U bent hier

Luxemburg in cijfers

CORONAVIRUS

Ook het Groothertogdom Luxemburg is in de ban van het coronavirus COVID-19. Om de snelle verspreiding tegen te gaan nam ook de Luxemburgse overheid preventieve maatregelen en terzelfder tijd werden tal van ondersteuningsmaatregelen opgezet om de economische toestand te helpen stabiliseren.

Lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Groothertogdom Luxemburg
Hoofdstad
Luxemburg (116.323 inwoners - 2018)
Oppervlakte
2.586 km² (= 0,08 x België)
Aantal inwoners
628.381 (juli 2020)
Staatshoofd
Groothertog Henri
Regeringsleider
Eerste minister Xavier Bettel
Taal
Duits/Frans/Luxemburgs
Munt
Euro
Belangrijke steden
Esch-sur-Alzette (34.378 inwoners - juni 2017), Differdange (25.402 inwoners - juni 2017), Dudelange (20.480 inwoners - juni 2017)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
71 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
114.685 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

Luxemburg is een van de rijkste landen ter wereld. De sectoren die Luxemburg economisch succes brengen, zijn: het bankwezen (de grootste sector in Luxemburg), staal, telecommunicatie, landbouw en toerisme. Als open economie is de Luxemburgse welvaart grotendeels gebaseerd op internationale handel.

Traditioneel importeert Luxemburg voor het grootste deel consumptiegoederen en exporteert het industriële producten.

De belangrijkste exportgoederen van Luxemburg zijn: staalproducten (ertsen en metalen), machines en uitrusting, voedingsmiddelen, diamanten en chemicaliën. De belangrijkste exportpartners van Luxemburg zijn Duitsland, Frankrijk en België.

Tegenwoordig exporteert Luxemburg ook volgende goederen: dranken en tabak, textiel, wegvoertuigen en transportmiddelen, en geneesmiddelen.

Naar verwachting zal de toekomstige export van Luxemburg voornamelijk bestaan uit ertsen en metalen, andere vervaardigde producten en kantoor- en telecomapparatuur. Deze topexportproducten zullen meer dan 50% van de totale uitgevoerde goederen vertegenwoordigen. In- en uitvoer in Luxemburg moet worden voltooid door Luxemburgse bedrijven met EORI-nummers.

De belangrijkste geïmporteerde goederen in Luxemburg zijn brandstoffen, levensmiddelen, ertsen en metaal, alsook verschillende consumptiegoederen. Luxemburg importeert voornamelijk uit de Europese Unie (met België, Duitsland, Frankrijk, Nederland als belangrijkste leveranciers), maar ook uit China, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Naar verwachting zal Luxemburg in de toekomst voornamelijk brandstoffen uit België, kantoor-, telecom- en elektrische apparatuur uit China en ertsen en metalen uit Duitsland importeren.

In 2019 exporteerde Luxemburg goederen ter waarde van 14,746 miljard euro, terwijl het voor 21,43 miljard aan goederen importeerde. Hierbij komen nog aanzienlijke inkomsten uit de export van diensten.

De OESO meldde voor 2019 een bbp-groei van 3,3%, vooral tijdens het eerste semester van het jaar presteerde de economie sterk, mede dankzij de goed presterende export. In 2018 werd een groei met 3,1% opgetekend.

Qua bbp per hoofd van de bevolking hoort het land bij de absolute wereldtop en deze indicator vertoont een quasi gestaag stijgende lijn: in 2019 bedroeg het $ 116.640 (ter vergelijking in België was dit $ 47.519)

Wat de cijfers voor 2020 zullen zijn, is zoals voor alle landen na de doortocht van het coronavirus, nog een groot vraagteken. De OESO ging uit van een kleine groeivertraging (+ 2,8%), maar het staat buiten kijf dat de economie negatief geïmpacteerd zal worden. Nadat ook eerst de effecten van de ineenstorting van de prijzen voor olieproducten zich lieten voelen, komen voorzichtig de eerste voorspellingen naar buiten. Het IMF gaat in een recente raming uit van een economische krimp van 4,9%.

In 2019 bedroeg de inflatie 1,7%. De ineenstorting van de prijzen voor olieproducten zorgde ervoor dat de Luxemburgse arbeidsmarkt de economische vertraging in Europa begon te voelen. In maart 2020 daalde de consumentenprijsindex, samengesteld door STATEC, met 0,6% in vergelijking met de voorgaande maand. De werkgelegenheid nam af, de werkloosheid daalde niet meer en de voorlopende indicatoren wezen op een aanhoudende verslechtering van de situatie in de komende kwartalen.

De verspreiding van Covid-19 vindt plaats in een toch al moeilijke wereldwijde economische context en is een extra factor van vertraging. Begin maart waren er weinig gegevens beschikbaar om de reële economische impact ervan te beoordelen, met name wat betreft de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van de besmetting te voorkomen. Desalniettemin ziet STATEC de wereldwijde, Europese en nationale activiteiten op korte termijn aanzienlijk verminderen.

Meer weten:

Specifieke vraag of probleem?

De dienstverlening van Flanders Investment & Trade voor Luxemburg is beperkt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Luxemburg