U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het Reisadvies

Raadpleeg vóór vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken – www.diplomatie.be

Tip: Registreer u gratis op Travellers Online. Doet zich ter plaatse een ernstige crisis voor (natuurramp, politieke crisis ...), dan kan de FOD Buitenlandse Zaken u makkelijk informeren en helpen.

Welke reisdocumenten hebt u nodig?

Belgische onderdanen hebben geen visum nodig om Taiwan te bezoeken tot een periode van 90 dagen, op voorwaarde dat u een paspoort heeft dat minstens zes maanden geldig is, een bevestigd ticket voor het vervolg van de reis of de terugreis en geen strafblad. Een verlenging van 90 dagen kan worden toegekend aan personen die Taiwan op die manier binnenkomen.

Voor een verblijf van meer dan 90 dagen zijn bezoekers verplicht om een geldig Taiwanees visum aan te vragen. Een dergelijk visum is verkrijgbaar bij de vertegenwoordigingskantoren van Taipei in de EU en in België.

Welke talen worden er gesproken?

Het Mandarijn is de officiële taal. Het Taiwanees, een variant van het Fukien-dialect, ook gekend als Minnan of Taiwanees, is ook een gangbare taal, vooral in de zuidelijke en landelijke gebieden. De Hakka, die zich vooral concentreren in verschillende counties in Taiwan, hebben hun eigen specifiek dialect. 

Het Engels is veruit de meest populaire vreemde taal en wordt door heel veel mensen vlot gesproken. Vooral de mensen die werkzaam zijn in hotels, bedrijven en overheidsorganisaties zullen het Engels meestal goed beheersen.  De Taiwanezen verwachten niet dat buitenlandse bezoekers de lokale taal spreken. De kennis van een paar Chinese woorden kan echter het ijs breken en wordt gewaardeerd door uw Taiwanese gesprekspartners.

Wat is het tijdsverschil met België?

Taiwan ligt zes uur voor op België in de zomer en 7 uur in de winter.

Reizen naar Taiwan

De afstand tussen België en Taiwan bedraagt 9697 kilometer. De reis van België naar Taiwan met het vliegtuig duurt 13,5 tot 18 uur. KLM, China Airlines, EVA Air (vanuit Schiphol), Eva Air, China Airlines en Air France (vanuit Parijs) en China Airlines (vanuit Frankfurt en Wenen) bieden rechtstreekse vluchten aan naar Taiwan Taoyuan International Airport. Cathay Pacific Air en Thai Airway bieden rechtstreekse vluchten van Brussel naar respectievelijk Hongkong en Bangkok aan. Van daaruit zijn dagelijks meerdere aansluitende vluchten naar Taiwan beschikbaar. Ook andere luchtvaartmaatschappijen bieden vluchten naar Taiwan aan met één of twee tussenstops.

Reizen in Taiwan

Van de luchthaven naar het stadscentrum

Taiwan heeft twee internationale luchthavens, nl. Taoyuan International en Kaohsiung International. Beide bieden regelmatig vluchten aan naar belangrijke bestemmingen over heel de wereld. Daarnaast bieden de twee internationale luchthavens van Taiwan en Taipei Songsan Airport elke week meer dan 800 frequente rechtstreekse vluchten aan naar belangrijke steden in China.

Taoyuan International Airport ligt op 40 kilometer van de binnenstad van Taipei. De Airport MRT-lijn die de internationale luchthaven van Taoyuan met de benedenstad van Taipei verbindt, is de populairste keuze. De reis duurt amper 30 minuten en kost NTD 180 (€ 5). Een rit met de taxi neemt 45-60 minuten in beslag, naargelang de verkeerssituatie.

Limousine: De meeste hotels bieden limousinediensten aan voor de prijs van ongeveer NTD 1800 tot 2100 (45 à 50 €).

Vergunde luchthaventaxi's (gele kleur, vermijd de taxisjacheraars) rekenen ongeveer NTD 1300 (35€) aan en zijn te vinden aan de taxihaltes van de luchthavens. 

Publieke en private busdiensten naar Taipeistad zijn eveneens beschikbaar voor ongeveer NTD210 (6€). Raadpleeg de aanwijzingsborden in de aankomsthal voor tickets en busstations. De bussen vertrekken elke dertig minuten en stoppen aan de Taipei Song-San luchthaven en de grotere hotels.

De rit naar Kaoshiung Hsiao-Kung International Airport duurt 30 minuten met de gele taxi's. De taxirit kost ongeveer NTD 400 (12€) naar Kaoshiung. Er is ook een metrodienst beschikbaar tussen Kaohsiung International Airport en de binnenstad en naar Koahsiung High Speed Rail Station.

