterke en geavanceerde lokale productiebedrijven de exportorders blijven verwerken. De pandemie bleek een geluk bij een ongeluk voor Taiwan, dat goed gepositioneerd is om te profiteren van de wereldwijde transitie naar een digitale economie. De sterke binnen- en buitenlandse vraag naar halfgeleiders en andere hoogwaardige technische producten zorgde ervoor dat een groot deel van de Taiwanese ICT-industrie het in zowat heel 2020 prima bleef doen.

Voor de meest getroffen sectoren zoals horeca, chemie, machines, luchtvaartmaatschappijen en toerisme, keurde de Taiwanese regering een ruim aanbod hulppakketten goed ter waarde van NTD 1,05 biljoen (USD 35 miljard). Dit komt overeen met 5,5% van het Taiwanese bbp in 2019. Voor de financiële hulppakketten deed de regering een beroep op overheidsreserves, om niet alle financiële lasten bij toekomstige generaties te leggen.

De economie deed het met een groei van 3,94% beter in het derde kwartaal van 2020. Die positieve trend zette zich ook in vierde kwartaal door omdat Taiwan de wereldwijde gezondheidscrisis met succes bleef beheersen. Het land is allicht een van de weinige economieën die kon groeien in het jaar van de pandemie. Ondertussen kondigde de regering plannen aan om het budget voor 2021 met 4% op te trekken tot USD 720 miljard. Het grootste deel van de uitgaven gaat naar defensie, gelet op de verhoogde spanningen met militaire supermacht China.

Samengevat genoot Taiwan van positieve vooruitzichten door de wereldwijde vraag naar technische producten en het uitblijven van mobiliteitsbeperkingen. De industriële productie was gunstig. Zowat alle bedrijven – ook buiten de sector van de halfgeleiderindustrie – boekten meer omzet. Exportorders voor ICT- en elektronische producten stegen in 2020 met meer dan 20%. Dit momentum zal ook volgend jaar aanhouden, waardoor Taiwan in 2021-2022 beter presteert dan veel van zijn wereldwijde concurrenten. Andere Taiwanese sectoren, zoals de petrochemische nijverheid en de machine-industrie, zullen allicht lagere cijfers voorleggen als de pandemie weer oplaait. Onzekerheid over het verloop van de pandemie, uitsluiting van het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) en geopolitieke spanningen met China wegen op de vooruitzichten.

Bbp-groei

De Taiwanese economie groeide in 2019 fors met 2,7%. Voor de pandemie begin 2020 uitbrak voorspelden economen dat de Taiwanese economie in 2020 met minstens 2% zou groeien. En dat onder impuls van de terugkeer van Taiwanese investeerders uit China die de gevolgen van Amerikaanse invoerheffingen op in China geproduceerde goederen wilden omzeilen. Lokale Taiwanese technologiebedrijven profiteerden van de sterke vraag naar 5G-implementatie en elektronische apparaten die nodig zijn voor een contactarme economie, en van spoedbestellingen en orderoverdrachten door de spanningen tussen de VS en China.

Volgens het Taiwanese Directorate-General of Budget, Accounting and Statistics groeide de Taiwanese economie in de eerste helft van 2020 met 0,78%. De economische bedrijvigheid flakkerde op in het derde kwartaal, wat leidde tot een recordgroei van het bbp op jaarbasis van 3,94%, meteen de sterkste stijging in meer dan twee jaar. De Taiwanese regering rekent stellig op een verdere groei van het bbp met respectievelijk 1,6% en 3,9% in 2020 en 2021. Volgens veel internationale denktanks en onderzoeksinstituten zal de economie van Taiwan met minstens 1% groeien. Het IMF heeft zijn pessimistische prognose van de Taiwanese bbp-groei in 2020 bijgesteld van -4% naar 0% en voorspelt voor 2021 een opflakkering met 3,2%. Deze bijgestelde prognoses bevestigen het snelle herstel van de Taiwanese export en de binnenlandse vraag.

Sectorale prioriteiten

De Taiwanese regering pakt uit met beleidsmaatregelen en prioriteiten voor zes strategische kernsectoren, 5+2 plannen voor industriële innovatie, toekomstgerichte infrastructuur-ontwikkelingsplannen en een nieuw beleid dat focust op het zuiden. Krachtlijnen van dit beleid zijn onder meer hernieuwbare energie, digitalisering, biomedische geneeskunde, slimme productie en slimme mobiliteit.

