U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Hernieuwbare energie

Volgens IMD staat Taiwan op plaats 6 wereldwijd qua concurrentievermogen op het vlak van groene energie. Groene energe is uitgegroeid tot de drijvende kracht voor de economische groei van Taiwan, sinds de Taiwanese regering in 2016 technologie voor 'groene energie' aanduidde als een van de '5+2 Industrial Innovation Plans' en als doelstelling vooropstelde om tegen 2025 tot een energiemix te komen van 50% aardgas, 30% steenkool en 20% hernieuwbare energie. Taiwan wil al zijn kerncentrales, die nu goed zijn voor ongeveer 12% van alle geproduceerde stroom, tegen eind 2025 sluiten. De geplande 21.000 gigawattuur (GWh) per jaar aan offshore windenergie is daarom van vitaal belang om aan de energievraag te kunnen voldoen.

Het land zet met zijn aanzienlijke ervaring en competentie op het gebied van halfgeleiders, materiaalwetenschap en andere IT-segmenten volop in op aanverwante groene technologieën. Zo is Taiwan nu de op een na grootste producent van zonnecellen ter wereld en heeft het een aanzienlijk aandeel in de productie van zonnewafers en -modules. Het land is ook een van de grootste producenten van ledverlichting. De sector cleantech en groene energie was vroeger vooral op export gericht. Die sector focust nu op de ontwikkeling van de binnenlandse markt. Hierna enkele factoren die de ontwikkeling van hernieuwbare energie in Taiwan vergemakkelijken:

  • De overheid kent vrij aantrekkelijke terugleververgoedingen toe voor ontwikkelaars van hernieuwbare energie.
  • De lokale wetgeving is aangepast zodat eigenaren van hernieuwbare elektriciteit rechtstreeks aan gebruikers kunnen verkopen.
  • Het Renewable Energy Green Certificate-stelsel is van kracht voor leveranciers en zakelijke klanten.

Al deze factoren zijn stimuli en bieden mogelijkheden voor zowel lokale als buitenlandse bedrijven om zich in deze markt te vestigen. Een goed voorbeeld is het in Taiwan gevestigde TSMC en de ontwikkelaar van offshore windparken Ørsted. Zij ondertekenden in 2020 een corporate power purchase agreement (CPPA), vele jaren voor de windmolenparken waren gebouwd. TSMC neemt de volledige productie af van Ørsteds 920M W Greater Changhua 2b & 4 offshore windmolenpark, dat eind 2022 operationeel zal zijn. Hiermee is dit het grootste gesloten contract ooit voor hernieuwbare energie.

De term schone energie dekt een brede lading: waterkracht, geothermische energie, oceaan- en getijdenenergie. We belichten hierna de meest veelbelovende subsectoren die zakelijke kansen bieden.

Offshore windenergie

Taiwan heeft door zijn beperkte beschikbare ruimte met 1,2 GW zijn maximum bereikt qua mogelijkheden voor onshore windenergieproductie. Het land heeft echter een aanzienlijk potentieel voor offshore windparken. Zo zijn er in de Straat van Taiwan mogelijkheden om 10 GW aan windenergie te produceren. De Taiwanese regering biedt sterke incentives aan. Zo biedt ze ontwikkelaars 20-jarige leveringscontracten voor energie aan en terugleververgoedingen van USD 199/MWh. In 2018 heeft de regering de bouw van 14 offshore windmolenparken met een totaal vermogen van 5,8 GW toegewezen aan zeven ontwikkelaars, waaronder wereldspelers zoals Ørsted, CIP, Wpd, Northland Power-Yushan, Macquarie-Swancor, Taiwan Power Corp. en China Steel Corp. Hiermee is een totale investering van USD 20 miljard dollar gepaard. Offshore wind draagt zo 8% bij aan de stroomvoorziening van Taiwan. De Taiwanese regering stelde haar doelstellingen bij en wil tegen 2025 600 windturbines bouwen en 5,5 GW aan windenergie leveren. Daarenboven wil Taiwan tussen 2026 en 2035 deze capaciteit nog eens verhogen met 10 GW voor zijn OFW-fase 3 (elk jaar 1,5 GW nieuwe capaciteit) en zo zijn target voor 2020-2025 van 5,8 GW verdubbelen. Met nog eens 15 GW aan offshore windcapaciteit tegen 2035 wil Taiwan na China de grootste offshore windmarkt worden in Pacifisch Azië, volgens GlobalData. Taiwan wordt zo een van de hotspots voor windmolenparken op zee in Azië. Offshore ontwikkelaars, tier-1 EPCI-aannemers, OEM-bedrijven en toeleveranciers zijn massaal naar Taiwan gekomen om er met lokale bedrijven samen te werken.

