U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het reisadvies

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

Welke reisdocumenten hebt u nodig

Om naar Peru te reizen heeft men enkel een paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is, er is geen visumplicht. Peruanen hebben tot nog toe wel een visum nodig om naar België te gaan, dus houdt daar rekening mee bij uitnodiging van een Peruaanse klant of agent. Dit zal echter binnenkort veranderen. Na jarenlange onderhandelingen met de E.U. om de visumplicht voor haar onderdanen af te schaffen, is de kogel door de kerk, en krijgen Peruanen vanaf 2015 (exacte datum moet nog bepaald worden) toegang tot de Schengen zone zonder een visum nodig te hebben.

Vlaamse zakenmensen worden aangeraden op hun immigratiesteekkaart bij aankomst in Peru als doel van de reis niet “zaken” (negocios) maar “toerisme” (turismo) op te geven.

Geen enkele inenting is verplicht. Leidingwater (in Lima) is drinkbaar, maar door het hoge chloorgehalte is het niet zo smakelijk. In de provincie kan u beter enkel mineraalwater nuttigen. Mocht er een trip naar het Amazonewoud op het programma staan, moeten de nodige voorzorgen worden genomen, zoals een inenting tegen tyfus, anti-malariapillen, tetanus enz.

Voor wie verder reist naar Brazilië is inenting tegen gele koorts (10 jaar geldig) verplicht. Zonder inenting zal men niet op het vliegtuig worden toegelaten. In de hooglanden van de Andes krijgt de bezoeker soms last van "sorroche", de hoogteziekte die zich manifesteert door hoofdpijn, lusteloosheid en kortademigheid.

Welke taal wordt er gesproken

Spaans

Wat is het uurverschil met België

6 uur vroeger tijdens Belgisch winteruur

7 uur vroeger tijdens de rest van het jaar

Reizen naar Peru

Met LAN, KLM of Iberia

Reizen in Peru

Van de luchthaven naar het centrum

Transport van luchthaven naar hotel: officiële (en veilige) taxi kost 25 USD tot Miraflores of San Isidro, het zakencentrum van Lima waar zich ook de beste hotels bevinden.

Voor binnenlandse verbindingen is het vliegtuig aanbevolen, gezien de uitgestrektheid van het land. Vluchten naar de belangrijkste steden worden dagelijks aangeboden door de lokale luchtvaartmaatschappijen Lan Perú, Taca Perú, Star Perú en  Peruvian Airlines.

Verplaatsingen in de stad

Transport in Lima: openbare taxi’s hebben geen meter en de prijs moet dus op voorhand worden afgesproken. Zij geven ook geen ontvangstbewijs. Taxi’s zijn goedkoop (bijvoorbeeld van Miraflores naar Lima centrum is ongeveer 12 km aan 5 EUR), maar in sommige gevallen onveilig. Taxichauffeurs hebben ook haast nooit wisselgeld. Het is daarom aangewezen om over voldoende munten te beschikken.

Om veiligheidsredenen is het dan ook aangewezen om geen gewone taxi in de straat te nemen, maar wel een taxi aanbevolen of besteld door het hotel. Deze zijn meestal drie tot vier maal duurder dan de gewone taxi’s, maar men komt dan niet voor ongename verrassingen te staan.

Hoewel minder praktisch en meestal duurder dan een taxi, is het ook mogelijk een wagen te huren bij internationale autoverhuurbedrijven zoals Avis of Budget, die kantoren hebben bij de luchthaven en in Miraflores. Deze bedrijven hanteren lage basisverhuurprijzen, maar opgelet: meestal geldt er een forfait van aantal kilometers per dag (200 tot 250 kilometer per dag), eens boven dit forfait dient U per kilometer extra te betalen bovenop de verhuurprijs.

Hotels in Peru

De prijs van een 5-sterren hotel schommelt rond de 350 USD. De meeste 5-sterren hotels van Lima liggen in Miraflores of San Isidro. Via booking.com kan soms aan voordeligere tarieven geboekt worden.

De Peruaanse keuken wordt algemeen tot de beste van het continent gerekend. In Lima is er een enorm aanbod aan restaurants, gaande van snacks tot het equivalent van 3 Michelinsterren restaurants.

Betalen in Peru

Kredietkaarten worden algemeen aanvaard. De meest voorkomende zijn Visa, American Express en Diners Club.

Hoewel op straat een betere koers wordt aangeboden, is het om valse biljetten te vermijden beter in de bank of hotel geld te wisselen. Gescheurde of bevlekte dollarbiljetten worden nergens aanvaard.

Euro's kan men gemakkelijk omwisselen in de banken of in de hotels. Gezien de semi-dollarisering van Peru blijven cash dollars echter gemakkelijker verhandelbaar (bijvoorbeeld in de supermarkt of op restaurant kan men probleemloos met de Amerikaanse munt betalen).

Werkuren in Peru

Maandag tot vrijdag van 09h00 tot 18h00. De meeste bedrijven en banken zijn ook geopend op zaterdagvoormiddag, van 09h00 tot 12h30. Supermarkten en shopping malls zijn het ganse jaar open (ook op zon- en feestdagen).

Communicatie in Peru

Telecommunicatie: Belgische GSM’s functioneren (meestal) niet in Peru. Ter plaatse kan er wel één gehuurd worden.

Internet is wijdverspreid en buitenlandse telefoongesprekken komen tot stand zoals in België (00 + landencode).

Video: NTSC

Voltage, stekkers

Een overzichtstabel met stekkers, netspanning en frequentie per land

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

1 januari (Nieuwjaar)

Veranderlijk (Witte Donderdag)

Veranderlijk (Goede Vrijdag)

Veranderlijk (paaszaterdag)

1 mei (Dag van de Arbeid)

29 juni (San Pedro y San Pablo)

28 juli (Nationale Feestdag)

29 juli (Nationale Feestdag)

30 augustus (Santa Rosa de Lima)

8 oktober (Slag van Angamos)

1 november (Allerheiligen)

8 december (Onbevlekte Ontvangenis)

25 december (Kerstmis)

De meeste Peruanen nemen verlof tijdens de zomermaanden, van begin januari tot eind februari. Een andere belangrijke verlofperiode is eind juli (rond de nationale feestdagen).

Nuttige adressen

Ambassade van België in Peru

Ambassadeur Koenraad Lenaerts 
Avenida Angamos Oeste 380, Miraflores - Lima 18
T: + 51 1 241 75 66
F: + 51 1 241 63 79
E: Lima@diplobel.fed.be

Ambassade van Peru in België

Ambassadeur Gonzalo Gutiérrez Reinel
Tervurenlaan 179, 1150 Brussel
T: +32 2 733 33 19 of +32 2 733 31 85
F: +32 2 782 23 75 of +32 2 733 48 19 of +32 2 731 34 39
E: info@embaperu.be

Gemengde Kamers van Koophandel

De CCBLP (Cámara de Comercio y Cultura de Bélgica y Luxemburgo en el Perú) heeft tot doel de handels- en culturele relaties tussen België, Luxemburg en Peru verder uit te diepen.

Av. La Mar 142, Miraflores – Lima 18
T:+51 1 446 86 82
E: CamaraCCBLP@perou.net
guyvanackeren.wix.com/la-camara-ccblp

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Peru