U bent hier

Kansrijke sectoren

De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.

Voeding, drank, horeca en catering

Taiwan heeft een van de hoogste uitgavepercentages per hoofd van de bevolking voor voeding in de regio. Dat is te danken aan de vrij hoge beschikbare inkomens en een sterke voorkeur voor gemakkelijke, gezonde en kwalitatieve voedings- en drankproducten. Hoewel de plaatselijke voedingsnijverheid goed ontwikkeld is, is Taiwan toch nog sterk op invoer aangewezen. Het kan maar in 30% van de eigen behoefte voorzien. Dit heeft te maken met het gebrek aan natuurlijke rijkdommen en de beperkte beschikbare ruimte. Daarom moet Taiwan voedingsmiddelen en dranken uit verschillende landen invoeren. De VS is de grootste leverancier van landbouwproducten. Japan is dan weer de grootste leverancier van verpakte voedingsmiddelen.

Taiwanezen eten graag Europese stijl, zoals kant-en-klare producten. Veel consumentengroepen nemen ook eetgewoonten uit Europa over. Zij ontdekken de Europese keuken omdat ze steeds vaker in Europa op reis gaan. Producten die adverteren met Europese smaken scoren bijzonder goed bij de consumenten uit de midden- en hogere klasse. Een groeiende en moderne kleinhandel en cateringindustrie vullen de stijgende consumentenvraag in. De grootste groei zien we in onder meer kant-en-klare maaltijden, gekoelde en bevroren verwerkte voeding, snackbars, voedselvervangers, ijs en babyvoeding. 

Geïmporteerde voedingsmiddelen en dranken doen het goed in de competitieve Taiwanese retailsector. De meeste Taiwanese consumenten wonen op wandelafstand van een winkel. Omdat ze weinig plaats hebben om voedingsmiddelen te bewaren, gaan ze vaker winkelen. Heel opvallend is het grote aantal buurtwinkels: 1 per 2.300 consumenten ofwel 10.200 in totaal. Dit is na Zuid-Korea de grootste winkeldichtheid ter wereld.

De buurtwinkelsector (7-11, Family Mart, HiLife) blijft de grootste totale omzet in consumentenvoeding draaien en heeft het grootste aantal verkooppunten, gevolgd door de hypermarkten/groothandelszaken en supermarkten. Taiwans hypermarkt wordt aangevoerd door Costco, RT Mart en Carrefour. In de supermarktsector vallen vooral de luxevarianten CitySuper en Jasons op, alsook de warenhuizen van  Sogo en Mitsukoshi, die zich op consumenten met een hoger inkomen richten, én PX Mart, dat voor de prijsbewuste consument gaat. De grote kruideniersketens blijven hun verkooppunten uitbreiden om meer marktaandeel te verwerven. Merkdifferentiatie en een beter assortiment waren de afgelopen jaren de belangrijkste trends in de levensmiddelendetailhandel. De detailhandelaars hebben hun assortiment ook verder verbeterd om meer consumenten aan te trekken en om de zware concurrentie aan te kunnen.

Ingevoerde voedingsmiddelen en dranken doen het ook goed dankzij het succes van de Taiwanese horecasector als gevolg van het boomende toerisme. Ieder jaar komen er in Taiwan gemiddeld 3-6% restaurants bij. Intussen zijn er dat meer dan 120.000. De inwoners van Taiwan gaan immers graag op restaurant om te genieten van de verschillende keukens en voor het gemak. Uit enquêtes blijkt dat meer dan 70% van de eilandbevolking de voorkeur geeft aan uit eten. Volgens officiële statistieken besteden ze er ook meer dan 10% van hun inkomen aan. Dankzij het boomende toerisme profiteren ook de bedrijven die voeding en drank invoeren, van het succes van de Taiwanese horeca en cateringsector. Die toename kan ook worden toegeschreven aan andere factoren zoals de stijgende inkomens, kleinere gezinnen, het toenemende aantal werkende vrouwen en de ontwikkeling van webmarketing. De Taiwanese horeca en cateringsector richten zich op beschikbaarheid, innovatie, scherpe prijzen en promoties om aan de verwachtingen van de consument te voldoen. Nieuw zijn vooral ontbijtmenu’s, besteldiensten en een breder aanbod. Innovatieve promoties zoals landen-, vakantie- en seizoenspromoties zijn het hele jaar door populair. Dergelijke aanbiedingen bieden mogelijkheden voor Belgische kwaliteitsvoeding en -dranken.

 Nieuwe technologieën en apps zorgen ook voor een boom in de voedingsindustrie en dranknijverheid. Meer dan 60% van de Taiwanese aanbieders van levensmiddelen en dranken gebruiken sociale media zoals Line en Google om hun omzet te vergroten. 30% van hen bieden online reserverings- of besteldiensten aan. Ook innovatieve systemen zoals mobiel betalen, online winkelen en Uber Eats blijven groeien en zullen wellicht zorgen voor meer mogelijkheden en meer omzet voor de voedingsnijverheid en de horecasector.

Nuttige websites:

Hernieuwbare Energie

Het IMD zet Taiwan op nummer 6 van de wereldranglijst voor concurrentiekracht in groene energie. Sinds 2016 is groene energie is  uitgegroeid tot de drijvende kracht voor de economische groei van Taiwan, toen de Taiwanese regering technologie voor groene energie aanduidde als een van de "5+2 Industrial Innovation Plans," en zich de doelstelling stelde om tegen 2025 tot een energiemix te komen van 50% aardgas, 30% steenkool en 20% hernieuwbare energie.

