U bent hier

Luxemburg in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Groothertogdom Luxemburg
Hoofdstad
Luxemburg (128.494 inwoners - 2022)
Oppervlakte
2.586 km² (= 0,08 x België)
Aantal inwoners
640.064 (2021)
Staatshoofd
Groothertog Henri De Luxembourg
Regeringsleider
Eerste minister Luc Frieden
Taal
Duits/Frans/Luxemburgs
Munt
Euro
Belangrijke steden
Esch-sur-Alzette (36.117 inwoners - 2022), Differdange (28.641 inwoners - 2022), Dudelange (21.583 inwoners - 2022)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
82 miljard USD (583 miljard USD in België)
BBP/Capita
125.006 USD (49.927 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

Luxemburg is een van de rijkste landen ter wereld. De sectoren die Luxemburg economisch succes brengen, zijn: het bankwezen (de grootste sector in Luxemburg), staal, telecommunicatie, landbouw en toerisme. Als open economie is de Luxemburgse welvaart grotendeels gebaseerd op internationale handel.

Traditioneel importeert Luxemburg voor het grootste deel consumptiegoederen en exporteert het industriële producten.

De belangrijkste exportgoederen van Luxemburg zijn: staalproducten (ertsen en metalen), machines en uitrusting, voedingsmiddelen, diamanten en chemicaliën. De belangrijkste exportpartners van Luxemburg zijn Duitsland, Frankrijk en België.

Tegenwoordig exporteert Luxemburg ook volgende goederen: dranken en tabak, textiel, wegvoertuigen en transportmiddelen, en geneesmiddelen.

Naar verwachting zal de toekomstige export van Luxemburg voornamelijk bestaan uit ertsen en metalen, andere vervaardigde producten en kantoor- en telecomapparatuur. Deze topexportproducten zullen meer dan 50% van de totale uitgevoerde goederen vertegenwoordigen. In- en uitvoer in Luxemburg moet worden voltooid door Luxemburgse bedrijven met EORI-nummers.

De belangrijkste geïmporteerde goederen in Luxemburg zijn brandstoffen, levensmiddelen, ertsen en metaal, alsook verschillende consumptiegoederen. Luxemburg importeert voornamelijk uit de Europese Unie (met België, Duitsland, Frankrijk, Nederland als belangrijkste leveranciers), maar ook uit China, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Naar verwachting zal Luxemburg in de toekomst voornamelijk brandstoffen uit België, kantoor-, telecom- en elektrische apparatuur uit China en ertsen en metalen uit Duitsland importeren.

Luxemburg herstelde snel van de COVID-19-pandemie dankzij uitgebreide beleidsondersteuning. Maar de impact van de oorlog in Oekraïne verergert echter de inflatoire druk.

De Banque centrale du Luxembourg (BCL) en STATEC melden dat, volgens de eerste voorlopige resultaten, de lopende rekening voor de eerste drie kwartalen van 2022 eindigde op een overschot van 4 miljard euro, een daling van 916 miljoen euro in vergelijking met dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Het bruto binnenlands product van Luxemburg groeide in het derde kwartaal van 2022 met 1,1% in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Dit percentage is 16 tienden van een procent hoger dan het cijfer van -0,5% dat in het tweede kwartaal van 2022 werd gepubliceerd.

Het bbp-cijfer in het derde kwartaal van 2022 bedroeg $ 20.296 miljoen, Luxemburg staat daarmee op nummer 41 (op 53 landen) van de driemaandelijkse ranglijst die gepubliceerd wordt door Countryeconomy.com.

Het bbp per hoofd van de bevolking op kwartaalbasis bedroeg 31.228 dollar, 2.429 dollar hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Op wereldbasis is Luxemburg hiermee de leidende economie voor wat betreft het bbp, zoals blijkt uit de rangschikking van de 53 landen waarvan Countryeconomy.com het driemaandelijkse bbp publiceert.

Daarmee wordt het einde van 2022 en het begin van 2023 gekenmerkt door een zekere verbetering van het economische klimaat.

Meer weten:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Luxemburg