Taiwan is klaar om te profiteren van de boomende offshore markt om de lokale economie te stimuleren, door een toeleveringsketen en groene jobs te creëren, door te investeren in lokale infrastructuur en uit te groeien tot een exporthub voor de bloeiende offshore windindustrie. De Taiwanese offshore windmarkt biedt ook kansen voor ervaren Europese ondernemingen om hun competentie en kennis op het vlak van de ontwikkeling van windmolenparken op zee toe te passen. Grote ontwikkelaars en aannemers hebben er al voor gekozen om plaatselijke partnerships op te zetten om de markt te bewerken. Ondernemingen zien in Taiwan ook een uitvalsbasis om Oost-Aziatische buurmarkten zoals Japan, Zuid-Korea en Vietnam te veroveren, die Taiwan als een blauwdruk aanzien voor hun toekomstige ontwikkeling. Gelet op de vele projecten die op stapel staan, het gebrek aan knowhow en de bereidheid om met buitenlandse ondernemingen samen te werken, biedt de Taiwanese offshore windsector heel wat kansen voor Vlaamse bedrijven.

Zonne-energie

De Taiwanese regering heeft plannen om tegen 2025 te beschikken over 20 GW geïnstalleerd PV-vermogen. Dit target wil de regering halen met installaties op daken, meren en op de begane grond. Er komen meer projecten op daken van scholen, fabrieken, gevangenissen en grote wooncomplexen in het hele land.

De overheid biedt een aantrekkelijk teruglevertarief voor zonne-energie. Dat bedraagt nu NTD 4,53 (USD 0,15) per kilowattuur voor dakinstallaties tussen 100 kW en 499 kW. Eind 2021 beschikte het eiland over 7,9GW geïnstalleerd zonnevermogen.

Om haar doel tegen 2025 te bereiken heeft de overheid ook grondinstallaties nodig. Dit vooral in de zonnigere en landelijke regio’s Yunlin, Chiayi en Changhua. Taiwan beschikt over grondinstallaties, maar het blijft allemaal vrij kleinschalig met een vermogen van minder dan 500 kW. De regelgever beschouwt stroomprojecten van (meer dan) 500 kW immer als ‘energiecentrales’. Grondinstallaties van welke omvang ook leveren met een teruglevertarief van NTD 4,54 per kWh meer op dan dakinstallaties, zodat eigenaars van zonneboerderijen hun hogere kosten en grotere risico’s kunnen dekken. De beschikbare grond voor grote projecten is echter beperkt. Daarom trachten overheid en ontwikkelaars gronden te vinden die zowel voor landbouw en visvangst als voor het opwekken van zonne-energie bruikbaar zijn.

Aardgasinfrastructuur

Door de energietransitie in Taiwan moet het aandeel van aardgas in de productie van elektriciteit tegen 2025 van de huidige 38% naar 50% worden opgetrokken. Taiwan heeft echter zo goed als geen eigen gasvoorraden en is volledig afhankelijk van geïmporteerd LNG (vloeibaar aardgas), wat een dure infrastructuur vereist bij het bouwen van extra aanlegplaatsen en opslagterminals. Taiwan importeert momenteel ongeveer 16,5 miljoen ton LNG per jaar om vijf aardgasgestookte elektriciteitscentrales te voeden met een totaal geïnstalleerd vermogen van 12,3 GW. Het land heeft plannen voor nog eens 8 GW (met de afbouw van oudere centrales). Bronnen in de industrie denken dat er elk jaar 23 tot 25 miljoen extra ton gas zal moeten worden ingevoerd om die doelstellingen te halen, afhankelijk van de vooruitgang van hernieuwbare energie.

Waterstof

Taiwan heeft waterstofenergie opgenomen in zijn plannen om koolstofemissies in de energie- en industriesector te verminderen in het licht van zijn 'netto-nultransitie' tegen 2050. De overheid (MOEA) heeft een 'Hydrogen Energy Promotion Group' opgericht om de toepassing en ontwikkeling van waterstofenergie aan te moedigen.

Op korte en middellange termijn zullen waterstofenergietoepassingen in Taiwan voornamelijk gericht zijn op stroomopwekking en industriële toepassingen. Voor de levering van waterstof ligt de prioriteit van Taiwan bij de invoer van blauwe waterstof (waterstof met afvang en opslag van koolstof) en groene waterstof (waterstof door hernieuwbare energie). Wat lokale productie betreft, lopen er programma's om in bestaande gasgestookte elektriciteitscentrales tot 10% schone waterstof te verbranden. Bij de volgende generatie centrales kan dit aandeel verhogen en flexibeler worden ingezet, tot maximaal 100%.

En van de grootste uitdagingen voor Taiwan bij de ontwikkeling van waterstofenergie is het vinden van betrouwbare manieren om waterstof te transporteren en op te slaan. Taiwan beschikt over een bevoorradingsketen voor gas, maar niet voor vloeistoffen. Dit is echter een must om vloeibare waterstof op grote schaal te kunnen transporteren. Daarom wordt voorrang gegeven aan het plannen en bouwen van aanvullende en essentiële voorzieningen.

Vlaamse onderzoeksinstellingen en industriële sectoren worden aangemoedigd om hun ervaring en inzicht in de ontwikkeling van waterstofenergie te delen en zakelijke kansen te creëren.