Taiwan heeft zijn grote ervaring en competentie in materiaalwetenschap, halfgeleiders en andere IT-segmenten ten volle ingezet voor aanverwante schone technologie. Op dit ogenblik is Taiwan de op een na grootste producent van zonnecellen in de wereld en het land heeft ook een groot aandeel in de productie van zonnewafers en -modules. Taiwan is bovendien een wereldspeler in de productie van ledverlichting. De sector van groene energie en cleantech was oorspronkelijk vooral op de export gericht, maar nu heeft de sector het geweer van schouder veranderd en richt men zich svooral op de ontwikkeling van de eigen markt. Om een paar factoren te noemen die de ontwikkeling van de hernieuwbare energie van Taiwan vergemakkelijken: De overheid kent vrij aantrekkelijke terugleververgoedingen toe voor hernieuwbare energie ontwikkelaars; de lokale wetgeving is aangepast om eigenaren van hernieuwbare energieprojecten in staat te stellen elektriciteit rechtstreeks aan gebruikers te verkopen; het Renewable Energy Green Certificate-mechanisme is van kracht voor leveranciers en zakelijke klanten. Al deze factoren bieden stimulansen en mogelijkheden voor zowel lokale als buitenlandse bedrijven om zich in deze markt te vestigen.

Offshore Windenergie

Taiwan heeft door zijn beperkte beschikbare ruimte met 1,2 GW zijn maximum bereikt qua mogelijkheden voor onshore windenergieproductie. Het potentieel voor offshore windmolenparken is echter gigantisch. Zo zijn er in de Straat van Taiwan mogelijkheden om 10 GW aan windenergie te produceren. De Taiwanese overheid biedt sterke incentives aan, zoals het toekennen aan ontwikkelaars van 20 jarige leveringscontracten voor energe en terugleververgoedingen van USD 199/MWh.

In 2018 werden 14 offshore windmolenparken met een totaal vermogen van 5,8 GW toegewezen aan 7 ontwikkelaars, waaronder wereldspelers zoals Ørsted, CIP, Wpd, Northland Power-Yushan, Macquarie-Swancor, Taiwan Power Corp. en China Steel Corp. Wat een totale investering van USD 20 miljard met zich meebrengt en offshore wind in staat stelt om bij te dragen in maar liefst 8% van de elektriciteitsvoorziening van Taiwan.

Het is het doel van de Taiwanese regering om tegen 2025 te zorgen voor 600 windturbines en 5,5 GW aan windenergie. Daarenboven wil Taiwan tussen 2026 en 2035 deze capaciteit nog eens verhogen met 10 GW tot 15,5 GW, om zo na China de grootste markt voor windenergie te worden in de APAC regio (bron GlobalData).

Taiwan is daarmee uitgegroeid tot een van de offshore windenergie hotspots in Azië. Het duidelijke beleid van de overheid en de attractieve en transparante regelgeving hebben met succes de interesse gewekt van de windenergiesector uit de hele wereld. Offshore ontwikkelaars, tier-1 EPCI-aannemers, OEM-bedrijven en toeleveranciers zijn massaal naar Taiwan gekomen, om samen met lokale bedrijven van Taiwan een regionale hub van offshore ontwikkeling in Azië te maken. Kerncentrales, momenteel verantwoordelijk voor ongeveer 12% van de totale elektriciteitsproductie, zullen eind 2025 volledig worden stilgelegd, waardoor de verwachte 21.000 gigawattuur (GWh)/jaar aan offshore windenergie van vitaal belang is om in de totale stroombehoeften van Taiwan te voorzien.

Taiwan is klaar om te profiteren van de boomende offshore markt om de lokale economie te stimuleren, door groene jobs te creëren, de lokale infrastructuur te verbeteren en een hub te worden in de toelevering en van de offshore windinsustrie. Daarenboven biedt de Taiwanese offshore windmarkt kansen voor ervaren Europese ondernemingen om hun competentie en kennis op het vlak van de ontwikkeling van windmolenparken op zee om te zetten. Grote ontwikkelaars en aannemers hebben er al voor gekozen om plaatselijke partnerships op te zetten om de markt te bewerken. Ondernemingen zien in Taiwan ook een ideale uitvalsbasis om Oost-Aziatische buurmarkten zoals die van Japan, Zuid-Korea en Vietnam te veroveren. Die landen zien Taiwan als een blauwdruk voor hun eigen toekomstige ontwikkeling.

Gelet op de vele projecten die op stapel staan, het gebrek aan knowhow en de bereidheid om met buitenlandse ondernemingen samen te werken, biedt de Taiwanese offshore windsector heel wat kansen voor Vlaamse bedrijven. Om die kansen tot een succes te maken, is het opzetten van partnerschappen met plaatselijke ondernemingen cruciaal.

Zonne-energie

De Taiwanese regering heeft plannen om tegen 2025 te beschikken over 20 GW geïnstalleerd PV-vermogen. Die target wil de regering halen met installaties op daken en op de begane grond.

De overheid biedt een aantrekkelijk teruglevertarief voor zonne-energie. Op dit ogenblik bedraagt dit NTD 4,53 (USD 0,15) per kilowattuur voor dakinstallaties tussen 100 kW en 499 kW. Tegen eind 2019 had het eiland zo’n 3,9 GW aan geïnstalleerde zonnecapaciteit, bijna allemaal op daken. 

