U bent hier

Luxemburg in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Groothertogdom Luxemburg
Hoofdstad
Luxemburg (124.509 inwoners - 2021)
Oppervlakte
2.586 km² (= 0,08 x België)
Aantal inwoners
637.423 (augustus 2021)
Staatshoofd
Groothertog Henri De Luxembourg
Regeringsleider
Eerste minister Xavier Bettel
Taal
Duits/Frans/Luxemburgs
Munt
Euro
Belangrijke steden
Esch-sur-Alzette (36.228 inwoners - 2021), Differdange (27.869 2021), Dudelange (21.513 inwoners - 2021)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
73 miljard USD (522 miljard USD in België)
BBP/Capita
116.356 USD (45.205 USD in België)

Economische vooruitzichten

Luxemburg is een van de rijkste landen ter wereld. De sectoren die Luxemburg economisch succes brengen, zijn: het bankwezen (de grootste sector in Luxemburg), staal, telecommunicatie, landbouw en toerisme. Als open economie is de Luxemburgse welvaart grotendeels gebaseerd op internationale handel.

Traditioneel importeert Luxemburg voor het grootste deel consumptiegoederen en exporteert het industriële producten.

De belangrijkste exportgoederen van Luxemburg zijn: staalproducten (ertsen en metalen), machines en uitrusting, voedingsmiddelen, diamanten en chemicaliën. De belangrijkste exportpartners van Luxemburg zijn Duitsland, Frankrijk en België.

Tegenwoordig exporteert Luxemburg ook volgende goederen: dranken en tabak, textiel, wegvoertuigen en transportmiddelen, en geneesmiddelen.

Naar verwachting zal de toekomstige export van Luxemburg voornamelijk bestaan uit ertsen en metalen, andere vervaardigde producten en kantoor- en telecomapparatuur. Deze topexportproducten zullen meer dan 50% van de totale uitgevoerde goederen vertegenwoordigen. In- en uitvoer in Luxemburg moet worden voltooid door Luxemburgse bedrijven met EORI-nummers.

De belangrijkste geïmporteerde goederen in Luxemburg zijn brandstoffen, levensmiddelen, ertsen en metaal, alsook verschillende consumptiegoederen. Luxemburg importeert voornamelijk uit de Europese Unie (met België, Duitsland, Frankrijk, Nederland als belangrijkste leveranciers), maar ook uit China, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Naar verwachting zal Luxemburg in de toekomst voornamelijk brandstoffen uit België, kantoor-, telecom- en elektrische apparatuur uit China en ertsen en metalen uit Duitsland importeren.

De Banque Centrale du Luxembourg (BCL) en STATEC informeren dat na de eerste voorlopige resultaten, de handelsbalans van Luxemburg in 2020 een overschot van 2,75 miljard euro vertoonde, een daling met ongeveer 5% ten opzichte van 2019 (-150 miljoen euro).

Als we de landen rangschikken op basis van hun bbp per hoofd van de bevolking, is Luxemburg zeer goed gepositioneerd wat betreft de levensstandaard van de bevolking, met een derde plaats van de 196 landen waarvan we het bbp publiceren.

De verspreiding van COVID-19 vindt plaats in een toch al moeilijke wereldwijde economische context en is een extra factor van vertraging. Begin maart waren er weinig gegevens beschikbaar om de reële economische impact ervan te beoordelen, met name wat betreft de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van de besmetting te voorkomen. Desalniettemin ziet STATEC de wereldwijde, Europese en nationale activiteiten op korte termijn aanzienlijk verminderen.

Na een scherpe daling in de 1e helft van 2020, herstelde de economische bedrijvigheid in Luxemburg zich in de tweede helft van het jaar goed. En voor 2020 als geheel is de recessie er veel minder uitgesproken dan in andere eurozonelanden.

De economische indicatoren die beschikbaar zijn in het 1e kwartaal van 2021 zijn over het algemeen vrij positief, met uitzondering van die van de hotel-, restaurant- en cateringsector. Tegen het begin van de lente waren de resultaten aanzienlijk hersteld voor niet-financiële diensten en consumenten. Dit fenomeen, dat ook in de hele eurozone wordt waargenomen, heeft waarschijnlijk veel te danken aan de vooruitgang op het gebied van vaccinatie. Dit zal het mogelijk maken om de beperkingen op activiteiten te versoepelen.

Voor 2021 verwacht STATEC een groei van 6% van het bbp in Luxemburg, voor 2022 wordt een groei van +3,5% verwacht. Gedurende deze twee jaar zou de marktsector weer aan kracht moeten winnen in termen van activiteit en investeringen, en geleidelijk de overheidsuitgaven overnemen, die in 2020 grotendeels werden gebruikt.

Meer weten:

Specifieke vraag of probleem?

De dienstverlening van Flanders Investment & Trade voor Luxemburg is beperkt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Luxemburg