U bent hier

Noorwegen in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 21/06/2021

Nadat het aantal nieuwe besmettingen in de zomer van 2020 sterk was afgenomen, stegen deze na de zomer opnieuw snel, waardoor preventieve maatregelen van de Noorse overheid om de verspreiding van het virus tegen te gaan weer werden aangescherpt. De maatregelen werden nog eens extra aangescherpt toen in maart 2021 het aantal nieuwe besmettingen, door de komst van de Alfa (Britse) coronavariant, in een zeer hoog tempo toenam. Inmiddels ziet het er echter naar uit dat het aantal besmettingen ook in Noorwegen sterk afneemt. Men is dan ook begonnen aan het exitstrategieplan, waarbij de Noorse samenleving in 4 stappen terug geopend zal worden, dat begin april 2021 door de regering is opgezet. In vele sectoren wordt nog altijd van op afstand of met respect voor de afstandsregels gewerkt, langzaam maar zeker worden de restricties versoepeld en krijgt Noorwegen weer een leven na COVID-19.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Koninkrijk Noorwegen
Hoofdstad
Oslo (697.010 inwoners)
Oppervlakte
384.484 km² (= 13 x België)
Aantal inwoners
5.391.369 (1 januari 2021)
Staatshoofd
Koning Harald V
Regeringsleider
Premier Erna Solberg
Taal
Noors
Munt
Noorse Kroon NOK Wisselkoers
Belangrijke steden
Bergen (285.601 inwoners), Trondheim (207.595), Stavanger (144.147), Bærum (128.233), Kristiansand (112.588), Drammen (101.859)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
406 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
75.826 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

De olie- en gasindustrie hebben de laatste 40-45 jaar een vitale rol gespeeld voor de economische groei. Ook de liberalisering van een gereguleerde economie, handelsvrijheid, het verwerven en verspreiden van hightech - ondanks een laag innovatieniveau - en een goede macro-economische stabiliteit maken deel uit van het Noorse succes.

Ongeveer een tiende van het bbp is gerelateerd aan het ontginnen van olie en gas en bijna 35% van de totale export bestaat uit petroleumproducten. De afhankelijkheid van de petroleumsector maakt het land kwetsbaar.

Zo zat Noorwegen, door de dalende olieprijzen, sinds midden 2014 in een neerwaartse conjunctuur. Gevolg hiervan was een sterke afname van investeringen in de oliesector, in de offshore sector namen deze af met 25%. Ook de groei van het bbp was zwakker dan verwacht en er was een sterke daling in de overheidsinkomsten. De overheid kondigde in 2016 een stimuleringsprogramma aan om de transformatie van de Noorse economie te versnellen, om te kunnen blijven concurreren en om de werkloosheid terug te dringen.

​Sinds 2018 kon men echter stellen dat de neergang voorbij was en dat de Noorse economie weer een opleving kende. De verwachting was dan ook dat het steeds beter zou gaan met de Noorse economie, maar helaas zal dit waarschijnlijk niet direct het geval zijn als gevolg van de coronacrisis.

De werkloosheid bedroeg in november 2020 3,9% en de inflatie steeg van 2018 naar 2019 met 2,2%. De handelsbalans kende in 2019 een overschot van 15,67 miljard euro, een daling van 45,9% ten opzichte van het vorige jaar.

Door de inkomsten van de olie- en gassector op te sparen heeft Noorwegen ongeveer 1.098 miljard euro in het petroleumfonds. Jaarlijks wordt er zo'n 2 à 3% van dit fonds overgeheveld om het staatsbudget aan te zuiveren, vanwege de coronacrisis heeft men in 2020 echter meer dan 4,2% moeten overhevelen. Een gunstige fiscale positie en een expansief monetair beleid, met budgettaire stimuleringsmaatregelen en lage rentes, zullen positief bijdragen aan een herstructureringsperiode.

Meer weten

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Noorwegen