Om haar doel tegen 2025 te bereiken heeft de overheid ook grondinstallaties nodig, vooral in de zonnigere en landelijke regio’s Yunlin, Chiayi en Changhua. In Thailand staan er al grondinstallaties, maar het blijft allemaal vrij kleinschalig met een vermogen van minder dan 500 kW. Want volgens de regels moet elk stroomproject van (meer dan) 500 kW als een ‘energiecentrale’ worden beschouwd. Die regelgeving ter zake is erg strikt. Grondinstallaties van welke omvang ook leveren met een teruglevertarief van NTD 4,54 per kWh meer op dan dakinstallaties, zodat eigenaars van zonneboerderijen hun hogere kosten en grotere risico’s kunnen dekken. Maar de beschikbare grond voor grote projecten is beperkt. Daarom onderzoeken overheid en ontwikkelaars de mogelijkheden van gronden die zowel voor landbouw en visvangst als voor het opwekken van zonne-energie kunnen worden gebruikt.

Aardgas

De energietransitie in Taiwan vraagt om een stijging van de bijdrage van aardgas aan de opwekking van elektriciteit, van de huidige 38% naar 50% in 2025. Taiwan heeft echter zo goed als geen eigen gasvoorraden en is volledig afhankelijk van geïmporteerd LNG (vloeibaar aardgas), wat een dure infrastructuur vereist bij het bouwen van extra aanlegplaatsen en opslagterminals. Taiwan importeert momenteel ongeveer 16,5 miljoen ton LNG per jaar om vijf aardgasgestookte elektriciteitscentrales te voeden met een totale geïnstalleerde capaciteit van 12,3 GW. Taiwan heeft plannen om nog 8GW toe te voegen (met oudere capaciteit die gesloten wordt). Bronnen in de industrie schatten dat om deze doelstellingen te halen, de invoer zal moeten verhogen tot 23 à 25 miljoen en zal afhankelijk zijn van de vooruitgang van hernieuwbare energie.

Energieopslag, Smart Grid en Micro-Grid

De wijziging van het smart grid infrastructuurplan van Taiwan werd in 2019 goedgekeurd. De wijziging was gebaseerd op de stabiliteit van het elektriciteitsnet met een aandeel van 20% hernieuwbare energie in 2025, waarbij rekening werd gehouden met de kwaliteit van de energievoorziening, de dienstverlening aan de gebruikers en andere richtlijnen. Ook werden de internationale trend in de ontwikkeling van elektriciteitsnetten, real-time monitoring en updaten van het net en bescherming van de apparatuur en het toepassen van geavanceerde technologieën zoals AI, big data, en telecom technologieën als referentiepunten genomen. De prioriteiten liggen bij strategieën voor het beheer van de verbruikerszijde, het verfijnen van oplossingen voor batterijopslag en het verder innoveren van bedrijfsmodellen.

De installatie van slimme meters in zowel residentiële als industriële systemen verloopt in sneltempo, met 200.000 nieuwe slimme meters die elk jaar worden geïnstalleerd door Taipower, de Taiwanese leverancier van nutsvoorzieningen (monopolie). Tegen EIND 2019 was de helft van het eiland uitgerust met slimme meters. De wijdverspreide invoering van smart grid technologie heeft geleid tot twee grote veranderingen in Taiwan. De eerste is de mogelijkheid om zich bezig te houden met het beheer aan de vraagzijde, aangezien slimme meters en real-time gegevens het mogelijk maken om de vraag naar energie te beheren door middel van prijssignalen. Zo kunnen klanten bijvoorbeeld korting krijgen op de tarieven voor energiegebruik buiten de piekuren om energiebesparing tijdens de piekuren te stimuleren. Het tweede is de grotere controle van klanten over hun eigen energieverbruik. Zo worden residentiële zonne-energiesystemen steeds gebruikelijker, omdat klanten door de wijdverspreide installatie van slimme omvormers energie die wordt opgewekt door hun eigen zonnepanelen, kunnen opslaan en beheren. Deze prosumenten (klanten die zelf elektriciteit verbruiken en produceren) zijn in toenemende mate aanwezig op de Taiwanese energiemarkt.

Voor afgelegen gemeenschappen heeft de overheid de installatie van slimme micro-netsystemen die verschillende hernieuwbare energiebronnen integreren gesubsidieerd. De mix van zonne-, wind- en dieselenergiebronnen zorgt voor een stabiele elektriciteitsvoorziening ondanks de afstand tot het centrale netwerk. Zo wordt op het offshore Kinmen eiland 43% van de energie van de inwoners nu geleverd door hernieuwbare energie via het slimme micronetwerk.

De brede toepassing van het smart grid en het energieopslagsysteem in Taiwan biedt opportuniteiten voor Vlaamse bedrijven op het gebied van zowel netwerkuitbreiding als elektriciteitsopslag, -opwekking en -verbruik.

Andere hernieuwbare energiebronnen

Geothermie: Wegens de ligging op de "Pacific Ring of Fire", beschikt Taiwan over een geschat geothermisch potentieel van 25 GW. Zijn 26 warmwaterbronnen hebben een potentieel van 9 MW tot 500 MW. Ook hier liggen er kansen om geothermische energieprojecten uit te werken en om samen te werken aan technologie.

Waterkracht: de waterkrachtbronnen bevinden zich vooral in de biologisch gevoelige regio’s van Taiwan. Daarom is de ruimte voor nieuwe projecten beperkt. Toch zijn er kansen voor kleinschalige waterkrachtprojecten, op het vlak van herstellingen, upgrades en onderhoud van bestaande infrastructuur.

Biobrandstof: export en gemeenschappelijke R&D naar technologie van de tweede en derde generatie.