Slim netwerk, slimme meters en slimme opslag

De wijziging van het Taiwanese Smart Grid Infrastructure-plan werd in 2019 goedgekeurd. Die verandering was gebaseerd op de stabiliteit van het elektriciteitsnet met een aandeel van 20% hernieuwbare energie in 2025, waarbij rekening werd gehouden met de kwaliteit van de energievoorziening, de dienstverlening aan de gebruikers en andere richtlijnen. Omdat Taiwan klein is in omvang, heeft het land nu een onderling verbonden landelijk elektriciteitsnet. Maar nu het meer hernieuwbare energie in zijn net injecteert, is er dringend nood aan de uitbouw van slimme en regionale elektriciteitsnetten, zodat de stroomtransmissie- en distributiesystemen de instroom aankunnen.

De installatie van slimme meters in zowel residentiële als industriële systemen verloopt in sneltempo. Elke jaar worden 200.000 nieuwe slimme meters geïnstalleerd door de Taiwan Power Company op basis van he Advanced Metering Infrastructure-plan (AMI). Tegen eind 2021 had meer dan 70% van het eiland een slimme meter. De algemene invoering van smart grid-technologie leidde tot twee grote veranderingen in Taiwan. De eerste is de mogelijkheid om in te zetten op beheer aan de vraagzijde. Slimme meters en realtime gegevens maken het immers mogelijk om de vraag naar energie door middel van prijssignalen te beheren. Zo kunnen klanten bijvoorbeeld korting krijgen op de tarieven als ze energie in de daluren gebruiken om hen aan te zetten om energie te besparen tijdens de piekuren. De tweede is dat klanten meer controle hebben over hun eigen energieverbruik. Klanten zijn sneller geneigd om zonne-energiesystemen te plaatsen omdat ze met slimme omvormers de energie die ze met hun zonnepanelen opwekken, kunnen opslaan en beheren. Er komen steeds meer prosumenten (klanten die hun eigen elektriciteit produceren en verbruiken) bij in Taiwan.

Voor afgelegen gemeenschappen subsidieert de regering de installatie van slimme microgridsystemen, die verschillende hernieuwbare energiebronnen combineren. De mix van zonne-, wind- en dieselenergiebronnen zorgen voor een stabiele elektriciteitsvoorziening, ondanks de afstand tot het centrale net. Op het offshore Kinmen-eiland is meer dan de helft van de energie van de inwoners afkomstig van hernieuwbare energie geleverd door het slimme microgrid.

Omdat Taiwan zijn netinfrastructuur en het energieopslagsysteem moet moderniseren, biedt dit verkoop- en samenwerkingsmogelijkheden voor Vlaamse bedrijven die vertrouwd zijn met netwerkuitbreiding en met de opslag, de opwekking en het verbruik van elektriciteit.

Belangrijke vakbeurzen:

Nuttige websites:

Halfgeleiderindustrie

Taiwan is de onbetwiste wereldleider in de halfgeleiderindustrie met zijn sterke capaciteit in de productie van wafers en zijn complete toeleveringsketen, inclusief de productie van silicium fabrikaten en het fabless ontwerpen, testen en verpakken. De sector was in 2021 goed voor een productie van USD 145,8 miljard (koers 1:28), 26,7% meer dan in 2020. Het competitieve voordeel van de Taiwanese halfgeleiderindustrie is zijn talentenpool en de industrieclusters in de verschillende wetenschapsparken in Hsinchu, Taichung, Tainan en recent ook in Kaohsiung.

IC-fablessbedrijven waren goed voor een omzet van USD 43,4 miljard in 2021. Taiwan telt 238 ontwerpateliers. Door thuiswerk en -studie en de digitale transitie vanwege de COVID-19-pandemie en andere transities als gevolg van de handelsoorlog tussen de VS en China, nam de Taiwanese IC-ontwerpomzet in 2021 met 42,4% fors toe. Na de VS is Taiwan de sterkste speler in deze sector, goed voor 20-25% van de wereldwijde markt voor IC-ontwerp.

In Taiwan zijn 13 bedrijven actief die wafers produceren, onder andere foundry-bedrijven, zoals TSMC, UMC, PSMC, Vanguard, Episil, Mosel, AMPI, Win Semiconductors, Nuvoton en AWSC, en geheugenfabrikanten zoals Winbond, MXIC en Nanya Technology. Voor foundry-bedrijven bleef communicatie het grootste toepassingsgebied, goed voor meer dan 50% van hun omzet in 2021. Hun omzet steeg in 2021 met 22,4% tot USD 79,6 miljard.

Taiwan telt 37 IC-verpakkings- en testbedrijven. Ze realiseerden een omzet van USD 22,9 miljard, goed voor 60% van de wereldwijde verpakkings- en testomzet. Taiwan is hiermee de onbetwiste nummer één wereldwijd.

Omdat het over de meest geavanceerde technologie beschikt, verwacht men dat de Taiwanese IC-industrie het ook in 2022 beter zal doen dan de wereldwijde IC-markt. Als quasi-monopolist op het vlak van productie van halfgeleiders wil Taiwan de wereldwijde toeleveringsketen ondersteunen en zijn leidende positie handhaven. Het wil hiervoor zijn bereik in het buitenland uitbreiden met eigen investeringen en door samen te werken met andere partners, zoals de VS, Japan en de EU. Taiwan is ook sterk aangewezen op de invoer van halfgeleiderapparatuur en materialen uit Japen, de VS en Europa. De enorme vraag naar halfgeleiderapparatuur toont aan hoezeer Taiwan afhankelijk is van de wereldwijde toeleveringsketen en omgekeerd.