In het stad          

Het vervoer met de metro in Taipei (www.trtc.com.tw ) en Kaohsiung (www.krtco.com.tw ) is gemakkelijk door het meertalige systeem. Voor verplaatsingen met de taxi in Taipei en in de grote steden zijn taxichauffeurs verplicht om de meter te gebruiken om het tarief te berekenen en moeten ze indien de klant daarom vraagt een kwitantie afleveren. De basisprijs is NT$ 75 voor de eerste 1,25 kilometer, met een bijkomende NT$ 5 voor elke extra 250 meter of een wachttijd in het verkeer van 1,4 minuten, met een bijkomende kost van NT$ 30 tussen 23 en 6 uur. Aangezien de meeste taxichauffeurs geen Engels spreken, moeten bezoekers altijd een Chinese versie van zowel het kaartje van hun hotel als hun gewenste bestemming bij zich hebben.

Naar andere steden

De Taiwanese hogesnelheidstrein (www.thsrc.com.tw ) rijdt elke 20 tot 30 minuten van Taipei naar Kaoshiung (438 kilometer) in 90 tot 120 minuten met een snelheid van 300 kilometer/uur. Bovendien baat de Taiwan Railway Administration (www.railway.gov.tw ) een uitgebreid spoornet uit met een totale lengte van 1000 kilometer. Tickets voor zowel de Taiwanese gewone treinen als de hogesnelheidstrein kunnen makkelijk worden aangekocht via Engelstalige internetsites en online betaald worden. Het vervoer van het station naar het bedrijf gebeurt meestal met taxi of uber.

Hotels in Taiwan

Het gemiddelde tarief voor een single room in een vijfsterrenhotel in het betere zakelijke district van Taipei schommelt tussen 210 en 400 euro. Een goed zakenhotel kost tussen 180 en 200 euro en een goedkoper hotel tussen 120 en 180 euro. De hoteltarieven in Kaohsiung en Taichung zijn 20 tot 30% goedkoper. Hotelreservaties gemaakt door Flanders Investment & Trade - Taipei genieten voorkeurstarieven.

Geld in Taiwan

De officiële munt is de Nieuw Taiwanese Dollar (NT$ of TWD). Er bestaan munten van 1, 5, 10 en 50 dollar en biljetten van 100, 200, 500, 1000 en 2000 dollar. Buitenlandse valuta kunnen gratis ingeruild worden voor NT$ in banken, luchthavens en hotels op het eiland. De munt wordt echter niet verhandeld buiten Taiwan. Het gebruik van geldautomaten en kredietkaarten is gebruikelijk. 

Werkuren in Taiwan

Bedrijven: 9.00-12.00 en 13.30-17.30 (maandag tot vrijdag)
Banken: 9.00- 15.30 (maandag tot vrijdag)
Winkels en supermarkten: 11.00 – 21.30 (dagelijks)
Buurtwinkels: De meeste zijn 24 uur per dag open.

Communicatie in Taiwan

De Taiwanese telecommunicatiesystemen zijn efficiënt en gemakkelijk te gebruiken. Het aantal telefooncellen met kredietkaart voor het voeren van binnenlandse en buitenlandse telefoongesprekken neemt snel toe.  Buitenlandse bezoekers kunnen SIM-kaarten huren op de luchthaven of in de winkels van verschillende 4G/5G-operatoren. Het landnummer van Taiwan is 886.

De Belgische operatoren Proximus en Mobistar hebben een akkoord gesloten met de belangrijke Taiwanese operatoren Chunghua Telecom en Far Easton Companies dat Belgische klanten toelaat om hun gsm in Taiwan te gebruiken.

In Taipei-stad is gratis wifi beschikbaar voor het publiek op specifieke plaatsen, zoals het stadhuis, de districtskantoren in Taipei-stad, de openbare ziekenhuizen, de stadsbibliotheken en de metrostations. Gebruikers krijgen met hun mobiele telefoon toegang tot het netwerk  (netwerknaam is “TPE-Free”) door in te loggen op hun account. Internationale bezoekers kunnen met hun paspoortnummer een account aanvragen bij de kantoren van de bezoekerscentra in Taipei. 

Voltage, stekkers

Een overzichtstabel met stekkers, netspanning en frequentie per land vindt u hier.

Feestdagen en vakanties

https://publicholidays.tw/2021-dates/

Nuttige adressen

Belgian Office Taipei 

Suite 601, Worldwide House, 131, Minsheng E. Rd., Sec. 3 
Taipei 105, Taiwan 
T: +88 62 27 15 12 15 
T: +88 69 36 70 77 91 (noodnummer buiten openingsuren)
F: +88 62 27 12 62 58 
E: taipei@diplobel.fed.be
diplomatie.belgium.be/taipei
Openinguren: maandag-vrijdag 09u00-11u45 - namiddag enkel op afspraak (13u30-16u00)

Taipei Representative Office in the EU and Belgium

Vertegenwoordigingskantoor van Taipei in de EU en in België
Square de Meeûs 26-27
1000 Brussel
T: +32 2 287 28 00
F: +32 2 513 95 90
E: infobel@mofa.gov.tw
E: consularbel@mofa.gov.tw - Visa en paspoort
www.taiwanembassy.org/be

Mixed Chamber of Commerce

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Taiwan