Oceaan: volgens studies van de nationale universiteit van Taiwan kan er aan de Kuroshio-stroom meer dan 60 GW aan energie worden onttrokken. Hier liggen kansen voor buitenlandse ontwikkelaars van oceaanenergie.

Nuttige websites:

Biotechnologie

Taiwans biotechnische industrie is het resultaat van jaren van investeringen en onderzoek, zowel door de privésector als door de overheid gesubsidieerde instellingen, universiteiten en drie biotechnische parken, waaronder het Nangang Biotechnology Park en het Hsinchu Biomedical Science Park, en een biotechnische corridor in het Southern Taiwan Science Park. De langetermijninvesteringen hebben gezorgd voor een solide basis met een ecosysteem die de volledige waardeketen van de biotechsector overspant. Taiwan is uitstekend uitgerust voor onderzoek, ontwikkeling, productie en marketing van medicijnen en is een wereldleider op het gebied van fabricage van medische apparatuur.

Negen onderzoeksinstellingen hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Taiwanese biotechnologische nijverheid:

 1. The Development Center for Biotechnology (DCB)  (in 1984 opgericht door de regering)
 2. Industrial Technology Research Institute (ITRI)
 3. The Medical and Pharmaceutical Industry Technology and Development Center (PITDC)
 4. The Metal Industries Research Development Centre (MIRDC)
 5. The National Health Research Institutes (NHRI)
 6. The Center for Drug Evaluation (CDE)
 7. The Agricultural Technology Research Institute (ATRI)
 8. The National Applied Research Laboratories (NARLabs) en
 9. Academia Sinica (AS).

Goed geleide onderzoeksinstellingen zijn opvallende aantrekkingspolen voor biotechnische bedrijven. Deze instellingen engageren zich om ‘geïndustrialiseerde R&D in de industriële toevoerketen’ verder te versterken. Zo voert ITRI transnationaal onderzoek naar farmaceutische ontwikkelingen en nieuwe prototypes van medische apparatuur. DCB werkt vaak samen met universitaire onderzoekers aan specifieke projecten en helpt hen om veelbelovende nieuwe geneesmiddelen door het kluwen van onderzoeks- en regelgevingsproblemen, waaronder dierproeven, te loodsen. Als de vooruitzichten voor een geneesmiddel positief blijven, vergunt DCB de technologie aan privébedrijven op zijn jaarlijkse technologieveiling. Er worden inspanningen geleverd om het initiële onderzoek bij de finale verkopers te brengen en zo de juiste commerciële en industriële mogelijkheden te identificeren.

Op die manier heeft Taiwans biomedische sector wereldwijd een uitstekende reputatie opgebouwd, vooral in de klinische geneeskunde en de research naar ziekten die vaak voorkomen bij mensen van Chinese origine. Onderzoekers vinden baat bij de rijkelijk aanwezige biomedische R&D-voorzieningen, waaronder meer dan 100 ziekenhuizen die aan klinische tests kunnen meewerken, en 23 ziekenhuizen die internationaal gecertificeerd zijn als klinische onderzoekscentra.

Niet alleen beschikt Taiwan over een uitstekend gezondheidssysteem en over ruim voldoende gezondheidswerkers en gezondheidsvoorzieningen, de kosten voor het onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen liggen ook lager dan in de buurlanden. Taiwan respecteert en beschermt ook intellectuele-eigendomsrechten heel goed. Met al die voordelen is de tijd rijp om de lokale innovatieclusters te consolideren en aan de globale biotechnologische en farmaceutische industrie te koppelen. Taiwan wil met al zijn talent hét centrum worden voor biomedische R&D in de regio Azië en de Stille Oceaan. Dat wil het doen door kapitaal, intellectuele eigendom en het juridische kader efficiënter in te zetten en tegelijk de middelen te integreren en R&D-thema’s heel gericht te kiezen.

Zo werd de Taiwanese Biobank gebouwd naar het voorbeeld van andere landen met een geavanceerde biotechnische en farmaceutische sector. Door zich te specialiseren in geografische aspecten en omgevingsfactoren, genen, levensstijl en gewoontes van groepen mensen in het oosten, is de Biobank intussen goed geplaatst om als een testmarkt en proefbasis te dienen voor de biotechnische en farmaceutische industrie van de regio Azië en de Stille Oceaan grenzen. In de toekomst zal Taiwan zijn voordelen in industriële fabricage en bronnen, verbonden clusters en geïntegreerde productie mobiliseren om brede biomedische clusters te vormen. Er komen clusters in het district Nangang in Taipei, in de stad Zhubei in Hsinchu en in Central Taiwan Science Park in Taichung en in het Tainan Science Park in het zuiden van Taiwan. 

De regering heeft de belastingwetgeving drastisch aangepast en biedt ze speciale belastingverlagingen en compensaties aan om investeringen in de industrie aan te moedigen. Specifiek betekent dit voor de biotechnische bedrijven een belastingverlaging van 35% op investeringen in R&D en personeelsopleidingen, speciale regels om investeringen in start-ups te bevorderen en subsidies via het Nationaal Ontwikkelingsfonds.

De biomedische nijverheid is een absolute topprioriteit voor Taiwan, zoals vastgelegd in het nationale ontwikkelingsplan '5+2 Innovative Industries Programme' dat de regering in 2016 heeft voorgesteld. De Taiwanese regering heeft in haar Biomedical Development Plan als target vooropgesteld om tegen 2025 20 nieuwe geneesmiddelen en 80 medische apparaten op de markt te brengen. De sector moet klinische tests uitvoeren en nieuwe licentieovereenkomsten sluiten om de stroom nieuwe projecten voor de biomedische sector uit te breiden. Dit biedt heel wat kansen voor de Vlaamse biomedische sector.