ICT en nieuwe technologieën voor een veerkrachtige productieketen

De Taiwanese ICT-sector is fors gegroeid, wat resulteert in een sterke diversificatie. Vele grote bedrijven hebben hun productie-eenheden opgesplitst, zodat ze ook eigen merkproducten en opkomende technologieën kunnen aanbieden. Omdat alle bedrijven zo dicht bij elkaar zitten, hebben er zich industriële clusters gevormd, wat tal van voordelen biedt. Taiwan is daarmee een uitstekende onestopshop voor aankoop, designondersteuning, snelle ontwikkeling van prototypes en commercialisering van productideeën.

Bedrijven die geavanceerde ICT- en halfgeleidertoepassingen aanbieden, vormen een goede basis voor de ontwikkeling van intelligente technologie in Taiwan. Zo biedt de Taiwanese AI-nijverheid vooral antwoorden voor de productie van hardware, een sector waarin Taiwan tot de absolute wereldtop behoort. Diezelfde AI-nijverheid is ook een uitstekende voedingsbodem voor kmo's en voor ICT-ondersteunde innovatie in heel wat sectoren. Hard- en softwareproducenten in Taiwan hebben de handen in elkaar geslagen om AI-technologie bij andere bedrijven te promoten via praktijktests, regelgeving en systemen om gegevens te delen. Wereldspelers zoals Google, IBM en Microsoft hebben in Taiwan allemaal hun O&O-centrum voor AI opgericht of een vergelijkbaar initiatief genomen. De voornaamste reden is het aanwezige AI-talent in Taiwan. Taiwan biedt zelf andere soorten hardware aan die goed scoren bij AI-investeerders. De levensduurte is lager dan in andere Aziatische geïndustrialiseerde markten en de internetbandbreedte in Taiwan behoort tot de absolute top in de regio.

Partnerships met ICT-, micro-elektronica- en nieuwe technologiebedrijven vergemakkelijken de toegang tot de internationale markt. Door samen te werken op het vlak van OEM, ODM, JV, certificering, vergunningen en productie kunnen Vlaamse bedrijven toegang krijgen tot nieuwe procestechnologieën, materialen en componenten, engineeringdiensten en globale markten. Samenwerkingsverbanden en strategische allianties op het vlak van O&O met door de regering gesubsidieerde instellingen, universiteiten en de industrie, zijn ook een aanrader.

Belangrijke vakbeurzen:

Nuttige websites:

Gezondheidszorg en medische apparatuur

De bevolkingsdemografie in Taiwan biedt kansen voor bedrijven in de gezondheidszorg. In 2020 was 14,6% van de 23,59 miljoen Taiwanezen ouder dan 65 jaar. Door een grote vraag naar invoer van hoogwaardige medische apparatuur stijgt het belang van het Taiwanese National Health Insurance (NHI)-programma. Veel van de meer geavanceerde medische hulpmiddelen zijn immers te duur voor het NHI-systeem om hun gebruikers te vergoeden. In dergelijke gevallen wordt een zelf-betalende categorie gebruikt voor artikelen zoals coronaire stents, kunstmatige keramische heupgewrichten, kunstmatige intra-oculaire lenzen en metaal-op-metaal kunstheupgewrichten.

Business Monitor International verwacht dat de Taiwanese markt voor medische apparatuur de komende vijf jaar jaarlijks met 6,6% blijft groeien door de verouderende bevolking en de belofte van de Taiwanese overheid om in zetten op meer hoogwaardige producten. Door meer innovatieve medische hulpmiddelen te gebruiken, stijgt de vraag.

De lokale Taiwanese sector van ziekenhuisbevoorrading en medische apparatuur bestaat vooral uit kleine en middelgrote ondernemingen die met succes consumentengoederen produceren, zoals rolstoelen, thermometers en glucosemeters. De laatste jaren heeft de Taiwanese medische industrie een sterke reputatie opgebouwd op het vlak van de productie van medische elektronica en slimme verzorgingsproducten.

Test-, diagnose- en operatie-apparatuur wordt nog altijd voor een groot deel ingevoerd. Er is vooral veel vraag naar hoogwaardige medische apparatuur: Taiwan is voor meer dan 70% van zijn behoeften op import aangewezen. Een van de belangrijkste doelstellingen van Taiwan in de komende jaren is de ontwikkeling van zijn digitale zorgsector, vooral op het gebied van telegeneeskunde om ondersteuning te bieden bij gezondheidszorg in afgelegen gebieden. Tijdens de COVID-19-pandemie kregen patiënten in afgelegen regio’s zo de nodige zorg toegediend. De Taiwanese overheid zet in op de ontwikkeling van telegeneeskunde voor patiënten die langere tijd moeten worden verzorgd. De grootste Taiwanese ziekenhuizen werken samen met ICT-bedrijven om betere zorg door digitalisering aan te bieden. Hier zijn kansen weggelegd voor buitenlandse bedrijven die innovatieve oplossingen bieden voor slimme medische zorg, big data gezondheidsdiensten, AI en blockchain. De vraag naar digitale gezondheidszorg zal niet alleen in Taiwan zelf toenemen, maar ook wereldwijd, door de cruciale rol van Taiwan in de ICT-toeleveringsketen.