Taiwan is bovendien een belangrijke partner voor mondiale en regionale toeleveringsketens. De COVID-19-pandemie legde de kwetsbaarheid van mondiale toeleveringsketens bloot, vooral met handelspartners die structurele concurrenten van elkaar zijn. Taiwan gaat er prat op een gelijkgestemde partner voor Belgische bedrijven te zijn om de toeleveringsketen veerkrachtiger te maken. Dit geldt vooral voor strategisch belangrijke sectoren zoals die van de halfgeleiders en medische benodigdheden, om een open en geïntegreerde wereldeconomie te kunnen garanderen.

De start van het nationaal infrastructuurontwikkelingsplan in 2017 heeft geleid tot meer overheidsuitgaven. Het plan focust op de modernisering van het spoornet en de waterbevoorrading en op de ontwikkeling van hernieuwbare energieën, stedelijke gebieden en innovatie tegen 2025. Ook wordt een stijging van de militaire uitgaven verwacht.

Taiwan verwacht ook een toename van de begrotingsmiddelen door hogere belastingen op inkomsten en financiële transacties. Hierdoor kan de regering het begrotingstekort onder controle houden. De overheidsschuld – nagenoeg volledig in NTD en verschuldigd aan binnenlandse investeerders – blijft beperkt.

In- en uitvoer

Volgens een WTO-rapport (april 2020) is Taiwan de op 16 landen na grootste in- en uitvoerder van goederen. Ook blijkt dat het land in 2019 voor USD 331 miljard goederen uitvoerde, goed voor 1,8% van het wereldwijde totaal. Taiwan voerde voor USD 287 miljard aan goederen in, goed voor 1,5% van het wereldwijde totaal. De export van commerciële diensten steeg met 3% tot USD 51 miljard, waardoor Taiwan twee plaatsen inboette op de wereldranglijst (plaats 29). Het land behield met zijn invoer van USD 56 miljard aan commerciële diensten zijn 27e plaats op de wereldranglijst.

De tien belangrijkste exportproducten van Taiwan waren goed voor meer dan 85% van de totale waarde van zijn wereldwijde leveringen in 2019. Met 5,2% groei tussen 2018 en 2019 waren machines, inclusief computers, de snelste groeier in de top 10 van belangrijkste exportcategorieën. Voertuigen (+3,9%) en elektrische machines en uitrusting (+2,1%) waren twee andere productcategorieën die het goed deden. De waardevolste Taiwanese exportproducten zijn geïntegreerde schakelingen en microschakelingen (goed voor 30,5% van de totale export). Geraffineerde aardolie staat op plaats twee (3,7%), gevolgd door computeronderdelen en -toebehoren (3,2%) en overige ICT-producten.

Nagenoeg driekwart (73,8%) van de uitgevoerde Taiwanese producten (in waarde) gaat naar andere Aziatische landen. Meer dan 40% van de totale export van Taiwan was bestemd voor China en Hongkong en 21% voor Noord-Amerika (vooral naar de VS). Ongeveer 10% van de export is bestemd voor Europa. Grootste afnemers daar zijn Duitsland, Nederland en het VK. Zowat 1,1% van de Taiwanese export gaat naar Oceanië (vooral naar Australië), 1,1% naar Zuid-Amerika en 0,6% naar Afrika.

De tien belangrijkste importproducten van Taiwan waren goed voor meer dan 75% van de totale waarde van de productaankopen uit andere landen. In 2019 waren de snelst groeiende importcategorieën: machines en mechanische apparaten (+20%), optische, technische en medische apparatuur (+7,6%), gevolgd door elektrische machines en uitrusting (+5,5%). De invoerwaarde voor het hele jaar 2020 zal naar verwachting lager liggen door lagere brandstof- en grondstofprijzen.

In 2019 kocht Taiwan in waarde meer dan 60% van alle ingevoerde producten in andere Aziatische landen aan. Noord-Amerikaanse handelspartners waren goed voor 14% van de Taiwanese importaankopen. 13% van de producten waren afkomstig uit Europa. Kleinere percentages kwamen uit Oceanië (vooral uit Australië - 4,1%), Zuid-Amerika (1,7%) en Afrika (0,5%).