Hoewel de biotechnische sector in Taiwan blijft groeien, ondersteund door flink wat overheidsgeld en belangstelling uit de privésector, zijn er ook wel inherente zwakheden die mogelijkheden bieden. Om te beginnen is Taiwan een relatief kleine markt en dus moeten de biotechnische en biofarmaceutische bedrijven naar het buitenland kijken, vooral naar Europa, de VS en China, om de marktschaal te halen die ze nodig hebben om winstgevend te zijn. Daarom gaan Taiwanese biotechbedrijven graag allianties aan met internationale farmaceutische bedrijven en sluiten ze contracten af met onderzoeksorganisaties om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen en te groeien op de wereldmarkt. Dat kan door acquisities of door strategische relaties of partnerships met distributeurs.

Taiwanese bedrijven werken ook graag samen met Chinese ondernemingen om voordeel te halen uit de hervormingen in de Chinese gezondheidszorg. Vlaamse bedrijven worden aangemoedigd om Taiwans uitstekende ontwikkelingsmogelijkheden en volwassen productiecapaciteit ten volle te benutten, net als het gunstige financiële klimaat en de sterke kapitaalmarkten om te profiteren van de Chinese en andere Aziatische markten.

Bovendien doet Taiwan er alles aan om zich in het biotechnologische wereldje te profileren. Zo organiseert het elk jaar de vakbeurs BIO Taiwan en is het prominent aanwezig op BIO Japan, BIO USA en BIO Europe en op andere internationale vakbeurzen en aanverwante activiteiten. Die internationale vakbeurzen zijn een ideaal platform voor Vlaamse bedrijven om contacten te leggen met Taiwanese sleutelspelers uit de sector.

Nuttige websites:

Gezondheidszorg en medische apparatuur

Het aantal Taiwanese artsen en verpleegkundigen per hoofd van de bevolking komt overeen met dat van vergelijkbare landen in de regio, maar ligt onder het OESO-gemiddelde. Taiwan spendeert naar schatting 6 à 7% van zijn bbp aan gezondheidszorg, wat minder is dan het OESO-gemiddelde en dat van vergelijkbare landen in de regio. Zo’n 60% van de uitgaven in de Taiwanese gezondheidszorg komt van de overheid, voornamelijk via de ziektekostenverzekering. De resterende 40% wordt betaald met privégeld. Het Bureau voor de Nationale Ziektekostenverzekering beheert de solidaire basisverzekering. Dankzij dit systeem is meer dan 99% van de 23,5 miljoen Taiwanezen verzekerd. Terugbetalingen steunen in het algemeen op een fee-for-servicebasis (betaling per prestatie), hoewel Taiwan bezig is met een nieuw diagnose-gerelateerd terugbetalingssysteem voor groepen. Die uitrol is tegen 2020 gepland. Het ministerie van Gezondheid en Welzijn is de belangrijkste regulator en is verantwoordelijk voor het beheer en de controle van de Taiwanese gezondheidszorg. 

Taiwan kent een verouderende bevolking en dalende vruchtbaarheids- en geboortecijfers. Ouderen maken 12% van de Taiwanese bevolking uit. Een recent rapport van een denktank van de overheid voorspelt dat tegen 2020 20% van de bevolking 65 jaar of ouder zal zijn. De snel toenemende oudere bevolking dwingt de regering om het Taiwanese langetermijnzorgsysteem te versterken. Taiwan heeft in 2015 een wet over langetermijnzorg goedgekeurd om de oprichting en het beheer van zorgvoorzieningen te regelen. In 2017 lanceerde Taiwan een langetermijnzorgplan 2.0 om de capaciteit te vergroten en om een ruim aanbod aan langetermijnzorg te creëren. De doelstelling van het plan is om een volledige zorgketen op te stellen: van preventieve gezondheidszorg over op gemeenschapsniveau opgezette ondersteuningsdiensten tot zorginstellingen voor ouderen. 

Naast overheidsmiddelen rekent het langetermijnzorgplan 2.0 ook op extra inkomsten uit bijvoorbeeld erfenissen, giften en heffingen op roken. Die kunnen echter fluctueren. Aangezien de uitgaven voor ouderenzorg de komende jaren snel zullen stijgen, moet de regering op zoek naar alternatieve inkomstenbronnen om de langetermijnzorg te financieren. Omdat de overheid slechts over beperkte begrotingsmiddelen beschikt, biedt de uitbreiding van het Taiwanese langetermijnzorgsysteem kansen voor particulieren om te investeren in voorzieningen en diensten om in te spelen op de behoeften van de oudere bevolking. De marktwaarde van deze bevolkingsgroep wordt door het plaatselijke Industrieel en Technologisch Onderzoeksinstituut (ITRI) geschat op meer dan USD 10 miljard per jaar. De volgende sectoren bieden kansen:

 • productie van hulpapparatuur voor dagelijks gebruik: integratie van dagopvangsystemen, zorgverleningsdiensten, hindernisvrije omgevingen en transport, gezondheidsconsultatiesystemen;
 • medicatie en telezorgapparatuur: medicatie voor ouderen, kortlopende verzorging van ontslagen patiënten, medische zorgverleners, preventieve zorg en monitoringapparatuur;
 • recreatie: vrije tijd, reizen en activiteiten gericht op oudere mensen;
 • financiële diensten: financieel beheer, verzekeringen en financiële beheersdiensten.