In Taiwan moeten medische apparaten bij het Ministry of Health and Welfare (MOHW) worden aangemeld. Dat levert enkel licenties af voor individuele producten en niet voor productlijnen. Volgens de MOHW-regels moeten bedrijven die medische apparatuur in Taiwan invoeren, de nodige documenten via hun Taiwanese invoerder en Taiwanees filiaal indienen. Ongeacht de inhoud of de verzendingsmethode moeten bij verzendingen van medische apparatuur de volgende documenten worden meegestuurd: verkoopfactuur, certificaat van oorsprong, paklijst, pro-formafactuur en een vrachtbrief. Voor medische apparatuur moet ook een certificaat voor vrije verkoop worden voorgelegd.

Taiwan deelt medische apparatuur in drie risicoklassen in: klasse I (laag risico), klasse II (gemiddeld risico) en klasse III (hoog risico). Op apparatuur van klasse II en III die in Taiwan wordt verkocht, moet een label in het Chinees zijn aangebracht met daarop: de naam van het product, het licentienummer, de naam en het adres van de producent en de productiedatum en/of vervaldatum. De Chinese productnaam mag niet in een kleiner lettertype geprint zijn dan de buitenlandse productnaam.

Zonder de juiste hulp toegang krijgen tot de Taiwanese gezondheidszorgsector is niet eenvoudig. Omdat de meeste productregistratiedocumenten in het Chinees zijn opgesteld, moeten Vlaamse exporteurs een beroep doen op een lokale zakenpartner die hen helpt met import- en productregistratieprocedures. Dienstverleners moeten ook een lokale agent vinden met een grondige kennis van het lokale gezondheidszorgsysteem en de medische voorschriften en vereisten. Hoewel er beperkingen en barrières bestaan voor de markt van de ziekenhuisbevoorrading en medische apparatuur, blijft Taiwan toch een lucratieve markt die qua waarde tot de top 25 van de wereld behoort. 75% van die markt is aangewezen op invoer. Naarmate de levensstandaard in heel Azië stijgt, zal ook de vraag naar medische zorg blijven toenemen. De positie van Taiwan als transportknooppunt voor Azië-Pacific maakt het tot een ideale locatie om alle opkomende Aziatische markten te veroveren.

Belangrijke vakbeurzen:

Nuttige websites:

Biotechnologie

Taiwans biotechnische industrie plukt de vruchten van decennia van investeringen en onderzoek, zowel door de privésector als door de overheid gesubsidieerde instellingen, universiteiten en drie biotechnische parken, waaronder het Nangang Biotechnology Park en het Hsinchu Biomedical Science Park, en een biotechnische corridor in het Southern Taiwan Science Park. De langetermijninvesteringen hebben gezorgd voor een solide basis met een ecosysteem dat de hele biomedische waardeketen behelst. Taiwan is uitstekend uitgerust voor onderzoek, ontwikkeling, productie en marketing van geneesmiddelen en is een wereldleider in het produceren van meerdere categorieën medische apparatuur.

Negen onderzoeksinstellingen speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Taiwanese biotechnologische sector:

  1. The Development Center for Biotechnology (DCB) (in 1984 opgericht door de regering)
  2. Industrial Technology Research Institute (ITRI)
  3. The Medical and Pharmaceutical Industry Technology and Development Center (PITDC)
  4. The Metal Industries Research Development Centre (MIRDC)
  5. The National Health Research Institutes (NHRI)
  6. The Center for Drug Evaluation (CDE)
  7. The Agricultural Technology Research Institute (ATRI)
  8. The National Applied Research Laboratories (NARLabs) en
  9. Academia Sinica (AS)

De aanwezigheid van de goed geleide onderzoeksinstituten is een aantrekkingspool voor biotechnische bedrijven. Deze instellingen engageren zich om ‘geïndustrialiseerde O&O in de industriële toevoerketen’ verder uit te bouwen. Zo voert ITRI transnationaal onderzoek naar farmaceutische ontwikkelingen en nieuwe prototypes van medische apparatuur. DCB werkt vaak samen met universitaire onderzoekers aan specifieke projecten. Het helpt hen om veelbelovende nieuwe geneesmiddelen door het kluwen van onderzoeks- en regelgevingsproblemen, waaronder dierproeven, te loodsen. Als de vooruitzichten voor een geneesmiddel positief blijven, vergunt DCB de technologie aan privébedrijven op zijn jaarlijkse technologieveiling. Er worden inspanningen geleverd om het initiële onderzoek bij de finale verkopers te brengen en zo de juiste commerciële en industriële mogelijkheden in kaart te brengen.