Handelsovereenkomst

De gespannen relatie met het Chinese vasteland blijft de grootste uitdaging voor Taiwan, wil het uit zijn internationale isolement breken. De Democratische Progressieve Partij (DPP) won de presidents- en parlementsverkiezingen in 2016. Tsai Ing-wen werd president. Dit leidde tot een kentering in het beleid ten opzichte van het Chinese vasteland. De DPP heeft een uitgesproken standpunt. Ze weigert de consensus van 1992 officieel te erkennen die de relatie tussen de beide zijden van de Straat van Taiwan beheerst en het 'Eén-China'-principe erkent. De spanning blijft nu de DPP een nog sterkere positie heeft na de 11e presidents- en parlementsverkiezingen in november 2020. Zo werd Taiwan onlangs nog uitgesloten uit de RCEP, die China samen met 15 landen uit de ASEAN-regio oprichtte.

De ECFA-handelsovereenkomst van Taiwan met China (Cross-Straits Economic Cooperation Framework Agreement) werd na de eerste tien jaar automatisch verlengd, maar boet aan belang in. Die overeenkomst heeft betrekking op goederen van oudere sectoren (zoals de petrochemie) en niet op sectoren die het snelst groeien in termen van export naar China (halfgeleiders/ICT). De verhouding van het aantal Taiwanese exportorders per productiebasis in China is afgenomen, wat erop wijst dat de toeleveringsketens van Taiwan veranderen. Taiwanese bedrijven – meer bepaald ICT-bedrijven – verplaatsten in 2017-2019 al meer delen van hun productie naar China en Hongkong. Textiel-, chemicaliën- en autobedrijven verhuisden naar ASEAN-markten. Taiwanese bedrijven werken intussen vaker met lokale toeleveranciers. In 2019 werd 73,6% van de producten die Taiwanese bedrijven in het buitenland vervaardigden, doorverkocht aan derde landen, terwijl slechts 21,5% lokaal werd verkocht.

Binnenlandse vraag en investeringen

De binnenlandse vraag groeide in 2019 door investeringen in infrastructuur voor gezondheidszorg en energie, in het kader van het nationale plan voor de ontwikkeling van de infrastructuur. Ook de structurele reshoringtrend (terughalen van Taiwanese productie uit China) ondersteunde die binnenlandse vraag. Deze trend bevorderde de binnenlandse investeringen aanzienlijk. De Taiwanese regering verwachtte voor 2019 een verdere stijging van de binnenlandse vraag met 2,04%.

Particuliere investeringen nemen na 2019 wellicht met 2,55% toe, dankzij lokale technologiebedrijven die hun technologisch leiderschap willen behouden en uitbreiden. Buitenlandse directe investeringen nemen toe in Taiwan, vooral in de ICT- en energiesector en in de sector van de offshore windenergie.

Lage werkloosheidsgraad en consumptieprijsindex (CPI)

De arbeidsparticipatie in Taiwan bedroeg 60%. De gemiddelde werkloosheidsgraad was in 2019 3,8%. In 2020 zal die door de pandemie ongeveer naar 3,99% stijgen.

De grootste maatschappelijke uitdagingen zijn de vergrijzing, het lage geboortecijfer en de verdeeldheid over de relatie met China.

In 2019 steeg de gemiddelde inflatiegraad lichtjes met 0,53% in vergelijking met 2018. Voor 2020 verwacht men een daling met 0,2% door COVID-19, de verkiezingen in de VS en andere geopolitieke risico's die voor onzekerheid zorgen.

Begroting, overheidsschuld en deviezenreserves

De Taiwanese begroting had in 2019 een tekort van 1,3%. Dit zal in 2020 waarschijnlijk afnemen. Omdat Taiwan rekening hield met een beperkt begrotingstekort, trok het de belastingen op inkomens en financiële transacties op.

De overheidsschuld van Taiwan bedroeg in 2019 33,6% van het bbp en zal in 2020 en 2021 naar verwachting tot respectievelijk 32,3% en 30,7% van het bbp dalen. De meeste overheidsschuld is binnenlands en verschuldigd in nieuwe Taiwanese dollars.

In november 2020 beschikte Taiwan over USD 501,24 miljard aan deviezenreserves. Het is voor het eerst dat de deviezenreserves van Taiwan de grens van USD 500 miljard doorbreken. Taiwan staat nu op plaats 4 in de ranglijst van landen met de hoogste deviezenreserves ter wereld, na China, Japan en Zwitserland.

Informatiebronnen:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Taiwan