Ook de behandeling van medische toeristen, vooral uit China, kan de gezondheidszorg boosten. Taiwan huisvest zo’n 20.000 ziekenhuizen voor eerstelijnszorg en 500 ziekenhuizen voor tweedelijnszorg. Door middel van expansie proberen de bestaande aanbieders de kosten te drukken en de inkomsten te verhogen om op die manier voor een grotere beddencapaciteit en meer ziekenhuisfaciliteiten te zorgen.

De sector van de ziekenhuisbevoorrading en medische apparatuur bestaat vooral uit kleine en middelgrote ondernemingen die met succes consumentengoederen produceren zoals rolstoelen, thermometers en glucosemeters. De laatste jaren heeft de Taiwanese medische industrie een sterke reputatie opgebouwd op het vlak van de productie van medische elektronica en slimme verzorgingsproducten. Test-, diagnose- en operatie-apparatuur wordt nog altijd voor een groot deel ingevoerd.

Het is niet evident om zonder de juiste hulp toegang te krijgen tot de gezondheidszorg in Taiwan. De meeste productregistratiedocumenten zijn in het Chinees opgesteld. Daarom moeten Vlaamse exporteurs een lokale handelspartner vinden om hen te helpen bij de invoer- en productregistratie. Dienstverleners moeten ook een lokale agent inschakelen die de gezondheidszorg en de medische regelgeving en alle bepalingen grondig kent. Hoewel er beperkingen en barrières bestaan voor de markt van de ziekenhuisbevoorrading en medische apparatuur, blijft Taiwan toch een lucratieve markt die qua waarde in de top 25 van de wereld staat. 75% van de markt wordt via invoer beleverd.

Taiwan is zelf een productiecentrum voor medische apparatuur. Het produceert een breed scala aan apparatuur en producten om diagnoses te stellen en patiënten te behandelen: van contactlenzen over eenmalige medische materialen voor chirurgische ingrepen tot gesofisticeerd test- en diagnosemateriaal. Dankzij zijn ervaring met ICT en productie is Taiwan een wereldleider op het gebied van specifieke medische apparatuur zoals digitale bloeddrukmeters, elektrische rolstoelen en scootmobielen en elektronische thermometers.

Taiwan heeft een sterke reputatie opgebouwd als producent van elektronische medische apparatuur en toestellen voor internationale merken. Zo worden de meeste draagbare toestellen van Roche en Johnson & Johnson in Taiwan gemaakt. In het kader van deze samenwerkingsverbanden is Taiwan uitgegroeid van componentenleverancier tot producent van hoogwaardige apparatuur en bekleedt het land intussen een sleutelpositie in de mondiale toeleveringsketen.

Het bewijs hiervan is dat de Amerikaanse FDA in 2017 55 in Taiwan ontwikkelde medische apparaten 510 (k) heeft goedgekeurd. Het ging hierbij meestal om waardevolle artikelen zoals tandheelkundige, oogheelkundige en orthopedische producten en om materieel voor minimaal invasieve chirurgie. Nu heel wat Taiwanese hightechbedrijven steeds vaker zijsprongen maken naar de sector van de medische apparatuur, wordt de toekomstige groei van deze sector gedragen door de ontwikkeling van innovatieve slimme medische apparaten die het pad effenen door digitalisering.

Tegelijk is Taiwan voor 47% van zijn binnenlandse vraag aangewezen op de invoer uit de VS, de EU en Japan van vooral hoogwaardige chirurgische en therapeutische apparatuur en toestellen voor medische beeldvorming in ziekenhuizen.  Voor de komende jaren wordt een verdere gestage groei verwacht, door de snel toenemende bevolking in Taiwan en de daarmee samenhangende grotere vraag naar zorgproducten en -diensten. Ook het plan van de regering om te investeren in deze industrietak en meer hoogwaardige medische apparaten te produceren, draagt tot die groei bij. Voor Vlaamse bedrijven zijn er kansen weggelegd voor waarde toevoegende activiteiten in nichesectoren zoals

 • slimme medische technologie en dan vooral toepassingen op het gebied van in-vitrodiagnosetechnieken / oplossingen zoals mobiele oplossingen of oplossingen op afstand om patiënten medisch te testen, draagbare devices en zorg op afstand en thuiszorg; 
 • biochips (gelet op de ervaring van Taiwan met halfgeleiders) en daarmee samenhangende medische apparatuur die gebruik maakt van ICT-technologie;
 • klinische tests voor klasse III- of invasieve apparatuur;
 • slaaptechnologie;
 • microchirurgie;
 • geavanceerde apparatuur voor tandheelkunde;
 • 3D-geprinte medische apparatuur voor onder meer orthopedische en tandheelkundige toepassingen.

Om de vooropgestelde target van 80 nieuwe apparaten tegen 2025 te halen, is er grote vraag naar licentieovereenkomsten voor technologie, klinische tests en advies over wettelijke goedkeuringen voor medische apparatuur. Dit biedt mogelijk zakelijke kansen. Grote mondiale farmaceutische bedrijven en aanbieders van medische apparatuur zoals GSK, Novartis, Roche, Johnson & Johnson zijn vrij actief en hebben filialen in Taiwan voor verkoop en marketing en O&O-samenwerkingsverbanden zoals IP-licentieovereenkomsten.

De Taiwan Medical and Biotech Industry Association promoot Taiwanese medische apparatuur actief op internationale vakbeurzen zoals de jaarlijkse MEDICA-vakbeurs in het Duitse Düsseldorf.