Op die manier heeft Taiwans biotechindustrie een uitstekende reputatie opgebouwd, vooral in de klinische geneeskunde en de research naar ziekten die vaak voorkomen bij mensen van Chinese origine. Onderzoekers kunnen hierbij een beroep doen op vele biomedische O&O-voorzieningen, waaronder meer dan 100 ziekenhuizen die aan klinische tests kunnen meewerken en 23 ziekenhuizen die internationaal erkend zijn als centra voor klinisch onderzoek.

Taiwan beschikt niet alleen over een uitstekend gezondheidssysteem en over ruim voldoende gezondheidswerkers en gezondheidsinstellingen, de kosten voor het onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen liggen ook lager dan in de buurlanden. Taiwan respecteert ook intellectuele-eigendomsrechten en beschermt ze goed. Met al die voordelen is de tijd rijp om de lokale innovatieclusters te consolideren en aan de globale biotechnologische en farmaceutische industrie te koppelen. Taiwan wil met al zijn talent het centrum worden voor biomedische O&O in Azië-Pacific. Dat wil het doen door kapitaal, intellectuele eigendom en het juridische kader efficiënter in te zetten en tegelijk de middelen te integreren en heel gericht O&O-thema’s te kiezen.

Zo bouwde het de Taiwanese Biobank naar het voorbeeld van andere landen met een geavanceerde biotechnische en farmaceutische sector. Door te focussen op geografische aspecten en omgevingsfactoren, genen, levensstijl en gewoontes van groepen mensen in het Oosten, is de Biobank intussen goed geplaatst om als een testmarkt en proefbasis te dienen voor de biotechnische en farmaceutische industrie van Azië-Pacific. In de toekomst wil Taiwan zijn voordelen in industriële productie en middelen, verbonden clusters en geïntegreerde productie inzetten om brede biomedische clusters op te zetten. Er komen clusters in het district Nangang in Taipei, in de stad Zhubei in Hsinchu, in het Central Taiwan Science Park in Taichung en in het Tainan Southern Taiwan Science Park in de buurt van hogesnelheidslijn. Ze vormen samen een biotechnologische en farmaceutische O&O-zone.

De regering heeft de belastingwetgeving ook drastisch aangepast en biedt speciale belastingverlagingen en compensaties aan om investeringen in de industrie aan te moedigen. Specifiek betekent dit voor de biotechnische bedrijven een belastingverlaging van 35% op investeringen in O&O en personeelsopleidingen. Er zijn ook speciale regels om investeringen in start-ups te bevorderen en subsidies via het National Development Fund.

De biomedische nijverheid is een absolute topprioriteit voor Taiwan, zoals vastgelegd in het nationale ontwikkelingsplan '5+2 Innovative Industries Programme' dat de regering in 2016 voorstelde. De Taiwanese regering heeft in haar Biomedical Development Plan als target vooropgesteld om tegen 2025 20 nieuwe geneesmiddelen en 80 medische apparaten op de markt te brengen. De sector moet klinische tests uitvoeren en nieuwe licentieovereenkomsten sluiten om de stroom nieuwe projecten voor de biomedische sector uit te breiden. Dit biedt heel wat kansen voor de Vlaamse biomedische sector. Hoewel de biotechnische sector in Taiwan blijft groeien dankzij flink wat overheidsgeld en belangstelling uit de privésector, zijn er ook wel inherente zwakheden die kansen inhouden. Om te beginnen is Taiwan een relatief kleine markt. De meeste biotechnische en biofarmaceutische bedrijven moeten dus naar het buitenland kijken, vooral naar Europa, de VS en China, om een voldoende groot marktaandeel te veroveren om winstgevend te zijn. Daarom gaan Taiwanese biotechbedrijven graag allianties aan met internationale farmaceutische bedrijven en sluiten ze contracten af met onderzoeksorganisaties om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen en te groeien op de wereldmarkt. Dat kan door acquisities of door strategische relaties of partnerships met distributeurs. Taiwanese bedrijven werken ook graag samen met Chinese ondernemingen om voordeel te halen uit de hervormingen in de Chinese gezondheidszorg. Vlaamse bedrijven worden aangemoedigd om Taiwans uitstekende ontwikkelingsmogelijkheden en volwassen productiecapaciteit ten volle te benutten, net als het gunstige financiële klimaat en de sterke kapitaalmarkten om te profiteren van de Chinese en andere Aziatische markten.

Om zich te profileren in de wereldwijde biotechmarkt, organiseert Taiwan elk jaar de vakbeurs BIO ASIA - Taiwan en is het prominent aanwezig op Bio Japan, Bio USA, Bio Europe en andere internationale vakbeurzen en aanverwante activiteiten. Die internationale vakbeurzen zijn een ideaal platform voor Vlaamse bedrijven om contacten te leggen met Taiwanese sleutelspelers uit de sector.

