U bent hier

Peru in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 1/07/2021

De nationale noodtoestand, die op 15 maart 2020 door de president van Peru werd afgekondigd, blijft voorlopig van kracht tot 30 juli 2021 en houdt het volgende in: beperking van grondwettelijke rechten, avondklok (verschillen per regio), opschorting van sociale bijeenkomsten waarbij de concentratie of agglomeratie van mensen te hoog is, gedeeltelijke sluiting van de internationale grenzen. Daarnaast zijn er ook regionale maatregelen van kracht al naargelang het afgekondigde waarschuwingsniveau.

Internationale vluchten naar Peru: Commerciële vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Brazilië zijn momenteel opgeschort. Internationale commerciële reizen met andere bestemmingen zoals Europa, zijn toegestaan. Bij aankomst in Peru moet een negatieve PCR test kunnen voorgelegd worden die niet ouder is dan 72 uur alsook een elektronische gezondheidsverklaring op eer (via http://e-notificacion.migraciones.gob.pe/dj-salud(externe link)). Alle reizigers, zowel Peruanen als buitenlanders, moeten na aankomst, via land en/of lucht, verplicht twee weken in quarantaine thuis, in zijn/haar hotel of een verblijfplaats toegewezen door het ministerie van Volksgezondheid. Ze mogen de quarantaine verlaten na het afleggen van een negatieve COVID-19 test die werd genomen na aankomst in Peru.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Peru
Hoofdstad
Lima (11,7 miljoen inwoners)
Oppervlakte
1.285.216 km² (= 42 x België)
Aantal inwoners
32,6 miljoen
Staatshoofd
Francisco Sagasti, President
Regeringsleider
Eerste minister Violeta Bermúdez
Taal
Spaans (officieel), Quechua en Aymara (plaatselijk officieel)
Munt
Peruaanse sol Wisselkoers
Belangrijke steden
Arequipa (1,2 miljoen inwoners), Trujillo (1,1 inwoners)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
228 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
7.028 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

Een jaar na het overnemen van de macht in 2011 was president Ollanta Humala er al in geslaagd om het economische beleid van vorige regeringen verder uit te bouwen en het vertrouwen te winnen van lokale en buitenlandse investeerders. In 2016 is president Pedro Pablo Kuczynski aangetreden, met als belangrijkste doel het creëren van een aantrekkelijk investeringsklimaat in Peru. In maart 2018, na het aftreden van president Kuczynski, werd Peru's eerste vicepresident Martín Vizcarra beëdigd als de president van het land.

Na de afzetting door het parlement van de president Martin Vizcarra en het ontslag van diens opvolger Manuel Merino, legde Francisco Sagasti de eed af als de nieuwe interim-president van Peru.

Peru voert voortdurend overheidsinspanningen uit om de oprichting en uitbating van bedrijven te vergemakkelijken. Dit is duidelijk merkbaar in de ranking “Doing Business"(2020), waar Peru goed is voor de derde plaats in Zuid-Amerika, na Chili en Colombia. Bovendien staat peru volgens Forbes 2019 op de 64e plaats van de beste landen ter wereld om zaken te doen, en op de vijfde plaats in Latijns-Amerika.

Volgens “Guía de Negocios e Inversión en el Perú 2018 / 2019 de EY” Peru heeft in de afgelopen 20 jaar een ononderbroken gemiddelde groei van 4,6% gekend.

Het tempo van de hervormingen blijft echter relatief traag. In de komende jaren wordt vooral gemikt op structurele hervormingen op vlak van de gezondheidszorg, het pensioenstelsel en de overheidsdiensten, maar ook volgende agendapunten zijn een must om de economische groei te blijven stimuleren:

  • Hervormingen inzake onderwijsbeleid
  • Investeringen in infrastructuur
  • Hervorming van het openbaar bestuur en inefficiënte openbare diensten
  • Tot stand brengen van een belastingstelsel dat het bedrijfsleven aanmoedigt en de kosten van het zakendoen voor de private sector vermindert;
  • Vermindering van het aandeel van de informele economie.

Peru kent een vrij open en liberaal handelsbeleid. Dankzij een groot aantal vrijhandelsovereenkomsten, waaronder Andesgemeenschap, Mercosur, Cuba, APEC, Chili, Mexico, de VS, Canada, Singapore, China, EFTA, Zuid-Korea, Thailand, Japan, Panama en de Europese Unie, hanteert Peru slechts een gemiddeld importtarief van 1,1%.

De Pacifische Alliantie (‘Alianza del Pacífico’) is een alliantie van vier Latijns-Amerikaanse landen: Chili, Peru, Colombia en Mexico. Dit commercieel blok werd opgericht in april 2011 en is momenteel exportleider van Latijns-Amerika. Ze willen de grootste en meest ambitieuze economische unie van Latijns-Amerika worden en MERCOSUR van de troon stoten. Het bnp van de leden samen is goed voor 35% van het totale bnp in Latijns-Amerika en hun export is goed voor 55% van de totale regionale export. Het doel van de alliantie is om de handel tussen de leden te bevorderen. De leden willen ook evolueren naar een vrij verkeer van goederen, diensten, personen en kapitaal. Op dit moment wordt 92% van de goederen al vrij verhandeld en in de nabije toekomst moet ook de overige 8% vrij verhandeld kunnen worden. Het kartel heeft nog veel groeimogelijkheden omdat de landen nog niet veel onderling exporteren. Mexico exporteert voor 1,88% naar andere leden, Chili voor 6,12%, Colombia voor 8,01% en Peru voor 7,58%. Dergelijke alliantie zal ongetwijfeld bijdragen tot een verdere groei van Peru.

Het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Peru is in werking sinds 1 maart 2013. De handelsovereenkomst zal naar verwachting vooral de export van auto's, textiel, wijn en chemicaliën vanuit de EU stimuleren.

Enkele belangrijke economische indicatoren die de “Investment Grade” van Peru verhogen en vertrouwen genereren bij buitenlandse investeerders zijn:

  • Het niveau van het landenrisico van Peru dat onder het regionale gemiddelde ligt
  • Een van de laagste schuldgraad in de regio (35% van het BNP in 2020)
  • Comfortabel niveau aan internationale reserves (38% van het BNP in 2020). Op 31 mars 2021 bedroegen de netto internationale reserves USD 79 992 miljoen.
Meer weten

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Peru