Nuttige websites:

Mogelijkheden voor Start-ups

Taiwan is een toegankelijke en goed gereguleerde markt, die een solide bescherming biedt op het gebied van intellectuele eigendom en die beschikt over sterke ICT- en maakbedrijven. Het land ligt centraal in Azië en het Stille Oceaangebied en fungeert al decennia lang als draaischijf tussen westerse economieën en opkomende Aziatische markten. Dat maakt van Taiwan een ideale partner en springplank voor Vlaamse ondernemingen die snel prototypen van producten willen maken, concepten willen uittesten, producten willen maken en willen uitbreiden op de Aziatische markt.

De Taiwanese regering stelde in 2016 haar Asian Silicon Valley Development Plan en aansluitend haar Asian Silicon Valley Agency (ASVDA) voor om de in nieuwe technologieën gespecialiseerde bedrijfstakken nieuw leven in te blazen en om nieuwe contacten met mondiale technologiecentra te leggen. De hoofddoelstellingen van het plan zijn het bevorderen van innovatie en O&O op het gebied van apparatuur en toepassingen voor het internet der dingen en voor artificiële intelligentie (AI). Die moeten Taiwanese start-ups en ondernemingen een optimale basis bieden door meer talent en kapitaal aan te trekken om op die manier te kunnen uitbreiden, en door wetten en regels aan te passen.  

Taiwan is als op technologie gebaseerde economie voortdurend op zoek naar baanbrekende technologieën en oplossingen met een commercieel potentieel. De markt heeft er alle belang bij om internationale start-ups aan te trekken die Taiwan als uitvalsbasis gebruiken om producten te ontwikkelen. Joint ventures staan daarom bovenaan de Taiwanese innovatieagenda. Taiwan beschikt over een ruim aanbod aan stimuleringsmaatregelen om start-ups naar het land te lokken. Het subsidieert onder meer reis- en verblijfskosten en individuele programma's.

Hierna vindt u een selectie van vier programma's die voor Vlaamse start-ups relevant zijn. Hoewel deze programma's concurrenten van over de hele wereld aantrekken, raden we Vlaamse start-ups met aandrang aan om zich aan te melden voor en deel te nemen aan de onderstaande programma's. Ze kunnen niet alleen meer te weten komen over de markt, maar hebben de kans om een netwerk uit te bouwen en eventuele partners te vinden.

Startup Global Program - Garage+
www.garageplus.asia/en
Domeinen: AI, big data, internet der dingen, slimme apparaten, digitale gezondheidszorg, AR/VR, robotica, groene technologieën
Eerste batch - mei tot juni
Tweede batch - november tot december

Taiwan Tech Arena - Ministerie van Wetenschap en Technologie
https://taiwanarena.tech
Domeinen: AI of geavanceerde technologie voor internet der dingen, ICT, biotechnologie, gezondheidszorg, robotica, slimme steden, financiële technologie en technologie voor verzekeringen. Stimuleringsprogramma's bieden verschillende middelen aan om uw start-up team sneller klaar te stomen. Een batch kan variëren van 1 tot 6 maanden.
Eerste batch - augustus
Tweede batch - oktober

Global Startup Talents @ Taipei - Stadsbestuur Taipei
www.facebook.com/talentstaipei     Inschrijven via website: http://bit.ly/2019TalentsTaipeiApply
Het stadsbestuur van Taipei organiseert ieder jaar het 'Global Startup Talents @ Taipei Program' voor internationale start-ups om zakelijke kansen te creëren en meer zaken te doen in Taipei, Taiwan.
Domeinen: ICT, internet der dingen, biotechnologie, AI, AR/VR, deep tech (diepgaande technologie)
Datum: maart- mei

Openbare infrastructuur:

De nieuwe derde terminal op de internationale luchthaven van Taoyuan

Het Taiwanese ministerie voor Transport en Communicatie (MOTC) zal de opdracht medio 2019 aanbesteden. De overheidsopdrachten worden voorbereid door het overheidsbedrijf Taouyuan International Airport Corp. 

Het project wordt opgesplitst in aparte opdrachten voor de uitvoering van de bouwwerken en voor de levering van elektromechanische apparatuur. Het budget werd verhoogd tot in totaal NTD 78,2 miljard (USD 2,5 miljard). 

Het is duidelijk dat die derde terminal noodzakelijk is. De afgelopen jaren is het aantal passagiers dat gebruik maakt van de Taoyuan International Airport, elk jaar met 5% gestegen. In 2018 ging het om 47 miljoen passagiers, inclusief transitpassagiers. Dat zijn er dubbel zoveel als tien jaar geleden en veel meer dan de 37 miljoen passagiers per jaar waarop de luchthaven is berekend (15 miljoen voor Terminal 1 en 22 miljoen voor Terminal 2). Het MOTC verwacht dat het verkeer tegen 2024 tot 60 miljoen passagiers en tegen 2028 tot 70 miljoen passagiers zal stijgen.

Terminal 3 wordt 640.000 m² groot en kan tot 45 miljoen passagiers per jaar verwerken, een pak meer dan de 37 miljoen die de huidige Terminals 1 en 2 nu kunnen verwerken. 

De ingebruikname van de derde start- en landingsbaan was oorspronkelijk gepland voor 2025, maar het project moet nog de tweede fase van de milieueffectrapportering doorlopen. Bovendien zijn er ook onteigeningsproblemen. De derde start- en landingsbaan zal hoger liggen dan de twee andere, waardoor omwonenden zich zorgen maken over lawaaihinder. Het ministerie van Transport hoopt dat het project eind dit jaar een gunstig milieueffectrapport zal krijgen. Vlaamse bedrijven worden aangemoedigd om zich op de verschillende aanbestedingsprocedures voor apparatuur voor te bereiden.