Belangrijke vakbeurs:

Bio Asia Taiwan, Taipei, juli https://bioasiataiwan.com (FIT organiseert Flanders Welcome Lounge)

Nuttige websites:

Voeding, drank en catering

Taiwan heeft een van de hoogste uitgavepercentages per hoofd van de bevolking voor voeding in Azië, dankzij een vrij hoog besteedbaar inkomen en een sterke voorkeur voor gemakkelijke, gezonde en kwalitatieve voedings- en drankproducten. Hoewel de plaatselijke voedingsnijverheid goed ontwikkeld is, is Taiwan nog sterk op invoer aangewezen. Het kan in slechts 30% van de eigen behoefte voorzien. Dit heeft te maken met het gebrek aan natuurlijke rijkdommen en de beperkte beschikbare ruimte. Daarom moet Taiwan voedingsmiddelen en dranken uit verschillende landen invoeren. De VS is de grootste leverancier van landbouwproducten. Japan is dan weer de grootste leverancier van verpakte voedingsmiddelen en kan rekenen op trouwe consumenten. De demografie en marktstructuur veranderen echter. Taiwan leidt de verschuiving onder consumenten in de regio naar een meer eiwitrijk, gezonder en gevarieerder dieet. Zoals veel markten met een hoog inkomen zijn Taiwanese consumenten steeds gezondheidsbewuster en minder prijsgevoelig. Er is meer vraag naar bekende buitenlandse merken, betere kwaliteit en minder suiker en consumenten staan open voor nieuwe ervaringen. Vooral jonge consumenten willen voedingsmiddelen en merken die passen bij hun levensstijl.

De plaatselijke consumenten stellen Europese levensmiddelen erg op prijs, zoals kant-en-klare producten, waarbij verschillende consumentengroepen eetgewoonten overnemen die een afspiegeling zijn van de Europese markten. Taiwanese consumenten hebben de Europese keuken ontdekt omdat ze steeds vaker in Europa op reis gaan. Producten die adverteren met Europese smaken scoren bijzonder goed bij consumenten uit de midden- en hogere klasse. De groeiende en moderne detailhandel en cateringindustrie vullen de stijgende consumentenvraag in. De grootste groei zien we in kant-en-klare maaltijden, gekoelde en bevroren verwerkte voeding, snackrepen, voedselvervangers, ijs en babyvoeding.

Geïmporteerde voedingsmiddelen en dranken doen het goed in de competitieve Taiwanese retailsector. De meeste Taiwanese consumenten wonen op wandelafstand van een winkel. Omdat ze weinig plaats hebben om voedingsmiddelen te bewaren, gaan ze wat vaker winkelen. Heel opvallend is het grote aantal buurtwinkels: 1 per 2.300 consumenten, ofwel 10.200 in totaal. Dit is de grootste winkeldichtheid na Zuid-Korea.

Taiwanese detailhandels, supermarkten, buurtwinkels, hypermarkten enz. waren in 2020 goed voor een omzet van USD 31,2 miljard, 2,3% meer dan in 2019 (USD 30,5 miljard). In 2020 steeg de omzet het meest bij de supermarkten (11,6%), gevolgd door buurtwinkels (9%) en hypermarkten (8,6%). Andere detailhandelszaken, waaronder groothandels en distributeurs die leveren aan cateraars, zagen hun omzet fors dalen met 30% tot USD 3,9 miljard omdat consumenten ervoor kozen om tijdens de pandemie vaker thuis te koken.

Supermarkten boekten in 2020 een omzet van USD 7,7 miljard, 11,6% meer dan in 2019. De aanhoudende felle concurrentie van hypermarkten en buurtwinkels maakte het voor kleine supermarkten moeilijk om te overleven. Carrefour Taiwan nam in 2020 224 winkels van Welcome Taiwan en Jason's Market Place over. Het heeft nu 320 winkels in Taiwan. De verkoop steeg ook door de toename van het aantal winkels en de ontwikkeling van nieuwe winkelformules, zoals meer buurtgerichte winkels. De grootste supermarktketens zijn PX Mart, Simple Mart en Taiwan Fresh Supermarket. De meeste hypermarkten en warenhuizen in Taiwan bevinden zich in de voorsteden, hoewel er zich in de steden ook kleinere hypermarkten hebben gevestigd. Heel wat hypermarkten verhoogden hun volumes ingevoerde producten en huismerkartikelen om hun werkingskosten te drukken en zich van hun concurrenten te onderscheiden. De grootste hypermarktketens zijn Costco, Carrefour en RT Mart.

Buurtwinkels boekten in 2020 een omzet van USD 12 miljard, 9% meer dan in 2019, en groeiden zo uit tot de marktleiders. Buurtwinkelketens hebben hun product- en dienstenaanbod uitgebreid en serveren nu verse koffie, verkopen tickets voor sportwedstrijden en concerten, verkopen treinkaartjes en bieden afhaaldiensten aan. Buurtwinkelketens focussen momenteel niet op de uitbreiding van hun aantal winkels, maar op meer omzet per winkel en grotere marges. De vier grootste buurtwinkelketens zijn 7-Eleven, Family Mart, Hi-Life en OK Mart.