Spoor

Taiwan mag trots zijn op zijn hogensnelheidslijn, die langs de dichtbevolkte westkust van het eiland rijdt tegen topsnelheden van om en bij de 300 km per uur. Die lijn bereikt in amper 90 minuten 90% van de bevolking. De rest van Taiwans spoorwegnet daarentegen is op de sukkel en de bezetting loopt achteruit. Daarom ontwikkelde de regering een vierjarenplan ter waarde van NTD 420 miljard (EUR 12 miljard): het Forward-looking Infrastructure Development Plan (FLIDP). Midden 2017 keurde het parlement dat budget goed. Voor de eerste fase van het plan (september 2017 tot december 2018) is een bedrag van NTD 16,6 miljard (EUR 483 miljoen) vrijgemaakt om het spoorwegnet verder te ontwikkelen. De regering heeft beloofd om de zeer succesvolle hogesnelheidslijn te verbinden met de bestaande traditionele spoorlijnen en de metro om het transportnet efficiënter te maken en er meer voordeel uit te halen. Voorts wil ze ook het aanbod in de oostelijke en minder ontwikkelde gebieden van Taiwan sterk verbeteren, het stedelijke metronetwerk uitbreiden en het spoorvervoer gebruiken om het toerisme in het centrum en het zuiden van het eiland te promoten. Hoewel het initiatief ook controverse opwekt en door sommigen sceptisch wordt onthaald, is de regering-Tsai ervan overtuigd dat een uitbreiding  van het nationale spoorwegnet tot een betere spreiding van de Taiwanese bevolking, de bedrijfswereld én de beschikbare middelen zal leiden en de overconcentratie in het noorden zal tegengaan.

Dit biedt kansen aan Vlaamse bedrijven actief in de spoorwegsector, zeker als men weet dat de Taiwanese overheid 12 miljard euro voorziet voor de aanleg van spoorwegen. Daarnaast is Taiwan Railways begonnen met een vernieuwingsprogramma voor hun treinstellen ter waarde van 2,9 miljard euro over een periode van 10 jaar. 

Informatie- en Communicatietechnologie (ICT)

Taiwan staat bekend als een hub voor de ICT-sector. Het hoogtechnologische eiland is een voorloper in verschillende sectoren, waaronder halfgeleiders, mobiele toestellen, 3C-producten (computers, communicatie en consumentenelektronica) en slimme productie. Het is een onmisbare partner voor vele wereldmarktleiders zoals Apple. Intussen is de Taiwanese ICT-sector zo groot geworden dat hij zich aanzienlijk kon diversifiëren. Vele grote bedrijven hebben hun productie-eenheden opgesplitst zodat ze ook eigen merkproducten en opkomende technologieën kunnen fabriceren. Omdat alle bedrijven zo dicht bij elkaar zitten, hebben er zich industriële clusters gevormd, wat tal van voordelen heeft: Taiwan is daarmee een uitstekende onestopshop voor de aankoop, designondersteuning, snelle ontwikkeling van prototypes en commercialisering van productideeën.

Taiwan staat ook heel sterk in de sector van de halfgeleiders. Tegen eind 2018 beschikte het land over 240 IC ontwikkelaars (zonder productie faciliteiten), 15 productiebedrijven, 37 verpakkings- en testbedrijven, 7 substraatleveranciers, 11 wafer leveranciers, 3 mask producenten en 4 lead frame bedrijven. 

Bedrijven die geavanceerde ICT- en halfgeleidertoepassingen aanbieden, vormen een goede basis voor de ontwikkeling van intelligente technologie in Taiwan. Zo biedt de Taiwanese AI-nijverheid vooral antwoorden voor de productie van hardware, een sector waarin Taiwan absolute wereldtop is. Diezelfde AI-nijverheid is ook een uitstekende voedingsbodem voor kmo's en voor ICT-ondersteunde innovatie in heel wat sectoren. Hard- en softwareproducenten in Taiwan hebben de handen in elkaar geslagen om AI-technologie bij andere bedrijven te promoten via praktijktests, regelgeving en systemen om gegevens te delen. Wereldspelers zoals Google, IBM en Microsoft hebben in Taiwan allemaal hun O&O-centrum voor AI opgericht of een vergelijkbaar initiatief genomen. De voornaamste reden is de aanwezige AI-kennis in Taiwan. Taiwan biedt zelf andere soorten hardware aan die goed scoren bij AI-investeerders. De levensduurte is lager dan in andere Aziatische geïndustrialiseerde markten en de internet bandbreedte in Taiwan behoort tot de top vijf in de regio. Buitenlandse partners kunnen binnen de vier uur naar om het even welke andere bestemming in Oost-Azië vliegen, wat een extra troef is voor buitenlandse investeerders.

Partnerships met ICT- en micro-elektronicabedrijven vergemakkelijken de toegang tot de internationale markt. Door samen te werken op het vlak van OEM, ODM, JV, certificering, vergunningen en productie kunnen Vlaamse bedrijven toegang krijgen tot nieuwe procestechnologie, -materialen en -componenten, engineeringdiensten en globale markten. Samenwerkingsverbanden en strategische allianties op het vlak van R&D met door de regering gesubsidieerde instellingen, de universiteiten en de industrie worden ook aanbevolen.  

Nuttige websites:

 

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Taiwan