Ingevoerde voedingsmiddelen en dranken doen het ook goed dankzij het succes van de Taiwanese horeca- en cateringsector door het boomende toerisme. Elk jaar komen er in Taiwan gemiddeld 3-6% meer restaurants bij. Intussen zijn dat er meer dan 120.000. De inwoners van Taiwan gaan immers graag op restaurant om te genieten van de verschillende keukens en voor het gemak. Uit enquêtes blijkt dat meer dan 70% van de eilandbevolking de voorkeur geeft aan uit eten gaan. Volgens officiële statistieken besteden ze er ook meer dan 10% van hun inkomen aan. Er zijn nog factoren die bijdragen tot deze boom, zoals een hoger besteedbaar inkomen, kleinere gezinnen, meer werkende vrouwen en de ontwikkeling van webmarketing. De Taiwanese cateringsector richt zich op beschikbaarheid, innovatie, prijzen en promoties om aan de vraag van de consument te voldoen. De sector biedt intussen ook ontbijtmenu's, bezorgdiensten en een ruimer aanbod aan. Innovatieve promoties – landthema, Taiwanese/westerse vakantiepromoties en seizoenspromoties – zijn het hele jaar door populair. Die promoties bieden marktkansen voor hoogwaardige Belgische voedings- en drankproducten.

Nieuwe technologieën en apps zorgen ook voor een boom in voeding- en dranknijverheid. Meer dan 60% van de Taiwanese aanbieders van levensmiddelen en dranken gebruiken sociale media zoals Line en Google om hun omzet te vergroten. 60% van hen bieden online reserverings- of besteldiensten aan. Ook innovatieve systemen, zoals mobiel betalen, online winkelen en Uber Eats, blijven groeien en zullen allicht zorgen voor meer mogelijkheden en meer omzet voor de voedingsnijverheid en de horecasector.

Belangrijke vakbeurzen:

Nuttige websites:

Start-ups

Taiwan heeft een relatief klein aantal start-ups, die het wel prima doen. Volgens het StartupBlink Global Startup Ecosystem Index-rapport van 2021 stond Taiwan wereldwijd op plaats 26, vier plaatsen hoger dan vorig jaar. In de Pacifisch Azië-regio stond Taiwan opnieuw op plaats 7.

De meeste start-ups in Taiwan zijn actief in elektronische oplossingen en het internet of things. Het land oogstte voor zijn prestaties in het startup-ecosysteem internationale erkenning. Factoren zoals veel talent, een goede intellectuele-eigendomswetgeving, een gevestigde toeleveringsketen voor de elektronicasector en een goede geografische ligging zijn troeven. Dankzij die erg gunstige omgeving voor start-ups is Taiwan op weg om uit te groeien tot de nieuwe start-uphub in Azië.

Twee Taiwanese 'eenhoorn'-start-ups, Appier en Gogoro, kregen internationaal erg veel aandacht. Appier noteerde in maart 2021 op de Japanse aandelenbeurs en Gogoro kondigde plannen aan voor een notering op de Amerikaanse Nasdaq in 2022. Intussen noteert de in 2019 opgerichte maaltijdbezorgdienst Just Kitchen na amper twee jaar al op de Canadese aandelenbeurs en heeft het bedrijf plannen om binnenkort hetzelfde te doen in Duitsland en de VS.

Taiwan heeft de nodige beleids- en wetgevingsmaatregelen genomen om het oprichten van start-ups aan te moedigen, wat tot heel wat incubatoren en acceleratoren heeft geleid. De start-ups zelf zijn ook heel divers: van blockchaintechnologie over het internet of things tot artificiële intelligentie. Momenteel zijn er meer dan 60 start-upbasissen die acceleratordiensten aan binnen- en buitenlandse bedrijven leveren. Naast de publieke sector investeert ook de particuliere sector volop. Het National Development Fund of the Executive Yuan heeft 1,6 miljard dollar gereserveerd voor investeringen in veelbelovende bedrijven. De National Development Council heeft in 2019 het Employment Gold Card-systeem opgezet, dat gunstige verblijfsvoorwaarden en werkvergunningen biedt aan buitenlandse werknemers die in Taiwan willen werken.

Hier volgt een overzicht van toonaangevende bedrijven die acceleratorprogramma's voor start-ups organiseren die interessant kunnen zijn voor Vlaamse start-ups en scale-ups. Elk jaar zijn er een of twee batches. Deze programma's bieden niet alleen meer inzicht in de markt van Taiwan en van naburige landen, maar geven start-ups ook de gelegenheid om contacten te leggen met belangrijke contactpersonen en partners om een netwerk uit te bouwen.

Domeinen: AI big data, internet of things smart devices, digitale gezondheidszorg, AR/VR, robotica, groene technologieën

Domeinen: AI of geavanceerde technologie voor internet of things, ICT, biotechnologie, gezondheidszorg, robotica, smart cities, financiële technologie en technologie voor verzekeringen. Een batch kan variëren van 1 tot 6 maanden.

Domeinen: het Talents Taipei-programma is een uniek 10-daags soft-landingprogramma voor bedrijfsontwikkeling om het marktpotentieel van Taiwan/China/Azië na te gaan voor buitenlandse hightech start-ups. Domeinen: ICT, internet of things, biotechnologie/digitale geneeskunde/ medische apparatuur, AI, AR/VR, deep tech (diepgaande technologie), blockchain en fintech

Belangrijke vakbeurzen:

 

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Taiwan